19.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

08.09.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
3-4
3.5lt

Εμπνευσμένο από την κουζίνα της Σρι Λάνκα, αυτό το κάρυ είναι γευστικό, αρωματικό, καυτερούτσικο και πανεύκολο. Και θυμίζει κρέας λόγω του βασικού συστατικού, του τζάκφρουτ (jackfruit). Σιγομαγειρεύεται για ώρες στο slow cooker, και συνοδεύεται με ρύζι μπασμάτι και πίτες “ρότι” με καρύδα.

Το κάρυ με τζάκφρουτ είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της Σρι Λάνκα. Βλέπετε εκεί το τζάκφρουτ δεν είναι το τελευταίο “τρέντι” συστατικό των μπλογκς και των περιοδικών μαγειρικής. Είναι ένα φρούτο που χρησιμοποιείται ευρέως, και στην μαγειρική (όταν ο καρπός είναι ακόμα άγουρος) αλλά και ως ωμό φρούτο (όταν είναι ώριμος και γλυκός). Οι τζακφρουτιές (δικιά μου λέξη) υπάρχουν σε όλο το νησί και επειδή είναι ανθεκτικές στη ζέστη, την ξηρασία και γενικώς στα προβλήματα που φέρνει η αστάθεια του καιρού, αποτελούν σημαντική – και οικονομική – πηγή θρέψης.

Κάρυ με Jackfruit (Τζάκφρουτ) και Γάλα Καρύδας στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A bowl of jackfruit curry in sauce in the middle of the image. To the bottom a plate of fluffy cooked basmati rice and to the top a plate of stacked flatbreads. Barely visible in the top right corner some cut lime and parsley.

Έχω ξαναμιλήσει για το jackfruit όταν το έφτιαξα σε μορφή κοκκινιστού εδώ. Σήμερο το πιάτο μας είναι πολύ διαφορετικό με μόνη ομοιότητα τον τρόπο μαγειρέματος. Το αγαπημένο μου slow cooker.

Η εκδοχή μου για το κάρυ αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί παραδοσιακή, και λόγω της διαφοράς στη μέθοδο αλλά και λόγω της έλλειψης κάποιων υλικών που είναι λίγο δυσεύρετα εδώ. Έτσι λοιπόν έκανα κάποιες παρεμβάσεις και ιδού το αποτέλεσμα! Πολύ νόστιμο, αρωματικό και καυτερό (αλλά όχι τόσο ώστε να χαλάει η γεύση). Ελπίζω να μην θεωρηθεί μεγάλη ιεροσυλία από όσους γνωρίζουν την πραγματική κουζίνα της Σρι Λάνκα!

Σερβίρουμε το κάρυ με ρύζι μπασμάτι και πίτες ρότι με καρύδα.

Κάρυ με Jackfruit (Τζάκφρουτ) και Γάλα Καρύδας στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A bowl of jackfruit curry on basmati rice, a few flatbreads at the side of the dish. To the left of the image a plate of more round flatbreads (roti). To the right of the dish a linen napkin and some vintage cutlery.

Υλικά

250 - 280 γρ τζάκφρουτ (jackfruit) από κονσέρβα, στραγγισμένο

2 κ.σ. σησαμέλαιο παρθένο (όχι καβουρδισμένο) ή άλλο ουδέτερο λάδι

1 κ.σ. αποξηραμένες νιφάδες κρεμμυδιού

2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη (ή 1 κ.γ. αν δεν θέλετε να είναι καυτερό)

2 κ.γ. κόλιανδρος σε σκόνη

1 1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

1 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

1 κ.γ. ζάχαρη καστανή

1 κ.γ. σπιναπόσπορος (ανάμεικτος καφέ και κίτρινος)

3/4 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. πιπέρι λευκό

1/2 κ.γ. κουρκουμάς (κιτρινόριζα) σε σκόνη

1/4 κ.γ. κανέλα

1/8 κ.γ. σπόροι καρδάμωμου κοπανιστοί (από περίπου 2 λοβούς)

1 κ.γ. ξύσμα λάιμ

1 δαφνόφυλλο

120 ml (1/2 κούπα) + 160 ml (2/3 κούπα) γάλα καρύδας (από κονσέρβα, όχι ρόφημα)

60 ml (1/4 κούπα) νερό

1 κ.σ. χυμός λάιμ φρέσκος

ρύζι μπασμάτι μαγειρεμένο, για το σερβίρισμα

πίτες ρότι με καρύδα, για το σερβίρισμα (συνταγή εδώ)

Βήμα 1

Βάζουμε τα στραγγισμένα κομμάτια τζάκφρουτ στο δοχείο του slow cooker και προσθέτουμε το σησαμέλαιο. Ανακατεύουμε να καλυφθούν.

Βήμα 2

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τις νιφάδες κρεμμυδιού, το τσίλι, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ, το κύμινο, το σκόρδο σε σκόνη, τη ζάχαρη, τον σιναπόσπορο, το αλάτι, το λευκό πιπέρι, τον κουρκουμά, την κανέλα, το καρδάμωμο και το ξύσμα λάιμ. Πασπαλίζουμε το τζάκφρουτ με το μείγμα αυτό και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο.

Βήμα 3

Περιχύνουμε με τη μισή κούπα γάλα καρύδας. Ανακατεύουμε τον χυμό λάιμ με το νερό και το ρίχνουμε κι αυτό στο δοχείο.

Βήμα 4

Μαγειρεύουμε στο low για 4 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το τζάκφρουτ. Ανακατεύουμε μια δυο φορές κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αν είναι εφικτό. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2/3 κούπας γάλα καρύδας κ αφήνουμε άλλη μισή ώρα.

Βήμα 5

Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και ρότι (πίτα) καρύδας.

Σημειώσεις
- Το κάρυ αυτό είναι πολύ καλό τη δεύτερη μέρα οπότε είναι ιδανικό πιάτο για προετοιμασία από την προηγούμενη. Έχετε υπόψη πως όσο μένει, γίνεται και λίγο πιο ήπια η πικάντικη γεύση του.
- Μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό αυτό με ωμό κρεμμύδι, σκόρδο και τζίντζερ, αλλά θα πρότεινα να τα σοτάρετε πρώτα. Σοτάρετε μισό μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε λίγο λάδι και όταν μαλακώσει προσθέστε 2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένο ή ψιλοκομμένο), 1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο με το ζουμί του και 1 κ.γ. σιναπόσπορο. Μόλις βγάλουν τα αρώματά τους τα προσθέτετε στο δοχείο.
- Η συνταγή είναι βασισμένη σε αυτή την παραδοσιακή εκδοχή από το μπλογκ Island Smile.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο