29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

06.05.2017

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4-6

Μια σαλάτα ζυμαρικών λίγο διαφορετική από τις συνηθισμένες, με τριβελάκι (οι γνωστές μας βίδες) ολικής άλεσης, παντζάρι ψητό στον φούρνο και φέτα. Από τον γευστικό αυτό συνδυασμό, τον πολυαγαπημένο μου, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα ξυδάτο dressing με κύμινο, στο οποίο πρόσθεσα και γιαούρτι για ένα λίγο πιο κρεμώδες αποτέλεσμα.

Παντζάρι και φέτα. Για τους φίλους του μπλογκ το ζευγάρι είναι πολύ γνωστό πια. Τα υλικά αυτά τα παντρεύω συχνά σε συνταγές, και νομίζω πως πλέον έχω μια καλή συλλογή από σχετικές προτάσεις! Έλειπε όμως κάτι σε ζυμαρικό, έτσι δεν είναι; Και τώρα που ανοίγει ο καιρός οι σαλάτες ζυμαρικών είναι ό,τι καλύτερο, οπότε βρήκα ευκαιρία να δοκιμάσω μια που σκεφτόμουν καιρό.

Γενικά οι μακαρονοσαλάτες είναι λίγο παρεξηγημένες νομίζω στη χώρα μας. Ίσως όταν τις ακούει κανείς φαντάζεται ζαμπόν, κυβάκια τυριού, αρακά και μπόλικη μαγιονέζα (πολύ νόστιμα όλα τους, μου άνοιξε η όρεξη τώρα που τα σκέφτηκα). Υπάρχουν όμως άπειροι άλλοι συνδυασμοί και πραγματικά είναι ο απόλυτος καμβάς πάνω στον οποίο μπορούμε να αφήσουμε ελεύθερη τη φαντασία μας.

Σαλάτα Ζυμαρικών Ολικής Άλεσης με Ψητό Παντζάρι και Φέτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A packet of MISKO whole wheat pasta lying next to a plate of pasta salad (half visible). Toward the bottom right corner the bunched up linen napkin. Everything is sitting on a wheather beaten wooden surface.

Η βάση μας, το ζυμαρικό, πρέπει να είναι καλής ποιότητας και βρασμένο al dente για να κρατήσει το σχήμα του αργότερα. Από εκεί και πέρα κάνουμε ό,τι μα ό,τι θέλουμε, και ό,τι θεωρούμε εμείς πως ταιριάζει γευστικά. Αν έχουμε προτίμηση και σε σχήμα, επιλέγουμε αυτό. Βέβαια, έχουμε υπόψη πως κάποια σχήματα προσφέρονται περισσότερο, και οι λόγοι έχουν να κάνουν με το πόσο καλά κολλάει πάνω τους η σάλτσα ή το dressing. Ισχύει και για τα ζεστά ζυμαρικά φυσικά αυτό.

Εδώ λοιπόν έχω το τριβελάκι ολικής της MISKO. Τριβελάκι, διότι ταιριάζει πολύ σε σαλάτες ζυμαρικών αφού παγιδεύει το dressing στις «βόλτες» του. Ολικής άλεσης, διότι είναι καλό γενικότερα να συμπεριλαμβάνουμε τέτοια προϊόντα στη διατροφή μας. Και MISKO, διότι είναι το πιο νόστιμο ζυμαρικό ολικής με διαφορά. Γνωρίζετε πια πως δεν κάνω τέτοιες δηλώσεις αν δεν τις πιστεύω. Για τα δικά μου γούστα, η σειρά αυτή της MISKO έχει την πιο ισορροπημένη γεύση σε σχέση με άλλες μάρκες. Καταλαβαίνεις μια ιδιαιτερότητα λόγω του ότι χρησιμοποιείται ολόκληρος ο καρπός του σιταριού, αλλά είναι ευχάριστη, διακριτική και δεν επισκιάζει τις υπόλοιπες γεύσεις του πιάτου μας. Και τούτη ακριβώς η ιδιαιτερότητα είναι που δίνει στα ζυμαρικά αυτά την ανώτερη θρεπτική τους αξία, χωρίς συμβιβασμό στον ουρανίσκο.

Σαλάτα Ζυμαρικών Ολικής Άλεσης με Ψητό Παντζάρι και Φέτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: Roasted beetroot on a beige plate, on a light coloured surface. Most beetroot are whole, with some of them cut in half. They are arranged with their «tails» facing the top side of the photo.

Στην σημερινή συνταγή βέβαια δύσκολα επισκιάζονται οι συμπρωταγωνιστές! Δείτε τον πίνακα υλικών και θα καταλάβετε. Δυο μόνο λόγια για το παντζάρι. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, για μένα το παντζάρι είναι στα καλύτερά του όταν ψήνεται στον φούρνο (ή στο slow cooker). Πεντανόστιμο είναι και όταν τρώγεται ωμό λεπτοκομμένο, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Στον φούρνο λοιπόν, βγαίνει η υπέροχη γλύκα του και αποκτά μια πολύ ωραία υφή. Αξίζει λοιπόν να κάνουμε τον κόπο να ψήσουμε πρώτα τα παντζάρια. Μπορεί να γίνει και από την προηγούμενη αυτό. Αν δεν έχουμε τον χρόνο ή τη διάθεση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα έτοιμα βρασμένα (σε κενό αέρος) που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά έτσι συμβιβαζόμαστε με κάτι κατώτερο. Το βράσιμο στο σπίτι είναι ακόμα χειρότερο διότι νομίζω γίνονται πολύ νερουλά και χάνουν πολύτιμη γεύση.

Σαλάτα Ζυμαρικών Ολικής Άλεσης με Ψητό Παντζάρι και Φέτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: At the top right of the photo a beige plate with pieces of roasted beetroot and chunks of feta cheese. A spoon is lying on the plate with some dressing on it. To the left of the photo, half visible, a plate of pasta tossed in dressing. To the bottom right a packet of whole wheat pasta.

Από φέτα βάζουμε την αγαπημένη μας, προσαρμόζοντας το αλάτι της συνταγής ανάλογα. Και έτσι φτάνουμε στο dressing. Ο έρωτάς μου με το κύμινο συνεχίζεται και εδώ, και θα επιμείνω να δοκιμάσετε το άρτυμα όπως είναι. Όλα τα υλικά δίνουν κάτι στο σύνολο, και ειδικά το ξύδι δεν μπορεί να λείπει από το πάντρεμα παντζαριού και φέτας. Είναι ο κουμπάρος!

Σαλάτα Ζυμαρικών Ολικής Άλεσης με Ψητό Παντζάρι και Φέτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: The plate of pasta salad, with fusilli shaped pasta and chunks of beetroot and crumbled feta. The plate is sitting on a wheather beaten wooden surface. To the right of the photo a beige linen napkin just visible.

Υλικά

1 κιλό παντζάρια (ρίζες μόνο)

500γρ τριβελάκι MISKO ολικής άλεσης

αλάτι για το βράσιμο των ζυμαρικών

λίγο ελαιόλαδο

300γρ φέτα

Για το dressing

90ml (6 κ.σ.) ελαιόλαδο

60ml (4 κ.σ.) ξύδι μπαλσάμικο

60ml (4 κ.σ.) μηλόξυδο

30ml (2 κ.σ.) μουστάρδα με ολόκληρο σιναπόσπορο (με κόκκους)

1 κ.σ. + 1 κ.γ. θυμάρι

2 κ.γ. κύμινο

1 1/2 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

120γρ (8 κ.σ.) γιαούρτι στραγγιστό 2%

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C αέρα (200C αντιστάσεις).

Βήμα 2

Για να ψήσουμε τα παντζάρια έχουμε δυο επιλογές.
α) Κόβουμε τα κοτσανάκια που εξέχουν από τα παντζάρια κοντά στη ρίζα. Τα πλένουμε, τα βάζουμε ολόκληρα με τη φλούδα σε ταψάκι (να έχουν χώρο μεταξύ τους), ραντίζουμε με ελαιόλαδο, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 με 1 ½ ώρα μέχρι να τα διαπερνάει εύκολα ένα κοφτερό μαχαίρι. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των παντζαριών. Όταν κρυώσουν λίγο, βγάζουμε εύκολα με τα χέρια ή ένα μαχαιράκι τις φλούδες.

β) Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε σε κομμάτια, τα αραδιάζουμε σε ταψάκι (να έχουν χώρο μεταξύ τους), ραντίζουμε με ελαιόλαδο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 45 λεπτά με μια ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να τα διαπερνάει εύκολα ένα κοφτερό μαχαίρι.

Βήμα 3

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο, καλά αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Τα σουρώνουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Βήμα 4

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα το ελαιόλαδο του dressing, τα ξύδια, τη μουστάρδα, το θυμάρι, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι, και στο τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι.

Βήμα 5

Όταν έρθουν όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου, ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο μπολ με το dressing, ανακατεύομε καλά και προσθέτουμε τα παντζάρια. Θρυμματίζουμε από πάνω τη φέτα και σερβίρουμε.

Σημειώσεις:
Αν θέλουμε ενώνουμε τα υλικά πριν κρυώσουν και σερβίρουμε την σαλάτα χλιαρή. Έτσι όμως τα ζυμαρικά θα απορροφήσουν αρκετό άρτυμα οπότε είναι καλύτερα να την φάμε άμεσα. Αν είναι να μείνει η σαλάτα κάποιες ώρες μέχρι το σερβίρισμα (είναι πιο νόστιμη έτσι) τα ενώνουμε κρύα, και μπορούμε να βάλουμε το μισό dressing και να συμπληρώσουμε μετά το υπόλοιπο. Αν την έχουμε βάλει ψυγείο την αφήνουμε λίγη ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Στη σαλάτα θα ταίριαζε και λίγο σπανάκι baby ή λίγη άγρια ρόκα.

Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την MISKO. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο