03.12.2020
You can use WP menu builder to build menus

18.09.2020

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4

Εύκολα, αφράτα, φουρνιστά “κεφτεδάκια” από ψητή μελιτζάνα σερβιρισμένα με νόστιμο σπαγγέτι ολικής άλεσης και μια γρήγορη, βολική σάλτσα ντομάτας.

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Φουρνιστά Μελιτζανοκεφτεδάκια και Σάλτσα Ντομάτας www.thefoodiecorner.gr Photo description: Two plates with spaghetti, each with a fork lying at the side. One plate is on a folded fabric place mat. To the top of the photo is a packet of spaghetti.

Οι κοκκινιστοί κεφτέδες με σπαγγέτι ήταν πάντα ένα από τα πολύ αγαπημένα μου πιάτα. Κλασικό comfort food! Αποφάσισα λοιπόν να δημιουργήσω μια εκδοχή χωρίς κρέας, και σκέφτηκα πως η μελιτζάνα θα αποτελούσε μια καλή βάση. Το έψαξα λίγο και τελικά υπάρχουν άπειρες εκδοχές μελιτζανοκεφτέδων εκεί έξω, ομολογώ πως δεν περίμενα να είναι τόσο διαδεδομένοι! Δοκιμάζοντάς τους όμως κατάλαβα. Τόσο νόστιμοι που είναι φυσικά και θα ήταν δημοφιλείς!

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Φουρνιστά Μελιτζανοκεφτεδάκια και Σάλτσα Ντομάτας www.thefoodiecorner.gr Photo description: Ingredients placed on a wooden surface. A bowl of chopped tomatoes, a piece of sourdough bread wrapped in burlap, a plate of walnuts, aubergines, parsley, garlic, a small plate of flax seeds, an onion and two little bowls with spices. In the centre is a packet of spaghetti.

Από συνταγές θα βρείτε αρκετές, εγώ όμως ήθελα μια που να είναι σχετικά απλή και να μην έχει τυρί ή αυγό. Δημιούργησα λοιπόν την παρακάτω εκδοχή η οποία μου βγήκε με την πρώτη! Νόστιμα, εύκολα, νηστίσιμα μελιτζανοκεφτεδάκια που ψήνονται στον φούρνο οπότε είναι και ελαφριά. Πρώτα ψήνουμε τις μελιτζάνες για πιο βαθιά γεύση, και προσθέτουμε ψίχα από ψωμί με προζύμι, καρύδια, μαϊντανό, σκόρδο, ενώ το δέσιμο το βοηθάμε με “αυγό” από λιναρόσπορο.

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Φουρνιστά Μελιτζανοκεφτεδάκια και Σάλτσα Ντομάτας www.thefoodiecorner.gr Photo description: A baking dish with aubergine pieces inside. Beside it is one aubergine, a chopping board with parsley and a knife, a pot with spaghetti inside, two small bowls with spices and some garlic.

Η θρεπτική αξία των μελιτζανοκεφτέδων αυτών απαιτεί και τον κατάλληλο συνδυασμό τους στο πιάτο μας. Έτσι λοιπόν το σπαγγέτι που επέλεξα είναι από την αγαπημένη μου σειρά ολικής άλεσης της MISKO. Η γεύση των ζυμαρικών της σειράς αυτής είναι πραγματικά μοναδική, αφού συνδυάζει τη νοστιμιά και τα πολύτιμα συστατικά που προσφέρει το σιτάρι ολικής άλεσης με την ελαφριά γεύση των λευκών ζυμαρικών. Αν δεν έχετε δοκιμάσει τη σειρά θα σας πρότεινα να το κάνετε άμεσα!

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Φουρνιστά Μελιτζανοκεφτεδάκια και Σάλτσα Ντομάτας www.thefoodiecorner.gr Photo description: A baking dish with aubergine meatball mixture. Next to it is a chopping board with eggplant meatballs on it and a small pot of tomato sauce.

Το πιάτο μας ολοκληρώνεται με μια εύκολη και γρήγορη σάλτσα ντομάτας που έρχεται να “παντρέψει” τους μελιτζανοκεφτέδες με το σπαγγέτι. Η σάλτσα είναι νόστιμη αλλά απλή, για να μην υπερκαλύψει την διακριτική γεύση της μελιτζάνας. Φυσικά αν έχετε κάποια αγαπημένη σας συνταγή για σάλτσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή, αρκεί να προσέξετε την έντασή της για τον παραπάνω λόγο.

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Φουρνιστά Μελιτζανοκεφτεδάκια και Σάλτσα Ντομάτας www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of a plate with spaghetti and eggplant meatballs. In the background, half visible is a second plate.

Κάπου εδώ να πω πως δεν θέλω να σας τρομάξει η λίστα των υλικών. Πολλά από αυτά επαναλαμβάνονται και έτσι φαίνονται περισσότερα. Η συνταγή είναι πολύ προσιτή και εύκολη, με υλικά που θα βρείτε σε όλα τα σουπερμάρκετ.

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Φουρνιστά Μελιτζανοκεφτεδάκια και Σάλτσα Ντομάτας www.thefoodiecorner.gr Photo description: A large plate of spaghetti with tomato sauce and eggplant meatballs. At the side is a packet of spaghetti.

Τώρα λοιπόν που αρχίζουμε να μπαίνουμε περισσότερο σε mood μαγειρέματος (αλήθεια, σας έλειψε η κουζίνα το καλοκαίρι; Εμένα μου έλειψε το να μη λιώνω από τη ζέστη κάθε φορά που προσπαθώ να μαγειρέψω. Άντε να έρθουν τα κρύα!) ας προσθέσουμε στο ρεπερτόριό μας καινούργιες ιδέες και καινούργια φαγητά. Ξεκινώντας από αυτά τα μελιτζανοκεφτεδάκια με σπαγγέτι! 

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Φουρνιστά Μελιτζανοκεφτεδάκια και Σάλτσα Ντομάτας www.thefoodiecorner.gr Photo description: Two plates of spaghetti and eggplant meatballs with tomato sauce. Each has a fork lying on the side. One plate is on a folded fabric place mat.

Υλικά

500 γρ Σπαγγέτι Νο6 Ολικής Άλεσης MISKO

Για την προετοιμασία της μελιτζάνας
450-500 γρ μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε μέτριους κύβους
2 σκελίδες σκόρδο μέτριες, ολόκληρες
1/2 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
30 ml (2 κ.σ.) ελαιόλαδο
30 ml (2 κ.σ.) νερό

Για τα μελιτζανοκεφτεδάκια
1 κ.σ. λιναρόσπορος κοπανιστός
2 κ.σ. νερό
100 γρ ψωμί με προζύμι, χθεσινό
25 γρ καρύδια χοντροτριμμένα (να είναι σαν ψίχουλα ψωμιού, όχι πούδρα)
7 γρ (1/4 κούπας πατικωμένα) φύλλα μαϊντανού
2 κ.γ. ξύδι μπαλσάμικο
1 κ.γ. ελαιόλαδο + έξτρα για το λάδωμα της λαμαρίνας
1/2 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/4 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
μαγειρεμένες μελιτζάνες (από βήμα 1)

Για τη σάλτσα ντομάτας
30 ml (2 κ.σ.) ελαιόλαδο
60-70 γρ (1 μικρό) κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
800 γρ (2 κονσέρβες) ντοματάκι ψιλοκομμένο
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/4 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1/4 κ.γ. ζάχαρη

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στον αέρα (200C αντιστάσεις). Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρέξ που να τις χωράει χωρίς να είναι στριμωγμένες. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου, πασπαλίζουμε με το αλάτι και περιχύνουμε με το λάδι και το νερό. Ανακατεύουμε με τα χέρια να καλυφθούν όλα και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να πάρουν λίγο χρώμα. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Όσο ψήνονται οι μελιτζάνες βάζουμε τον λιναρόσπορο σε ένα μπολάκι και προσθέτουμε τις δυο κουταλιές σούπας νερό. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει ένα κολλώδες μείγμα (περίπου 10-15’). Τρίβουμε το ψωμί στο μούλτι (εγώ βάζω και την κόρα οπότε προσέχω να τριφτεί και αυτή καλά) και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα μαϊντανού και τα ρίχνουμε στο μπολ μαζί με το μπαλσάμικο, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο και την πάπρικα.

Βήμα 3

Όταν γίνουν οι μελιτζάνες τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μούλτι ή μπλέντερ. Προσθέτουμε τις ψημένες σκελίδες σκόρδου (αν θέλουμε τις πατάμε πρώτα με το εργαλείο για να είναι πιο σίγουρο οτι θα διαλυθούν καλά) και χτυπάμε τόσο ώστε να μισο-λιώσει η μελιτζάνα. Θέλουμε το μείγμα να έχει υφή και αρκετά κομμάτια, να μην είναι λείο. Το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια. Σχηματίζουμε στρογγυλά κεφτεδάκια με δυο κοφτές κουταλιές της σούπας μείγμα (μετράμε με κουτάλι μεζούρα). Θα μας βγουν 18-20 μελιτζανοκεφτέδες. Τους τοποθετούμε σε μια λαδωμένη (ή στρωμένη με λαδόκολλα) λαμαρίνα φούρνου και τους ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Βήμα 4

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει (5-6 λεπτά). Προσθέτουμε το ντοματάκι και δυναμώνουμε τη φωτιά να πάρει βράση. Ρίχνουμε το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και τη ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να πάρει την υφή που προτιμάμε.

Βήμα 5

Όσο περιμένουμε τη σάλτσα βράζουμε το Σπαγγέτι Νο6 Ολικής Άλεσης MISKO σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε και σερβίρουμε αμέσως με σάλτσα και μελιτζανοκεφτέδες.

-Είδατε την καλοκαιρινή συνταγή που έφτιαξα με το Τριβελάκι Ολικής Άλεσης MISKO; Προλαβαίνετε να βρείτε ροδάκινα, ρίξτε μια ματιά στην υπέροχη αυτή μακαρονοσαλάτα και θα με θυμηθείτε.

-Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την MISKO. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο