26.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

07.06.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4

Ένα πλατώ υπερπαραγωγή με ποικιλία λαχταριστών γεύσεων, όλες ιδανικές για να τις απολαύσουμε ως μπρουσκέτες. Κεράσια τουρσί με μέλι, ντοματίνια μαριναρισμένα με μυρωδικά, salsa με βερίκοκο και ντομάτα, και ένα απίστευτο ντιπ με ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.

Πλατώ Μπρουσκέτας με Κεράσια Τουρσί με Μέλι, Μαριναρισμένα Ντοματίνια, Salsa Βερίκοκο και Ντιπ Ελαιόλαδου www.thefoodiecorner.gr Photo description: A bottle of olive oil and a jar of honey lying on a marble surface surrounded by lots of cherries, apricots and cherry tomatoes.

Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για τα πλατώ. Είμαι άνθρωπος του τσιμπολογήματος και δεν έχω καλύτερο από το να κάθομαι με μια τεράστια ποικιλία μπροστά μου και να απολαμβάνω κρασάκι, τρώγοντας λίγο από τούτο λίγο από εκείνο.

Στη φάση που είμαστε τώρα βέβαια δεν συνιστώ μεγάλες μαζώξεις, έχουμε φάει τον γάιδαρο που λένε, ας κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή να περάσει εντελώς ο κίνδυνος. Απολαμβάνουμε λοιπόν το πλατώ μας είτε με μικρή παρέα δικών μας ανθρώπων (ίσως στο μπαλκόνι για πιο σίγουρα), είτε οικογενειακά με συντροφιά μια καλή ταινία ή σειρά!

Πλατώ Μπρουσκέτας με Κεράσια Τουρσί με Μέλι, Μαριναρισμένα Ντοματίνια, Salsa Βερίκοκο και Ντιπ Ελαιόλαδου www.thefoodiecorner.gr Photo description: An assortment of cherries, apricots, cherry tomatoes and fresh herbs on a marble surface. Amogst them is a head of garlic and half a lime. To the side are two small ceramic bowls, one full of olive oil and one full of honey.

Τα βασικά στοιχεία αυτού του πλατώ μπρουσκέτας είναι τέσσερα:
-Κεράσια τουρσί με μέλι, μπούκοβο και τζίντζερ – πανεύκολα και γρήγορα στην προετοιμασία
-Ντοματίνια πολύχρωμα μαριναρισμένα σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με σκόρδο και μυρωδικά
-Salsa με βερίκοκο και ντομάτα – φρέσκια και μυρωδάτη
-Ντιπ με βάση το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, με μπαλσάμικο και μυρωδικά
Όλα θέλουν το ψωμάκι τους, άλλωστε μιλάμε για toppings μπρουσκέτας! Ψήνουμε λοιπόν φετούλες μπαγκέτας και βουρ.

Πλατώ Μπρουσκέτας με Κεράσια Τουρσί με Μέλι, Μαριναρισμένα Ντοματίνια, Salsa Βερίκοκο και Ντιπ Ελαιόλαδου www.thefoodiecorner.gr Photo description: Four ceramic bowls each with a bruschetta topping, one with pickled cherries, one with marinated tomatoes, one with apricot salsa and one will olive oil dip. Beside them a ceramic chopping board with a knife and some baguette bread. To the bottom a smaller bowl and a jar of honey.

Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιώ είναι το βιολογικό, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Ol-eve το οποίο έχω αγαπήσει πολύ, ειδικά όταν θέλω να το καταναλώσω ωμό. Είναι η ιδανική επιλογή για το ντιπ αλλά και για τη μαρινάδα στα ντοματίνια, αφού η γεύση του λαδιού παίζει πρωταρχικό ρόλο στα πιάτα αυτά.

Στο τουρσί και τη salsa από την άλλη επέλεξα να χρησιμοποιήσω ένα καινούργιο για μενα μέλι, που φτιάχνεται από έναν συνδυασμό μελιών υψηλής ποιότητας με προέλευση από την Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία. Λέγεται Balkan Honey και είναι και αυτό της Ol-eve. Είναι μέλι δάσους και ανθέων, με ολοζώντανο χρυσαφένιο χρώμα και λεπτή, φίνα γεύση. Ως Έλληνες έχουμε μερικές φορές την τάση να θεωρούμε τα ελληνικά προϊόντα καλύτερα από όλα τα άλλα (ας το παραδεχτούμε ε;!). Δεν αμφισβητεί κανείς ότι το ελληνικό μέλι είναι από τα καλύτερα και πιο νόστιμα (αρκεί να είναι αληθινό – περισσότερα για τη νοθεία μελιού εδώ). Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κι άλλες υπέροχες ποικιλίες σε άλλες χώρες, και μάλιστα με γεύσεις που δεν τις έχουμε εδώ αφού η γεύση του μελιού καθορίζεται κυρίως από τα φυτά της περιοχής όπου βρίσκονται τα μελίσσια. Έτσι λοιπόν ένας τόπος με λιβάδια γεμάτα λουλούδια σε κάποια βόρεια χώρα θα μας δώσει άλλο μέλι από τον σκληρό, βραχώδη τόπο της Μάνης για παράδειγμα. Το ένα δεν είναι καλύτερο από το άλλο, είναι διαφορετικά. Με δεδομένο πάντα οτι μιλάμε για αληθινό μέλι που παράγεται με σωστές πρακτικές, όπως είναι τα μέλια της Ol-eve. Μην φοβάστε λοιπόν να δοκιμάσετε ένα μέλι ξένης προέλευσης, μπορεί να σας εκπλήξει ευχάριστα!

Πλατώ Μπρουσκέτας με Κεράσια Τουρσί με Μέλι, Μαριναρισμένα Ντοματίνια, Salsa Βερίκοκο και Ντιπ Ελαιόλαδου www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close up image of a bowl of pickled cherries on a bruschetta board, some of the cherries halved. To the bottom are two bruschettas with vegan cream cheese and pickled cherries on top.

Στο πλατώ μας τώρα. Πως συμπληρώνουμε τα τέσσερα βασικά πιάτα; Καταρχήν να πω οτι δεν είναι απαραίτητο να φτιάξουμε πιατέλα υπερπαραγωγή όπως έχω κάνει εδώ. Τα toppings είναι αρκετά νόστιμα από μόνα τους ώστε να ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο μας. Και το σημαντικό είναι να μην πάει τίποτα χαμένο. Αν όμως είμαστε αρκετά άτομα ή πεινάμε πολύ, μπορούμε να συμπληρώσουμε το πλατώ μας με ό,τι τραβάει η όρεξή μας! Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Φρούτα – φρέσκα ή ξερά, ξηροί καρποί, λαχανικά… οι επιλογές είναι πάμπολλες. Αν τρώτε τυρί μπορείτε να βάλετε ένα σκληρό κίτρινο ή/και ένα μαλακό λευκό (προτιμήστε κάποιο βιολογικό ή από ζώα ελευθέρας βοσκής). Εγώ έβαλα ένα vegan τυρί κρέμα που ταίριαξε υπέροχα με όλα.

Πλατώ Μπρουσκέτας με Κεράσια Τουρσί με Μέλι, Μαριναρισμένα Ντοματίνια, Salsa Βερίκοκο και Ντιπ Ελαιόλαδου www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close up of a bowl of marinated cherry tomatoes with herbs. A wooden spoon is laying in the bowl to the side. There are red, black and yellow tomatoes.

Συγκεκριμένα στο πλατώ της φωτογραφίας έχω βάλει τα εξής υλικά:
-Πέστο βασιλικού (παίρνω μια χορτοφαγική εκδοχή χωρίς τυρί)
-Φρέσκια ντομάτα σε φέτες (εγώ έβαλα “κατσαρή”, μαύρη και κίτρινη για την τσαχπινιά
-Φρούτα (κεράσια, βερίκοκα, βατόμουρα, μύρτιλλα, ακτινίδια)
-Αβοκάντο σε φέτες
-Ελιές
-Κρεμμύδι “τουρσί εξπρές” (φέτες κρεμμυδιού μουλιασμένες σε ξύδι για μια ώρα τουλάχιστον πριν το σερβίρισμα)
-Κράκερς
-Ξηροί καρποί
-Ξερά φρούτα (χουρμάδες)
-Μέλι
-Vegan τυρί κρέμα (ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας, ταιριάζει υπέροχα με το μέλι)
-Μαύρη σοκολάτα (εμένα έχει αλάτι, φανταστικός συνδυασμός)
-Μυρωδικά για γαρνιτούρα (τα φυλάμε μετά για άλλη χρήση!)

Πλατώ Μπρουσκέτας με Κεράσια Τουρσί με Μέλι, Μαριναρισμένα Ντοματίνια, Salsa Βερίκοκο και Ντιπ Ελαιόλαδου www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close up of olive oil dip on a bruschetta board, i.e. a small deep plate with chopped herbs, olive oil and a few drops of balsamic vinegar.

Πλατώ Μπρουσκέτας με Κεράσια Τουρσί με Μέλι, Μαριναρισμένα Ντοματίνια, Salsa Βερίκοκο και Ντιπ Ελαιόλαδου www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close up of apricot salsa on a bruschetta board, i.e. a bowl of chopped apricots, tomato and onions with mint. A wooden handled spoon is lying in the bowl to the side.

Εσείς δεν έχετε παρά να προσαρμόσετε τα παραπάνω σύμφωνα με τα γούστα σας! Ψήστε φετούλες ψωμιού στο γκρίλ, χτίστε τις μπρουσκέτες σας και απολαύστε τις με ένα ωραίο παγωμένο κρασί!

Αν φτιάξετε το δικό σας πλατώ μπρουσκέτας θα χαρώ πολύ να το μοιραστώ στα stories μου! Κάντε tag @thefoodiecorner στο Instagram για να το δω!

Πλατώ Μπρουσκέτας με Κεράσια Τουρσί με Μέλι, Μαριναρισμένα Ντοματίνια, Salsa Βερίκοκο και Ντιπ Ελαιόλαδου www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer view of a bruschetta board with four bowls of toppings, fruit, tomatoes, honey, nuts, avocado, pesto and crackers. Above the board are some toasted slices of bread, three glasses of rose wine, a bottle of olive oil and a jar of honey.

Υλικά

Για τα κεράσια τουρσί
300 γρ κεράσια (αν θέλουμε τα κόβουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια)
240 ml (1 κούπα) μηλόξιδο
90 ml (6 κ.σ.) μέλι Balkan Honey της Ol-eve
1/4 κ.γ. μπούκοβο
1/4 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

Για τα μαριναρισμένα ντοματίνια
60 ml (4 κ.σ.) βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Ol-eve
30 ml (2 κ.σ.) μηλόξιδο
1 κ.σ. βασιλικός φρέσκος, ψιλοκομμένος
2 κ.γ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο μικρή, λιωμένη με το εργαλείο
1/2 κ.γ. ανθός αλατιού
1/8 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
250 γρ ντοματίνια πολύχρωμα ή βελανίδια, κομμένα στη μέση

Για τη salsa βερίκοκου
180 γρ βερίκοκα (ζυγισμένα χωρίς κουκούτσι) ψιλοκομμένα
50 γρ ντοματίνια ψιλοκομμένα
20 γρ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
30 ml (2 κ.σ.) χυμός λάιμ φρεσκοστιμμένος
2 κ.γ. δυόσμος ψιλοκομμένος
1 κ.γ. μέλι Balkan Honey της Ol-eve (ή λίγο περισσότερο αν τα βερίκοκα δεν είναι πολύ γλυκά)
1/8 κ.γ. ανθός αλατιού
1 πρέζα πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
1 πρέζα μπούκοβο

Για το ντιπ ελαιόλαδου
1 κ.σ. κάπαρη ψιλοκομμένη
2 κ.γ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη στο εργαλείο
1/2 κ.γ. δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
1/4 κ.γ. ανθός αλατιού
1/8 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
1/8 κ.γ. μπούκοβο
60 ml (4 κ.σ.) βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Ol-eve
2 κ.γ. ξύδι μπαλσάμικο (ή κατά βούληση)

Φετούλες μπαγκέτας ψημένες για το σερβίρισμα

Βήμα 1

Για τα κεράσια τουρσί
Βάζουμε τα κεράσια σε ένα βαζάκι με καπάκι. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το μηλόξιδο, το μέλι, το μπούκοβο και το τζίντζερ. Τα βάζουμε να πάρουν μια βράση και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το μέλι. Περιχύνουμε τα κεράσια με το καυτό μείγμα και κλείνουμε το βάζο με το καπάκι. Όταν κρυώσουν τοποθετούμε το βάζο στο ψυγείο και το αφήνουμε τουλάχιστον μια μέρα για καλύτερα αποτελέσματα. Διατηρούνται αρκετό καιρό στο ψυγείο.

Βήμα 2

Για τα μαριναρισμένα ντοματίνια
Σε ένα μπολ χτυπάμε με πιρούνι το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, τον βασιλικό, το θυμάρι, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη για τουλάχιστον μισή ώρα πριν τα σερβίρουμε μαζί με τη μαρινάδα τους.

Βήμα 3

Για τη salsa βερίκοκο
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε απαλά τα βερίκοκα, τα ντοματίνια, το κρεμμύδι, το λάιμ, τον δυόσμο, το μέλι, το αλατοπίπερο και το μπούκοβο. Αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα περίπου πριν σερβίρουμε. Αν μας φαίνεται ξινό προσθέτουμε ακόμα λίγο μέλι.

Βήμα 4

Για το ντιπ ελαιόλαδου
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την κάπαρη, το θυμάρι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το αλατοπίπερο και το μπούκοβο. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βαθύ πιατάκι και το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε. Σημείωση: για ψημένα ψωμάκια χρησιμοποιούμε κουταλάκι για να σερβίρουμε στην κάθε φετούλα. Για φρέσκο ψωμί απλά βουτάμε! (Με προσοχή αν μοιραζόμαστε το πιάτο με άλλους)

Σημειώσεις:
-Τα κεράσια είναι αρκετά “ξυδάτα”, αν τα θέλουμε πιο ήπια βάζουμε περισσότερο μέλι.
-Η salsa βερίκοκου ταιριάζει και με ψητό κοτόπουλο ή ψάρι αν δεν είστε χορτοφάγοι.
-Αν μας περισσέψουν ντοματίνια με μαρινάδα, salsa και ντιπ (δύσκολο, αλλά αν…) μπορούμε να τα συνδυάσουμε όλα με λίγα βρασμένα ζυμαρικά (αφού κρυώσουν λίγο) για μια υπέροχη σαλάτα.
-Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την Ol-eve. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια