29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

18.03.2016

4 αξιολ., M.O. : 4,75
3-4
3.5

Πανεύκολη νηστίσιμη σούπα στο slow cooker για τις τελευταίες κρύες μέρες! Από μανιτάρια πορτομπέλο, τα αγαπημένα μου.

Αυτή την εβδομάδα έβαλε ξανά κρύο! Αέρας και πολλή βροχή μπορεί να χάλασαν την Καθαρά Δευτέρα για τους επίδοξους πιλότους χαρταετών, αλλά εγώ δεν σας κρύβω πως τα ευχαριστήθηκα. Κι ας γίναμε παπιά με τον Westley κι ας γεμίσαμε τον τόπο λάσπες όταν γυρίσαμε από τις βόλτες μας. Λίγο ακόμα χειμώνα ρε παιδιά! (Κάποια στιγμή θα κάνω ένα round-up με όλες τις αναρτήσεις στις οποίες γκρινιάζω για τον καιρό…).

Λοιπόν. Μανιταρόσουπα. Πανεύκολη. Στο slow cooker. Χρησιμοποίησα μανιτάρια πορτομπέλο γιατί τα αγαπάω ιδιαίτερα, και γιατί μου είχαν περισσέψει από άλλη συνταγή (ναι, η συνταγή από τότε περιμένει να φωτογραφηθεί και να ανέβει). Κάλιο αργά. Οπότε να τη. Α, κάτι τελευταίο. Είναι βαθιά μανιταρένια η γεύση της σούπας, οπότε όσοι είστε «έτσι κι έτσι» με τα μανιτάρια αφήστε τη. Είναι για μανιταρολάβερς.

Στη φωτο θα τη δείτε λίγο πιο ανοιχτόχρωμη απ’ ό,τι είναι όταν βγει, επειδή πρόσθεσα γάλα για να την κάνω cream of mushroom soup. Για την νηστίσιμη εκδοχή την απολαμβάνουμε ως έχει, ή την περιχύνουμε με λίγη κρέμα βαλσάμικου που της ταιριάζει. Αν δεν νηστεύουμε και τη θέλουμε λίγο πιο κρεμώδη και ελαφριά στη γεύση, της προσθέτουμε λίγο εβαπορέ, όσο μας ταιριάζει στον ουρανίσκο. Ξεκινάμε με μισή κούπα και συνεχίζουμε αν θέλουμε με λίγο παραπάνω. Εννοείται πως μπορούμε να βάλουμε κρέμα γάλακτος αντί για γάλα. Έτσι γίνεται το σωστό “cream of” οποιασδήποτε σούπας!

Καλή Σαρακοστή σε όλους!

Υλικά

500γρ μανιτάρια πορτομπέλο

1 κρεμμύδι, μικρό προς μέτριο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. χυμός λεμόνι φρεσκοστιμμένος

1/2 κ.γ. πολτός σκόρδου

1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό

1/2 κ.γ. δεντρολίβανο ξερό

1/2 + 1/4 κ.γ. αλάτι

1/4 + 1/4 κ.γ. λεμονοπίπερο ή πιπέρι μαύρο

3 κούπες καυτό νερό

γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος, προαιρετικά και σε ποσότητα της αρεσκείας σας

κρέμα βαλσάμικου, προαιρετικά (αν δεν βάλουμε γάλα ή κρέμα)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Το λεμονοπίπερο το έχω πάντα στο ντουλάπι μου. Είναι ένα πολύ μυρωδάτο πιπέρι, και το βρίσκετε σε μεγάλα σουπερμάρκετ ή σε μπαχαράδικα. Υπάρχει και σε κόκκους για μύλο. Αν δεν έχετε μπορείτε να βάλετε μαύρο, ιδανικά φρεσκοτριμμένο.
Βήμα 1

Χοντροκόβουμε τα μανιτάρια (μαζί με τα κοτσάνια τους) και το κρεμμύδι και τα βάζουμε στο δοχείο του slow cooker.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το λάδι, το λεμόνι, τον πολτό σκόρδου, τα μυρωδικά, το αλατοπίπερο (1/2 και 1/4 κ.γ. αντίστοιχα) και το καυτό νερό. Ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε στο low για 10 ώρες περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια και να γίνει σκούρος ο ζωμός.

Βήμα 3

Με ραβδομπλέντερ χτυπάμε τα υλικά να γίνει η σούπα βελουτέ. Αν θέλουμε για ομορφιά μπορούμε να κρατήσουμε κάποια κομμάτια μανιτάρι στην άκρη και να τα βάλουμε στη σούπα μετά το χτύπημα, να φαίνονται.

Βήμα 4

Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειαστεί. Εγώ πρόσθεσα 1/4 κ.γ. από το καθένα. Αν θέλουμε προσθέτουμε γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος στη μανιταρόσουπα, λίγη λίγη, μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή υφή και γεύση. Αφήνουμε να ξαναζεσταθεί αν χρειάζεται και σερβίρουμε. Αν δεν έχουμε βάλει γάλα της ταιριάζει λίγη κρέμα βαλσάμικου.

Σημείωση: Τη σούπα μπορούμε να τη βάλουμε στην κατάψυξη σε μερίδες σε σακουλάκια και να τη ζεστάνουμε όποτε επιθυμούμε λίγη θαλπωρή και ζεστασιά! Το γάλα θα το αφήσουμε έξω και αν θελήσουμε θα το προσθέσουμε στο ζέσταμα.
4 αξιολ., M.O. : 4,75

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    ΒΑΣΙΛΗΣ
    25/03/2016

    ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ.ΔΕΝ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΒΡΗΚΑ.ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

    • Απάντηση
      25/03/2016

      Ευχαριστώ πολύ πολύ! Ελπίζω να δοκιμάσετε κάποια και να μου πείτε εντυπώσεις. Καλό τριήμερο!