20.05.2024
You can use WP menu builder to build menus

07.10.2016

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
3.5lt

Ψήνουμε το σκόρδο μας για να απαλύνουμε και να γλυκάνουμε λίγο τη γεύση του, να φτιάξουμε πάστα ή πολτό, ή απλά για να γλιτώσουμε το δύσκολο ξεφλούδισμα! Και επιστρατεύουμε το slow cooker για να γίνει όλο αυτό εύκολα, χωρίς επιτήρηση, και χωρίς να ανάψουμε φούρνο.

Ψητό Σκόρδο στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr 03 Photo description: Side view of whole roasted garlic bulbs on a white chopping board with a pretty partern on the side. In the background a glass bottle of olive oil and some uncooked garlic.

Το ψητό σκόρδο κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μακράν ανώτερο. Έχει μια γλυκύτητα και ένα βάθος γεύσης που δεν έχει το ωμό. Το «βάθος γεύσης» είναι δόκιμος όρος; Τον δανείστηκα από τα αγγλικά, που λέμε depth of flavour. Δεν μπορώ να το εξηγήσω περιφραστικά. Τέλοσπάντων το ψήσιμο δίνει μια άλλη διάσταση στο σκόρδο. Πολλοί τρώνε τις ψημένες σκελίδες έτσι, αλειμμένες πάνω σε κράκερς ας πούμε. Δεν φτάνω μέχρι εκεί, παραμένει σκόρδο άλλωστε και δεν είμαι σε τέτοιο βαθμό φανατική (επηρεασμένη ίσως από τον Μίστερ που όπως ξέρετε ούτε να το βλέπει δε θέλει – μόνο με τις φωτο παραλίγο να πάθει αναφυλακτικό σοκ) αλλά για το μαγείρεμα είναι τέλειο. Ή, φανταστείτε αυτό… ψημένο, λιωμένο και ανακατεμένο με μαλακό φρέσκο βούτυρο, πάνω σε ζεστό ψωμί. Αυτό μάλιστα.

Ψητό Σκόρδο στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr 04 Photo description: Roasted garlic bulbs on a white chopping board, one of them empty with the golden cloves lying next to it.

Τις ψημένες σκελίδες μπορούμε να τις συντηρήσουμε για λίγες μέρες στο ψυγείο, είτε σε μορφή πάστας είτε ολόκληρες, αλλά αν θέλουμε να τις κρατήσουμε παραπάνω μπορούμε να τις βάλουμε κατάψυξη. Φανταστείτε ευκολία, ένα σακουλάκι με ξεφλουδισμένο αρωματικό σκόρδο έτοιμο για το μαγείρεμα! Εναλλακτικά κάνουμε πάστα και την μοιράζουμε σε παγοκύστες. Ακόμα ευκολότερο μιας και γλιτώνουμε το ψιλοκόψιμο ή το λιώσιμο την ώρα που το χρειαζόμαστε. Επιλέξτε όμως καμιά παλιά φόρμα διότι μια μυρωδίτσα μπορεί να την πάρει. Δεν ξέρω αν μένει μόνιμα, αλλά για σίγουρα μην χρησιμοποιήσετε την αγαπημένη σας φόρμα για παγάκια (όπως πχ αυτή!)

Ψητό Σκόρδο στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr 05 Photo description: Similar to photo 4 with the glass bottle of oil visible at the side of the board.

Για να βγάλετε τις σκελίδες από τα ολόκληρα σκόρδα μετά το ψήσιμο, απλά πιέζετε/τσιμπάτε το κάτω μέρος, στη βάση δηλαδή, και αυτές εκτινάσσονται! Έχει πολύ πλάκα.

Υλικά

Ολόκληρα σκόρδα (όσα θέλετε, εμένα χώρεσαν 7 μέτρια προς μικρά σκόρδα στο δοχείο των 3.5 λίτρων, σε μονή στρώση)

Ελαιόλαδο (εγώ χρησιμοποίησα 4 κ.σ. για τα 7 σκόρδα)

Βήμα 1

Τρίβουμε με τα χέρια τα σκόρδα και αφαιρούμε τις εξωτερικές στρώσεις φλούδας. Δεν χρειάζεται να τρελαθούμε, βγάζουμε μόνο αυτές που αφαιρούνται εύκολα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε οριζόντια το πάνω μέρος του κάθε σκόρδου (όπως είναι ολόκληρο) έτσι ώστε να κοπεί και λίγο το πάνω μέρος κάθε σκελίδας. Αν υπάρχουν σκελίδες χαμηλά στο πλάι κόβουμε το πάνω μέρος τους χωρίς να τις χωρίσουμε από το σκόρδο.

Βήμα 2

Βάζουμε όλα τα σκόρδα στο δοχείο του slow cooker με το κομμένο μέρος προς τα πάνω. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, έτσι ώστε να πάει σε όλες τις σκελίδες. Εγώ χρησιμοποίησα 4 κουταλιές σούπας. Το λάδι δεν χρειάζεται να καλύπτει τον πάτο του δοχείου.

Βήμα 3

Ανάβουμε τη συσκευή στο low και ψήνουμε για τουλάχιστον 5 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο και να τρυπιούνται εύκολα οι μεσαίες σκελίδες με ένα μυτερό μαχαίρι. Θα έχουν πάρει και ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα.

Βήμα 4

Αφήνουμε τα σκόρδα να κρυώσουν (εγώ τα άφησα μέσα στο δοχείο). Για να ξεφλουδίσουμε, απλά πιέζουμε/τσιμπάμε το κάτω μέρος της κάθε σκελίδας για να πεταχτεί προς τα πάνω. Μπορούμε και να αφήσουμε τα σκόρδα έτσι ολόκληρα αν θέλουμε στο ψυγείο αλλά θα έχουν αρκετή λαδίλα στο κάτω μέρος.

Βήμα 5

Για να φτιάξουμε πάστα σκόρδου (πολτό) απλά χτυπάμε στο μούλτι με λίγο ελαιόλαδο. Βάζουμε πολύ λίγο λάδι αρχικά και συμπληρώνουμε αν χρειαστεί για να πάρει την υφή που θέλουμε. Συντηρούμε στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα ή στην κατάψυξη σε παγοκύστες. Εναλλακτικά μπορούμε να απλώσουμε τις σκελίδες σε χαρτί ψησίματος, να τις καταψύξουμε έτσι και μετά να τις βάλουμε σε σακουλάκι τροφίμων (εγώ έβαλα διπλό σακουλάκι γιατί μου μύριζαν λίγο).

Σημείωση: Υπάρχουν πολλές οδηγίες στο internet για το ψήσιμο σκόρδου, είτε στον φούρνο είτε στο slow cooker. Εγώ κοίταξα το The Kitchn (οδηγίες για φούρνο), το Mama Loves Food (στο slow cooker μεν, αλλά με ξεφλουδισμένες σκελίδες – δεν βολεύει για Ελλάδα μιας και δεν βρίσκουμε εύκολα καθαρισμένο σκόρδο στην αγορά) και το Shockingly Delicious (πάνω κάτω αυτή τη μέθοδο χρησιμοποίησα, απλά έβαλα πολύ λιγότερο λάδι και τα μαγείρεψα στο low αντί για high).

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο