16.09.2019
You can use WP menu builder to build menus

21.02.2019

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
10

Ένα υπέροχο κέικ μπανάνας, ή αλλιώς μπανανόψωμο, με αλεύρι Ζέας, ελαιόλαδο, ταχίνι και λαχταριστά κομμάτια μαύρης σοκολάτας. Πανεύκολο, μαλακό και θεονόστιμο.

Κέικ Μπανάνας με Αλεύρι Ζέας, Ταχίνι και Κομμάτια Σοκολάτας www.thefoodiecorner.gr Photo description: A couple of pieces of banana bread lying on a chopping board, in front of the banana bread loaf (half visible). Next to the pieces is a vintage knife. The chopping board is sitting on a folded tea towel.

Τις προάλλες που λέτε, μου είχε μείνει μισό πακέτο αλεύρι Ζέας και δεν ήξερα τι να το κάνω. Επειδή είχα από καιρό μια περιέργεια ως προς τη γεύση του στα γλυκά, σκέφτηκα να πειραματιστώ με μια παραλλαγή της συνταγής μου για μπανανόψωμο. Στην απόφασή μου έπαιξαν ίσως ρόλο και οι τρείς κατάμαυρες μπανάνες που με κοιτούσαν με παράπονο από τη γωνίτσα τους στην κουζίνα.

Κέικ Μπανάνας με Αλεύρι Ζέας, Ταχίνι και Κομμάτια Σοκολάτας www.thefoodiecorner.gr Photo description: A view from higher up. Banana bread on a wooden board, next to it a vintage knife. A couple of pieces cut from the loaf are lying on a smaller wooden board. In the top right corner some small glass coffee cups stacked one on top of the other. In the bottom left corner a bunched up tea towel.

Λοιπόν τελικά το αλεύρι Ζέας ταίριαξε υπέροχα. Έβαλα και λίγο ταχίνι, και λίγα χοντροκομμένα κομμάτια μαύρης σοκολάτας. Βγήκε πραγματικά πολύ καλό.

Κέικ Μπανάνας με Αλεύρι Ζέας, Ταχίνι και Κομμάτια Σοκολάτας www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer view of the inside of the banana bread. Two pieces have been cut and are lying on their side.

Εκτός από την υπέροχη γεύση, το κέικ αυτό έχει και πολύ ωραία μαλακή υφή, και επίσης είναι και πανεύκολο στην παρασκευή του (όπως πολλά από τα κέικ μου δεν θέλει μίξερ). Ιδανικό πρότζεκτ για να μπείτε στην κουζίνα με τα πιτσιρίκια σας, καθώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε πολλά στάδια.

Κέικ Μπανάνας με Αλεύρι Ζέας, Ταχίνι και Κομμάτια Σοκολάτας www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of two pieces of banana bread, lying on their side on a wooden chopping board.

Δοκιμάστε το και μην ξεχάσετε να μου πείτε αν σας άρεσε! Ακόμα καλύτερα, επειδή λατρεύω να βλέπω τις δημιουργίες σας, ανεβάστε μια φωτογραφία στο Instagram, κάντε με tag και χρησιμοποιείστε το hashtag #thefoodiecorner για να τη βρω και να την μοιραστώ στα stories μου!

Κέικ Μπανάνας με Αλεύρι Ζέας, Ταχίνι και Κομμάτια Σοκολάτας www.thefoodiecorner.gr Photo description: A whole banana bread loaf on a wooden chopping board. The board is sitting on a folded tea towel. Next to the loaf is a vintage knife.

Υλικά

200 γρ αλεύρι Ζέας ολικής άλεσης

160 γρ ζάχαρη

1/2 κ.γ. baking powder

1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

1/2 κ.γ. αλάτι

2 αυγά

60 ml (4 κ.σ.) ελαιόλαδο με ελαφριά γεύση

45 ml (3 κ.σ.) ταχίνι (ανακατεύουμε καλά πριν το βγάλουμε από το βάζο, ώστε να είναι υδαρές)

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

300 γρ μπανάνες, πολύ πολύ ώριμες (ιδανικά μαύρες. Ζυγισμένες χωρίς τη φλούδα)

70 γρ σοκολάτα μαύρη κουβερτούρα, χοντροκομμένη (ή χρησιμοποιείστε σταγόνες)

Βήμα 1

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ορθογώνιο ταψάκι μήκους 25 cm. Το στρώνουμε με λαδόκολλα ώστε να εξέχουν οι άκρες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C στον αέρα (180C αντιστάσεις).

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι.

Βήμα 3

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ταχίνι και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε ξανά να ομογενοποιηθούν. Κόβουμε τις μπανάνες σε κομμάτια με το χέρι και τις προσθέτουμε. Τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ώστε να αναμειχθούν με το μείγμα (δεν χρειάζεται να είναι εντελώς λείες, λίγοι σβόλοι είναι μια χαρά).

Βήμα 4

Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε λίγο «διπλώνοντας» το μείγμα με μια μαρίζ. Προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας και συνεχίζουμε μόνο μέχρι να μη βλέπουμε πια πουθενά αλεύρι (δεν το παρακάνουμε). Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι μας.

Βήμα 5

Ψήνουμε για 50 με 60 λεπτά, ή μέχρι να δούμε ότι μια οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή (ή με στεγνά ψίχουλα) όταν την μπήγουμε στο κέντρο του κέικ. Αφήνουμε 5 λεπτά στο ταψάκι, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.

Σημείωση
Το μέγεθος του ταψιού παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Στην δεύτερη δοκιμή μου χρησιμοποίησα ένα λίγο μικρότερο και το κέικ πήρε 1 ώρα και 7 λεπτά να ψηθεί. Έχουμε τον νου μας και δοκιμάζουμε μετά τα 50 λεπτά.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια