19.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

19.10.2015

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
15
2

Μια πολύ γρήγορη, ελαφριά και φίνα μακαρονάδα. Το κοτόπουλο την κάνει χορταστική, και η λιαστή ντομάτα δίνει την δική της ιδιαίτερη γεύση στο πιάτο. Την κάνουμε κρεμώδη με μυστικό συστατικό που δεν μας φορτώνει θερμίδες.

Λατρεύω αυτή τη μακαρονάδα. Το μόνο που έχω να ψωνίσω για να την ετοιμάσω είναι το κοτόπουλο, μιας και τα υπόλοιπα υλικά τα έχω πάντα στο ντουλάπι μου. Αφήστε που πολύ πιθανό να έχω και φιλέτο κοτόπουλο στην κατάψυξη, στην οποία περίπτωση μπορώ χωρίς κανέναν προγραμματισμό και εντελώς τελευταία στιγμή να φτιάξω ένα εντυπωσιακό πιάτο. Τέτοιες συνταγές είναι πολύ χρησιμες να υπάρχουν στο ρεπερτόριό μας μιας και είναι ιδανικές για τις μεσοβδόμαδες βραδιές που μας μένει ελάχιστος χρόνος, ή τις μέρες εκείνες που ξαφνικά έχουμε επισκέψεις και δεν ξέρουμε τι να τους ταΐσουμε!

Έχετε δοκιμάσει ποτέ τον συνδυασμό λιαστής ντομάτας με κρέμα γάλακτος; Είναι απίστευτος. Εδώ όμως προτίμησα να κρατήσω το πιάτο ελαφρύ, οπότε χρησιμοποίησα ένα αντικατάστατο το οποίο τώρα τελευταία έχω αγαπήσει πολύ, γι’ αυτήν ακριβώς την ιδιότητά του. Αντικαθιστά πολύ καλά, σε πολλές περιπτώσεις, την αγαπημένη μου κρέμα γάλακτος. Μιλάω για το γνωστό, ταπεινό μας εβαπορέ. Μικρή δεν ήθελα ούτε να το βλέπω. Μεγάλωσα σε εποχές που ακόμα τα παιδιά έπιναν τέτοιο πράγμα το πρωί, διαλυμένο με νερό. Μου σηκώνεται η τρίχα και μόνο που το σκέφτομαι. Ευτυχώς η Mrs D. ως Αγγλίδα το μισούσε όσο κι εγώ οπότε δεν υπήρχε καν στο σπίτι μας. Εκείνη την εποχή, αν ζητούσες γάλα στον καφέ σου, είτε σε σπίτι είτε σε καφετέρια, σου έφερναν εβαπορέ και δεν υπήρχε εναλλακτική. Και τσάι να ζητούσες, εκτός του ότι σε κοιτάγανε καλά καλά που ήθελες και γάλα μαζί (αυτό βέβαια ισχύει ακόμα κάποιες φορές), σου έβαζαν εβαπορέ. Αυτό απλά δεν γίνεται. Τσάι με εβαπορέ δεν γίνεται. Δεν γίνεται σας λέω.

Από τότε όμως έχω συμφιλιωθεί με το εβαπορέ. Σε βαθμό μάλιστα που έχω πάντα στο σπίτι (η μαμά μου δεν πιστεύει στα μάτια της όταν το βλέπει – για εκείνη η συμφιλίωση αργεί λίγο). Στο τσάι δε θα βάλω ποτέ των ποτών, αλλά στη μαγειρική και κάποιες φορές στη ζαχαροπλαστική έχει αποδειχθεί σύμμαχος. Έτσι κι εδώ, το εβαπορέ μας δίνει μια ωραία κρεμώδη υφή στη μακαρονάδα, χωρίς να φορτώνει τη σάλτσα με λιπαρά και θερμίδες. Το αποτέλεσμα δεν είναι φυσικά ολόιδιο, αλλά αποτελεί πολύ νόστιμη εναλλακτική της κρέμας γάλακτος και δίνει έναν δικό του χαρακτήρα στη σάλτσα. Δοκιμάστε το και πείτε μου εντυπώσεις!

Υλικά

250 γρ ζυμαρικά της αρεσκείας σας

1 κ.σ. βούτυρο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

2 φιλέτα κοτόπουλο στήθος, κομμένα σε 8 κομμάτια το καθένα

8 λιαστές ντομάτες από βάζο, κομμένες σε λεπτές λωρίδες

3/4 κ.γ. εστραγκόν ξερό

1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1/2 κ.γ. αλάτι (+ έξτρα για τα ζυμαρικά)

1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1/4 κούπα (60ml) + έξτρα αν χρειαστεί, νερό από τα ζυμαρικά που βράζουν

1/2 κούπα (120ml) + έξτρα αν χρειαστεί, γάλα εβαπορέ

τριμμένο τυρί (του πάει σκληρό κίτρινο τύπου παρμεζάνα ή πεκορίνο) – προαιρετικά

Βήμα 1

Στη συνταγή αυτή είναι σημαντικό να έχουμε ετοιμάσει από πριν τα υλικά μας, διότι γίνεται πολύ γρήγορα. Ανακατεύουμε τα καρυκεύματά μας σε ένα μπολάκι. Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν σε μπόλικο νερό αλατισμένο (το αλάτι το προσθέτουμε αφού κοχλάσει το νερό).

Βήμα 2

Αμέσως βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι (στο τέλος θα πρέπει να χωράει όλα τα υλικά) σε μέτρια προς ψηλή φωτιά να ζεσταθεί. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσει να αφρίζει βάζουμε το κοτόπουλο. Το αφήνουμε 6 λεπτά να ασπρίσουν τα κομμάτια από όλες τις πλευρές και να πάρουν ελάχιστο χρυσαφένιο χρώμα.

Βήμα 3

Προσθέτουμε στο τηγάνι τις λιαστές ντομάτες και τα καρυκεύματα (εστραγκόν, πάπρικα και αλατοπίπερο) και ανακατεύουμε καλά για ένα λεπτό.

Βήμα 4

Προσθέτουμε 1/4 κούπας νερό από τα ζυμαρικά που βράζουν και αφήνουμε άλλο ένα λεπτό.

Βήμα 5

Ρίχνουμε 1/3 κούπας εβαπορέ και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.

Βήμα 6

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά (που θα πρέπει τώρα να βράζουν 10-11 λεπτά) κρατώντας λίγο ακόμα νερό μήπως το χρειαστούμε. Βάζουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι με το κοτόπουλο. Ανακατεύουμε καλά για ένα λεπτό το πολύ. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο ακόμα εβαπορέ ή ζωμό ζυμαρικών για να κάνουμε πιο υδαρή τη σάλτσα.

Βήμα 7

Σερβίρουμε με λίγο τριμμένο τυρί, ή σκέτα. Εγώ τα προτιμώ σκέτα για να μην υπερκαλύπτεται η φίνα γεύση της λιαστής ντομάτας και του εστραγκόν.

Σημείωση. Η συνταγή κάθε άλλο παρά δύσκολη είναι, αλλά θέλει καλό συγχρονισμό έτσι ώστε να γίνουν τα ζυμαρικά τη στιγμή που πρέπει και να μην μείνει παραπάνω από όσο χρειάζεται το κοτόπουλο. Αν ανησυχείτε για το αν ψήθηκε μπορείτε πριν το βήμα 5 να βγάλετε το μεγαλύτερο κομμάτι και να το κόψετε στη μέση. Αν είναι άσπρο είναι έτοιμο. Αν είναι λίγο ροζ αφήστε ένα λεπτό παραπάνω πριν προσθέσετε το εβαπορέ. Αν είστε αρχάριοι με τέτοιου είδους πιάτα μπορείτε να φτιάξετε ή να ξεκινήσετε πρώτα το κοτόπουλο με τη σάλτσα και να αφήσετε στην άκρη το τηγάνι (εκτός φωτιάς) μέχρι να γίνουν τα ζυμαρικά. Η ζέστη από τα μακαρόνια θα ξαναζεστάνει το κοτόπουλο (αρκεί να μην έχει μείνει φυσικά πολύ ώρα) και αν χρειαστεί το αφήνετε ένα λεπτό ακόμα στο μάτι που ήταν τα ζυμαρικά. Προσοχή όμως μην παραψηθεί το κρέας και σκληρύνει.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο