16.09.2021
You can use WP menu builder to build menus

15.06.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
2-3

Εύκολα pancakes (πάνκεϊκς) χωρίς αυγά, με αλεύρι σπέλτ, γνωστό και ως ντίνκελ. Σερβίρουμε με μπανάνες τηγανισμένες σε μέλι, για ένα υπέροχο πρωινό, brunch, ή σνακ.

Έχω αργήσει δραματικά να μοιραστώ συνταγή για pancakes. Αναρωτιέμαι οκτώμισι χρόνια τι κάνω! Δεν πειράζει όμως, κάλιο αργά, σωστά; Και σήμερα η συνταγή αξίζει την αναμονή!

Pancakes με Αλεύρι Σπέλτ και Μελωμένες Τηγανιτές Μπανάνες (χωρίς αυγά) www.thefoodiecorner.gr Photo description: Two small ceramic plates with flour on a dark surface. Beside them is a metal whisk, two tiny bowls with salt and baking powder, a cup of oat milk and a glass of olive oil. In the top left corner is a packet of agave sugar.

Τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να ενσωματώνω καινούργια υλικά στις συνταγές μου. Πριν λίγους μήνες κάνοντας έρευνα για ένα άρθρο, διάβασα πως ένας απλός τρόπος να συμβάλλουμε στην εξυγίανση των παγκόσμιων συστημάτων τροφίμων είναι να δοκιμάζουμε καινούργια φυτικά προϊόντα, όσπρια, λαχανικά, δημητριακά, αλεύρι κλπ. Αυτό γιατί είναι καλό να ενισχύουμε καλλιέργειες που δεν ανήκουν στις μεγάλες μονοποικιλιακές οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον. To σπέλτ (όλυρα ή αγριοσίταρο στα ελληνικά) που είναι γνωστό και ως ντίνκελ, είναι ένας τύπος σιταριού που υπάρχει από την αρχαιότητα, και η καλλιέργειά του είναι βιώσιμη και πιο φιλική προς το περιβάλλον από αυτή του κοινού σιταριού. Έτσι λοιπόν προσπαθώ να δοκιμάζω συνταγές με σπέλτ ή με αλεύρι ζέας που είναι παρόμοιο (έχετε δοκιμάσει αυτό το banana bread με ζέα;). Πλέον δεν είναι και δυσεύρετα αυτά τα αλεύρια αφού υπάρχουν σε πολλά καταστήματα και σουπερμάρκετ, κάνοντας πιο εύκολο τον πειραματισμό μας! Όπου μπορούμε επιλέγουμε ολικής άλεσης για περισσότερες θρεπτικές ιδιότητες.

Pancakes με Αλεύρι Σπέλτ και Μελωμένες Τηγανιτές Μπανάνες (χωρίς αυγά) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A bowl with mixed dry ingredients for spelt pancakes in the centre of the image, with a jug of oat milk and oil right beside it. A whisk is also next to the bowl and to the top of the image are empty ceramic plates.

Κάπου εδώ να σημειώσω πως φυσικά δεν εννοώ οτι πρέπει να σταματήσουμε να τρώμε απλό αλεύρι, ρύζι, καλαμπόκι και σόγια που είναι οι βασικές μονοποικιλιακές καλλιέργειες… Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ούτε λογικό ούτε εύκολο, ούτε θα έλυνε φυσικά και το πρόβλημα το οποίο είναι φοβερά περίπλοκο. Απλά το να δοκιμάζουμε καινούργια πράγματα, εκτός από το να κάνει το μενού μας πιο ενδιαφέρον βοηθάει ένα τακ και σε θέματα που ίσως δεν φανταζόμασταν.

Pancakes με Αλεύρι Σπέλτ και Μελωμένες Τηγανιτές Μπανάνες (χωρίς αυγά) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A bowl with mixed ingredients for spelt pancakes in the centre of the image, with an empty jug right beside it. A dirty whisk is in the jug and to the top of the image are empty ceramic plates.

Στην σημερινή συνταγή δεν είναι μόνο το αλεύρι εναλλακτικό. Βρήκα την ευκαιρία να δοκιμάσω και ένα νέο προϊόν, την βιολογική αγαύη σε σκόνη, ένα από τα πολλά γλυκαντικά της Ol-eve. Ενώ την αγαύη την έχουμε συνηθίσει σε σιρόπι, το γεγονός οτι αυτό το προϊόν είναι σε μορφή σκόνης κάνει την χρήση της πολύ εύκολη σε όλες τις συνταγές που κανονικά έχουν κρυσταλλική ζάχαρη. Όπως τα pancakes!

Pancakes με Αλεύρι Σπέλτ και Μελωμένες Τηγανιτές Μπανάνες (χωρίς αυγά) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ceramic platter full of pancakes. To the bottom of the platter is a small plate of strawberries and to the top is a plate of fried bananas and a small bowl of honey.

Κάτι ακόμα που κάνει αυτά τα pancakes διαφορετικά από τα συνηθισμένα είναι η έλλειψη αυγών. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω οτι δεν θα σας λείψουν καθόλου. Αφού λοιπόν δεν είναι απαραίτητα για την παρασκευή νόστιμων pancakes, γιατί να τα χρησιμοποιήσουμε; Ας τα αφήσουμε για κάποια συνταγή που πραγματικά δεν γίνεται χωρίς αυγά. Έτσι μειώνουμε την κατανάλωσή τους και μαζί μειώνουμε λίγο το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας.

Pancakes με Αλεύρι Σπέλτ και Μελωμένες Τηγανιτές Μπανάνες (χωρίς αυγά) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ceramic platter full of pancakes garnished with honey fried bananas and strawberries. To the bottom of the platter are some strawberries and a small bowl of honey. To the top is a packet of agave sugar.

Τα πάνκεϊκς μπορούμε να τα σερβίρουμε με ό,τι μας αρέσει, οι επιλογές είναι αμέτρητες, αλλά θα ήθελα πραγματικά να δοκιμάσετε αυτές τις μπανάνες. Είναι πανεύκολες… βασικά τις τηγανίζουμε σε μέλι μέχρι να μαλακώσουν και αυτό ήταν! Αν πάλι προτιμάτε κάτι άλλο φυσικά μπορείτε να σερβίρετε τα pancakes με σκέτο μέλι, σιρόπι σφενδάμου, μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού, σάλτσα σοκολάτας με φυστικοβούτυρο (δοκιμάστε ζεστή την επικάλυψη αυτής της συνταγής!), γιαούρτι καρύδας και πάει λέγοντας. Εγώ θα το ξαναπώ όμως, αυτές οι μπανάνες δεν υπάρχουν!

Pancakes με Αλεύρι Σπέλτ και Μελωμένες Τηγανιτές Μπανάνες (χωρίς αυγά) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A stack of spelt pancakes on a small ceramic cake stand garnished with honey fried bananas on top and strawberries all around. A hand is pouring honey over the top of the stack and it is dripping down the side of the pancakes.

Πάμε λοιπόν να δούμε πως φτιάχνουμε τα pancakes με σπέλτ και τις μελωμένες τηγανητές μπανάνες.

Υλικά

Για 8 pancakes

100 γρ αλεύρι σπέλτ (ντίνκελ) ολικής άλεσης

100 γρ αλεύρι απλό για όλες τις χρήσεις

2 κ.σ. Αγαύη σε Σκόνη Ol-eve (βλ. σημείωση)

2 κ.γ. baking powder

1/2 κ.γ. αλάτι

240 ml (1 κούπα) γάλα βρώμης (ή άλλο φυτικό γάλα)

1 κ.σ. ελαιόλαδο

2 + 1 κ.σ. νερό

Για τις μπανάνες

2 κ.σ. μέλι + έξτρα για το σερβίρισμα (εγώ χρησιμοποίησα το Balkan Honey της Ol-eve)

2 μπανάνες κομμένες στη μέση και μετά κατά μήκος

φράουλες για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το σπέλτ, το απλό αλεύρι, την αγαύη σε σκόνη, το baking powder και το αλάτι.

Βήμα 2

Αναμειγνύουμε σε μια κανάτα το γάλα βρώμης, το ελαιόλαδο και τις δυο κουταλιές της σούπας νερό, και τα ρίχνουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε (δεν χτυπάμε με μανία) με το σύρμα μέχρι να μην βλέπουμε στεγνό αλεύρι. Δεν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5 λεπτά.

Βήμα 3

Ζεσταίνουμε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά (βλ. σημείωση) χωρίς λιπαρή ουσία. Όταν ζεσταθεί, προσθέτουμε στο μείγμα μας την τελευταία κουταλιά νερό και ανακατεύουμε ίσα να ενσωματωθεί. Φέρνουμε το μπολ δίπλα στην εστία.

Βήμα 4

Με έναν δοσομετρητή ¼ κούπας, παίρνουμε από το μείγμα και το ρίχνουμε στο κέντρο του τηγανιού. Βοηθάμε με ένα κουτάλι να πέσει όλο το μείγμα και ύστερα γυρνάμε το τηγάνι ελάχιστα για απλωθεί ομοιόμορφα. Η διάμετρος του pancake θέλουμε να είναι περίπου 12-13 εκ.

Βήμα 5

Περιμένουμε να βγάλει στο πάνω μέρος αρκετές τρυπίτσες και δοκιμάζουμε με μια μεγάλη σπάτουλα να σηκώσουμε την άκρη, βάζοντας την σπάτουλα όσο γίνεται πιο κάτω από το pancake (βοηθάει να έχει λεπτή άκρη η σπάτουλα). Μόλις δούμε οτι μπορούμε να ανασηκώσουμε το pancake και οτι έχει πάρει χρώμα από κάτω, το γυρνάμε. Ο χρόνος που θα πάρει η κάθε πλευρά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, την ένταση της εστίας, το τηγάνι, το μείγμα κλπ. Εμένα η πρώτη πλευρά του κάθε pancake ήθελε από 1 λεπτό και 10 δευτερόλεπτα εως 1 λεπτό και 20 δευτερόλεπτα. Η δεύτερη πλευρά λίγο λιγότερο. Καθώς προχωράμε με το κάθε pancake θα χρειαστεί να μειώνουμε λίγο την ένταση της εστίας αφού θα ζεσταίνεται ακόμα περισσότερο το τηγάνι. Αυτό το βλέπουμε από το πόσο γρήγορα παίρνει χρώμα το κάθε πάνκεϊκ. Προσέχουμε πάντα να έχουν ψηθεί και μέσα.

Βήμα 6

Μεταφέρουμε τα πάνκεϊκς (ένα ένα μόλις ψήνονται) σε ένα πιάτο το οποίο έχουμε καλύψει με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν ζεστά. Αν χρειαστεί ανάμεσα στις δόσεις σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας να φύγουν τυχόν ψίχουλα που ίσως καούν.

Βήμα 7

Στο ίδιο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε τις δυο κουταλιές σούπας μέλι. Μόλις λιώσει και γίνει υδαρές προσθέτουμε τις μπανάνες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Θα αρχίσει να αφρίζει αλλά δεν μας πειράζει, απλά ανακινούμε το τηγάνι να πηγαίνει παντού το μέλι. Αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι μπανάνες και να πάρουν λίγο χρώμα. Αν θέλουμε τις γυρνάμε αλλά με προσοχή μην σπάσουν.

Βήμα 8

Σερβίρουμε τα pancakes με τις μπανάνες και το μέλι από το τηγάνι, έξτρα μέλι αν θέλουμε και φράουλες.

Σημειώσεις
-Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αγαύη σε σκόνη μπορείτε να δοκιμάσετε ένα από τα πολλά γλυκαντικά της Ol-eve ή να χρησιμοποιήσετε απλή ζάχαρη.
-Το τηγάνι που με έχει βολέψει απίστευτα σε συνταγές που θέλουν καλό αντικολλητικό, είναι ένα που πήρα πρόσφατα με επίστρωση πέτρας. Αν δεν έχουμε τέτοιο είναι κατάλληλα και τα τηγάνια με τεφλόν απλά να προσέξουμε να είναι σε καλή κατάσταση η επίστρωση για να μην κολλήσουν τα πάνκεϊκς μας. Αυτό είναι σημαντικό διότι δεν χρησιμοποιούμε λιπαρή ουσία κατά το ψήσιμό τους.
-Εμένα δεν μου αρέσουν τα υπερβολικά αφράτα και παχιά πάνκεϊκς. Αν εσείς τα προτιμάτε μπορείτε να βάλετε λιγότερο νερό ώστε να είναι πιο πηχτό το μείγμα. Θα προσέξετε όμως τη φωτιά σας να μην είναι πολύ ζεστή για να προλάβουν να ψηθούν στο εσωτερικό τους.
-Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την Ol-eve. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο