03.12.2021
You can use WP menu builder to build menus

09.11.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4-6

Κόκκινες πιπεριές ψημένες για να βγάλουν όλη τη γλύκα τους, γεμισμένες με ένα πεντανόστιμο και εύκολο κριθαρότο με μανιτάρια, κολοκύθα, ρεβίθια και χαρίσα για μια πικάντικη και αρωματική νότα. Ως τελευταία πινελιά πασπαλίζουμε με ένα τραγανό μείγμα ψωμιού με κουκουνάρι για έξτρα νοστιμιά και ποικιλία υφών.

Κόκκινες Πιπεριές Γεμισμένες με Κριθαρότο με Μανιτάρια, Κολοκύθα, Ρεβίθια και Χαρίσα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A platter full of roasted red pepper halves stuffed with orzotto, on a white linen tablecloth. To the right of the platter is a packet of orzo.

Και να ‘μαστε λοιπόν, η πρώτη μου ανάρτηση από το Λονδίνο! Μπορεί πλέον να σας γράφω από την Αγγλία αλλά κατά τα άλλα δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα εδώ στη γωνίτσα που λέγεται The Foodie Corner. Οι συνταγές θα συνεχίσουν να είναι και στις δυο γλώσσες, και θα βάλω τα δυνατά μου να μην δείχνω υλικά που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Οπότε το πρόγραμμα συνεχίζει κανονικά. Θα σας μιλήσω περισσότερο για την αλλαγή αυτή σε άλλη ανάρτηση, μιας και η συγκεκριμένη είναι αφιερωμένη σε αυτό το διαφορετικό και πολύ πολύ νόστιμο πιάτο και δεν θέλω να σας κουράσω με πολύ διάβασμα!

Κόκκινες Πιπεριές Γεμισμένες με Κριθαρότο με Μανιτάρια, Κολοκύθα, Ρεβίθια και Χαρίσα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A string bag full of red bell peppers on a wooden surface. To the bottom of the bag are a white linen tablecloth and a packet of orzo.

Βασικός πρωταγωνιστής είναι το κριθαρότο, για το οποίο χρησιμοποίησα Κριθαράκι Μέτριο MISKO. Το κριθαράκι έχει την ιδιαιτερότητα, σε σχέση με τα περισσότερα ζυμαρικά, να μαγειρεύεται μέσα στη σάλτσα του φαγητού μας. Ή τουλάχιστον έτσι κάνουμε στα περισσότερα ελληνικά πιάτα. Αυτό σημαίνει πως καλό είναι να επιλέγουμε υψηλής ποιότητας προϊόν, για να πετύχουμε σωστό βράσιμο χωρίς λάσπωμα ή ανομοιόμορφο ψήσιμο. Με το κριθαράκι της MISKO μπορούμε να πετύχουμε ακριβώς αυτό, και το πιάτο μας να ξεχωρίσει όχι μόνο για την υπέροχη γεύση, αλλά και για την τέλεια υφή του.

Κόκκινες Πιπεριές Γεμισμένες με Κριθαρότο με Μανιτάρια, Κολοκύθα, Ρεβίθια και Χαρίσα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A wooden chopping board with recipe ingredients on it, namely mushrooms, pumpkin, red peppers and orzo in a measuring cup. To the top of the image is a bowl of chickpeas and another halved red pepper. To the bottom is a head of garlic and an onion.

Εδώ συνδυάζω το κριθαράκι με μανιτάρια και γλυκιά κολοκύθα που είναι στα καλύτερά τους τέτοια εποχή, προσθέτω όμως και ρεβίθια για ένα ακόμη πιο ολοκληρωμένο και χορταστικό γεύμα. Η χαρίσα (πάστα από καυτερές πιπεριές που βρίσκουμε σε μεγάλα σουπερμάρκετ ή καταστήματα με ασιατικά προϊόντα) δίνει μια ευχάριστα πικάντικη νότα στο κριθαρότο και ισορροπεί τη γλύκα που παίρνει από την κολοκύθα και τις κόκκινες πιπεριές.

Κόκκινες Πιπεριές Γεμισμένες με Κριθαρότο με Μανιτάρια, Κολοκύθα, Ρεβίθια και Χαρίσα www.thefoodiecorner.gr Photo description: a baking tray lined with grease proof paper and filled with red pepper halves.

Οι κόκκινες πιπεριές στη συνταγή αυτή έχουν διπλό ρόλο. Ο ένας είναι φυσικά η γεύση τους, γλυκιά και ζουμερή μετά το ψήσιμο στον φούρνο. Ο άλλος είναι η ομορφιά και η ιδιαίτερη εμφάνιση που χαρίζουν στο πιάτο! Τις ανοίγουμε κατά μήκος για να δείχνουν σαν βαρκούλες, κρατάμε το κοτσανάκι για την τσαχπινιά και τις ψήνουμε να μαλακώσουν και να γλυκάνουν.

Κόκκινες Πιπεριές Γεμισμένες με Κριθαρότο με Μανιτάρια, Κολοκύθα, Ρεβίθια και Χαρίσα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A frying pan full of mushroom, pumpkin and harissa chickpea orzotto. At the side of the pan is a packet of orzo.

Μετά τις γεμίζουμε με το υπέροχο κριθαρότο μας και τις πασπαλίζουμε με ένα μείγμα ψωμιού και κουκουναρόσπορου που δίνει μια διαφορετική υφή και μια έξτρα πολυπλοκότητα στη γεύση. Αν θέλουμε τις βάζουμε στο γκριλ για να ξαναζεσταθούν λίγο (αν έχει κρυώσει το κριθαρότο μας) κι έτσι ψήνεται και γίνεται τραγανή η επικάλυψη. Αλλιώς καβουρδίζουμε το μείγμα ψωμιού χωριστά σε τηγανάκι και απλά σερβίρουμε τις πιπεριές προσθέτοντάς το.

Κόκκινες Πιπεριές Γεμισμένες με Κριθαρότο με Μανιτάρια, Κολοκύθα, Ρεβίθια και Χαρίσα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A baking tray lined with grease proof paper and filled with red pepper halves stuffed with orzotto. Above the tray is a bowl with breadcrumb and pine nut topping.

Οι πιπεριές με κριθαρότο είναι εντυπωσιακές, ιδανικές για κάποιο γιορτινό τραπέζι συνοδεία άλλων πιάτων, αλλά σερβίρονται άνετα και ως κυρίως πιάτο σε ένα καθημερινό ή Κυριακάτικο γεύμα μας. Αποτελούν και τέλεια λύση για το ταπεράκι στο γραφείο. Ελπίζω να τις δοκιμάσετε και να μου στείλετε φωτογραφίες! Αν θέλετε κάντε με tag στο Instagram (@thefoodiecorner και #thefoodiecorner) για να τις δω και να τις κοινοποιήσω στα stories μου!

Κόκκινες Πιπεριές Γεμισμένες με Κριθαρότο με Μανιτάρια, Κολοκύθα, Ρεβίθια και Χαρίσα www.thefoodiecorner.gr Photo description: Laid out on a linen tablecloth are a platter with orzotto-stuffed red peppers, two small glasses, a plate with a couple of stuffed peppers and a fork on it, and (barely visible) a small bowl with breadcrumb and pine nut topping.

Υλικά

6 κόκκινες πιπεριές γλυκιές, μεγαλούτσικες

3 κ.σ. ελαιόλαδο (χωρισμένες)

60 γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη με το ειδικό εργαλείο

1 κ.σ. χαρίσα (πολτός καυτερής κόκκινης πιπεριάς)

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. αλάτι

120 γρ ρεβίθια μαγειρεμένα (βλ. σημείωση)

200 γρ κολοκύθα γλυκιά κομμένη σε μικρά κυβάκια

200 γρ μανιτάρια καφέ, κομμένα σε μικρά κομμάτια

2-3 κ.σ. νερό (αν χρειάζεται)

250 γρ Κριθαράκι Μέτριο MISKO

120 ml λευκό κρασί

500 ml ζωμός λαχανικών, ζεστός

250 ml νερό ζεστό

Για την επικάλυψη ψωμιού

3 κ.σ. κουκουναρόσπορος

50 γρ τρίμμα ψωμιού (ψωμί περασμένο από το μούλτι)

3 κ.σ. διατροφική μαγιά

1/4 κ.γ. αλάτι

Βήμα 1

Κόβουμε τις πιπεριές κάθετα και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες. Για ομορφιά κρατάμε το κοτσανάκι. Τις τακτοποιούμε σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, και αλείφουμε με μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C στις αντιστάσεις (180C στον αέρα) για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Στο μεταξύ φτιάχνουμε το κριθαρότο. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τις δυο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί χαμηλώνουμε σε μέτρια προς δυνατή και ρίχνουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη χαρίσα, την πάπρικα, το αλάτι και τα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά για άλλο ένα λεπτό.

Βήμα 3

Ρίχνουμε στο τηγάνι την κολοκύθα και τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συχνά. Τα λαχανικά θα μειωθούν σε όγκο και θα βγάλουν λίγο ζουμάκι. (Αν δεν βγάλουν και αρχίσουν να κολλάνε ρίχνουμε μια με τρείς κουταλιές νερό.)

Βήμα 4

Προσθέτουμε το κριθαράκι στο τηγάνι και ανακατεύουμε καλά να καλυφθεί όλο από το ζουμί. Όταν το πιεί όλο, σε δυο περίπου λεπτά, προσθέτουμε το κρασί συνεχίζοντας το ανακάτεμα και μόλις απορροφηθεί και αυτό ρίχνουμε τον ζωμό και το νερό. Όταν πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Θα πρέπει να έχει πιει τα υγρά αλλά να παραμένει αρκετά ζουμερό (θα συνεχίσει να πήζει και μετά).

Βήμα 5

Όσο περιμένουμε το κριθαρότο βάζουμε τον κουκουναρόσπορο σε ένα κρύο αντικολλητικό τηγανάκι και τον ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Δεν απομακρυνόμαστε, τον παρακολουθούμε γιατί αμέσως μόλις μυρίσει ωραία και αρχίσουν οι σπόροι να παίρνουν χρώμα τους κατεβάζουμε από τη φωτιά και τους ρίχνουμε σε ένα μπολάκι. Προσοχή, αρπάζουν πάρα πολύ εύκολα.

Βήμα 6

Στο μπολάκι με το κουκουνάρι ανακατεύουμε το τρίμμα ψωμιού, τη διατροφική μαγιά και το αλάτι. Ζεσταίνουμε το γκριλ.

Βήμα 7

Γεμίζουμε τις πιπεριές με κριθαρότο (δεν μας πειράζει να είναι πολύ γεμάτες) όπως είναι πάνω στη λαμαρίνα, και πασπαλίζουμε με το μείγμα ψωμιού. Τις ζεσταίνουμε στη μεσαία σκάλα του γκριλ μέχρι να καβουρδιστεί λίγο και να πάρει χρώμα το ψωμί, περίπου 3-5 λεπτά. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε. (Δείτε σημειώσεις για εναλλακτικό τελευταίο βήμα)

Σημειώσεις
Πλέον βρίσκουμε πολύ εύκολα μαγειρεμένα ρεβίθια στην αγορά, αλλιώς μπορούμε να βράσουμε μερικά και να τα φυλάξουμε σε μερίδες στην κατάψυξη για σαλάτες και πιάτα σαν αυτό.

Αν προτιμάμε να αποφύγουμε εντελώς το γκριλ μπορούμε να καβουρδίσουμε το μείγμα ψωμιού στο ίδιο τηγανάκι που κάναμε το κουκουνάρι. Απλά το βάζουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ροδίσει. Γεμίζουμε τις πιπεριές, πασπαλίζουμε με το μείγμα και απολαμβάνουμε.

Το κριθαρότο είναι και από μόνο του γευστικότατο. Αν δεν έχουμε χρόνο μπορούμε να το φτιάξουμε και να το απολαύσουμε χωρίς τις πιπεριές. Προσωπικά δεν θα παρέλειπα το καβουρδισμένο μείγμα ψωμιού.

Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την MISKO. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο