19.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

23.11.2019

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
12
6.5lt

Ένα πεντανόστιμο και θρεπτικό σνακ, κάτι μεταξύ μπάρας δημητριακών και κέικ, που γίνεται εύκολα στο slow cooker. Με χουρμάδες και μπανάνα για γλυκιά γεύση, και βρώμη για να μας κρατάει χορτάτους. Η μαύρη σοκολάτα και η κανέλα βάζουν την τελευταία πινελιά για ένα λαχταριστό αποτέλεσμα.

Σοκολατένιες Μπάρες-Κέικ με Μπανάνα, Βρώμη και Χουρμάδες στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of Chocolate Banana Oat Cake-Bars cut up and arranged (in the shape of the slow cooker) on a piece of grease-proof paper.

Τον τελευταίο καιρό με βασανίζει ένα θέμα. Είχα γράψει και ένα κατεβατό σχετικά με αυτό που θα το μοιραζόμουν στο μηνιαίο newsletter μου αλλά τελικά άλλαξα για εκατοστή φορά γνώμη και δεν προλάβαινα να αλλάξω και το κείμενο. Οπότε έμεινε στο μυαλό μου και δεν κατάφερα καν να βγάλω και το newsletter του Οκτωβρίου (αν είστε εγγεγραμμένοι στη λίστα μου ζητώ συγνώμη, θα τα καταφέρω καλύτερα αυτόν τον μήνα – ελπίζω!). Στο θέμα μας όμως. Είναι λίγο μακροσκελές και ίσως να μην ενδιαφέρει όλους, αν λοιπόν θέλετε να προσπεράσετε το μπλα μπλα και να πάτε στην συνταγή δεν θα σας παρεξηγήσω!

Αυτό λοιπόν που έχω στο μυαλό μου είναι το θέμα του στρες σε σχέση με το φαγητό, το θέμα των διατροφικών διαταραχών, και τον ρόλο που παίζουμε εμείς οι food bloggers σε όλο αυτό το πανηγύρι της διατροφής.

Ας ξεκινήσω από την αρχή. Οι προβληματισμοί άρχισαν όταν άκουσα ένα podcast μιας food blogger στην Αγγλία (το podcast λέγεται Eat Capture Share και το επεισόδιο είναι το “Intuitive Eating On Instagram + Are Food Bloggers To Blame For Orthorexia, With Christy Harrison”). Το θέμα με σόκαρε αρκετά, μέχρι τότε δεν είχα ακούσει καν τον όρο ορθορεξία. Η ορθορεξία είναι μια διαταραχή πρόσληψης τροφής (όπως είναι η νευρική ανορεξία, η βουλιμία κλπ) για την οποία μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ και εδώ. Το ότι μπορεί η χρήση του ίντερνετ και των μέσω κοινωνικής δικτύωσης να παίξει ρόλο στο πως επηρεάζει μια τέτοια διαταραχή τη ζωή ενός ανθρώπου, με προβλημάτισε έντονα. Ανησύχησα για τον δικό μου ρόλο ως food blogger σε όλη αυτή την κατάσταση και άρχισα να σκέφτομαι πως κακώς μιλάω για «υγιεινές» τροφές και κακώς λέω στον κόσμο τι πρέπει να τρώει και τι όχι. Ακόμα και αν οι αναγνώστες δεν υποφέρουν από μια τέτοια διαταραχή, μήπως τους προκαλούμε στρες όταν τους κάνουμε συνεχώς υποδείξεις για το πως πρέπει να τρέφονται;

Αποφάσισα ότι δεν θα ξαναμιλήσω για τις θρεπτικές ιδιότητες των υλικών που χρησιμοποιώ. Στην τελική έχω τα προσόντα να το κάνω; Αλήθεια, ποια είμαι εγώ που θα πει αν αυτό εδώ το κέικ είναι πιο υγιεινό από ένα άλλο; Δεν θα ξεχάσω μια φορά που έκανα έρευνα για μια ανάρτηση και καταμπερδεύτηκα με το αν πρέπει να πω ότι η σαλάτα μου είναι υγιεινή αφού είχε τυρί και φακές, και το τυρί εμποδίζει λέει την απορρόφηση σιδήρου. Εντάξει ο εγκέφαλός μου κόντεψε να εκραγεί με όλες αυτές τις σκέψεις και ανησυχίες.

Έδωσα λίγο χρόνο στον εαυτό μου να κάνουν όλα αυτά τον κύκλο τους μέσα μου, και κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα. Καταρχήν το θέμα της ορθορεξίας και των άλλων διατροφικών διαταραχών είναι πολύπλοκο και πολύπλευρο (με βαθιά ριζωμένες αιτίες που ξεπερνούν αυτά που συζητάμε) και όσο αφορά το ίντερνετ, πιστεύω πως τα μέσα (μπλογκς, ιστοσελίδες, λογαριασμοί στο Instagram κλπ.) που παίζουν ρόλο στην επιδείνωση του προβλήματος είναι αυτά που έχουν ακραίες αντιλήψεις και κηρύττουν την παντελή αποχή από ολόκληρες ομάδες τροφών (πχ ζάχαρη, κάθε τύπου αλεύρι κλπ) ενώ δεν έχουν το επιστημονικό υπόβαθρο να υποστηρίξουν αυτά που λένε. Ελπίζω οι άνθρωποι πίσω από τα μέσα αυτά να προσέχουν πως παρουσιάζουν τις ιδέες και τις αντιλήψεις τους.

Κάπου εδώ να πω ότι υπάρχουν πολλά sites και λογαριασμοί στα social media που μοιράζονται επιστημονικά αποδεδειγμένα στοιχεία και πληροφορίες. Αυτές είναι οι πηγές της οποίες πρέπει να εμπιστευόμαστε. Είναι καλό να κάνουμε έρευνα, να μαθαίνουμε, να παίρνουμε έμπνευση να δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα, και να προσαρμόζουμε αυτή τη γνώση στη δική μας ζωή, χωρίς όμως να γινόμαστε εμμονικοί.

Προσωπικά προσπαθώ να κρατώ μια ισορροπημένη στάση απέναντι στο θέμα φαγητό (με μια εξαίρεση που θα συζητήσω μαζί σας σε άλλη φάση, η οποία όμως δεν έχει να κάνει με θέματα υγείας). Το μπλογκ μου αντικατοπτρίζει τις απόψεις μου οι οποίες περιγράφονται με μια φράση. Όλα με μέτρο. Προσέχω να προσλαμβάνω θρεπτικές τροφές, όμως δεν παθαίνω εμμονή με αυτές. Αν θέλω να φάω πίτσα από ντελιβεράδικο, με τις υγείες μου. Αν θέλω να φάω και γαριδάκια όσο βλέπω την αγαπημένη μου σειρά θα τα φάω. Αρκεί να τρώω και τις σαλάτες μου, τα λαχανικά μου, τα όσπριά μου κλπ. κλπ. Δεν πρέπει να αγχωνόμαστε τόσο με το τι καταναλώνουμε – στην τελική μήπως αυτό το άγχος κάνει μεγαλύτερο κακό από το να τρώμε αυτό που θέλουμε; (σε λογικά πλαίσια φυσικά)

Όποτε; Οπότε θα μοιράζομαι τις συνταγές μου οι οποίες είναι όλες για φαγητά που τρώω εγώ η ίδια. Θα μιλάω για τις θρεπτικές ιδιότητες κάποιων υλικών αν είναι άξιες λόγου, αλλά κυρίως θα δίνω έμφαση στη νοστιμιά και την ευκολία του πιάτου. Θα μου πείτε, μα αυτό δεν κάνεις τόσο καιρό; Πάνω κάτω ναι. Ίσως σε μερικές συνταγές έχω σταθεί λίγο περισσότερο στο θέμα «υγιεινό» και ίσως παλαιότερα έχω πει τη λέξη που πλέον μισώ – τη λέξη «ενοχές». Πως λέμε «γλυκό χωρίς ενοχές»; Διαφωνώ πλέον κάθετα με τέτοιες εκφράσεις, καθώς με αυτές υπονοούμε πως κάτι άλλο τρώγεται με ενοχές. Όχι, ας ξεκολλήσουμε πια από τέτοιες αντιλήψεις.

Πάμε τώρα να δούμε ποια είναι η συνταγή που στάθηκε αφορμή να ξεχυθούν όοοοοολες αυτές οι σκέψεις;! Είναι αυτό το νηστίσιμο και vegan σοκολατένιο μπανανόψωμο που ο μόνος τρόπος να το περιγράψω είναι ως κάτι μεταξύ κέικ και μπάρας δημητριακών. Το αλεύρι από βρώμη (το φτιάχνουμε εμείς, δεν απαιτείται επίσκεψη σε ειδικό κατάστημα) το κάνει συμπαγές και χορταστικό, αλλά δεν είναι σκληρό σαν τις συνηθισμένες μπάρες. Το έχω γλυκάνει με χουρμάδες και έχει και μαύρη σοκολάτα γιατί του ταιριάζει υπέροχα.

Σοκολατένιες Μπάρες-Κέικ με Μπανάνα, Βρώμη και Χουρμάδες στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A very close view of Chocolate Banana Oat Cake-Bars cut up and arranged side by side. One piece has been turned on its side to reveal the inside of the cake-bar.

Τη συνταγή την πρωτοέφτιαξα όταν ήταν εδώ ο μπόμπιρας ανιψιός μου και ομολογώ πως ούτε εγώ περίμενα να βγει τόσο καλή. Με βόλεψε πολύ να έχω τις μπάρες-κέικ στο ψυγείο και να τις απολαμβάνω ως σνακ, διότι με κρατάνε αρκετή ώρα χορτάτη (με άλλα σνακς με πιάνει ζαλάδα και τρέμουλο μετά από λίγο). Τις πήρα μαζί και σαν σνακ ταξιδιού το καλοκαίρι καθώς μεταφέρονται άνετα. Α επίσης αν μείνουν τις βάζω στην κατάψυξη και όταν θέλω παίρνω μια και τη ζεσταίνω λίγα δευτερόλεπτα στα μικροκύματα. Τέλεια. Άρεσαν και στον μπόμπιρα, τι άλλο να σας πω; Α ναι, τους πάει και το φυστικοβούτυρο!

Τα υλικά εδώ είναι για slow cooker 6.5 λίτρων οπότε αν έχετε μικρότερο καλό είναι να τα μειώσετε (λογικά θα είστε οκ με τα ¾ των ποσοτήτων). Μην ξεχάσετε να αφήσετε τις μπανάνες να μαυρίσουν, όσο πιο μαύρες τόσο καλύτερες, να βγάλουν όλη τη γλύκα τους.

Σοκολατένιες Μπάρες-Κέικ με Μπανάνα, Βρώμη και Χουρμάδες στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: Chocolate Banana Oat Cake-Bars cut up and arranged (in the shape of the slow cooker) on a piece of grease-proof paper on a wire rack. To the top left of the photo is a bowl of dates, chocolate and banana chips, further down is a small bowl of peanut butter and a knife laying on the wooden surface. The knife is smeared with peanut butter. To the bottom left is a bunched up linen napkin. Some peanut butter has also been spread on one of the cake-bars.

Αυτά. Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να ακούσω απόψεις πάνω σε αυτά που έλεγα, οπότε αν θέλετε θα χαρώ να αφήσετε σχόλιο. Και φυσικά θα χαρώ να δω φωτο αν δοκιμάσετε τις σοκολατένιες μπάρες-κέικ μπανάνας, μην ξεχάσετε λοιπόν να με κάνετε tag στο Instagram (@thefoodiecorner & #thefoodiecorner).

Υλικά

2 κ.σ. λιναρόσπορο κοπανισμένο (ή περασμένο από το μούλτι)

6 κ.σ. νερό

250 γρ (1 ¾ κούπα) βρώμη περασμένη από το μούλτι να γίνει σκόνη (δεν θα είναι πούδρα όπως το αλεύρι αλλά το χτυπάμε όσο μπορούμε)

25 γρ (1/4 κούπα) κακάο σε σκόνη (όχι μείγμα ζεστής σοκολάτας)

1 κ.γ. κανέλα

1 κ.γ baking powder

½ κ.γ μαγειρική σόδα

½ κ.γ αλάτι

400-450 γρ (1 ¾ κούπα) μπανάνα λιωμένη με το πιρούνι (βάρος καθαρισμένης μπανάνας) – περίπου 3 ½ με 4 μεγάλες μπανάνες

150 γρ (1 κούπα) χουρμάδες απύρηνους (περίπου 18 χουρμάδες, τους κανονικούς όχι τους βασιλικούς), πολύ ψιλοκομμένους (μετράμε πριν τους κόψουμε)

120 ml (1/2 κούπα) γάλα βρώμης ή άλλο φυτικό γάλα

1 κ.γ. μηλόξυδο

80 γρ μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένη (αν είστε vegan χρησιμοποιήστε κάποια κατάλληλη)

Βήμα 1

Στρώνουμε τον πάτο του δοχείου του slow cooker με λαδόκολλα.

Βήμα 2

Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 15’ να πήξει λίγο.

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη βρώμη, το κακάο, την κανέλα, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε με σύρμα να φύγουν οι σβόλοι.

Βήμα 4

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την λιωμένη μπανάνα με τους χουρμάδες και ρίχνουμε μετά το γάλα βρώμης, το μηλόξυδο και το μείγμα λιναρόσπορου ανακατεύοντας στο ενδιάμεσο.

Βήμα 5

Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο στεγνό, ανακατεύουμε με μαρίζ μέχρι σχεδόν να μην βλέπουμε βρώμη, και προσθέτουμε τη σοκολάτα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί και να μην βλέπουμε πια καθόλου στεγνή βρώμη.

Βήμα 6

Ρίχνουμε το μείγμα στο δοχείο και ισιώνουμε την επιφάνειά του. Απλώνουμε πάνω στο δοχείο λίγο χαρτί κουζίνας και το στερεώνουμε με το καπάκι. Το χαρτί πρέπει να κάθεται κάτω από το καπάκι, όχι πάνω στο μείγμα, για να απορροφά τους υδρατμούς. Δεν πειράζει να έχει λίγο κενό αριστερά δεξιά. Ψήνουμε στο high για 2 με 2½ ώρες ή μέχρι να στεγνώσει η επιφάνεια και να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ. Αφαιρούμε το καπάκι και το χαρτί και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο δοχείο.

Βήμα 7

Βγάζουμε το κέικ και το κόβουμε σε κομματάκια/μπάρες. Τις φυλάμε σε θερμοκρασία δωματίου για μια δυο μέρες, ή στο ψυγείο για παραπάνω. Μπορούμε και να τις βάλουμε στην κατάψυξη. Ζεσταίνουμε ή ξεπαγώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    18/12/2019

    It looks delicious!!!!

  • Απάντηση
    Gina
    14/01/2020

    Αν δεν έχουμε slow cooker πως το ψήνουμε;

    • Απάντηση
      14/01/2020

      Στον φούρνο, απλά δεν το έχω δοκιμάσει οπότε δεν ξέρω ακριβώς χρόνο κλπ. Θα το έβαζα σε ρηχό ταψάκι (ώστε να έχει δυο τρία δάχτυλα πάχος) σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C (160C αέρα). Λογικά στα 40-45 λεπτά πρέπει να είναι οκ αλλά θα το παρακολουθήσετε την πρώτη φορά να δείτε πως πάει. Αν το δοκιμάσετε αναμένω εντυπώσεις! Καλή επιτυχία