23.10.2021
You can use WP menu builder to build menus

10.08.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
10'

Αποφεύγουμε την σπατάλη των μυρωδικών που σιγομαραίνονται στο πίσω μέρος του ψυγείου, με αυτές τις ιδέες για ντιπς που αξιοποιούν μαϊντανό, άνιθο, βασιλικό και δυόσμο.

{Σημείωση: Το post αυτό αρχικά συμπεριλάμβανε κείμενο για την σπατάλη φαγητού και την κλιματική αλλαγή. Το κείμενο έχει μεταφερθεί στην ολοκαίνουργια κατηγορία «Άρθρα». Οι ιδέες και η συνταγή για τα ντιπς παραμένουν εδώ}

Πρόσφατα βρέθηκα με ένα φυτικό τυρί κρέμα παναπαίσιο. Έχω μειώσει δραματικά την κατανάλωση του ζωικού και είμαι στη φάση που ψάχνω την καλύτερη εναλλακτική. Δοκίμασα ένα που σίγουρα ΔΕΝ θα ξαναπάρω. Έσπασα το κεφάλι μου να βρω τρόπο να το αξιοποιήσω γιατί ακόμα και έτσι χάλια που ήταν δεν είχα σκοπό να το πετάξω. Και ενώ ήμουν έτοιμη να το χτυπήσω με μπόλικη ζάχαρη μπας και φτιάξω κάτι σε γλυκό, θυμήθηκα οτι είχα μυρωδικά. Καλά οκ μπορεί να μη το θυμήθηκα μόνη μου αλλά να είδα κάτι στο Pinterest, σημασία έχει πως βρήκα λύση που θα έσωζε και τα κακομοιριασμένα μυρωδικά μου. Η συνταγή παρακάτω (χωρίς ποσότητες, προσαρμόστε ανάλογα με τα γούστα σας).

Είχα και φρέσκο δυόσμο οπότε έψαξα για κάτι ανάλογο και βρήκα αυτό το φοβερό τσάτνεϊ. Τις ποσότητες τις προσάρμοσα ανάλογα με το τι είχα (έκανα περίπου τη μισή συνταγή) και την έμπνευση της στιγμής (έβαλα νομίζω λιγότερο κρεμμύδι). Μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρές ποσότητες και καθώς το ετοιμάζετε να δοκιμάζετε και να διορθώνετε ανάλογα με το τι σας αρέσει (πχ λίγο περισσότερο ξύδι, λίγη περισσότερη ζάχαρη κλπ). Το τσάτνεϊ αυτό δεν βγαίνει πηχτό, είναι κάπως υδαρές και είναι νόστιμο με ινδικά πάπαντομς ή ψωμί νάαν, ή με σπιτικά τσιπς αραβικής πίτας (να είναι αλμυρά, δείτε συνταγή εδώ). Αν τρώτε κρέας δοκιμάστε το με αρνί. Στη φωτο παρακάτω το ντιπ με τυρί κρέμα και το τσάτνεϊ.

Ντιπς με Μυρωδικά που Περίσσεψαν και ένα Άρθρο για την Σπατάλη Φαγητού www.thefoodiecorner.gr Photo description: a ceramic platter with two small bowls of dips on it. Around the bowls are some homemade pitta chips.

Αν έχετε περισσότερο μαϊντανό από όσο χρειάζεστε για το παραπάνω ντιπ με τυρί κρέμα, μπορείτε να φτιάξετε αυτή την Κυκλαδίτικη μαϊντανοσαλάτα.

Ιδέες για Ντιπς με Μυρωδικά που Περίσσεψαν www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ceramic dish with a vibrant Greek parsley dip garnished with small wedges of lemon, capers and chopped chives. The dish is sitting on a piece of denim and is surrounded by triangular homemade pitta chips.

Για περίσσευμα φρέσκου βασιλικού σας προτείνω αυτή τη φοβερή βινεγκρέτ εδώ. Δοκιμάστε τη με την γκαλέτ της συνταγής ή σε σαλάτα ζυμαρικών, όπως αυτή με ροδάκινο και ντομάτα.

Ντιπς με Μυρωδικά που Περίσσεψαν και ένα Άρθρο για την Σπατάλη Φαγητού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A small bowl with a vibrant green dressing made with basil. To the left a piece of galette with a spoon full of vinaigrette lying next to it.

Για φρέσκο θυμάρι και δεντρολίβανο μπορείτε να δείτε το ντιπ μου με ελαιόλαδο εδώ. Μια ιδέα αν έχετε πολύ είναι να φτιάξετε διπλή ή τριπλή τη συνταγή, χωρίς το λάδι και το ξύδι, να μοιράσετε το μείγμα σε παγοθήκη και να το περιχύσετε με λίγο ελαιόλαδο να καλυφθεί. Το βάζετε κατάψυξη και όταν παγώσει βάζετε τα “παγάκια” σε σακουλάκι για να τα έχετε έτοιμα. Όταν έχετε όρεξη για λίγο ντιπ ξεπαγώνετε ένα παγάκι και συμπληρώνετε με λίγο ακόμα λάδι και μερικές σταγόνες μπαλσάμικο!

Ντιπς με Μυρωδικά που Περίσσεψαν και ένα Άρθρο για την Σπατάλη Φαγητού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A small ceramic plate with olive oil dip in it, the chopped herbs in the centre are separated from the oil and there are a couple of vinegar drops on the oil surface.

Με λίγη φαντασία δεν χρειάζεται να πετάμε μυρωδικά ποτέ!

Ας δούμε το ντιπ με τυρί κρέμα:

Υλικά

φυτικό ή κανονικό τυρί κρέμα

χοντροκομμένος μαϊντανός

χοντροκομμένος άνηθος

σκόρδο, ωμό ή ψητό

αλάτι θαλασσινό

πιπέρι φρεσκοτριμμένο, μαύρο ή λευκό

πιπέρι καγιέν (λίγο, δεν το θέλουμε καυτερό)

ελαιόλαδο αν χρειάζεται (λίγο για να μην γίνει υδαρές)

Βήμα 1

Χτυπάμε το τυρί κρέμα, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το σκόρδο, το αλατοπίπερο και το καγιέν σε ένα μούλτι μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μας δώσει ένα αλειφόμενο μείγμα.

Βήμα 2

Απολαμβάνουμε με μπαστουνάκια λαχανικών, τσίπς αραβικής πίτας, φρυγανιές, ψωμί ή ό,τι άλλο θέλουμε.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    Βάσσιας
    10/08/2021

    Πολύ καλή περιβαλλοντική ανάλυση και έγκυρες πηγές.

  • Απάντηση
    Σοφία
    11/08/2021

    Δεν είχα υπόψη μου τα στοιχεία, απίστευτο είναι! Ας κάνουμε ότι μπορούμε, κι αν είναι και νόστιμο όπως φαίνονται οι συνταγές τόσο το καλύτερο! Ευχαριστούμε

    • Απάντηση
      11/08/2021

      Σοφία μου ναι τα στοιχεία είναι δυσκολοχώνευτα! Όταν ακους πχ οτι σχεδόν τα μισά οπωροκηπευτικά που παράγονται παγκοσμίως χάνονται ή σπαταλώνται είναι να τρελαίνεσαι. Οκ, πολλά χάνονται λόγω προβλημάτων με τον καιρό, βλέπε χαλάζι κλπ (hello climate change) αλλά πολλά καταλήγουν στα σκουπίδια γιατί έχουν άσχημη εμφάνιση!! Τραγικό. Και είναι εύκολο να συμβάλλουμε, ενημέρωση χρειάζεται πάνω από όλα! Φιλιά!