15.09.2024
You can use WP menu builder to build menus

10.01.2014

25 αξιολ., M.O. : 4,28
5
1

Eίναι η εποχή που όλοι προσπαθούν να έρθουν στα «ίσα» τους μετά τις καταχρήσεις των γιορτών. Είτε με δίαιτα είτε με πιο υγιεινή διατροφή. Εγώ έχω μείνει λίγο πίσω διότι πρέπει πρώτα να καθαρίσω τα ντουλάπια από κάτι τελευταία μπισκότα, πατατάκια, μαρσμάλοους που ξεμείνανε. Τί; Το κάνουν κι άλλοι αυτό;

Αποφάσισα λοιπόν ότι ήρθε η στιγμή να μοιραστώ τη συνταγή αυτή, που την έχω από τον Οκτώβρη και κάθεται στο φάκελο «Πρωινό». Δεν ξέρω αν υπάρχει πιο δυνατό πρωινό για ενέργεια από αυτόν τον συνδυασμό. Βρώμη και κίνουα, οι απόλυτες power τροφές. Την κίνουα (quinoa) πιθανό να τη γνωρίζετε ως κινόα˙ δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το θαυματουργό σποράκι. Αν την έχετε ήδη μαγειρεμένη, το πρωινό αυτό γίνεται σε 3-4 λεπτά στα μικροκύματα.

Ας πούμε λίγα πράγματα για τη βρώμη. Καταρχήν ο όρος «κουάκερ» αναφέρεται σε μάρκα και όχι τροφή. Πως λέμε Jeep; Το Jeep είναι μοντέλο της Chrysler, αλλά οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε τον όρο για όλα τα οχήματα αυτού του είδους. Ξέρετε πόσα τέτοια ονόματα υπάρχουν; Η φορμάικα, το σελοτέιπ, το φρίζμπι, το χούλα χούπ (η Βίσση χρωστάει λεφτά σε κάποια εταιρία νομίζω…), το πλεξιγκλάς, το τζακούζι, το τζετ σκι, το πινγκ πονγκ. Όλα είναι brand names που με τον καιρό έγιναν συνώνυμα με τα αντικείμενα. Για τα περισσότερα δεν είχα ιδέα, ας είναι καλά το wiki. Προσωπικά πάντως δεν έχω καταλήξει αν αυτό είναι καλό ή όχι για το πρωτότυπο προϊόν!

Τί λέγαμε; Α ναι, για τη βρώμη. Η βρώμη είναι δημητριακό, και ο καρπός της αποτελείται από τρία κυρίως μέρη, το πίτουρο (τον φλοιό δηλ), το ενδόσπερμα και το φύτρο. Έτσι νομίζω ονομάζονται και τα μέρη του σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης. Ο καρπός λοιπόν, συνήθως περνάει από κάποια επεξεργασία πριν φτάσει στο τραπέζι μας. Μπορεί βέβαια να επιλέξουμε να πάρουμε ολόκληρη βρώμη (ολόκληρο καρπό δηλαδή), την οποία βρίσκουμε στα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Αυτή χρειάζεται πολύ ώρα βράσιμο για να μαλακώσει (περίπου μια ώρα). Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τον βαθμό επεξεργασίας, υπάρχουν διάφορα ήδη βρώμης.

Steel cut oats (Κομμένη βρώμη): Ολόκληροι καρποί που έχουν κοπεί σε μικρότερα κομματάκια. Αυτό γίνεται συνήθως για να μαγειρεύονται πιο γρήγορα.
Rolled oats ή old fashioned oats (Πατημένη βρώμη σε ολόκληρες νιφάδες): Ολόκληροι καρποί περνάνε από ατμό για να μαλακώσουν λίγο και μετά πατικώνονται και σχηματίζουν στρογγυλές νιφάδες. Μαγειρεύονται ακόμα πιο γρήγορα.
Quick oats (Γρήγορη βρώμη σε κομμένες νιφάδες): Αυτοί οι καρποί και πατικώνονται και κόβονται σε μικρότερα κομμάτια. Μαγειρεύονται σε λιγότερο χρόνο από την πατημένη βρώμη (ελάχιστα λεπτά).
Instant oats (Βρώμη στιγμής): Η πιο γρήγορη απ’ όλες, γίνεται σε λιγότερο από 1 λεπτό απλά με προσθήκη βραστού νερού. Είναι κομμένη σε ακόμα μικρότερα κομματάκια και περνάει περισσότερο χρόνο στον ατμό (ουσιαστικά είναι προμαγειρεμένη). Προσοχή, στην instant συνήθως προστίθενται και άλλα συστατικά όπως αλάτι, ζάχαρη ή γλυκαντικά κλπ, αφού προορίζονται για εύκολη και άμεση προετοιμασία.

Διατροφικά δεν αλλάζει κάτι στη βρώμη των παραπάνω κατηγοριών (εκτός της βρώμης στιγμής), μιας και ο καρπός είναι ολόκληρος σε όλες τις περιπτώσεις. Μερικοί όμως υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερο επεξεργασμένη είναι η βρώμη, τόσο λιγότερο πρέπει να «δουλέψει» το σώμα μας για να τη χωνέψει, άρα ωφελούμαστε λιγότερο.

Η Quaker, απ’ όσο έχω δει, στέλνει στην Ελλάδα μόνο quick cooking oats (γρήγορη βρώμη σε κομμένες νιφάδες). Έχω βρει και βιολογική πατημένη βρώμη (ολόκληρες νιφάδες) άλλων εταιριών σε κάποια σουπερμάρκετ και σε καταστήματα υγιεινής διατροφής/βιολογικών τροφών. Steel cut και instant δεν έχω δει πουθενά (αν και instant μπορεί να έχει το σουπερμάρκετ Θανόπουλος).

Στο εμπόριο βρίσκουμε επίσης και πίτουρο βρώμης που έχει αφαιρεθεί από τον καρπό και διατίθεται σκέτο. Στο πίτουρο βρίσκονται οι περισσότερες φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες), και οι ιδιότητές του έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι αδιάλυτες ίνες καθαρίζουν το έντερο από βλαβερές ουσίες λειτουργώντας ως σκούπα, και οι διαλυτές απορροφούν υγρασία δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού. Προσοχή όμως, το πίτουρο δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλη ποσότητα γιατί μαζί με τις βλαβερές ουσίες παρασύρει έξω από τον οργανισμό και πολλές ωφέλιμες. Είναι βασικό υλικό στη δίαιτα Ντουκάν.

Ξέρω ότι πολλοί τρώτε τη βρώμη χωρίς να τη μαγειρέψετε πρώτα. Αφού σας αρέσει μπράβο, δε θα πω τίποτα για την υφή που είναι σαν χαρτόνι. Γούστα είναι αυτά!

Σας κούρασα όμως. Πάμε στη συνταγή για το νόστιμο και χουχουλιάρικο αυτό πρωινό, που είναι ιδανικό για κρύες μέρες. Στη φωτογραφία θα δείτε νεκταρίνι γιατί τον Οκτώβρη που την έβγαλα υπήρχαν ακόμα. Αντί για νεκταρίνι τέτοια εποχή βάζουμε μήλο (εμένα μου αρέσει πολύ το πράσινο), αλλά μπορείτε και να πειραματιστείτε με όποιο φρούτο, ξηρό καρπό, γλυκαντικό θέλετε.

Υλικά

1/2 μήλο ή 1 μικρό νεκταρίνι κομμένο σε κυβάκια

1 κ.γ. (γεμάτη) μέλι + 1 κ.γ. για το σερβίρισμα

2 1/2 κ.σ. (γεμάτες) γρήγορη βρώμη (κουάκερ)

3 κ.σ. κίνουα (quinoa) μαγειρεμένη (δείτε εδώ πως)

8 κ.σ. (1/2 κούπα) φρέσκο γάλα + 1 κ.σ. για το σερβίρισμα

μια πρέζα κανέλλα για το σερβίρισμα

ξηροί καρποί ή άλλη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας (προαιρετικά)

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Η μαγειρεμένη κίνουα (κινόα) κρατάει στο ψυγείο σε ένα ταπεράκι αρκετές μέρες (την έχω κρατήσει μέχρι και 5 μέρες). Μια καλή ιδέα είναι να μαγειρέψουμε μια μεγαλούτσικη ποσότητα και να τη φυλάξουμε για εύκολη χρήση μέσα στην εβδομάδα, είτε σε πρωινό είτε σε άλλα πιάτα.
Βήμα 1

Ρίχνουμε το μήλο ή το νεκταρίνι σε ένα μπολάκι με τη μια κουταλιά μέλι. Το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1.5 λεπτό, ανακατεύουμε, και συνεχίζουμε για άλλο μισό λεπτό (2 λεπτά σύνολο στη δυνατή ρύθμιση του φούρνου). Θέλουμε να μαλακώσει.

Βήμα 2

Προσθέτουμε στο μπολ μας τη βρώμη, την μαγειρεμένη κίνουα και τη 1/2 κούπα γάλα. Ανακατεύουμε και επιστρέφουμε στα μικροκύματα για άλλο 1 λεπτό. Θα αρχίσει να πήζει καθώς η βρώμη απορροφά το γάλα. Αν το θέλουμε λίγο πιο πηχτό ανακατεύουμε και ξαναβάζουμε για άλλα 20 δευτερόλεπτα. Σημ.: Οι χρόνοι εξαρτώνται και από τα watt του φούρνου σας, παρακολουθείστε για να δείτε πόση ώρα θέλει ο δικός σας.

Βήμα 3

Για να σερβίρουμε προσθέτουμε στο ζεστό χυλό το έξτρα γάλα και το μέλι, μια πρέζα κανέλλα και αν θέλουμε κάποια ακόμη γαρνιτούρα.

Δεν είμαι διατροφολόγος, ούτε ειδικός σε θέματα δημητριακών! Πληροφορίες για τη βρώμη υπάρχουν σε διάφορες ιστοσελίδες. Μερικές από αυτές είναι οι The Yummy Life, Eating Rules, Whole Grains Council. Στοιχεία για τη διατροφική αξία υπάρχουν στο Green Chef (στα Ελληνικά) και σε πολλά άλλα sites. Αν εντοπίσατε κάποιο λάθος ή θέλετε να μοιραστείτε πληροφορίες θα χαρώ να το διαβάσω στα σχόλια.
25 αξιολ., M.O. : 4,28
Link Love

Πανέξυπνη Ιδέα για Βρώμη στο Μπρίκι
Κρέμα Βρώμης από το Καθαρή Διατροφή

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    Κωστας
    11/05/2018

    Τελεια ola auta se efxaristo

  • Απάντηση
    zakari
    27/07/2018

    eyxaristw Ελένη!

  • Απάντηση
    κώστας
    02/09/2018

    Πολύ καλό άρθρο.Να είστε καλά.Για τους διαβητικούς νιφάδες βρώμης η πίτουρο βρώμης ?Ευχαριστούμε.

    • Απάντηση
      02/09/2018

      Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια! Δυστυχώς δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ των δυο όσο αφορά στη διατροφή ατόμων με διαβήτη. Καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για σίγουρα. Η συνταγή ίσως να μην έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με πίτουρο, αλλά σίγουρα αξίζει μια δοκιμή και αν χρειάζεται κάποιες προσαρμογές μπορεί ο καθένας να τις βρει σύμφωνα με τα προσωπικά του γούστα! Καλή επιτυχία αν το δοκιμάσετε, ελπίζω να σας αρέσει.