19.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

24.10.2019

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
6

Ένα πιάτο πλούσιο και κρεμώδες, με νόστιμα και χορταστικά ριγκατόνι, γευστικό μπρόκολο και υπέροχη μπεσαμέλ με τυριά, όλα ροδισμένα στον φούρνο. Το comfort food στα καλύτερά του.

Ζυμαρικά με Μπρόκολο Ογκρατέν www.thefoodiecorner.gr Photo description: A bag with a head of broccoli, a jug of milk, a plate with a piece of cheese on it and a packet of pasta, all on a wooden surface.

Όταν ήμασταν πιτσιρίκια η Mrs. D. μας έφτιαχνε συχνά μπρόκολο ή κουνουπίδι ογκρατέν. Το συμπαθούσα πολύ το φαγητό αυτό και θυμάμαι που ξεχώριζα τα λαχανικά από την τυρένια κρέμα για να τα φάω πρώτα. Έτσι έμενε το αγαπημένο μου κομμάτι (ε ναι, η τυρένια κρέμα) που το απολάμβανα πάντα τελευταίο. Αλήθεια, εσείς τρώτε το καλύτερο στην αρχή ή στο τέλος;

Ζυμαρικά με Μπρόκολο Ογκρατέν www.thefoodiecorner.gr Photo description: A plate with a piece of cheese on it, a jug of milk, a deep plate with uncooked pasta, another deep plate with broccoli florets and a small plate with mustard and spices on it. All are placed on a wooden surface.

Τώρα λοιπόν που μπήκε το μπρόκολο στην εποχή του και το έβλεπα έτσι όμορφο στην αγορά, είπα να κάνω ένα ογκρατέν μιας και είχα καιρό να φάω. Το ήθελα όμως πιο χορταστικό, να αποτελέσει πλήρες γεύμα και όχι να με αφήσει πεινασμένη μετά από μισή ώρα. Έτσι σκέφτηκα να το συνδυάσω με ζυμαρικά. Τα ζυμαρικά στον φούρνο τα αγαπάω πάρα πολύ, όπως νομίζω πια ξέρετε. Πως μου είχε ξεφύγει να τα κάνω με μπρόκολο;

Ζυμαρικά με Μπρόκολο Ογκρατέν www.thefoodiecorner.gr Photo description: two hands holding a cheese grater and a piece of cheese against it. Around the cheese are a packet of pasta, a jug of milk and a plate with mustard and spices on it.

Στη συνταγή λοιπόν επέλεξα να χρησιμοποιήσω ριγκατόνι. Ομολογώ πως δεν συνηθίζω να διαλέγω αυτό το σχήμα, πιο πολύ παίρνω πέννες, αλλά σίγουρα πρέπει να αναθεωρήσω μιας και ταίριαξε τέλεια. Τα ριγκατόνι της MISKO είναι ιδανικά μιας και η πλούσια σάλτσα μαγνητίζεται από τις ρίγες τους και παγιδεύεται στο ευρύχωρο εσωτερικό τους!

Ζυμαρικά με Μπρόκολο Ογκρατέν www.thefoodiecorner.gr Photo description: A baking dish full of cooked golden broccoli pasta bake. Next to it is a bunched up linen napkin.

Από τυριά σας αναφέρω στα υλικά τις δικές μου επιλογές, φυσικά όμως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο τυρί αγαπάτε. Η φρυγανιά που πασπαλίζεται από πάνω δίνει ένα υπέροχο κρατσανιστό αποτέλεσμα που δημιουργεί την τέλεια αντίθεση με την κατά τα άλλα κρεμώδη και μαλακή υφή του φαγητού.

Ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα για όλες τις ημέρες της εβδομάδας, που θα το αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι.

Ζυμαρικά με Μπρόκολο Ογκρατέν www.thefoodiecorner.gr Photo description: In the top right corner is a baking dish with cooked broccoli pasta bake, a few pieces of which are missing. A large serving spoon rests in the dish. To the bottom of the dish are two plates each with a piece of pasta bake on it.

Υλικά

350γρ ριγκατόνι MISKO

500γρ μπρόκολο, κομμένο σε μέτρια μπουκετάκια

2 κ.γ. ελαιόλαδο

100γρ βούτυρο ή μαργαρίνη

100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 λίτρο γάλα πλήρες, βιολογικό

1 κ.σ. μουστάρδα απαλή

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. πιπέρι λευκό

1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

100 γρ κασέρι πικάντικο

100 γρ πεκορίνο Αμφιλοχίας

2 φρυγανιές (εγώ βάζω χωριάτικου τύπου)

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C στον αέρα (180C αντιστάσεις).

Βήμα 2

Βάζουμε τα ζυμαρικά να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, επιλέγοντας μεγάλη κατσαρόλα. Μετράμε πέντε λεπτά από την ώρα που προσθέσαμε τα ζυμαρικά στο νερό και ρίχνουμε και το μπρόκολο. Αφήνουμε να ολοκληρωθεί το βράσιμό τους έτσι ώστε τα ζυμαρικά να γίνουν al dente και το μπρόκολο να μαλακώσει αλλά να «κρατάει» λίγο. Τα σουρώνουμε, τα επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο. Ανακινούμε ζωηρά την κατσαρόλα να καλυφθούν όλα με λαδάκι και την αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 3

Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να δημιουργηθεί μια χρυσαφένια πάστα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1 ½ λεπτό περίπου.

Βήμα 4

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή, ανταλλάζουμε την κουτάλα με σύρμα και προσθέτουμε το μισό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα να γίνει λείο το μείγμα (περίπου 1-2 λεπτά). Θα πήξει αρκετά γρήγορα οπότε προσέχουμε μην σβολιάσει. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα χτυπώντας με το σύρμα. Όταν βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν σβόλοι ξαναπιάνουμε την κουτάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Είναι έτοιμη μόλις αρχίσουμε να βλέπουμε τον πάτο της κατσαρόλας κατά το ανακάτεμα (περίπου 9-10 λεπτά). Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 5

Προσθέτουμε στην μπεσαμέλ τη μουστάρδα, το αλάτι, το λευκό πιπέρι και το σκόρδο σε σκόνη. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μισό κασέρι και το μισό πεκορίνο. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 6

Ρίχνουμε την τυρένια μπεσαμέλ στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε απαλά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μέτριο ταψί (περίπου 26 x 33cm).

Βήμα 7

Σπάμε τις φρυγανιές με τα δάχτυλα να γίνουν τρίμμα (δεν μας ενοχλούν και λίγα μεγαλύτερα κομμάτια) και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα τυριά. Πασπαλίζουμε το περιεχόμενο του ταψιού με το μείγμα αυτό.

Βήμα 8

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 με 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού. Σερβίρουμε με μια δροσερή πράσινη σαλάτα.

Σημείωση
Εγώ πάντα χρησιμοποιώ και το κοτσάνι του μπρόκολου απλά καθαρίζοντας τα πιο σκληρά σημεία με ένα κοφτερό μαχαίρι. Το κοτσάνι όμως επειδή είναι πιο σκληρό το κόβουμε μικρότερα κομμάτια ώστε να βράσει στον ίδιο χρόνο. Με τους παραπάνω χρόνους το μπρόκολο θα είναι μαλακό αλλά θα κρατάει λίγο. Αν το θέλουμε πολύ μαλακό το βάζουμε στην κατσαρόλα νωρίτερα.

Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την MISKO. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο