24.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

30.12.2015

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4-6

Ένα καταπληκτικό ντιπ από αβοκάντο με ξινόγαλο και κρέμα βαλσάμικου με γεύση μέλι και λεμόνι. Τα συνοδεύουμε με σπιτικά, φουρνιστά τσιπς από τορτίγιες και κομμένα λαχανικά. Ιδανικό ορεκτικό ή finger food για το Πρωτοχρονιάτικο πάρτι!

Δεν είναι όμορφο; Πείτε μου. Και εκτός από όμορφο, είναι χορταστικό και υγιεινό. Ένα πιάτο finger food με το οποίο θα έχετε φροντίσει τους καλεσμένους σας με τον πιο ωραίο τρόπο. Σίγουρα ένα πάρτι θα έχει τα πατατάκια του, τα κρακεράκια του, τους ξηρούς καρπούς του, και ένα σωρό άλλα καλούδια μοιρασμένα σε μπολάκια εδώ κι εκεί. Γιατί να μην υπάρχει και μια επιλογή πιο διατροφικά ισορροπημένη; Αρκεί φυσικά να είναι νόστιμη.

Εδώ έχουμε ένα σούπερ-ντιπ (πως αλλιώς να το πω αφού γίνεται από το σούπερ-φουντ αβοκάντο;), μια ποικιλία λαχανικών και σπιτικά φουρνιστά τσιπς από τορτίγια. Όλα λαχταριστά αλλά και πανεύκολα. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος χρόνος για το κόψιμο των λαχανικών. Όλα όμως μπορούν να γίνουν και από την προηγούμενη μέρα, κάτι που για μενα είναι must όταν πρόκειται για λιχουδιά που θα σερβίρω σε πάρτι. Για το ντιπ συγκεκριμένα το συνιστώ κιόλας, αφού σχεδόν πάντα αυτά είναι καλύτερα όταν έχουν προλάβει να «δέσουν» τα υλικά τους.

Το έχω αναφέρει και στο παρελθόν αλλά θα το ξαναπώ και τώρα. Επειδή είναι δύσκολο να βρει κανείς ώριμα αβοκάντο στο σουπερμάρκετ, το καλύτερο είναι να τα ψωνίσουμε περίπου 4-5 μέρες πριν. Ευτυχώς αυτά συνεχίζουν να ωριμάζουν από μόνα τους. Τα φυλάμε λοιπόν σε σκιερό μέρος (εκτός ψυγείου) και τα αφήνουμε να μαλακώσουν αλλά όχι να μαυρίσουν. Αν δούμε ότι είναι πολύ μαλακά και έχουν αρχίσει να μαυρίζουν τα βάζουμε στο ψυγείο να τα «φρενάρουμε». Το ντιπ πάντως δεν θα είναι το ίδιο νόστιμο αν το αβοκάντο είναι άγουρο.

Για τα λαχανικά θα προτείνω το εξής. Μπορούμε να τα κόψουμε, και να τα περιχύσουμε με ελάχιστη κρέμα βαλσάμικου με μέλι και λεμόνι, την ίδια που θα χρησιμοποιήσουμε και στο ντιπ. Δεν χρειάζεται παρά λίγες σταγόνες, ίσα ίσα να γυαλίσουν. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τα ρίξουμε λίγα λίγα σε ένα μπολ, να προσθέσουμε μια μικρή κουταλίτσα από την κρέμα βαλσάμικου, και να τα ανακατέψουμε με τα χέρια μας. Μετά τα μεταφέρουμε σε σακουλάκι τροφίμων που κλείνει με zip lock και τα φυλάμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Δοκιμάστε και διαφορετικά λαχανικά από τα συνηθισμένα (ή οτιδήποτε κατεβάσει η φαντασία σας!), για να είναι και εντυπωσιακό το σερβίρισμα. Εκτός από αυτά που χρησιμοποίησα εδώ, κάποιες προτάσεις είναι μπρόκολο ρομανέσκο, μικρά φύλλα μαρουλιού (γίνονται τέλειες βαρκούλες για βούτηγμα), σέλερυ, baby καλαμπόκι, σπαράγγια από βαζάκι, κολοκυθάκι ωμό, baby πατατούλες βραστές με τη φλούδα, αγγουράκια τουρσί και βραστό αυγό κομμένο στη μέση.

Τα τσιπς χωράνε και αυτά πολύ πειραματισμό και φαντασία, αφού τα πασπαλίζουμε με μπαχαρικά πριν τα ψήσουμε και τους δίνουμε το άρωμα που θέλουμε. Φτιάξτε πολλά, είναι ευκολοφάγωτα!

Υλικά

Για το ντιπ:
2 αβοκάντο ώριμα (εμένα ζύγιζαν 400γρ και τα δυο μαζί, ολόκληρα)
2 κ.σ. (30ml) ξινόγαλο
2 κ.σ. (30ml) Κρέμα Βαλσάμικου ΤΟΠ με Μέλι και Λεμόνι
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
3/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/4 κ.γ. πολτός σκόρδου

Για τα τσιπς τορτίγιας
8 τορτίγιες μικρές
λίγο λάδι για το άλειμμα
αλάτι
πάπρικα καπνιστή (προαιρετικά)
κύμινο (προαιρετικά)
κόλιανδρο σε σκόνη (προαιρετικά)

Για τα λαχανικά
καρότο, κομμένο σε μπαστουνάκια
αγγούρι, κομμένο σε μπαστουνάκια
πιπεριά κόκκινη και κίτρινη, κομμένες σε μπαστουνάκια
ντοματίνια
ραπανάκια
κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια
φύλλα σικορέ

Βήμα 1

Για το ντιπ αβοκάντο: Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το ξινόγαλο, την κρέμα βαλσάμικου, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι και τον πολτό σκόρδου. Λιώνουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Δεν χρειάζεται να είναι εντελώς λείο το μείγμα. Διορθώνουμε με αλατοπίπερο ή πολτό σκόρδου ανάλογα τις προτιμήσεις μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Βήμα 2

Για τα τσιπς τορτίγιας: Αλείφουμε την κάθε τορτίγια με ελάχιστο λάδι και από τις δυο πλευρές, και τις τοποθετούμε τη μια πάνω στην άλλη. Τις κόβουμε όλες μαζί σε 6 κομμάτια. Απλώνουμε τα κομμάτια σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα, χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους. Πασπαλίζουμε με αλάτι και μπαχαρικά της αρεσκείας μας. Εγώ έκανα τους συνδυασμούς αλάτι-πάπρικα-κύμινο, αλάτι-πάπρικα-κόλιανδρο και σκέτο αλάτι. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C στον αέρα (170C αντιστάσεις) για 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν.

Βήμα 3

Για τα λαχανικά: Κόβουμε τα λαχανικά και ό,τι άλλο θα χρησιμοποιήσουμε σε κομμάτια που να βολεύουν για βούτηγμα. Μπαστουνάκια κλπ. Τα απλώνουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με το ντιπ και τα τσιπς.

H ποσότητα του ντιπ είναι για 4 με 6 άτομα σαν finger food σε πάρτι μαζί με άλλες νοστιμιές. Αν είναι να σερβιριστεί μόνο του τότε θα έλεγα πως είναι αρκετό για 2 άτομα, ή έναν πεινασμένο.
§
Η ανάρτηση περιέχει τοποθέτηση προϊόντος (χορηγούμενη). Όλα τα προϊόντα που προβάλλονται από το The Foodie Corner δοκιμάζονται από εμένα και θα τα χρησιμοποιούσα ευχαρίστως ανεξάρτητα από την τοποθέτηση αυτή. Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς. Για περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα ΤΟΠ, δείτε εδώ.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο