19.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

10.02.2018

1 αξιολ., M.O. : 5,00
30'
2

Δίνουμε νέα διάσταση σε μια κλασική κόκκινη σάλτσα ζυμαρικών, προσθέτοντάς της γλυκά λιαστά ντοματίνια, κρεμώδες τυρί μασκαρπόνε, και φρέσκα, γήινα σέσκουλα. Την συνδυάζουμε με σπαγγέτι ολικής άλεσης για μεγαλύτερη θρεπτική - αλλά και γευστική - αξία!

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Λιαστά Ντοματίνια, Μασκαρπόνε και Σέσκουλα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of a plate of spaghetti with sauce. In the background a packet of pasta and some chard.

Σέσκουλα; Σε μακαρόνια;

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Λιαστά Ντοματίνια, Μασκαρπόνε και Σέσκουλα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of a plate of spaghetti with sauce, towards the top of the photo. To the bottom left half visible is a second plate of pasta. To the bottom right half visible are the piece of parmesan cheese and a couple of forks.

Αυτό δεν σκεφτήκατε όταν είδατε τον τίτλο; Ε λοιπόν ναι. Τα σέσκουλα είναι από τα αγαπημένα μου χόρτα. Βρίσκω τη γεύση τους πολύ διακριτική, φρέσκια και γήινη. Και νομίζω λιγότερο έντονη από αυτή του σπανακιού. Τα νεαρά φύλλα δεν χρειάζονται πολύ μαγείρεμα και έτσι είναι ιδανικά για να τα προσθέσει κανείς την τελευταία στιγμή σε κάποιο πιάτο, όπως κάνουμε εδώ. Προτείνω να τα ψάξετε σε καλά μανάβικα, διότι στα σουπερμάρκετ συνήθως έχουν τα πιο ώριμα σέσκουλα, με πολύ μεγάλα και πιο σκληρά φύλλα. Εμείς θέλουμε τα τρυφερά.

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Λιαστά Ντοματίνια, Μασκαρπόνε και Σέσκουλα www.thefoodiecorner.gr Photo description: Two plates of pasta on a marble surface. To the top of the photo are some dried tomatoes falling out of a jar, some chard and a packet of whole wheat spaghetti.

Η σάλτσα αυτή είναι πολύ πλούσια, χωρίς όμως να είναι βαριά. Η γεμάτη γεύση της ντομάτας ενισχύεται με το umami της λιαστής ντομάτας, και μάλιστα αν βρούμε λιαστά ντοματίνια ακόμα καλύτερα αφού είναι πιο γλυκά. Εγώ τα παίρνω από το μπαχαράδικο της περιοχής μου που είναι αρκετά οργανωμένο, οπότε προτείνω να ψάξετε σε τέτοιο κατάστημα. Αν δεν βρείτε δεν πειράζει, οι αποξηραμένες ντομάτες σε σακουλάκι είναι και αυτές πολύ νόστιμες και υπάρχουν στα περισσότερα σουπερμάρκετ. Αν δεν βρείτε ούτε τέτοιες, χρησιμοποιείστε λιαστή ντομάτα από βάζο με λάδι, αλλά στραγγίξτε τη καλά.

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Λιαστά Ντοματίνια, Μασκαρπόνε και Σέσκουλα www.thefoodiecorner.gr Photo description: Two plates of pasta with sauce and grated cheese, sitting on a marble surface, one at the top and one at the bottom of the photo. In between is a large serving dish with the remaining pasta and a long serving spoon.

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Λιαστά Ντοματίνια, Μασκαρπόνε και Σέσκουλα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of the piece of parmesan. In the background one of the plates of pasta.

Την έντονη γεύση της ντομάτας έρχεται να απαλύνει το τυρί κρέμα μασκαρπόνε. Αχ. Το μασκαρπόνε ξέρετε πια πως το αγαπώ πολύ. Είμαι γενικά της κρέμας εγώ, στα γλυκά αλλά και στα αλμυρά. Και το τυρί αυτό είναι για μένα ό,τι πιο κοντινό στην υπέροχη, παχύρευστη κρέμα γάλακτος που βρίσκει κανείς στην Αγγλία. Είναι λιγότερο αλμυρό από τα υπόλοιπα τυριά κρέμα, και ενώ γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα στο να το αντικαταστήσει κανείς με ένα τέτοιο, το αποτέλεσμα είναι λίγο διαφορετικό. Το μασκαρπόνε υπάρχει και αυτό στα μεγάλα σουπερμάρκετ οπότε δοκιμάστε το, αξίζει!

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Λιαστά Ντοματίνια, Μασκαρπόνε και Σέσκουλα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of one of the plates of pasta with sauce and a sprinkling of grated parmesan. Next to the plate are two forks lying on a corner of the table cloth.

Και φυσικά ένα τέτοιο πιάτο δεν μπορούμε παρά να το ανεβάσουμε άλλο ένα επίπεδο χρησιμοποιώντας ζυμαρικά ολικής, και συγκεκριμένα σπαγγέτι MISKO Ολικής Άλεσης, το οποίο έχει αναπάντεχα διακριτική και αληθινά νόστιμη γεύση που συμπληρώνει τις φίνες νότες της σάλτσας με τον πιο ωραίο τρόπο.

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Λιαστά Ντοματίνια, Μασκαρπόνε και Σέσκουλα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of the top half of the serving dish with pasta and sauce. Above that, a packet of whole wheat spaghetti and to the side of that a piece of parmesan sitting on a cheese grater.

Ύστερα λοιπόν από τις κρεατοφαγίες της Τσικνοπέμπτης, ισορροπούμε με κάτι πιο ελαφρύ αλλά εξίσου γευστικό!

Σπαγγέτι Ολικής Άλεσης με Λιαστά Ντοματίνια, Μασκαρπόνε και Σέσκουλα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close side view of one of the plates of spaghetti with sauce. In the background, the serving dish and the second plate.

Υλικά

1 κ.σ. ελαιόλαδο

40γρ κρεμμύδι (περίπου ¼ ενός μεγάλου), ψιλοκομμένο

25γρ λιαστά / αποξηραμένα ντοματίνια, χοντροκομμένα

70-80γρ κόκκινη ψητή πιπεριά (από βάζο), χοντροκομμένη

400γρ (1 κονσέρβα) ντομάτα κονκασέ ψιλοκομμένη

1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό

1/2 κ.γ. βασιλικός ξερός

1/2 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. λεμονοπίπερο (ή 1/4 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι)

1/4 κ.γ. ζάχαρη

250γρ σπαγγέτι MISKO Ολικής Άλεσης

70γρ τυρί μασκαρπόνε

100γρ σέσκουλα, τα νεαρά φύλλα χωρίς το σκληρό κοτσάνι (ζυγισμένα μετά το καθάρισμα και πριν το πλύσιμο), χοντροκομμένα

παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Αν δεν βρούμε λιαστά/αποξηραμένα ντοματίνια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένες ντομάτες ή και λιαστή ντομάτα από βάζο.

Βήμα 1

Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά για 3 περίπου λεπτά. Ρίχνουμε τα λιαστά ντοματίνια και αφήνουμε άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε την πιπεριά και σοτάρουμε άλλο ένα λεπτό.

Βήμα 2

Ρίχνουμε στο τηγάνι μας την ντομάτα κονκασέ, ξεπλένουμε την κονσέρβα με μια κουταλιά νερό και τη ρίχνουμε και αυτή, ανακατεύουμε, και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά εντελώς (εγώ τη γύρισα στο 1) και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα.

Βήμα 3

Βάζουμε το νερό για τα ζυμαρικά να βράσει (αν έχουμε βραστήρα βοηθάμε με αυτόν), το αλατίζουμε καλά, και όταν έχουν περάσει 10 λεπτά που σιγοβράζει η σάλτσα, ρίχνουμε το σπαγγέτι στο νερό. Ανακατεύουμε καλά στην αρχή και ξανά ανά διαστήματα.

Βήμα 4

Μετράμε 5 λεπτά από την ώρα που βάλαμε τα ζυμαρικά, και δυναμώνουμε τη φωτιά της σάλτσας σε μέτρια. Της προσθέτουμε το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί, για περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα σέσκουλα και ανακατεύουμε προσεκτικά να μαραθούν για άλλα 2 λεπτά (στην αρχή θα φαίνεται ότι δεν χωράνε στο τηγάνι αλλά θα χάσουν πολύ όγκο οπότε δεν ανησυχούμε).

Βήμα 5

Αν έχουμε τηρήσει τους παραπάνω χρόνους τα ζυμαρικά θα είναι έτοιμα την ίδια ώρα που θα μαραθούν και τα σέσκουλα (εμένα αυτό το σπαγγέτι μου αρέσει με 10 λεπτά βράσιμο αλλά αυτό είναι υποκειμενικό). Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά (κρατώντας λίγο από το νερό μήπως χρειαστεί να αραιώσουμε τη σάλτσα) και σερβίρουμε αμέσως με μπόλικη σάλτσα και τριμμένη παρμεζάνα.

Σημειώσεις
- Αν είμαστε αρχάριοι ή δεν «το έχουμε» με τους ακριβείς χρόνους στην κουζίνα, μπορούμε να φτιάξουμε πρώτα τη σάλτσα, να την αφήσουμε στην άκρη, και λίγο πριν τελειώσει το βράσιμο των ζυμαρικών να την ξαναζεστάνουμε προσθέτοντας λίγο από τον ζωμό του σπαγγέτι.

- Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την MISKO. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

1 αξιολ., M.O. : 5,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο