03.12.2020
You can use WP menu builder to build menus

28.05.2020

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
6

Μια πολύ νόστιμη αλευρόπιτα με χόρτα εμπνευσμένη από τον πλαστό, με βάση το καλαμποκάλευρο και το αλεύρι σπέλτ (ντίνκελ). Για τη γέμιση έβαλα ανάμεικτες πρασινάδες όπως σπανάκι, παντζάρια, μαρούλι, πράσα, άνηθο και δυόσμο. Τις γεύσεις ενισχύουν η διατροφική μαγιά και το marmite. Τα αρώματα της άνοιξης σε μια εύκολη πίτα!

Εύκολη Αλευρόπιτα με Καλαμποκάλευρο, Σπέλτ (Ντίνκελ) και Ανάμεικτα Χόρτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: Lettuce leaves, beet leaves with their stalks, dill, spring onions and leeks all layed out on a wooden surface. Just above them is a chopping board with some chopped spinach and a knife on it.

Πλαστός, αλευρόπιτα, ζυμαρόπιτα, μπατζίνα, μπατσαριά, ταρκάσι, γιαουρτόπιτα, κασόπιτα, τεμπελόπιτα, ξυπόλυτη… μέχρι και ξεβράκωτη πίτα έχω βρει, ψάχνοντας τις ονομασίες για πίτες που δεν έχουν φύλλο. Πραγματικά έχουμε πάρα πολλές τέτοιες στην Ελληνική κουζίνα. Όλες εύκολες, όλες σίγουρα νόστιμες (κι ας μην τις έχω δοκιμάσει όλες), και όλες με χυλό αντί για φύλλο. Άλλες έχουν καλαμποκάλευρο, άλλες αλεύρι και άλλες συνδυασμό των δυο.

Εύκολη Αλευρόπιτα με Καλαμποκάλευρο, Σπέλτ (Ντίνκελ) και Ανάμεικτα Χόρτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: Lettuce leaves, beet leaves with their stalks, dill, spring onions and leeks all layed out on a wooden surface. Just above them is a chopping board with some chopped spinach and a knife on it.

Από μια τέτοια εμπνεύστηκα και έφτιαξα αυτή την πανεύκολη πιτούλα με χόρτα. Είναι νηστίσιμη καθώς δεν περιέχει τυρί, αλλά με ιδιαίτερα ενισχυμένη γεύση λόγω της διατροφικής μαγιάς και του marmite που έχω προσθέσει. Το marmite το έχω αναφέρει κι άλλη φορά σε συνταγή και θεωρώ πως είναι χρήσιμο υλικό να έχει κανείς στο ντουλάπι του, αν τρώει συχνά γεύματα χωρίς ζωικά προϊόντα. Δίνει ένα βάθος στη γεύση, το umami που λέμε, που μερικές φορές λείπει από νηστίσιμα/vegan φαγητά. Το βρίσκουμε σε μεγάλα σουπερμάρκετ.

Εύκολη Αλευρόπιτα με Καλαμποκάλευρο, Σπέλτ (Ντίνκελ) και Ανάμεικτα Χόρτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A large bowl with cornmeal is in the middle of the image. To the top of the bowl are small jars with nutritional yeast, olive oil, soy milk, marmite, and a chopping board with a lemon and grater on it. To the bottom of the bowl is a tiny ceramic dish with black pepper, and a baking tin with two small cups containing salt and sesame seeds.

Για τη γέμιση επέλεξα μια ποικιλία από ζαρζαβατικά. Σπανάκι, παντζάρια (τα φύλλα και τα κοτσάνια), μαρούλι (ασυνήθιστη επιλογή για πίτα αλλά νόστιμη!), πράσα, φρέσκο κρεμμυδάκι, άνηθο και δυόσμο. Τέτοια εποχή πάντα νιώθω την ανάγκη να φάω μπόλικες πρασινάδες. Αν είστε κι εσείς σε τέτοια φάση μπορείτε να βρείτε κι άλλες ιδέες στο site Love My Salad όπου πρωταγωνιστές είναι πάντα τα λαχανικά!

Εύκολη Αλευρόπιτα με Καλαμποκάλευρο, Σπέλτ (Ντίνκελ) και Ανάμεικτα Χόρτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A large bowl with mixed greens in batter, ready to be transferred to a baking tin.

Εύκολη Αλευρόπιτα με Καλαμποκάλευρο, Σπέλτ (Ντίνκελ) και Ανάμεικτα Χόρτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A large baking tin with a mixed greens and batter mixture. The top has been sprinkled with sesame seeds and drizzled with olive oil. To the side are a small jar of olive oil, a spoon and a small glass cup of sesame seeds.

Μια άλλη διαφορά που έχει αυτή η πίτα από τις κλασικές είναι η προσθήκη αλευριού σπέλτ (ή ντίνκελ). Την δοκίμασα και με 100% καλαμποκάλευρο, όμως νομίζω πως το σπέλτ προσθέτει ένα κατιτίς στη γεύση, και βοηθάει και στο να δέσει καλύτερα η πίτα. Κάπου εδώ να πω ότι η πίτα στις φωτογραφίες είναι αυτή που έχει μόνο καλαμποκάλευρο (η δεύτερη δοκιμή μου), ενώ βάζοντας και σπέλτ σκουραίνει λιγουλάκι το χρώμα. Ξέρω ξέρω, έπρεπε να ξαναφωτογραφίσω αφού «πείραξα» την τελική συνταγή. Δεν είχα όμως κουράγιο (είναι χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία η φωτογράφιση) και η διαφορά στην όψη είναι μηδαμινή! Οπότε θα με συγχωρέσετε ε;

Εύκολη Αλευρόπιτα με Καλαμποκάλευρο, Σπέλτ (Ντίνκελ) και Ανάμεικτα Χόρτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A large tin containing a baked pie with greens. Around the sides of the tin are two linen napkins.

Εγώ σας αποζημιώνω με μια συνταγή που ετοιμάζεται πανεύκολα και γίνεται ωραίο ελαφρύ γεύμα (φανταστείτε την πίτα με μια ζουμερή ντοματοσαλάτα), τέλειο συνοδευτικό για κάποιο μεγάλο τραπέζι, ή ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες. Ελπίζω να την δοκιμάσετε! Μην ξεχάσετε να με κάνετε tag στο Instagram για να μοιραστώ τις φωτο σας στα stories μου (@thefoodiecorner & #thefoodiecorner).

Εύκολη Αλευρόπιτα με Καλαμποκάλευρο, Σπέλτ (Ντίνκελ) και Ανάμεικτα Χόρτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close side view of the pie with some slices removed and placed one on top of the other so as to reveal the pink beetroot stems inside.

Πριν ξεκινήσετε, ρίξτε μια ματιά στις σημειώσεις, είναι αρκετές σήμερα αλλά χρήσιμες.

Εύκολη Αλευρόπιτα με Καλαμποκάλευρο, Σπέλτ (Ντίνκελ) και Ανάμεικτα Χόρτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A large baking tin containing a cooked greens pie. Some slices have been removed and placed on a piece of baking paper at the side of the tin. A knife is lying over the edge of the tin, its tip touching the pie. To the bottom of the tin are two linen napkins.

Υλικά

80 γρ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
100 γρ πράσα, ψιλοκομμένα (μαζί με το πράσινο μέρος)
250 γρ σπανάκι
150 γρ παντζάρια (φύλλα και κοτσάνια)
100 γρ μαρούλι
30 γρ άνηθος (μαζί με τα κοτσάνια)
100 γρ φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο (μαζί με τα πράσινα μέρη)
10 γρ φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
2 κ.γ. αλάτι χοντρό
1 1/2 κ.σ. χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος
1 κ.σ. marmite (στα μεγάλα σουπερμάρκετ)
1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1/4 κ.γ. πιπέρι μαύρο
360 ml (1 ½ κούπα) γάλα σόγιας
120 ml (1/2 κούπα) νερό
1 κ.γ. + 90 ml (6 κ.σ.) + 30 ml (2 κ.σ.) + έξτρα για το ταψί, ελαιόλαδο
300 γρ καλαμποκάλευρο
200 γρ αλεύρι σπέλτ (ντίνκελ)
30 γρ (1/2 κούπα) διατροφική μαγιά
2 κ.σ. σουσάμι, προαιρετικά

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Το marmite είναι ένα Αγγλικό άλειμμα από μαγιά και έχει πολύ ιδιαίτερη, έντονη γεύση. Πολλοί το τρώνε με ψωμί και βούτυρο, αλλά για μένα παραείναι έντονο έτσι. Το χρησιμοποιώ όμως τώρα τελευταία αρκετά στην μαγειρική μου, αφού προσθέτει νοστιμιά.

Βήμα 1

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο με τη μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει (5-6 λεπτά). Αν χρειαστεί χαμηλώνουμε τη φωτιά να μην αρπάξει. Αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 2

Κόβουμε με τα χέρια ή με μαχαίρι το σπανάκι, τα παντζαρόφυλλα, το μαρούλι και τον άνηθο σε μεγάλα κομμάτια και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον δυόσμο. Πασπαλίζουμε με το αλάτι και ρίχνουμε στη λεκάνη το σοταρισμένο κρεμμύδι και πράσο. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται ελαφρώς το μείγμα.

Βήμα 3

Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το marmite (προσοχή διότι κολλάει!), το ξύσμα, τη ζάχαρη και το πιπέρι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κάνοντας «μασάζ» στα χόρτα για να μαραθούν λίγο ακόμα. Θέλουμε να μειωθούν σε όγκο, να είναι υγρά χωρίς να βγάλουν όμως τα ζουμιά τους, και να διανεμηθούν καλά τα υλικά.

Βήμα 4

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C (αντιστάσεις πάνω κάτω).

Βήμα 5

Ρίχνουμε στη λεκάνη με τα χόρτα το γάλα σόγιας, το νερό και τα 90 ml ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι σπέλτ και τη διατροφική μαγιά. Ανακατεύουμε με τα χέρια για να υγρανθούν τα στεγνά υλικά.

Βήμα 6

Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί 40 εκατοστών και μεταφέρουμε σε αυτό το μείγμα. Το απλώνουμε με τα χέρια ώστε να γίνει μια λεπτή στρώση (είναι σημαντικό να είναι λεπτή) και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ραντίζουμε με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου.

Βήμα 7

Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 5 λεπτά, κόβουμε σε τετράγωνα και σερβίρουμε.

Σημειώσεις
-Οι μερίδες είναι περίπου 6 για γεύμα ή 12 για σνακ.
-Τα χόρτα ζυγίζονται στεγνά.
-Το σοτάρισμα κρεμμυδιού και πράσου είναι προαιρετικό αλλά δίνει νοστιμιά. Αν βαριέστε απλά βάλτε τα ωμά μαζί με τα χόρτα.
-Το σπανάκι στη φωτο είναι πιο λεπτοκομμένο από όσο θα ήθελα, αλλά το είχα πάρει συσκευασμένο. Αν έχετε ολόκληρα φύλλα κόψτε τα πιο χοντρά.
-Αν δεν έχετε τόσο μεγάλο ταψί χρησιμοποιήστε το ταψί/λαμαρίνα του φούρνου σας αρκεί να έχει λίγο χείλος. Μην κάνετε την πίτα σε μικρότερο ταψί γιατί δεν θα βγει λεπτή και θα είναι περισσότερο σαν αλμυρό κέικ.
-Εναλλακτικά κάντε την μισή ποσότητα της συνταγής σε στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών.
-Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη στα πλαίσια συνεργασίας μου με το Love My Salad. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο