25.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

23.12.2019

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
6-8
6.5lt

Ψήνουμε κολοκύθα και γλυκοπατάτα εύκολα στο slow cooker και τις μετατρέπουμε σ’αυτό το υπέροχο, αέρινο, αφράτο, ελαφρώς γλυκό ντιπ με ταχίνι, λεμόνι και σκόρδο.

Ένα ποστ που δεν ήταν να γίνει… Να εξηγήσω τι εννοώ. Αυτό το ντιπ (το πορτοκαλί της φωτο) το έφτιαξα για να το χρησιμοποιήσουμε σαν προπ μια μέρα που φιλοξένησα φίλους food photographers. Μαζευτήκαμε εδώ στο σπίτι και περάσαμε λίγες ώρες κάνοντας αυτό που αγαπάμε, φωτογραφίζοντας δηλαδή φαγητό! Ο σκοπός της ημέρας ήταν να εξασκηθούμε, να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και να περάσουμε όμορφα, και αυτό κάναμε! Δεν το είχα αναφέρει εδώ στο μπλογκ πριν γίνει, μόνο στο Instagram, αλλά θα το ξανακάνω σύντομα οπότε αν είναι κάτι που ίσως σας ενδιαφέρει να έχετε τον νου σας!

Είχα βρει λοιπόν ένα χούμους κολοκύθας στο μπλογκ της Lazy Cat Kitchen και βασίστηκα σε αυτό γιατί μου φαινόταν πολύ όμορφο. Προσάρμοσα την συνταγή λίγο και βγήκε κάτι υπέροχο και σε εμφάνιση και σε γεύση! Εκτός της κολοκύθας έβαλα και γλυκοπατάτα που μου βρισκόταν, η οποία φυσικά ταίριαξε πολύ με το ταχίνι, το λεμόνι, το ελαφρώς σκορδάτο άρωμα και την διακριτική σπιρτάδα του τσίλι. Δεν βγήκε όμορφο το ντιπ; Αυτή είναι η φωτογραφία που στήσαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα άλλα δυο ντιπς είναι απλό χούμους και χούμους ανακατεμένο με αποξηραμένο παντζάρι σε σκόνη (δίνει απίστευτο χρώμα).

Αυτό που κάνει την συνταγή πανεύκολη είναι ο τρόπος που μαγειρεύουμε τα λαχανικά στο slow cooker. Είναι σίγουρα η αγαπημένη μου μέθοδος και την έχω αναφέρει πολλές φορές – δείτε τα βήματα να καταλάβετε. Μετά απλά χτυπάμε όλα τα υλικά με ραβδομπλέντερ και δημιουργούμε αυτό το αφράτο, αέρινο αποτέλεσμα!

Αυτά τα λίγα σε μια ανάρτηση που κανονικά ήθελε μια παράγραφο το πολύ!

Χρόνια πολλά και καλά σε όλους!

Υλικά

2 ¼ κούπες ψημένη κολοκύθα, λιωμένη σε πουρέ (περίπου 1 μέτρια κολοκύθα)

2 κούπες ψημένη γλυκοπατάτα, λιωμένη σε πουρέ (περίπου 1 μεγάλη γλυκοπατάτα)

90 ml (6 κ.σ.) ταχίνι

1/4 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

2 κ.σ. χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος

1 κ.σ. μηλόξιδο

1/2 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

1/2 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. λευκό πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1/8 κ.γ. τσίλι καυτερό σε σκόνη

Βήμα 1

Βάζουμε την κολοκύθα και την γλυκοπατάτα ολόκληρες (χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε) στο slow cooker χωρίς να προσθέσουμε νερό ή οτιδήποτε άλλο. Μαγειρεύουμε για περίπου 6 ώρες στο low ή μέχρι να τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι στο παχύτερό τους σημείο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, κόβουμε κατά μήκος και βγάζουμε τη μαλακή σάρκα με ένα κουτάλι (πετώντας τους σπόρους της κολοκύθας). Μετράμε 2 ¼ κούπες κολοκύθας και 2 κούπες γλυκοπατάτας και τις μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το ταχίνι, το ξύσμα, τον χυμό λεμόνι, το σκόρδο, το αλάτι, το λευκό πιπέρι και το τσίλι. Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί και να αποκτήσει αφράτη υφή.

Βήμα 3

Σερβίρουμε με κάτι αλμυρό όπως κρακεράκια ή με φρέσκα λαχανικά κομμένα σε μπαστουνάκια.

Σημειώσεις
Αυτή η ποσότητα μας δίνει αρκετό ντιπ. Αν το φτιάξετε για εσας ή για λίγα άτομα μπορείτε να βάλετε τις μισές ποσότητες.

Εγώ χρησιμοποιώ σκόρδο σε σκόνη (αφυδατωμένο) διότι έχει πιο ήπια γεύση (σαν το ψητό). Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ωμό σκόρδο, πολτό σκόρδου ή ψητό σκόρδο (δείτε εδώ για συνταγή).

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    Αντωνία
    23/12/2019

    Περιμένω με αγωνία να έρθει και το δικό σου slow cooker, να ξεκινήσω με ωραίες συνταγές από το Σεϊταρίδης σας

    • Απάντηση
      23/12/2019

      Έχω την εντύπωση πως έχει επέμβει ο φίλος μας ο κορέκτορας στο μήνυμά σου αλλά το έπιασα το νόημα Ευχαριστώ πολύ και καλές γιορτές!!!