24.09.2021
You can use WP menu builder to build menus

26.08.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
6-8
3.5lt

Ένα πανεύκολο κέικ μπανάνας χωρίς ζωικά συστατικά, που ψήνεται στο slow cooker χωρίς να ζεσταίνεται η κουζίνα.

Ρε παιδιά τι ζέστη είναι αυτή;; Τι φρικιαστικό καλοκαίρι ήταν αυτό; Και δεν λέει να μας αφήσει. Πετάχτηκα ένα ΣΚ στο Λονδίνο και ήλπιζα οτι θα γυρίσω σε κάτι πιο ήπιο… όμως όχι, εδώ, να λιώσουμε εντελώς. Και φυσικά με τέτοιες συνθήκες, ούτε λόγος για φούρνο.

Τι γίνεται όμως αν θέλουμε φρεσκοψημένο κέικ όταν έχει 85 βαθμούς έξω; Μια είναι η λύση. Το slow cooker. Ψήνουμε όχι μόνο χωρίς να ζεσταίνουμε την κουζίνα, αλλά και χωρίς το άγχος του να κοιτάμε κάθε τρεις και λίγο τον φούρνο. Έχω αρκετές συνταγές εδώ για κέικς και πουτίγκες στο slow cooker (μερικές μάλιστα έχουν και μπανάνα), και έχω και κλασικά Ελληνικά γλυκά στο βιβλίο μου The Greek Slow Cooker (Φανουρόπιτα, Καρυδόπιτα, Ραβανί, Βασιλόπιτα και άλλα) οπότε νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο. Πάντα όμως, πάντα, υπάρχει χώρος για ένα ακόμα μπανανόψωμο! Να το λοιπόν.

Ελπίζω να το δοκιμάσετε και να με ταγκάρετε για να δω τις δημιουργίες σας! (@thefoodiecorner & #thefoodiecorner)

Κέικ Μπανάνας (Banana Bread) με Ελαιόλαδο στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A grey ceramic platter with an oval shaped banana bread on it, half of which is sliced, the slices spaced slightly apart. To the left of the platter is a large vintage knife and to the right is a small ceramic coffee cup and saucer with some coffee in it. A small spoon lies across the saucer. Everything is placed on a creased linen tablecloth.

Υλικά

2 κ.σ. λιναρόσπορος κοπανιστός

4 κ.σ. νερό

120 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

30 γρ αλεύρι ολικής ή ό,τι άλλο σας έχει περισσέψει (εγώ έβαλα μίξη σίκαλης και σπέλτ)

(εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις)

50 γρ βρώμη τύπου quick cooking (κομμένη) (για τους τύπους βρώμης δείτε το κείμενο εδώ)

1 1/2 κ.γ. baking powder

1/2 κ.γ. αλάτι

6 κ.σ. ελαιόλαδο απαλό σε γεύση

5 κ.σ. φυστικοβούτυρο (100% φυσικό)

4 κ.σ. μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης

2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας (ή καστανή)

300 γρ μπανάνα (όσο πιο μαυρισμένη τόσο καλύτερα - ζυγίζουμε μετά το ξεφλούδισμα)

70 γρ σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη

Βήμα 1

Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό και αφήνουμε στην άκρη τουλάχιστον 10-15 λεπτά να πήξει.

Βήμα 2

Με ένα σύρμα ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη βρώμη, το baking powder και το αλάτι.

Βήμα 3

Σε άλλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο, το φυστικοβούτυρο, το μέλι (ή το σιρόπι) και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη μπανάνα και την πατάμε με πιρούνι μέσα στο μείγμα για να λιώσει. Δεν χρειάζεται να γίνει εντελώς λεία. Προσθέτουμε και το μείγμα λιναρόσπορου και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.

Βήμα 4

Μεταφέρουμε το μείγμα μπανάνας στο μπολ με το αλεύρι και διπλώνουμε με μια μαρίζ ίσα ίσα μέχρι να μη βλέπουμε πια αλεύρι. Λίγο πριν γίνει αυτό ενσωματώνουμε και τα κομματάκια σοκολάτας. Δεν το παρακάνουμε στο ανακάτεμα.

Βήμα 5

Στρώνουμε τον πάτο του δοχείου μας με λίγη λαδόκολλα. Αν έχουμε αντικολλητικό δοχείο δεν χρειάζεται να στρώσουμε και τα πλαϊνά. Αν είναι κεραμικό είτε λαδώνουμε τα πλαϊνά καλά είτε βάζουμε μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα για να καλύψουμε και αυτά.

Βήμα 6

Ρίχνουμε το μείγμα στο δοχείο και ισιώνουμε την επιφάνεια. Απλώνουμε χαρτί κουζίνας κάτω από το καπάκι (να μην ακουμπάει το μείγμα) και ψήνουμε στο high για 1 1/2 με 2 1/2 ώρες. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από τη συσκευή και το υλικό του δοχείου. Εμένα σε μεταλλικό δοχείο πήρε 1 ώρα και 50 λεπτά.

Βήμα 7

Για να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμο το κέικ το τρυπάμε στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα ή ένα ξυλάκι για σουβλάκι. Αν βγει στεγνό ή με στεγνά ψίχουλα είναι οκ. Βγάζουμε το δοχείο από τη βάση και το αφήνουμε για 5 λεπτά.

Βήμα 8

Βγάζουμε το κέικ από το δοχείο προσεκτικά και το τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.

Σημείωση: Αν έχουμε δοχείο των 6.5λ τότε θα πρέπει να αυξήσουμε τα υλικά κατά 50% (δηλαδή όπου 2 κ.σ. βάζουμε 3 κ.σ. - όπου 50 γρ βάζουμε 75 γρ κ.ο.κ).

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο