03.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

15.09.2019

2-4
3.5lt

Ένα υπέροχο κριθαρότο γεμάτο φρέσκα και αποξηραμένα μανιτάρια, ενισχυμένο με γεύσεις και αρώματα βαλσάμικου, κάσιους, τρούφας και φασκόμηλου. Αν σας φαίνεται περίεργος συνδυασμός μην τον φοβηθείτε, όλα δένουν αρμονικά και το αποτέλεσμα είναι απίστευτα γευστικό. Για την ευκολία του, ένα θα πω. Slow cooker.

Κριθαρότο με Μανιτάρια και Βαλσάμικο στο Slow Cooker (Vegan) www.thefoodiecorner.gr photo description: A large platter of balsamic mushroom orzotto, two serving spoons placed to the side of the food. To the bottom right of the image is a bunched up linen napkin and a small wooden bowl with nutritional yeast flakes.

Το κριθαρότο γενικότερα είναι από τα εύκολα, σχετικά γρήγορα και απλά φαγητά. Είναι προσαρμόσιμο σε πολλά γούστα, ιδανικό για χορτοφαγικές επιλογές και αποτελεί τέλεια λύση για ένα γεύμα μέσα στην εβδομάδα, που έχουμε και χίλια άλλα πράγματα να σκεφτούμε. Όταν το φτιάχνουμε στο slow cooker είναι ακόμα πιο εύκολο, μιας και η προετοιμασία του είναι μηδαμινή και η προσοχή που του δίνουμε επίσης.

Κριθαρότο με Μανιτάρια και Βαλσάμικο στο Slow Cooker (Vegan) www.thefoodiecorner.gr photo description: A close, side view of a large platter with balsamic mushroom orzotto.

Από γεύση δεν ξέρω πως την πέτυχα αλλά ο συνδυασμός των υλικών δημιουργεί μια μικρή έκρηξη στον ουρανίσκο. Με την πολύ καλή έννοια. Το βαλσάμικο είναι γεννημένο για να συνοδεύει τα μανιτάρια και φυσικά η τρούφα είναι απόλυτα ταιριαστή. Ομολογώ είχα λίγους ενδοιασμούς για το φασκόμηλο και τα κάσιους, αλλά ευτυχώς που το τόλμησα και τα πρόσθεσα. Το φασκόμηλο συμπληρώνει υπέροχα τα αρώματα και τα κάσιους μαλακώνουν και απορροφούν όλη τη γεύση του φαγητού. Πραγματικά νόστιμο αποτέλεσμα!

Κριθαρότο με Μανιτάρια και Βαλσάμικο στο Slow Cooker (Vegan) www.thefoodiecorner.gr photo description: A close view of mushroom orzotto, the sliced mushrooms, cashews and orzo grains clearly visible.

Τώρα λοιπόν που άνοιξαν τα σχολεία, ξεκίνησαν οι δουλειές και μπήκαμε στους ρυθμούς του φθινοπώρου (ή προσπαθούμε τελοσπάντων) προτείνω να βάλουμε αυτό το κριθαρότο με μανιτάρια και βαλσάμικο στο μενού μας.

Κριθαρότο με Μανιτάρια και Βαλσάμικο στο Slow Cooker (Vegan) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A large platter of balsamic mushroom orzotto with two serving spoons lying at the side of the food. To the bottom right of the image is a bunched up linen napkin. To the top left are three small bowls, one wooden one with nutritional yeast, one ceramic with salt and one brass with dried sage.

Υλικά

80 γρ (1 μικρό) κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

20 γρ αποξηραμένα άγρια μανιτάρια, κομμένα σε μικρά κομμάτια και ξεπλυμένα (όχι μουλιασμένα)

500 γρ μανιτάρια καφέ, σε φέτες

60 γρ κάσιους, ωμά

2 κ.σ. διατροφική μαγιά, συν λίγη επιπλέον για το σερβίρισμα

2 κ.γ. θυμάρι, ξερό

1 ½ κ.γ. αλάτι χοντρό

1 κ.γ. φασκόμηλο, ξερό, τριμμένο

1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

1/2 κ.γ. λευκό πιπέρι

60 ml (1/4 κούπα) ξύδι βαλσάμικο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. λάδι τρούφας

500 ml (2 κούπες) ζωμός λαχανικών

225 γρ (1 κούπα) κριθαράκι

Βήμα 1

Τοποθετούμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια (φρέσκα και αποξηραμένα), τα κάσιους, την διατροφική μαγιά, το θυμάρι, το αλάτι, το φασκόμηλο, το σκόρδο και το λευκό πιπέρι στο δοχείο της συσκευής.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το βαλσάμικο, το ελαιόλαδο, το λάδι τρούφας, ανακατεύουμε τα υλικά και ρίχνουμε και τον ζωμό. Μαγειρεύουμε στο high για 4 ώρες (δείτε σημείωση) ή μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα (στο high) για 30-40 ακόμα λεπτά. Ανακατεύουμε στο ενδιάμεσο και αρχίζουμε και ελέγχουμε το κριθαράκι στα 25 λεπτά περίπου (ο χρόνος μπορεί να διαφέρει από μάρκα σε μάρκα). Αν το κριθαράκι είναι άψητο και δεν έχουν μείνει υγρά στο δοχείο τότε προσθέτουμε ανά ¼ κούπας λίγο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Αν το κριθαράκι είναι έτοιμο κλείνουμε το slow cooker, ρίχνουμε ¼ κούπας κρύο νερό και ανακατεύουμε να σταματήσει το μαγείρεμα. Γενικά θέλουμε το ζυμαρικό να κρατάει στο δόντι και το φαγητό να είναι αρκετά ζουμερό γιατί θα απορροφήσει κι άλλα υγρά όσο κρυώνει.

Βήμα 4

Σερβίρουμε αν θέλουμε με έξτρα διατροφική μαγιά για πιο τυρένια γεύση (αν και δεν πολυχρειάζεται).

Σημειώσεις

Αν τα αποξηραμένα μανιτάρια μας είναι ολόκληρα και ίσως κρύβουν χώμα κλπ μπορούμε να τα μουλιάσουμε από πριν σε λίγο νερό. Ύστερα τα βγάζουμε, σουρώνουμε το νερό να μείνει χωρίς υπολείμματα και προσθέτουμε τα μανιτάρια και το νερό στο δοχείο.

Αντί για 4 ώρες στο high μπορούμε να μαγειρέψουμε το φαγητό στο low (το πρώτο στάδιο πριν το κριθαράκι). Υπολογίζω ότι θα θέλει 6-8 ώρες ανάλογα τη συσκευή και ανάλογα την θερμοκρασία που είχε ο ζωμός όταν ξεκινήσαμε.

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    Michaela
    26/12/2019

    Χαίρετε. Αντί λάδι τρούφας θα μπορούσα να βάλω λάδι καρύδας;

    • Απάντηση
      27/12/2019

      Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Το λάδι τρούφας στη συνταγή αυτή δίνει άρωμα, δεν παίζει τον ρόλο της λιπαρής ουσίας. Δεν έχει νόημα να βάλετε λάδι καρύδας, αν δεν έχετε τρούφα μπορείτε να το παραλείψετε εντελώς το υλικό αυτό. Ελπίζω να βοήθησα!

  • Απάντηση
    Michaela
    30/12/2019

    Ευχαριστώ πολύ.. Δεν βρήκα λαδι τρουφας αλλά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με άρωμα τρούφας, οπότε θα βάλω 1 κ.γ. από αυτό.. Αυτό που δεν βρήκα είναι τα αποξηραμένα μανιτάρια οπότε θα βάλω μόνο τα φρέσκα.. Ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι εξίσου καλό..

    • Απάντηση
      31/12/2019

      Το λάδι μια χαρά! Τα αποξηραμένα μανιτάρια δίνουν ένα τακ πιο «βαθιά» γεύση αλλά και χωρίς αυτά πιστεύω θα είναι πετυχημένο το αποτέλεσμα! Αναμένω εντυπώσεις. Καλή Πρωτοχρονιά!

  • Απάντηση
    Michaela
    13/01/2020

    Ήταν υπέροχο. . Ευχαριστούμε πολύ..