19.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

25.11.2013

2 αξιολ., M.O. : 5,00
1-2

Ένας μήνας μέχρι τα Χριστούγεννα. Χθες είδα στο φούρνο και τα πρώτα μελομακάρονα! Προλαβαίνουμε όμως ακόμα να φάμε λίγο πιο ελαφριά και υγιεινά, για να πέσουμε με τα μούτρα αργότερα στα γλυκά χωρίς τύψεις.

Με το πιάτο αυτό συμμετείχα στο διαγωνισμό των εστιατορίων TGI Friday’s, ήταν η μια από τις δυο μου συνταγές που πέρασαν στον τελικό. Το πιάτο έπρεπε να αρμόζει στο ειδικό μενού Living Well, το οποίο αποτελείται από υγιεινές προτάσεις. Ε, δύσκολα να βρεθεί πιο υγιεινό πιάτο! Πριν έρθει η σειρά μου να το παρουσιάσω στους κριτές, έκανα «πρόβα» το ποίημα με τα θρεπτικά στοιχεία. Τα είπα και τα ξαναείπα μπας και τα θυμηθώ τη στιγμή της «εξέτασης στον πίνακα», οπότε τώρα πια αυτό ήταν… δε θα τα ξεχάσω ποτέ. Και θα τα πω και σε σας, θέλετε δε θέλετε.

Το παντζάρι λοιπόν, ξέρουμε όλοι ότι καθαρίζει το αίμα. Είναι και τονωτικό λέει για το συκώτι. Σούπερ. Επίσης, έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία, όπως βιταμίνες, φώσφορο, σίδηρο και φολικό οξύ (ακούτε οι έγκυες;). Έχει ζάχαρη, δηλαδή χαρίζει ενέργεια, αλλά είναι η καλή ενέργεια, αυτή που απελευθερώνεται αργά και σταδιακά στον οργανισμό. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι λόγω του βορίου που περιέχει, είναι και αφροδισιακό. Αμέ. Επίσης, βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης χαρίζοντας αίσθηση ευεξίας. Όλα αυτά το παντζάρι. Επίσης έχει το πιο όμορφο χρώμα από όλα τα λαχανικά. (Άσχετο; Α, οκ) Τελοσπάντων. Φάτε παντζάρια, κάνουν καλό.

Τι άλλο έχουμε; Φασόλια μπαρμπούνια, φέτα, καραμελωμένα κρεμμύδια (αλλά με μέλι). Όλα θρεπτικά. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί δε σας βλέπω να φτάνετε μέχρι τη συνταγή

Ουσιαστικά εδώ έχουμε ένα χορτοφαγικό μπιφτεκάκι, αλλά το βάφτισα φαλάφελ επειδή έχει όσπρια (τα παραδοσιακά φαλάφελ γίνονται με ρεβίθια) και το συνδύασα με κυπριακή πίτα.

Σημεία που θέλουν προσοχή. Το στράγγισμα και το στύψιμο του παντζαριού˙ πρέπει το τριμμένο παντζάρι να είναι όσο πιο στεγνό γίνεται. Ο χρόνος στο ψυγείο πριν το μαγείρεμα˙ μην τον παραλείψετε. Το «ελαφρύ χέρι» κατά τη διάρκεια του ψησίματος˙ είναι ευαίσθητα τα φαλαφελάκια μας, φερθείτε τους με αγάπη και γυρίστε τα με προσοχή στο τηγάνι. Αυτά.

Το μεγάλο ατού; Όλα τα συστατικά μπορούν να προμαγειρευτούν μια και δυο μέρες πριν, κάνοντας την προετοιμασία του πιάτου πανεύκολη υπόθεση. Και τα άψητα φαλάφελ θέλουν την ξεκούρασή τους στο ψυγείο για να δέσουν και να ψηθούν πιο εύκολα. Τα συναρμολογούμε λοιπόν την προηγούμενη ή το ίδιο πρωί, και το βράδυ έχουμε ένα γεύμα σε χρόνο dt. Υγιεινό. Το ‘παμε αυτό ε;

Ένα τελευταίο σχόλιο˙ πολλά πολλά συγχαρητήρια στις νικήτριες του διαγωνισμού! Δείτε στο Link Love τα μπλογκς και τα πιάτα που κερδίσανε.

Υλικά

Για το καραμελωμένο κρεμμύδι
1 κρεμμύδι μικρό, κομμένο σε ροδέλες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μέλι
1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

Για τα φαλάφελ
100 γρ. (1 μέτριο περίπου) παντζάρι, έτοιμο βρασμένο (πωλείται σε αεροστεγή συσκευασία στο σούπερ μάρκετ)
100 γρ. μαγειρεμένα φασόλια μπαρμπούνια (ξερά)
50 γρ. τυρί φέτα
2 κ.σ. νιφάδες βρώμης (quick cooking)
1/4 κ.γ. ρίγανη ξερή
1/4 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
1/4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/4 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. πιπέρι μαύρο
1 + 1 κ.γ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. καραμελωμένο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Για τη σως γιαουρτιού
3 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. ελαιόλαδο
1 μικρή πρέζα αλάτι
1 μικρή πρέζα πιπέρι

Για το σερβίρισμα
1-2 κυπριακές πίτες
ανάμεικτη σαλάτα
φέτες ντομάτας
φέτες αβοκάντο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινα φασόλια κονσέρβας για μεγαλύτερη ευκολία.
Βήμα 1

Για το κρεμμύδι. Σε μικρό αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και το μέλι, και μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά (εγώ το είχα στο πιο χαμηλό) και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει και να καραμελώσει. Δεν ανακατεύουμε πολύ αλλά προσέχουμε μην αρπάξει. Χρειάζονται περίπου 30 λεπτά. Μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί, άλλα 5 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμο υπολογίζουμε 2 κουτ. σούπας, τις οποίες ψιλοκόβουμε (με ψαλίδι κουζίνας είναι το πιο εύκολο) και τις βάζουμε στην άκρη. Το υπόλοιπο θα το χρειαστούμε για γαρνιτούρα (είναι απίστευτα νόστιμο).

Βήμα 2

Για τα φαλάφελ. Όσο μαγειρεύονται τα κρεμμύδια, τρίβουμε το παντζάρι στο χοντρό τρίφτη και το βάζουμε σε σουρωτήρι. Το ζουλάμε με τα χέρια να φύγουν τα πρώτα υγρά και το αφήνουμε να στραγγίξει κι άλλο (ιδανικά τουλάχιστον 20 λεπτά. Αν το έχουμε βράσει εμείς και δεν το πήραμε έτοιμο, θα το αφήσουμε ακόμα περισσότερο διότι θα έχει απορροφήσει πολύ νερό).

Βήμα 3

Βάζουμε τα φασόλια μας σε ένα μούλτι και τα ψιλοκόβουμε ώστε να γίνουν πολύ μικρά κομμάτια και να «κρατάνε» αν τα ζουλήξουμε με τα δάχτυλα. Σε κάποια σημεία ίσως γίνουν σχεδόν πολτός, δε μας πειράζει, θέλουμε να μας βοηθήσουν στο πλάσιμο. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Στο ίδιο μπολ θρυμματίζουμε καλά τη φέτα με τα χέρια μας. Προσθέτουμε τη βρώμη, τη ρίγανη, το κύμινο, την πάπρικα, το αλατοπίπερο και το ένα κουταλάκι λάδι. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα. Όταν γίνει το κρεμμύδι βάζουμε και τις 2 κουταλιές που έχουμε ψιλοκόψει.

Βήμα 4

Πιέζουμε όσο γίνεται το παντζάρι για να φύγουν κι άλλα υγρά, και το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε με τα χέρια όπως αν ήταν κιμάς, και πλάθουμε τρία φαλάφελ, λίγο πλακουτσωτά (σαν μικρά μπιφτέκια). Τα βάζουμε σε ένα πιάτο, σκεπάζουμε με μεμβράνη, και τα αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 2-3 ώρες (μέχρι 24).

Βήμα 5

Όταν έρθει η ώρα, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τη τελευταία κουταλιά του γλυκού λάδι, και τα φαλάφελ. Ψήνουμε για 4 περίπου λεπτά από τη μια πλευρά, γυρνάμε, συνεχίζουμε για άλλα 4-5 και γυρνάμε ξανά για 1-2 λεπτά ακόμα. Το γύρισμα θέλει προσοχή γιατί κολλάνε λίγο και είναι σχετικά μαλακά. Δεν θέλουμε να διαλυθούν. Στα 10-11 λεπτά σύνολο είναι έτοιμα. Στην ουσία προσπαθούμε να πετύχουμε ένα λίγο τραγανό εξωτερικό και να ζεσταθεί καλά το εσωτερικό. Δεν υπάρχει συστατικό που να χρειάζεται ψήσιμο, άρα μόλις καταλάβουμε ότι έχουν ζεσταθεί μπορούμε να τα βγάλουμε.

Βήμα 6

Για τη σως γιαουρτιού. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και σερβίρουμε.

Βήμα 7

Για το σερβίρισμα. Σερβίρουμε τα φαλάφελ σε ζεστή κυπριακή πίτα ανοιγμένη στη μέση. Συμπληρώνουμε με λίγη σως, λίγα φύλλα ανάμεικτης σαλάτας, ντομάτα και αβοκάντο.

2 αξιολ., M.O. : 5,00
Link Love

And the winners are…
Veggie Burger από το Kouzinista (link στο επόμενο ποστ μου)
Βελουτέ Σούπα Super Food με Γαρίδες από το Sofeto Γεύσεις Υγείας
Σαλάτα με Αβοκάντο κ Goji Berries από το Τι Θα Φάμε Σήμερα;

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

12 Σχόλια

  • Απάντηση
    Ξανθή
    25/11/2013

    Πολύ πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα η πρόταση σου.

  • Απάντηση
    Δήμητρα (manousina)
    25/11/2013

    Πολύ νόστιμο πιάτο, το δοκίμασα!!!!!!

  • Απάντηση
    lena
    26/11/2013

    Συγχαρητήρια Ελένη και πολλές ακόμη επιτυχίες σου εύχομαι …..δεν είναι ένα απλό πιάτο είναι ξεχωριστό πιάτο που ήθελε φροντίδα και προσοχή για να έχει το αποτέλεσμα που βλέπουμε στη φωτογραφία.Δεν είμαστε και κοντά να το δοκίμαζα…φαντάζομαι να δένουν πολύ οι γεύσεις…Μπράβο…αυτά τα γκουρμέ πιάτα είναι για καλλιτέχνες Ελένη σαν εσένα και όχι για νοικοκυρές-μαμάδες όπως είμαι εγώ παράδειγμα….Άντε έλα θεσσαλονίκη να μας τα φτιάξεις να τα δοκιμάσουμε….

    • Απάντηση
      26/11/2013

      Ευχαριστώ πολύ Λένα για τα καλά σου λόγια! Αυτό το πιάτο είναι “σπιτικό” γκουρμέ, καθόλου δύσκολο και πολύ νόστιμο. Το μόνο που θέλει προσοχή είναι το τελικό ψήσιμο, αλλά για κάποια πεπειραμένη μαγείρισσα όπως εσύ θα ήταν παιχνιδάκι!

  • Απάντηση
    Lia
    26/11/2013

    Επιτέλους, η συνταγή!!! ανυπομονούσα να τη δω αναρτημένη!!! η φωτογραφία είναι τέλεια…αυτά είναι φαλάφελ παντζαριού, you know what I mean!!! Kαλημέρα, Ελένη!!!

  • Απάντηση
    Nana {kouzinista}
    26/11/2013

    Ξέρω καλά τι εννοείς όταν λες ότι τα φαλαφελάκια είναι ευαίσθητα. Όλα τα μπιφτεκάκια λαχανικών είναι. Αυτό που με τρελαίνει με τα δικά σου είναι το χρώμα τους, τόσο έντονο, όμορφο και ασυνήθιστο. Είμαι σίγουρη ότι είναι πολύ νόστιμα και λυπάμαι που δε μου δόθηκε η ευκαιρία να τα δοκιμάσω. Άλλωστε σου εξασφάλισαν μία θέση στον τελικό και αυτό λέει πολλά. Υπόσχομαι να τα φτιάξω σύντομα κι αυτή τη φορά το εννοώ. Χάρηκα πολύ που είχα την ευκαιρία να σε γνωρίσω από κοντά. Πολλά φιλιά, Νανά!!!

    • Απάντηση
      26/11/2013

      Ευχαριστώ πολύ Νανά! Είναι πράγματι απίστευτο το χρώμα που δίνουν τα παντζάρια, σε ό,τι κι αν χρησιμοποιηθούν. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, και εγώ χάρηκα πολύ που γνωριστήκαμε. Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε από κοντά σύντομα!

  • Απάντηση
    Ερμιόνη
    27/11/2013

    Ελένη μου και τα δύο πιάτα σου ήταν πραγματικά εμπνευσμένα και δικαίως βρίσκονταν στον τελικό!
    Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω και τα δύο!
    Τα φαλάφελ σου ιδιαιτέρως πρωτότυπα, με ολοζώντανα χρώματα!
    Φιλιά

    • Απάντηση
      27/11/2013

      Ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη! Κι εγώ περιμένω την συνταγή σου για τον σολωμό γιατί τον λιγουρεύτηκα πολύ όπως τον είδα εκεί!