03.12.2021
You can use WP menu builder to build menus

08.09.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
8

Εύκολες πίτες με άρωμα καρύδας που ψήνονται στο τηγάνι και συνοδεύουν με τον πιο νόστιμο τρόπο πιάτα με σάλτσα όπως το κάρυ. Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από την αντίστοιχη παραδοσιακή των “pol roti” της Σρι Λάνκα.

Δεν έχω μεγάλη εμπειρία με ζυμάρια κανενός είδους. Μερικές φορές νιώθω ότι είμαι η μόνη που δεν απέκτησε “κατοικίδιο” προζύμι κάποια στιγμή μέσα στην πρώτη καραντίνα! Έχω πειραματιστεί φυσικά με ψωμιά, πίτες και τάρτες, αρκετές φορές με επιτυχία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαι εξπέρ. Γι’αυτό χαίρομαι πολύ όταν βρίσκω συνταγές για ιδιαίτερα “ψωμοειδή” ή “ζυμαροειδή” που δεν απαιτούν ούτε πολλή υπομονή, ούτε εκτενείς γνώσεις, ούτε δυνατά μπράτσα.

Οι πίτες ρότι είναι είναι είδος flatbread που δεν θέλει καν φούσκωμα. Οι συγκεκριμένες έχουν και καρύδα η οποία αφήνει μια υπέροχη, διακριτική επίγευση. Κανονικά τα pol roti γίνονται με τριμμένη φρέσκια καρύδα αλλά νομίζω ένα τέτοιο υλικό θα ήταν αποτρεπτικό για τους περισσότερους. Δεν ξέρω καν αν μπορεί να τη βρει κανείς έτοιμη, και η λύση του να καθήσουμε να τρίψουμε μόνοι μας καρύδα δεν μου φαίνεται ρεαλιστική δυστυχώς. Η λύση λοιπόν είναι η αποξηραμένη, η οποία είναι ίσως λιγότερο γευστική αλλά εύκολα διαθέσιμη. Για να αντισταθμίσουμε λίγο τα πράγματα προσθέτουμε γάλα καρύδας μαζί με το νερό.

Με την παραδοσιακή συνταγή δεν απαιτείται “ξεκούραση” για τη ζύμη. Εδώ όμως καλό είναι να δώσουμε χρόνο ώστε η αποξηραμένη καρύδα να απορροφήσει λίγη υγρασία. Έτσι λοιπόν ετοιμάζουμε τη ζύμη κάποιες ώρες πριν τη χρειαστούμε.

Οι πίτες αυτές είναι αρκετά στιβαρές οπότε και ιδανικές για να συνοδεύσουν φαγητά με σάλτσα αφού μπορούμε να μεταφέρουμε ολόκληρες μπουκιές με ένα κομμάτι! Τι πιο ταιριαστό λοιπόν από το κάρυ που άλλωστε είναι και το “παραδοσιακό” του ταίρι! Δοκιμάστε τις με αυτό το κάρυ με τζάκφρουτ, επίσης από τη Σρι Λάνκα, ή οποιοδήποτε άλλο σας αρέσει – έχω αρκετές επιλογές εδώ στο μπλογκ. Την επόμενη φορά που θα τις φτιάξω σκοπεύω να δοκιμάσω μια και με χούμους ή φάβα, όπως επίσης και με κάτι γλυκό, όπως πχ μαρμελάδα φράουλα. Νομίζω θα της πάει πολύ.

Πίτες “Ρότι” με Καρύδα από τη Σρι Λάνκα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A bowl of jackfruit curry on basmati rice, a few flatbreads at the side of the dish. To the left of the image a plate of more round flatbreads (roti). To the right of the dish a linen napkin and some vintage cutlery.

Υλικά

470 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

140 γρ τριμμένη καρύδα αποξηραμένη (ινδοκάρυδο)

1 1/2 κ.γ. αλάτι

120 ml (1/2 κούπα) γάλα καρύδας (από κονσέρβα, όχι ρόφημα)

120 ml (1/2 κούπα) + 60 ml (1/4 κούπα) νερό

Βήμα 1

Με ένα σύρμα ανακατεύουμε το αλεύρι, την καρύδα και το αλάτι σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το γάλα καρύδας και κατόπιν λίγο λίγο τη μισή κούπα νερό. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει ζύμη. Αν είναι πολύ στεγνή (εμένα ήταν) προσθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο νερό. Θέλουμε το ζυμάρι να είναι κάπως υγρό εξωτερικά μιας και όταν ξεκουραστεί θα απορροφήσει την υγρασία.

Βήμα 3

Πλάθουμε τη ζύμη σε χοντρό δίσκο και την καλύπτουμε με κερομάντηλο. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 6-8 ώρες στον πάγκο (αν δεν κάνει πολλή ζέστη) ή 10-12 ώρες στο ψυγείο.

Βήμα 4

Πριν την ανοίξουμε αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου (αν ήταν στο ψυγείο). Την κόβουμε σε οκτώ κομμάτια (σαν να κόβουμε πίτσα) και σχηματίζουμε με κάθε ένα μια μπάλα. Με έναν πλάστη ανοίγουμε κάθε μπάλα σε πίτα πάχους μισού εκατοστού. Στοιβάζουμε τις πίτες σε ένα πιάτο και καλύπτουμε με νωπή πετσέτα ή νωπό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 5

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Χωρίς να προσθέσουμε λιπαρή ουσία βάζουμε μια πίτα και την ψήνουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να κάνει καφέ κηλίδες. Θα αρχίσει και να σκληραίνει λίγο. Την γυρνάμε και συνεχίζουμε για ακόμα 2-3 λεπτά από την άλλη πλευρά. Όταν είναι έτοιμη θα έχει καφέ κηλίδες και δεν θα είναι ιδιαίτερα ελαστική. Μεταφέρουμε σε πιάτο και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες πίτες. Αν χρειαστεί μετά τις πρώτες χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή για να μην παίρνουν πολύ γρήγορα χρώμα.

Βήμα 6

Σερβίρουμε τις πίτες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Σημειώσεις
- Εγώ χρησιμοποιώ τηγάνι με πέτρινη επίστρωση και με έχει βολέψει πολύ. Μου φαίνεται πως ζεσταίνει πιο ήπια με αποτέλεσμα να μην μου αρπάζουν αυτά που ψήνω.
- Το πάχος της κάθε πίτας πρέπει να είναι γύρω στο μισό εκατοστό ή λιγότερο. Εμένα μου άρεσαν οι πιο παχιές αφού ήταν και λίγο πιο μαλακές.
- Η συνταγή είναι βασισμένη σε αυτή από το μπλογκ The Flavor Bender.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο