01.12.2020
You can use WP menu builder to build menus

22.10.2020

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4

Και κάπως έτσι λοιπόν αποδεικνύεται ξανά πως τα ζυμαρικά είναι από τα πιο ευέλικτα υλικά, αφού εδώ συνδυάζονται με έναν αρκετά ξεχωριστό τρόπο! Ριγκατόνι με καραμελωμένα κρεμμύδια, γλυκό ξερό σύκο, πιπεράτη άγρια ρόκα και κρεμώδες κατίκι. Εύκολο και διαφορετικό!

Ριγκατόνι με Καραμελωμένα Κρεμμύδια, Ξερό Σύκο, Ρόκα και Κατίκι www.thefoodiecorner.gr Photo description: two plates of pasta, a small plate of arugula and a packet of dried pasta on a marble surface. Beside the pasta are two forks.

Πλησιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών στις 25 Οκτωβρίου! Όπως ξέρετε έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα ζυμαρικά όλων των ειδών, άρα, είναι ημέρα γιορτής για μενα. Έφτιαξα λοιπόν ένα πιάτο πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Ένας συνδυασμός από γεύσεις που προσφέρουν η καθεμία κάτι δικό της. Κάτι γλυκό, κάτι πιπεράτο, κάτι κρεμώδες… και η βάση όλων, ένα νόστιμο ριγκατόνι.

Ριγκατόνι με Καραμελωμένα Κρεμμύδια, Ξερό Σύκο, Ρόκα και Κατίκι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A bowl of arugula (rocket), a small plate with two peeled onions and a knife on it, a small bowl of fresh cheese, two whole onions and some onions skins, a jar of dried figs and a packet of pasta. All are arranged on a marble surface.

Ξεκινάμε από αυτό λοιπόν, αφού πάνω του “στηρίζονται” όλα τα υπόλοιπα υλικά μας! Το ριγκατόνι είναι ένα ενδιαφέρον σχήμα ζυμαρικού, και ενώ φυσικά είναι ιδανικό για πιάτα με πολλές σάλτσες που παγιδεύονται στο εσωτερικό του, ταιριάζει και με κρεμώδη υλικά όπως το κατίκι, αφού κολλάει υπέροχα στις ραβδωτές πλευρές του και συγκρατεί και τα υπόλοιπα στοιχεία του πιάτου. Φυσικά η συνταγή αυτή γίνεται και με άλλα σχήματα, αρκεί να είναι ένα ποιοτικό ζυμαρικό που θα βράσει σωστά και θα αναδείξει το συνολικό αποτέλεσμα. Το ριγκατόνι της MISKO είναι ιδανική επιλογή αφού πληροί όλες τις “προϋποθέσεις”!

Ριγκατόνι με Καραμελωμένα Κρεμμύδια, Ξερό Σύκο, Ρόκα και Κατίκι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A small plate of chopped figs, a jar of whole dried figs, a chopping board with sliced onions and a knife on it, and a colander with dried rigatoni pasta inside.

Βασικό στοιχείο του πιάτου αυτού είναι τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Είναι λίγο χρονοβόρα διαδικασία, που δεν χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσπάθεια, απλά υπομονή. Για να καραμελώσουν σωστά πρέπει να πάρουν τον χρόνο τους, η βιασύνη δεν έχει θέση εδώ. Υπολογίζουμε το πρόγραμμα έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε την σημασία που πρέπει στο στάδιο αυτό. Αν χρειαστεί, καραμελώνουμε τα κρεμμύδια από την προηγούμενη και τα φυλάμε στο ψυγείο. Τα ζεσταίνουμε και τα προσθέτουμε κανονικά. Έτσι η συνταγή γίνεται πραγματικά πολύ γρήγορη.

Ριγκατόνι με Καραμελωμένα Κρεμμύδια, Ξερό Σύκο, Ρόκα και Κατίκι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A bowl of arugula, a colander with boiled rigatoni pasta inside, a small plate of caramelised onions, a bowl of fresh cheese and a small plate of reconstituted figs.

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια ήταν τα πρώτα που μου ήρθαν στο μυαλό όταν προσπαθούσα να σκεφτώ τι ζυμαρικά θα φτιάξω. Ξεκινώντας από εκεί το μυαλό μου φυσικά πήγε στο λευκό τυρί, αφού θυμήθηκα το κλασικό Κασιώτικο πιάτο με τις μακαρούνες και τη σιτάκα. Δεν είναι το ίδιο φαντάζομαι (δεν έχω δοκιμάσει δυστυχώς μακαρούνες, ακόμα) αλλά και αυτός ο συνδυασμός με το κατίκι είναι απίθανος. Η ρόκα ταιριάζει υπέροχα δίνοντας την πιπεράτη νότα που χρειάζεται, και το ξερό σύκο συμπληρώνει τη γλύκα του κρεμμυδιού δίνοντας στο πιάτο μια πρωτότυπη και ιδιαίτερη γεύση. Να σημειώσω πως και χωρίς το σύκο είναι πολύ νόστιμα τα ριγκατόνι, αλλά ποιος δεν θέλει μικρές γλυκιές εκπλήξεις στον ουρανίσκο;

Ριγκατόνι με Καραμελωμένα Κρεμμύδια, Ξερό Σύκο, Ρόκα και Κατίκι www.thefoodiecorner.gr Photo description: a platter with the elements of the dish before being tossed together. By the side of the platter is a packet of pasta.

Ριγκατόνι με Καραμελωμένα Κρεμμύδια, Ξερό Σύκο, Ρόκα και Κατίκι www.thefoodiecorner.gr Photo description: a ¾ view of two plates full of pasta with caramelised onions, figs, arugula and fresh cheese.

Πάμε λοιπόν να γιορτάσουμε την ημέρα ζυμαρικών όπως της αξίζει. Είτε είναι με κάποιο πρωτότυπο και διαφορετικό πιάτο, είτε είναι με κάτι κλασικό και δοκιμασμένο. Εσείς τι μακαρονάδα θα φάτε; Όποια και αν φτιάξετε, βρείτε με στο Instagram (@thefoodiecorner) για μια ευκαιρία να τη δοκιμάσετε με ζυμαρικά MISKO, αφού τρέχουμε ένα νοστιμότατο giveaway! Σας περιμένω εκεί με τις συμμετοχές σας!

Ριγκατόνι με Καραμελωμένα Κρεμμύδια, Ξερό Σύκο, Ρόκα και Κατίκι www.thefoodiecorner.gr Photo description: two plates of pasta on a marble surface. To the top right are two small bowls of salt and pepper, two forks and a small plate of extra arugula.

Υλικά

2 κ.σ. ελαιόλαδο

500 γρ κρεμμύδια κομμένα σε λεπτά μισοφέγγαρα

180 γρ σύκα ξερά, κομμένα σε μικρά κομμάτια (αφαιρούμε το σκληρό
κοτσανάκι)

1 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο λευκό

500 γρ Ριγκατόνι MISKO

200 γρ κατίκι Δομοκού

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

120 ml (1/2 κούπα) νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών

100 γρ ρόκα άγρια

Βήμα 1

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Δεν θέλουμε να καίει πολύ το λάδι (δείτε σημείωση). Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά να ανοίξουν οι φέτες, για περίπου 5 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και αφήνουμε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν για περίπου 20 λεπτά χωρίς να τα ενοχλούμε πολύ. Τα ανακατεύουμε μια στο τόσο και προσέχουμε να μην πάρουν σχεδόν καθόλου χρώμα. Χαμηλώνουμε ξανά τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε τα κρεμμύδια για ακόμα 30-35 λεπτά περίπου. Τα θέλουμε κολλώδη, σχεδόν καφέ/χρυσαφί σε χρώμα, και πολύ μαλακά. Θα έχουν μειωθεί πάρα πολύ σε όγκο. Σβήνουμε με το λευκό μπαλσάμικο, δυναμώνουμε τη φωτιά λίγο και αφήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμα να εξατμιστεί το ξύδι. Αφήνουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι και το βάζουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Με το που θα βάλουμε τα κρεμμύδια να γίνονται ρίχνουμε τα κομμένα σύκα σε ένα μπολάκι και περιχύνουμε με καυτό νερό από τον βραστήρα. Τα αφήνουμε έτσι να μαλακώσουν.

Βήμα 3

Περίπου 15 λεπτά πριν τελειώσουμε με τα κρεμμύδια βράζουμε τα ριγκατόνι MISKO σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Βήμα 4

Παράλληλα βάζουμε το κατίκι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το αλάτι και το πιπέρι. Λίγο πριν σουρώσουμε τα ζυμαρικά παίρνουμε μια κούπα νερό από την κατσαρόλα και ρίχνουμε την μισή (120 ml) στο μπολ με το κατίκι. Χτυπάμε με σύρμα να γίνει λείο. Προσθέτουμε τη ρόκα.

Βήμα 5

Σουρώνουμε τα ριγκατόνι και τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με τα κρεμμύδια. Σουρώνουμε και τα σύκα και τα ρίχνουμε και αυτά στα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως. Αν χρειαστεί αραιώνουμε κι άλλο με λίγο από το έξτρα νερό βρασίματος που κρατήσαμε.

Σημειώσεις
- Ζεσταίνοντας το λάδι θέλουμε να νιώθουμε ζέστη στην ανοιχτή παλάμη μας όταν την πλησιάσουμε, αλλά να μπορούμε να την κρατήσουμε κοντά χωρίς να καιγόμαστε. Όταν πέσουν τα κρεμμύδια στο τηγάνι πρέπει το τσιτσίρισμα που θα ακουστεί να είναι σιγανό, όχι δυνατό και έντονο.

- Τα κομμάτια σύκου καλό είναι να τα κόψουμε μικρότερα από αυτά της φωτογραφίας για να ενσωματωθούν καλύτερα. Εδώ τα άφησα μεγαλούτσικα για να φαίνονται.

- Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με τη MISKO. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο