03.12.2020
You can use WP menu builder to build menus

26.08.2020

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
15

Μαϊντανοσαλάτα, ή αλλιώς ντιπ μαϊντανού με καταγωγή από τις Κυκλάδες. Εύκολο, νόστιμο και σκορδάτο. Ο τέλειος τρόπος να αξιοποιήσουμε το ματσάκι εκείνο που μαραζώνει στο ψυγείο, αλλά και το χθεσινό ψωμί.

Πριν από χρόνια βρέθηκα στη Σύρο για δουλειά. Τότε δούλευα στον τομέα του τουρισμού και συγκεκριμένα στην κρουαζιέρα, οργανώνοντας εκδρομές για επιβάτες σε Ελληνικά λιμάνια. Η Σύρος δυστυχώς δεν ήταν από τα μέρη που πήγαιναν πολλά κρουαζιερόπλοια, οπότε δεν την επισκεπτόμουν συχνά. Ήταν όμως από τα αγαπημένα μου νησιά, και η Ερμούπολη μια από τις πιο όμορφες πόλεις που έχω δει ποτέ.

Σε μια από τις επισκέψεις μου λοιπόν βρήκα λίγο χρόνο να καθίσω σε ένα από τα μικροσκοπικά μεζεδοπωλεία της πόλης. Ένα από τα πιάτα που παρήγγειλα ήταν η μαϊντανοσαλάτα, ένα φαγητό που όχι μόνο δεν είχα δοκιμάσει αλλά ούτε καν είχα ακουστά. Τρελάθηκα. Μου άρεσε πάρα πολύ αλλά από τότε δεν την ξανασυνάντησα σε κανένα μενού. Δεν μαγείρευα κιόλας τότε οπότε πάει, ξεχάστηκε.

Σκορδάτη Μαϊντανοσαλάτα με Σπιτικά Τσιπς Πίτας www.thefoodiecorner.gr Photo description: A bowl of parsley dip with a garnish of lemon, capers and chives, sitting on a piece of denim cloth.

Fast forward στο σήμερα και στο ψυγείο μου που πολύ συχνά έχει περίσσευμα μαϊντανού. Δεν αντέχω να τον πετάω (δεν θέλω να πετάω κανένα τρόφιμο) οπότε συνήθως τον κάνω πέστο. Τις προάλλες όμως που κοίταζα να δω αν έχω τα υλικά για το πέστο θυμήθηκα την μαϊντανοσαλάτα. Σε μια σπάνια στιγμή δυνατού μνημονικού (είμαι απίστευτα ξεχασιάρα) θυμήθηκα επίσης πως έχω ένα πανέμορφο βιβλίο αφιερωμένο στον γαστρονομικό πλούτο των Κυκλάδων. Λέγεται “Του Άνεμου και της Αρμύρας” και πραγματικά είναι θησαυρός πληροφορίας (θα το βρείτε εδώ). Εκεί λοιπόν βρήκα και την Συριανή μαϊντανοσαλάτα, η οποία ενέπνευσε την σημερινή μου συνταγή.

Η μαϊντανοσαλάτα αυτή βγαίνει αρκετά πηχτή οπότε κάνει για ντιπ, για άλειμμα, για βούτες, για όλα τα ωραία. Την έκανα αρκετά σκορδάτη, την επόμενη νομίζω θα βάλω λιγότερο σκόρδο μιας και δεν “το έχω” πολύ με τη γεύση του. Ή θα βάλω ψητό σκόρδο αντί για ωμό, που έχει πιο ήπια γεύση.

Για συνοδευτικό έφτιαξα αυτά τα υπέροχα και πανεύκολα τσιπς από Αραβική πίτα. 4-7 λεπτά στον φούρνο και γίνονται τραγανά και νόστιμα, ειδικά αν τα έχουμε πασπαλίσει με μπαχαρικά και αλατάκι πρώτα! Ιδανικά για βούτες σε οποιοδήποτε ντιπ ή σαλατικό. Δοκιμάστε τα και θα δείτε. Τα τσιπς αυτά τα φτιάχνω χρόνια και την ιδέα μου την έδωσε η φίλη μου Μαριλίτα με αυτήν της την ανάρτηση.

Σκορδάτη Μαϊντανοσαλάτα με Σπιτικά Τσιπς Πίτας www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of a bowl of parsley dip garnished with lemon pieces, capers and chopped chives. To the top of the bowl are some pitta chips. Everything is sitting on a piece of denim cloth.

Πάμε να τα δούμε! Και μην ξεχνάτε, αν φτιάξετε κάποια συνταγή μου θα χαρώ να τη δω! Φωτογραφίστε τη και κάντε με ταγκ στο Instagram να τη μοιραστώ στα stories μου – @thefoodiecorner και #thefoodiecorner.

Υλικά

Για την μαϊντανοσαλάτα

200 γρ μαϊντανός (εγώ βάζω και τα κοτσάνια, μην πηγαίνουν χαμένα)

4 σκελίδες σκόρδο (την επόμενη θα βάλω λιγότερο)

2 κ.σ. κάπαρη (δεν την ξεπλένω)

45 ml (3 κ.σ.) χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος (με την πούλπα) + έξτρα για το σερβίρισμα

30 ml (2 κ.σ.) μηλόξυδο

1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι

1/2 κ.γ. λεμονοπίπερο

120 γρ ψωμί (όχι του τοστ) μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό να μαλακώσει (βλ. σημείωση)

120 ml (1/2 κούπα) ελαιόλαδο καλής ποιότητας + έξτρα για το σερβίρισμα

Για τα τσιπς πίτας

αραβικές πίτες

ελαιόλαδο

θαλασσινό αλάτι

μπαχαρικά ή μυρωδικά (εγώ έβαλα κύμινο, σουμακ, σκόρδο σε σκόνη, και ένα μείγμα με ρίγανη και άλλα μυρωδικά - σε ξεχωριστά τσιπς, όχι όλα μαζί!)

Βήμα 1

Βάζουμε τον μαϊντανό, το σκόρδο, την κάπαρη, τον χυμό λεμονιού, το μηλόξυδο, το αλάτι και το λεμονοπίπερο σε έναν δυνατό επεξεργαστή τροφίμων (ή μεγάλο μούλτι).

Βήμα 2

Ζουλάμε το ψωμί με τα χέρια να φύγει όλο το νερό (προσέχουμε να έχει μαλακώσει η κόρα), το θρυμματίζουμε και το βάζουμε και αυτό στον επεξεργαστή.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και χτυπάμε. Συνεχίζουμε να προσθέτουμε ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να αποκτήσει την υφή που θέλουμε. Λογικά θα χρειαστεί όλη η ποσότητα που αναφέρω (1/2 κούπα).

Βήμα 4

Σερβίρουμε με έξτρα ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού αν θέλουμε.

Βήμα 5

Για τα τσιπς, κόβουμε τις πίτες σε μικρότερα κομμάτια, τις αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα (να έχουν χώρο μεταξύ τους), τις αλείφουμε με λίγο λάδι και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και όποιο μπαχαρικό ή μυρωδικό θέλουμε.

Βήμα 6

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στον αέρα (200C αντιστάσεις) για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τον φούρνο μας και το πόσο ζεστός είναι. Τα πρώτα τσιπς μου χρειάστηκαν περίπου 7 λεπτά ενώ οι επόμενες δόσεις χρειάστηκαν λιγότερο (η τελευταία 4 λεπτά μόνο). Γι’αυτό τα προσέχουμε συνέχεια. Τα σερβίρουμε με την μαϊντανοσαλάτα ή οποιοδήποτε άλλο ντιπ θέλουμε.

Σημείωση: Εγώ βάζω και την κόρα του ψωμιού για να μην πάει χαμένη. Θέλει όμως λίγο προσοχή να μουλιάσει καλά και επίσης καλό θα ήταν ο επεξεργαστής να είναι αρκετά δυνατός ώστε να γίνει λεία η μαϊντανοσαλάτα.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο