26.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

14.04.2020

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
6

Ένα παστίτσιο διαφορετικό από το κλασικό, με σάλτσα από φακές και μανιτάρια, και εύκολη μπεσαμέλ σιμιγδαλιού με γάλα βρώμης. Νηστίσιμο, κατάλληλο για βίγκαν διατροφή, κατάλληλο όμως και για όλους όσους απλά θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό ή να μειώσουν το κρέας.

Εναλλακτικό Παστίτσιο με Φακές, Μανιτάρια και Εύκολη Μπεσαμέλ από Γάλα Βρώμης και Σιμιγδάλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ¾ view of the baking dish with the cooked pastitsio. A few slices are missing so one can see the layers of pasta and lentil sauce inside the dish.

Την συνταγή αυτή την δημιούργησα πέρυσι λίγο πριν το Πάσχα για μια συνεργασία μου. Ανέβηκε στην ιστοσελίδα της εταιρίας και ενώ είχα σκοπό να την ανεβάσω κι εδώ, τελικά πέρασε ο καιρός και δεν το έκανα. Της αξίζει όμως μια θέση στο μπλογκ μου, αυτό είναι σίγουρο. Ήρθε λοιπόν η κατάλληλη στιγμή! Όχι επειδή κοντεύει το Πάσχα (αν και είναι μια εξαιρετική νηστίσιμη επιλογή) αλλά επειδή έχω λίγο χρόνο παραπάνω όπως οι περισσότεροι από εμάς.

Το παστίτσιο αυτό δεν είναι μόνο για την Σαρακοστή. Δεν υπάρχει λόγος να το κρατάμε για περιόδους νηστείας. Είναι ένα νόστιμο φαγητό με αρκετά θρεπτικά συστατικά και εντυπωσιακή εμφάνιση. Ναι οκ, δεν είναι το κλασικό παστίτσιο, αλλά γιατί το ζυμαρικό αυτό πρέπει να συνοδεύεται μόνο από τον συνηθισμένο κιμά και την ορίτζιναλ μπεσαμέλ; Τα ζυμαρικά είναι τόσο ευέλικτα και δημιουργούμε χιλιάδες συνδυασμούς μ’ αυτά. Οπότε ένας ακόμα συνδυασμός για το χοντρό αυτό μακαρόνι που αγαπάμε όλοι, αξίζει μια θέση στο τραπέζι μας.

Εναλλακτικό Παστίτσιο με Φακές, Μανιτάρια και Εύκολη Μπεσαμέλ από Γάλα Βρώμης και Σιμιγδάλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: An overhead view of a pan with lentil and mushroom sauce, a colander with drained pasta and a bowl with bechamel sauce. A few broken rusks are also on the wooden surface next to the pan.

Θα ήθελα πολύ να σας πω ότι είναι λιγότερο μπελαλίδικη αυτή η εκδοχή του πιάτου, αλλά δεν σας έχω πει ποτέ ψέματα – δεν θα αρχίσω τώρα. Ναι έχει αρκετά βήματα. Όχι όμως δύσκολα, μάλιστα η μπεσαμέλ αυτή είναι πιο εύκολη από την κλασική αφού χρησιμοποιώ σιμιγδάλι για να πήξει, αντί το συνηθισμένο ρου (roux) με αλεύρι. Είναι εύκολα τα βήματα, αλλά δεν είναι φαγητό που θα το ξεπετάξουμε ένα απόγευμα όταν έχουμε γυρίσει κουρασμένοι από τη δουλειά. Αν όμως έχουμε τον χρόνο και φυσικά την διάθεση, είναι μια ωραία εναλλακτική.

Η σάλτσα έχει σαν βάση τις φακές και τα μανιτάρια, και έχει όπως θα δείτε αρκετά μπαχαρικά και αυτά που ονομάζω «ενισχυτικά γεύσης» όπως πχ πολτό σκόρδου και σάλτσα σόγιας. Τα θέλουμε για τη νοστιμιά που χαρίζουν, και ενώ δεν είναι λίγα, είναι εύκολα πράγματα που λογικά έχετε ήδη στο ντουλάπι (ή έχετε τα περισσότερα από αυτά).

Εναλλακτικό Παστίτσιο με Φακές, Μανιτάρια και Εύκολη Μπεσαμέλ από Γάλα Βρώμης και Σιμιγδάλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A slice of pastitsio on a pretty plate sitting on a chopping board. A fork lies next to the slice on the plate.

Ελπίζω λοιπόν να δοκιμάσετε το εναλλακτικό μου παστίτσιο! Αλλά να πω και κάτι πριν σας αφήσω. Τέτοια πιάτα δεν προσπαθούμε να τα πλασάρουμε με σχόλια τύπου «δεν θα καταλάβετε τη διαφορά», «ίδιο με το κανονικό» και άλλα τέτοια. Αυτό με εκνευρίζει και μένα όταν το βλέπω. Δεν είναι ίδιο με το πρωτότυπο. Δεν είναι καν αντιγραφή. Είναι κάτι άλλο. Το όνομά του το παίρνει από το ζυμαρικό, και θα ήταν λάθος να περιμένουμε να γευτούμε κάτι αντίστοιχο του κλασικού πιάτου. Παστίτσιο με φακές και μανιτάρια λοιπόν, και νόστιμη μπεσαμέλ με γάλα βρώμης.

Όπως πάντα, αναμένω τα σχόλιά σας, τις φωτογραφίες σας, και οτιδήποτε θέλετε να μοιραστείτε μαζί μου. Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές νιώθω πως μιλάω στο κενό, όταν λοιπόν λαμβάνω μηνύματά σας παίρνω τεράστια χαρά!

Εναλλακτικό Παστίτσιο με Φακές, Μανιτάρια και Εύκολη Μπεσαμέλ από Γάλα Βρώμης και Σιμιγδάλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer ¾ view of the baking dish with the cooked pastitsio. A few slices are missing so one can see the layers of pasta and lentil sauce inside the dish.

Υλικά

Για την μπεσαμέλ
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
30 γρ κορν φλάουρ
1 lt γάλα βρώμης (ή άλλο φυτικό γάλα)
4 κ.σ. διατροφική μαγιά
2 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
¼ κ.γ. πιπέρι λευκό

Για τη σάλτσα
250 γρ φακές, βρασμένες μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και στραγγισμένες καλά (βάρος μετά το βράσιμο περίπου 630 γρ)
3 κ.σ. πελτές ντομάτας
2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. πολτός σκόρδου
1 ½ κ.γ. κανέλλα
1 ½ κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. μπαχάρι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1/2 κ.γ. μπούκοβο
1/4 κ.γ. πιπέρι μαύρο
1/8 κ.γ. γαρύφαλλο
1 φύλλο δάφνης μεγάλο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
100 γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ μανιτάρια ψιλοκομμένα
400 γρ ντοματάκι κονκασέ
1/2 κονσέρβα (από το ντοματάκι) νερό

Για το παστίτσιο
500 γρ ζυμαρικά παστίτσιο
2 + 1 κ.γ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. φρυγανιά ή παξιμάδι (χωρίς ζωικά)
1 κ.γ. θυμάρι ξερό

Βήμα 1

Για τη μπεσαμέλ: Bάζουμε το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ και το γάλα βρώμης σε κατσαρόλα 4.5 lt και χτυπάμε με σύρμα. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας σχεδόν συνέχεια μέχρι να πάρει βράση και να πήξει πολύ. Προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά, το αλάτι, τη μουστάρδα, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι, ανακατεύουμε, και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να σφίξει.

Βήμα 2

Για τη σάλτσα: Πατάμε δυο φορές τις φακές με το εργαλείο του πουρέ για να λιώσουν κάποιες αλλά όχι όλες. Τις αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Σε μπολάκι ανακατεύουμε τον πελτέ, το μπαλσάμικο, τη σάλτσα σόγιας και τον πολτό σκόρδου.

Βήμα 4

Σε άλλο μπολάκι ανακατεύουμε την κανέλλα, το κύμινο, το μπαχάρι, το αλάτι, το θυμάρι, το μπούκοβο, το πιπέρι, το γαρύφαλλο και το δαφνόφυλλο.

Βήμα 5

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4 λεπτά ανακατεύοντας συχνά, προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε άλλα 3 λεπτά. Προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε καλά για ένα λεπτό. Ρίχνουμε το ντοματάκι, το νερό (ξεπλένοντας με αυτό την κονσέρβα), και το μείγμα με τον πελτέ. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα μπαχαρικά, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 5 περίπου λεπτά. Θέλουμε το μείγμα να είναι πηχτό αλλά όχι στεγνό. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 6

Για το παστίτσιο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C στον αέρα (190C αντιστάσεις).

Βήμα 7

Βράζουμε το παστίτσιο σύμφωνα με τις οδηγίες. Σουρώνουμε, ραντίζουμε με 2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο και ανακινούμε ζωηρά. Χωρίζουμε τα ζυμαρικά σε δυο μέρη, το ένα με λίγη παραπάνω ποσότητα. Στα πολλά προσθέτουμε δυο κουταλιές από τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε. Τα στρώνουμε σε ένα ταψί 26 x 33 εκ.

Βήμα 8

Πάνω στην πρώτη στρώση ζυμαρικών απλώνουμε τη σάλτσα με τις φακές. Στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα ζυμαρικά, και πάνω σε αυτά ρίχνουμε ομοιόμορφα τη μπεσαμέλ.

Βήμα 9

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το θυμάρι και τη μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο που έμεινε, και πασπαλίζουμε το παστίτσιο μας. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να πάρει λίγο χρώμα (δεν θα ροδίσει πολύ).

Βήμα 10

Αφήνουμε το παστίτσιο να σταθεί για τουλάχιστον μισή ώρα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημειώσεις
Η σάλτσα με τις φακές αλλά και η μπεσαμέλ μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη για μεγαλύτερη ευκολία.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    Vassia
    14/04/2022

    Καλησπέρα,

    Βρήκα τη συνταγή εξαιρετική και ανυπομονώ να την φτιάξω. Ειδικά ένας φίλος μου, ό Φώτης, θα ξετρελαθεί με αυτή την συνταγή πιστεύω. Σας ευχαριστώ πραγματικά πολύ 🙂

    • Απάντηση
      14/04/2022

      Εγώ ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη! Ανυπομονώ να ακούσω εντυπώσεις αν έχετε λίγο χρόνο αφού το φτιάξετε!