23.10.2021
You can use WP menu builder to build menus

21.09.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
6-8

Μια αρωματική πίτα από ρεβυθάλευρο στην οποία μπορούμε να βάλουμε το περίσσευμα του χθεσινού μας λαδερού, ή άλλα μαγειρεμένα λαχανικά που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε και κινδυνεύουν να πάνε χαμένα. Εδώ βλέπουμε την πίτα με φασολάκια!

Δεν ήμουν σίγουρη πως να ονομάσω αυτή τη συνταγή. Πίτα ή φριττάτα; Θα μου πείτε μα γιατί φριττάτα, αφού δεν έχει αυγά! Ναι όντως. Δεν έχει ούτε ζυμαρικά σαν την πρωτότυπη εκδοχή της φριττάτας. Μοιάζουν όμως στο ότι ξεκινάς με μια βάση και της προσθέτεις ό,τι έχεις στο ψυγείο. Στην πίτα αντί για χτυπημένα αυγά βάζουμε μείγμα ρεβυθάλευρου με νερό. Το δίλημμα μου προέκυψε επειδή πολλές φορές στο Pinterest ή σε μπλογκς βλέπουμε τέτοιες πίτες με ονομασίες όπως vegan frittata κλπ.

Αλευρόπιτα Ρεβυθάλευρου με Χθεσινά Φασολάκια Λαδερά www.thefoodiecorner.gr Photo description: A round chickpea flour pie in a red earthenware baking dish on a wooden surface with dark burnt marks. The surface of the pie is deep golden, cracked from cooking, and decorated with cooked slices of tomato.

Τελικά κατέληξα στην ονομασία «αλευρόπιτα» γιατί δεν θέλω να τη φτιάξει κανείς περιμένοντας πως θα φάει κάτι με γεύση φριττάτας. Η υφή έχει κάποιες ομοιότητες καθώς το εσωτερικό είναι κάπως ζουμερό, αλλά νομίζω δεν βοηθάει όταν δημιουργούμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για ένα φαγητό. Είναι κρίμα κάποιος να αντιπαθήσει ένα πεντανόστιμο πιάτο μόνο και μόνο επειδή του «έταξαν» κάτι άλλο.

Αλευρόπιτα Ρεβυθάλευρου με Χθεσινά Φασολάκια Λαδερά www.thefoodiecorner.gr Photo description: A black ceramic plate with a pretty pattern around the edge, and a slice of chickpea flour pie on it. The pie is decorated with slices of tomato on top which have cooked down while baking.

Παρόλα αυτά διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη για κάποια επόμενη εκδοχή, αφού πλέον έχω βρει μαύρο αλάτι (kala namak) που έχει θειάφι και λένε πως η γεύση του έχει μια ελαφριά «αυγουλίλα»! Δεν το είχα όταν έφτιαξα τη συνταγή αυτή αλλά τώρα θα πειραματιστώ περαιτέρω.

Αλευρόπιτα Ρεβυθάλευρου με Χθεσινά Φασολάκια Λαδερά www.thefoodiecorner.gr Photo description: a red baking dish with a pretty pattern on the inside. A slice has been removed and there are some green beans barely visible from the side inside the pie.

Προς το παρόν σας παρουσιάζω την Ρεβυθαλευρόπιτα! Τη δοκίμασα και με φασολάκια και με μπριάμ και ήταν πεντανόστιμη και με τα δυο. Είναι ένας τέλειος τρόπος να αξιοποιήσουμε υλικά που αλλιώς θα πήγαιναν χαμένα. Είμαι κατά της σπατάλης φαγητού όπως ξέρετε και πάντα ψάχνω συνταγές που μας βοηθάνε να βοηθήσουμε κι εμείς με τον τρόπο μας να προστατέψουμε τον πλανήτη! Δείτε στις σημειώσεις κάποιες άλλες ιδέες για το τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην πίτα.

Αλευρόπιτα Ρεβυθάλευρου με Χθεσινά Φασολάκια Λαδερά www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of a black ceramic plate with a pretty pattern around the edge, and a slice of chickpea flour pie on it. There are some green beans barely visible from the side inside the pie. In the background is a red baking dish.

Υλικά

180 γρ (1 ½ κούπα) ρεβυθάλευρο

4 κ.σ. διατροφική μαγιά

1 κ.γ. θυμάρι

1 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. κουρκουμάς

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. κάρυ σε σκόνη

1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. λεμονοπίπερο

1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν

60 ml (1/4 κούπα) ελαιόλαδο + έξτρα για το πυρίμαχο

360 ml (1 ½ κούπα) νερό (αν τα φασολάκια μας έχουν ζουμί το ξεχωρίζουμε και το συμπεριλαμβάνουμε στην ποσότητα αυτή)

2 κούπες φασολάκια λαδερά (χωρίς ζουμιά)

1-2 ντομάτες μέτριες σε φέτες ή μια χούφτα ντοματίνια στη μέση

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ρεβυθάλευρο, τη διατροφική μαγιά, το θυμάρι, το κύμινο, τον κουρκουμά, την πάπρικα, το κάρυ, το σκόρδο, το αλάτι, το λεμονοπίπερο και το πιπέρι καγιέν. Ανακατεύουμε με σύρμα να ενσωματωθούν καλά τα μπαχαρικά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό, και ανακατεύουμε με το σύρμα να γίνει λείος χυλός. Αφήνουμε για 10 λεπτά στην άκρη.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190C στις αντιστάσεις (170C στον αέρα).

Βήμα 4

Λαδώνουμε καλά ένα πυρίμαχο ταψί διαμέτρου 28 εκ. και απλώνουμε σ’αυτό τα φασολάκια. Περιχύνουμε με τον χυλό και με ένα πιρούνι «πειράζουμε» λίγο τα φασολάκια ώστε να περάσει από κάτω ο χυλός.

Βήμα 5

Απλώνουμε στην επιφάνεια μερικές φέτες ντομάτας (ή τα ντοματίνια με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω) και ψήνουμε την πίτα για μια ώρα περίπου. Η επιφάνεια θα αποκτήσει ραγίσματα και θα πάρει ένα ωραίο σκούρο χρυσό χρώμα.

Βήμα 6

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε τη ρεβυθαλευρόπιτα με σαλάτα.

Σημειώσεις
- Αν τα φασολάκια έχουν πατάτες ή άλλα λαχανικά τα κόβουμε σε μπουκίτσες. Τα ίδια τα φασολάκια δεν χρειάζονται κόψιμο.
- Μπορούμε να βάλουμε σχεδόν ό,τι θέλουμε στην πίτα, για παράδειγμα μπριάμ, αρακά λαδερό ή αγκινάρες, σπανάκι σοταρισμένο, μανιτάρια μαγειρεμένα, μπρόκολο ή κουνουπίδι βραστό (όχι νια νια) ή ψητό, αρακά κατεψυγμένο, κολοκυθάκια τριμμένα και καλά στραγγισμένα... Οι ιδέες είναι πολλές, αρκεί ό,τι επιλέξουμε να μην έχει πολλά ζουμιά.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο