18.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

30.09.2014

7 αξιολ., M.O. : 4,29
3.5lt

Φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα σπιτική πασάτα ή αλλιώς βάση για σάλτσα ντομάτας στο slow cooker. Ιδανικές ντομάτες τα κομιντόρια ή πομοντόρια.

Πάντα το παθαίνω. Έχω στο μυαλό μου συνταγή με εποχιακό προϊόν, μπορεί και να την έχω δοκιμάσει, ή να την έχω φωτογραφίσει. Και μέχρι να έρθει η στιγμή να γράψω το κείμενο και να το ανεβάσω, η εποχή έχει περάσει. Και να σκεφτείτε πως κάποτε ήμουν οργανωμένος άνθρωπος. Επειδή όμως αυτή η συνταγή είναι πολύ χρήσιμη, και επειδή ντοματούλες της προκοπής (ελπίζω) θα έχουμε για ακόμα λίγο καιρό, την μοιράζομαι τώρα.

Είναι καλύτερα να βρείτε κομιντόρια ή πομοντόρια (το ίδιο πράγμα είναι νομίζω, άλλοι τα λένε έτσι άλλοι αλλιώς). Γενικά τα βρίσκω καλύτερα για σάλτσες˙ έχω την αίσθηση πως έχουν λιγότερο νερό. Βέβαια δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην πετύχει η πασάτα με τις κανονικές ντομάτες, απλά δεν μπορώ να εγγυηθώ το αποτέλεσμα μιας και δεν τις έχω δοκιμάσει.

Η μέθοδος είναι λίγο περίεργη. Εδώ και καιρό πειραματίζομαι με σάλτσα ντομάτας στο slow cooker, και πάντα βγαίνει νόστιμη αλλά νερουλή. Θέλει αρκετή ώρα στο τέλος να μείνει με ανοιχτό καπάκι για να εξατμιστεί το πολύ υγρό. Εδώ λοιπόν έχω δοκιμάσει κάτι άλλο. Τις έβαλα ολόκληρες. Χωρίς πολλά πολλά. Αυτό έκανε τα πράγματα απίστευτα εύκολα. Ως δια μαγείας, καθώς ψήνονταν, έβγαλαν το νερό τους χωρίς να βγει η ίδια η ντομάτα. Στο τέλος υπήρχε στο κάτω μέρος του δοχείου περίπου ένα δάχτυλο υγρό, σχεδόν καθαρό. Οι ντομάτες είχαν ψηθεί και είχαν μαλακώσει, και το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα σούρωμα και μετά ένα χτυπηματάκι με ραβδομπλέντερ. Δείτε στα βήματα ακιβώς πως το έκανα διότι το μόνο που θέλει προσοχή είναι να μην διαλυθούν οι ντομάτες πριν ξεφορτωθούμε το νερό από το δοχείο. Στο τέλος είχα μια αρκετά πηχτή σάλτσα, που στη γεύση θύμιζε πασάτα. Δεν έβαλα μυρωδικά κλπ, διότι δεν εισχωρούν ιδιαίτερα στην ντομάτα όσο είναι ολόκληρη. Στο τέλος υπάρχουν δυο επιλογές. Ή μοιράζουμε την έτοιμη πασάτα σε σακουλάκια (σε μερίδες) και την καταψύχουμε, ή συνεχίζουμε το μαγείρεμα στο slow cooker προσθέτοντας λίγα μυρωδικά, μπαχαρικά, αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη. Πιστεύω 20 λεπτά με μισή ώρα ακόμα στο high θα είναι αρκετή να γίνει μια έτοιμη σάλτσα. Αν την βάλουμε κατάψυξη, όταν θα τη χρειαστούμε μπορούμε απλά να την ζεστάνουμε και να της προσθέσουμε τότε τα μυρωδικά κλπ.

Δοκίμασα δυο τρόπους προετοιμασίας της ντομάτας για το μαγείρεμα, με παρόμοια αποτελέσματα. Τη μια φορά τις άφησα ολόκληρες και τα κοτσανάκια τα έβγαλα μετά, και τη δεύτερη έβγαλα τα κοτσανάκια με ένα κοφτερό μαχαίρι πριν τις τοποθετήσω στο δοχείο. Ο δεύτερος ήταν και ο καλύτερος τρόπος, αφού δεν έκαψα τα δάχτυλά μου και βγήκε ίσως και λίιιιγο περισσότερο νερό στο μαγείρεμα. Οπότε αυτόν προτείνω. Τα δώδεκα κομιντόρια μου έβγαλαν περίπου 2 κούπες πασάτα. Αυτή η ποσότητα όμως θα εξαρτηθεί πολύ από τις ίδιες τις ντομάτες.

Υλικά

12 ντομάτες κομιντόρια/πομοντόρια

1 κ.σ. λάδι

1 κ.γ. αλάτι χοντρό

Βήμα 1

Κόβουμε τα κοτσανάκια από τις ντομάτες με ένα κοφτερό μαχαιράκι χωρίς να τις ανοίξουμε. Τις τοποθετούμε στο slow cooker με το λάδι και το αλάτι. Μαγειρεύουμε στο low για 8 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ αλλά να μη λιώσουν. Αν θα συνεχίσουμε να φτιάξουμε και σάλτσα δεν κλείνουμε τη συσκευή.

Βήμα 2

Βγάζουμε προσεχτικά τις ντομάτες με ένα τρυπητό κουτάλι ή τις πιάνουμε με δαγκάνα. Αδειάζουμε το νερό από το δοχείο και ξαναβάζουμε μέσα τις ντομάτες. Τις πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ.

Βήμα 3

Προσθέτουμε μυρωδικά κλπ και συνεχίζουμε για λίγο το μαγείρεμα στο high, ή αφήνουμε την πασάτα να κρυώσει, την μοιράζουμε σε σακουλάκια και τη βάζουμε στην κατάψυξη.

7 αξιολ., M.O. : 4,29

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    ΛΕΜΟΝΙΑ
    15/07/2019

    Αγαπητη Ελενη, καλησπερα. Ειναι η πρωτη φορα που σου γραφω και θα ηθελα να ξερεις οτι ησουν η αιτια να αγορασω το slow cooker μου!!!!! Θα ηθελα τα φωτα σου μερικες φορες, διοτι, ενω μαγειρευω πολυ νοστιμα, παρολαυτα, αντιπαθω το μαγειρεμα…….!!!!!!!Θελω ευκολα, γρηγορα και νοστιμα φαγητα καθως και να εχω ετοιμες προμηθειες στο σπιτι, για καθε περιπτωση. Πες σε παρακαλω, αν θελεις, τι ποσοτητα απο την πασατα θεωρεις οτι χρειαζομε για σαλτσα μακαροναδας (1/2 μακαρονια), για να καταλαβω την αναλογια σε αλλα φαγητα. Σε ευαριστω!

    • Απάντηση
      15/07/2019

      Γειά σου Λεμονιά! Πόσο μου αρέσει το όνομά σου! Και πόσο χαίρομαι που πήρες slow cooker. Είναι νομίζω η ιδανική συσκευή για όσους δεν συμπαθούν το μαγείρεμα, αφού απλοποιεί κατά πολύ τη διαδικασία. Λοιπόν, εγώ γενικά υπολογίζω περίπου μια κούπα (240μλ) σάλτσα για δυο άτομα (δηλαδή για μισό πακέτο μακαρόνια). Αυτό είναι αρκετά υποκειμενικό βέβαια οπότε κράτα το σαν μπούσουλα για αρχή και δες πως θα σου ταιριάξει σαν ποσότητα. Η πασάτα που βγαίνει με τη μέθοδο αυτή είναι σχεδόν έτοιμη σάλτσα οπότε δεν αλλάζει κάτι ιδιαίτερο. Προσωπικά θα σοτάριζα σε τηγανάκι λίγο κρεμμύδι με ελαιόλαδο, και θα πρόσθετα τη πασάτα να ζεσταθεί με μυρωδικά, αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη. Αυτό για να κάνω σάλτσα για μακαρόνια. Αν την χρησιμοποιούσα στο μαγείρεμα θα την έβαζα όπως θα έβαζα αυτή του εμπορίου. Ελπίζω να βοήθησα! Δεν ξέρω αν το έχεις δει αλλά τον Σεπτέμβριο βγαίνει το βιβλίο μου με Ελληνικές συνταγές για slow cooker. Νομίζω θα σε βολέψει (είναι όμως στα Αγγλικά). Αν θέλεις πληροφορίες πάτα στη φωτο του εξώφυλλου στα δεξιά της σελίδας (εκεί που λεει The Greek Slow Cooker). Επίσης έχω και γκρουπάκι στο facebook αν θέλεις να γίνεις μέλος http://www.facebook.com/groups/slowcookercorner Καλή επιτυχία!