11.12.2024
You can use WP menu builder to build menus

23.01.2022

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
3-4

Μια σούπα αρωματική, βαθιά γευστική αλλά και ελαφριά, εμπνευσμένη από την παραδοσιακή Βιετναμέζικη σούπα Pho (Φο) σε εκδοχή χωρίς κρέας. Με νόστιμα μανιτάρια, μικρά ζυμαρικά σε σχήμα αστεριού, καψαλισμένο τζίντζερ, μπαχαρικά όπως κανέλα και γαρύφαλλο, και γαρνιτούρα κόλιανδρου και λάιμ.

Καταρχήν… Καλή Χρονιά! Εύχομαι σε όλους υγεία και πολλές χαρές για το 2022. Ελπίζω φέτος να δούμε για τα καλά το τέλος αυτής της περίεργης και δύσκολης περιόδου.

Μανιταρόσουπα με Ζυμαρικά, Εμπνευσμένη από την Βιετναμέζικη Σούπα Pho www.thefooodiecorner.gr Photo description: Some fresh mushrooms, an onion and two pieces of ginger on a round metal surface.

Ξεκινάω τις συνταγές του ‘22 με κάτι αναπάντεχα νόστιμο που αξίζει να το δοκιμάσετε, θα μου υποσχεθείτε πως θα το κάνετε; Μήπως σας φαίνεται περίεργος ο συνδυασμός γεύσεων; Εμένα με ιντριγκάρισε από την πρώτη στιγμή που άρχισα να μελετάω τη συνταγή. Είχα δει πολλές αναφορές στη Βιετναμέζικη αυτή σούπα, κυρίως στο Instagram και στο Pinterest. Ήξερα πως έχει όμορφες γαρνιτούρες και πως ένα βασικό συστατικό της είναι τα νούντλς, και μάλιστα αυτός ήταν ο λόγος που σκέφτηκα να την «ψάξω» περισσότερο μιας και ήθελα να δημιουργήσω μια ενδιαφέρουσα συνταγή για σούπα με ζυμαρικά. Κοίταξα και το ενδεχόμενο να δανειστώ στοιχεία από τη γιαπωνέζικη Ράμεν, όμως η Φο τελικά με κέρδισε γιατί ακριβώς μου κίνησε την περιέργεια πώς μπορούν να συνδυαστούν γεύσεις και αρώματα κανέλας, γαρύφαλλου και αστεροειδή γλυκάνισου, με λάιμ και φρέσκο κόλιανδρο. Από τη μια ζεστές, χουχουλιάρικες χειμωνιάτικες νότες και από την άλλη φρέσκιες, σπιρτόζικες και δροσερές! Λοιπόν, η έκπληξη ήταν μεγάλη και πάρα πάρα πολύ ευχάριστη.

Μανιταρόσουπα με Ζυμαρικά, Εμπνευσμένη από την Βιετναμέζικη Σούπα Pho www.thefooodiecorner.gr Photo description: A metal box full of stelline pasta (small star shaped pasta), some of it spilling out onto the marble surface beneath. At the side is a packet of stelline pasta.

Να ξεκινήσω λέγοντας πως φυσικά δεν θα μπορούσα να ονομάσω τη σούπα αυτή Pho, μιας και οι διαφορές τους είναι μεγάλες, όμως έχω κρατήσει στοιχεία από τα βασικά υλικά, τη μέθοδο και τη «φιλοσοφία», αν μπορώ να την πω έτσι, της παραδοσιακής συνταγής. Οπότε θα ήταν λάθος να μην την αναφέρω.

Η Φο λοιπόν γίνεται με σπιτικό ζωμό από κόκκαλα βοδινού, κρέας βοδινό και νούντλς ρυζιού. Εγώ χρησιμοποίησα μανιτάρια πλευρώτους και σιτάκε, και ζυμαρικά σιταριού σε σχήμα αστεράκι γιατί τα βρίσκω γλυκύτατα και μου αρέσει πολύ η υφή τους στη σούπα. Συγκεκριμένα επέλεξα το Αστράκι της MISKO που ενώ είναι τόσο δα μικρούλι κρατάει ωραία το σχήμα του ακόμα και όταν το βράζεις χωριστά από τη σούπα σε σκέτο νερό. Γιατί και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στον τρόπο που μαγειρεύουν στις ασιατικές χώρες τις σούπες με νούντλς σιταριού ή τα ρυζομακάρονα. Πάντα τα βράζουν χωριστά για να μην περνάει το άμυλο στη σούπα και τη θολώσει ή την πήξει. Χάρηκα πολύ λοιπόν όταν είδα πως το αστράκι δεν διαλύθηκε, ακόμα και όταν έμεινε στην άκρη λίγα λεπτά σουρωμένο, μέχρι το σερβίρισμα. Παρεμπιπτόντως, με την προσθήκη του ζυμαρικού γίνεται και πολύ χορταστικότερη η σούπα μας.

Μανιταρόσουπα με Ζυμαρικά, Εμπνευσμένη από την Βιετναμέζικη Σούπα Pho www.thefooodiecorner.gr Photo description: A chopping board with grilled mushrooms, charred onion and a piece of ginger with a knife next to it. On the marble surface next to the board are some charred onion peels.

Άλλα βασικά υλικά της Φο (που δεν αντικατέστησα) είναι το τζίντζερ και το κρεμμύδι, τα οποία κανονικά πρέπει πρώτα να καψαλιστούν για να αποδώσουν τη σωστή γεύση. Το ιδανικό θα ήταν να γίνει αυτό σε ανοιχτή φλόγα ή σχάρα, αλλά και το γκριλ του φούρνου είναι μια χαρά εναλλακτική, ή ένα σχαροτήγανο ή και ένα απλό τηγάνι πολύ καυτό. Θεωρητικά δεν χρειάζεται λάδωμα. Εγώ τα έκανα στο γκριλ, και αφού το άναψα που το άναψα έβαλα και τα μανιτάρια να πάρουν λίγο χρώμα.

Μανιταρόσουπα με Ζυμαρικά, Εμπνευσμένη από την Βιετναμέζικη Σούπα Pho www.thefooodiecorner.gr Photo description: Star anise, cinnamon sticks, cloves and spices arranged in small bowls and dishes on a marble surface.

Τα μπαχαρικά που υπάρχουν σχεδόν πάντα στη Φο είναι η κανέλα, το γαρύφαλλο, ο κόλιανδρος σε σκόνη και ο αστεροειδής γλυκάνισος. Συνήθως βάζουν και μαραθόσπορο αλλά εμένα δεν μου αρέσει καθόλου οπότε τον παρέλειψα. Για τον ίδιο λόγο άφησα τον αστεροειδή γλυκάνισο μόνο 5 λεπτά να βράσει, ίσα να πάρει η σούπα μια ιδέα από το άρωμά του. Εσείς προσαρμόζετε ανάλογα με τα γούστα σας.

Μανιταρόσουπα με Ζυμαρικά, Εμπνευσμένη από την Βιετναμέζικη Σούπα Pho www.thefooodiecorner.gr Photo description: Mushrooms and other soup ingredients in a dark liquid inside the saucepan.

Ένα ακόμα υλικό που πάντα εμφανίζεται στη Φο είναι ο βασιλικός, ως γαρνιτούρα. Συνήθως είναι ο ταϊλανδέζικος, αλλά θα ταίριαζε νομίζω και ο δικός μας ο πλατύφυλλος. Εγώ δεν έβαλα γιατί σκέφτηκα ότι θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές και θα λέτε «άσε μας ρε Ελένη που θα βρούμε βασιλικό μες το καταχείμωνο!». Αν βρείτε δοκιμάστε τον και πείτε μου εντυπώσεις.

Μανιταρόσουπα με Ζυμαρικά, Εμπνευσμένη από την Βιετναμέζικη Σούπα Pho www.thefooodiecorner.gr Photo description: Cooked stelline pasta in a colander. Next to it is a packet of pasta.

Τώρα, όσο αφορά το αν μπορούμε ή όχι να αντικαταστήσουμε κάποια υλικά από τη δική μου εκδοχή… θα έλεγα πως αξίζει να προσπαθήσουμε να τα βρούμε όλα. Δεν είναι πολύ δύσκολα και τα περισσότερα μεγάλα σουπερμάρκετ πλέον τα έχουν. Αυτά που ίσως θέλουν λίγο περισσότερο ψάξιμο είναι τα φρέσκα σιτάκε (μανιτάρια λεντινούλα) και ο φρέσκος κόλιανδρος. Ειδικά τον κόλιανδρο όμως θέλω να τον δοκιμάσετε, please! Αν δεν βρίσκετε σιτάκε βάλτε μικρά καφέ μανιτάρια και προσθέστε μερικά αποξηραμένα για να ενισχυθεί η γεύση του ζωμού. Τις φύτρες φασολιών θα τις δείτε γραμμένες και bean sprouts ή φύτρες (φύτρα) φασολιών μανγκ, και ενώ εδώ στην Αγγλία υπάρχουν φρέσκιες, στην Ελλάδα θα τις βρείτε στο σουπερμάρκετ σε κονσέρβα ή βάζο. Η γεύση δεν διαφέρει πολύ.

Μανιταρόσουπα με Ζυμαρικά, Εμπνευσμένη από την Βιετναμέζικη Σούπα Pho www.thefooodiecorner.gr Photo description: A chopping board with garnishes of coriander leaves, bean sprouts, spring onions, chilli pepper and lime wedges.

Ο τρόπος που σερβίρεται η σούπα έχει και αυτός ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρώτα βάζουμε στο μπολ μας λίγο βρασμένο Αστράκι MISKO και κομματάκια μανιταριών (εδώ θα ήταν παραδοσιακά τα νούντλς και μερικές φέτες βοδινού), περιχύνουμε με τον ζωμό μανιταριών και «φορτώνουμε» με τις γαρνιτούρες! Ίσως η λέξη γαρνιτούρα δεν είναι η σωστή, μιας και τα υλικά αυτά αποτελούν σημαντικά στοιχεία της σούπας, αλλά δεν ήξερα πως αλλιώς να τα πω!

Ελπίζω να απολαύσετε την μανιταρόσουπα αυτή όσο κι εγώ, πραγματικά αξίζει να τη δοκιμάσετε. Περιμένω τις φωτογραφίες σας στο Instagram (tag @thefoodiecorner) για να τις μοιραστώ στα stories μου!

Μανιταρόσουπα με Ζυμαρικά, Εμπνευσμένη από την Βιετναμέζικη Σούπα Pho www.thefooodiecorner.gr Photo description: A bowl of styled soup with stelline pasta in the middle, some mushrooms to the side, some broth surrounding them and some garnishes of coriander leaves, sliced spring onions, chilli peppers, bean sprouts and lime wedges. To the right is a packet of pasta and to the left a bunched up napkin.

Υλικά

1 μεγάλο κρεμμύδι (με τη φλούδα)

1 μεγάλο κομμάτι τζίντζερ (περίπου 7 εκ, με τη φλούδα)

150 γρ μανιτάρια φρέσκα σιτάκε (λεντινούλα) (προτιμούμε τα μεγαλύτερα)

100 γρ μανιτάρια πλευρώτους (προτιμούμε μεγάλα, αν είναι ενωμένα δεν τα κόβουμε)

2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο (δείτε σημείωση)

2 ξυλάκια κανέλας

1/4 κ.γ. καρφάκια γαρύφαλλο

1/2 κ.γ. κόλιανδρος σε σκόνη

1/4 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1/2 κ.γ. αλάτι θαλασσινό σε νιφάδες (κατά προτίμηση καπνιστό)

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

1 κ.σ. ξύδι λευκό

1 lt νερό ζεστό

500 ml ζωμός μανιταριών του εμπορίου

150 γρ ζυμαρικά Αστράκι MISKO

λίγο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο για τα ζυμαρικά

Γαρνιτούρες (ποσότητες κατά βούληση)

φρέσκος κόλιανδρος χοντροκομμένος

πράσινο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (με το πράσινο μέρος)

φύτρες φασολιών (φρέσκιες ή από κονσέρβα/βάζο)

κόκκινη πιπερίτσα καυτερή, κομμένη σε ροδέλες

λάιμ, κομμένο σε χοντρές φέτες για να τις στύψουμε στη σούπα

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το γκριλ στην πιο δυνατή ρύθμιση. Κόβουμε το κρεμμύδι κάθετα στα δυο (με τη φλούδα), και το τζίντζερ σε 2-3 κομμάτια (κι αυτό με τη φλούδα). Τα βάζουμε σε μια λαμαρίνα με την κομμένη πλευρά κάτω και δίπλα τους βάζουμε και τα μανιτάρια (ολόκληρα). Ψήνουμε στην δεύτερη σκάλα (περίπου στη μέση του φούρνου ή ελάχιστα πιο πάνω) για 11 με 15 λεπτά ή μέχρι να μαυρίσουν σε κάποια σημεία. Τα μανιτάρια θα αρχίσουν να μαλακώνουν και να βγάζουν υγρά. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε μια μέτρια προς μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά (χωρίς λιπαρή ουσία) και βάζουμε μέσα τον αστεροειδή γλυκάνισο, τα ξυλάκια κανέλας και τα καρφάκια γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε συχνά και όταν μυρίσουν ωραία προσθέτουμε τον κόλιανδρο (σε σκόνη) και το σκόρδο. Αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα να καβουρδιστούν και προσθέτουμε γρήγορα τη ζάχαρη, το αλάτι, τη σόγια, το ξύδι, το νερό και τον ζωμό.

Βήμα 3

Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά το κρεμμύδι έτσι ώστε να μείνουν τα δυο κομμάτια ολόκληρα και να μην χωριστούν οι στρώσεις του. Ξεφλουδίζουμε και το τζίντζερ τρίβοντάς το με την μύτη ενός κουταλιού του καφέ. Προσθέτουμε κρεμμύδι, τζίντζερ και μανιτάρια (ολόκληρα) στην κατσαρόλα. Όταν πάρουν βράση χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά με μια ώρα. Αν δούμε ότι εξατμίζεται αρκετό υγρό σκεπάζουμε την κατσαρόλα (λογικά μετά την μισή ώρα περίπου).

Βήμα 4

Λίγο πριν γίνει ο ζωμός μας, βράζουμε ξεχωριστά το Αστράκι MISKO σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ώστε να γίνει al dente. Σουρώνουμε και ραντίζουμε με μια δυο κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο για να μην κολλήσει. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 5

Σουρώνουμε τον ζωμό και με μια λαβίδα ξεχωρίζουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Το κρεμμύδι το κρατάμε για να το φάμε άλλη φορά (δείτε σημείωση) και τα μανιτάρια τα κόβουμε σε κομματάκια (μαζί με τα κοτσάνια).

Βήμα 6

Για να συνθέσουμε το μπολ μας βάζουμε σε αυτό λίγα ζυμαρικά και λίγα κομμάτια μανιτάρι, και περιχύνουμε με ζωμό. Γαρνίρουμε με φρέσκο κόλιανδρο, κρεμμυδάκι, φύτρες φασολιών και πιπερίτσα. Στύβουμε από πάνω λίγο χυμό λάιμ και απολαμβάνουμε!

Σημειώσεις
- Αν θέλουμε να απλοποιήσουμε την διαδικασία μπορούμε να σουρώσουμε τον ζωμό και να βράσουμε απευθείας σε αυτόν το Αστράκι. Όμως η σούπα θα είναι λίγο πιο πηχτή και θολή. Επίσης αν θέλουμε μπορούμε να κόψουμε το μαγειρεμένο κρεμμύδι και να το βάλουμε και αυτό στη σούπα. Όμως εγώ το προτίμησα σε σάντουιτς με χούμους και πράσινα φύλλα σαλάτας. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε πιπερίτσα καυτερή μπορούμε να προσθέσουμε στο τέλος λίγες νιφάδες μπούκοβο ή να παραλείψουμε εντελώς το καυτερό στοιχείο.

- Τον αστεροειδή γλυκάνισο τον έβγαλα μετά τα πρώτα 5 λεπτά βρασίματος γιατί μου πέφτει έντονη η γεύση του. Εσείς προσαρμόζετε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

- Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την MISKO. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς και διατυπώνονται κατόπιν δοκιμών του προϊόντος.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο