25.06.2019
You can use WP menu builder to build menus

22.03.2019

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
6-8
3.5lt

Αγαπημένη γκρανόλα φτιαγμένη εύκολα και απλά στο αγαπημένο slow cooker. Μια εκδοχή με φυστικοβούτυρο, σησαμέλαιο και μέλι, στην οποία προσθέτουμε τους αγαπημένους μας ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Έχετε δοκιμάσει γκρανόλα; Η γκρανόλα είναι στην ουσία βρώμη καβουρδισμένη με κάποιο έλαιο ή βούτυρο και κάποιο γλυκαντικό όπως ζάχαρη, μέλι κλπ. Συνήθως την κάνουμε στον φούρνο (όπως αυτή με ελαιόλαδο και μέλι και αυτή με σοκολάτα και ταχίνι) και γίνεται τραγανή και υπέροχη.

Γκρανόλα με Φυστικοβούτυρο, Σησαμέλαιο και Μέλι, στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ¾ view of a bowl of granola, yogurt, kiwi fruit, strawberries and blueberries, on white linen. In the background a mason jar with granola inside.

Τρώγεται για πρωινό (ή και για σνακ) με γάλα, γιαούρτι, ή – το καλύτερο όλων – με ξινόγαλο ή κεφίρ. Η ξινή γεύση τους έρχεται σε ισορροπία με την γλυκιά γεύση της γκρανόλα, και επειδή της βάζουμε και λίγο αλάτι, που και που νιώθουμε μια αλμύρα που κάνει μικρή έκρηξη νοστιμιάς στο στόμα. Εγώ πάντα προσθέτω και λίγα φρούτα, ό,τι έχω εκείνη την ώρα. Μήλο, μπανάνα, ακτινίδιο, ρόδι, φράουλες ή φρούτα του δάσους (φρέσκα ή κατεψυγμένα) που τα αγαπώ πολύ.

Γκρανόλα με Φυστικοβούτυρο, Σησαμέλαιο και Μέλι, στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of a mason jar with granola inside, sitting on a small white chopping board.

Τώρα τελευταία λοιπόν, έχω αρχίσει συστηματικά να φτιάχνω τη γκρανόλα μου στο slow cooker. Για κάποιο λόγο μου είναι πιο εύκολο. Ίσως επειδή ρίχνω μέσα τα υλικά και απλά ανακατεύω; Ίσως επειδή δεν έχω το άγχος να κοιτάω όλη την ώρα πως πάει το ψήσιμο; Σίγουρα το καλοκαίρι παίζει ρόλο και το ότι δεν μου ζεσταίνει την κουζίνα το slow cooker όπως ο φούρνος.

Γκρανόλα με Φυστικοβούτυρο, Σησαμέλαιο και Μέλι, στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: An overhead view of a mason jar with granola inside. In the top left corner a jar with peanuts, next to it a small wooden chopping board with a halved kiwi. Further down a small bowl of strawberries and blueberries. At the bottom of the photo a bunched up linen napkin.

Η συνταγή αυτή δεν είναι από αυτές που αφήνουμε το slow cooker και φεύγουμε. Φυσικά δεν χρειάζεται να είμαστε από πάνω όπως με τον φούρνο, αλλά πρέπει να έχουμε τον νου μας και να ανακατεύουμε που και που. Αφήνοντας το καπάκι λίγο ανοιχτό για ένα μέρος της διαδικασίας πετυχαίνουμε ελαφρώς πιο τραγανό αποτέλεσμα. Όσο αφορά στον χρόνο που θέλει, κάθε συσκευή διαφέρει οπότε δοκιμάζοντας θα δούμε πόση ώρα χρειάζεται η δική μας. Δεν ξεχνάμε επίσης πως ο χρόνος εξαρτάται και από το πόσο γεμάτο είναι το δοχείο. Για αρχή έχετε σαν μπούσουλα τους χρόνους που αναφέρω στις οδηγίες.

Γκρανόλα με Φυστικοβούτυρο, Σησαμέλαιο και Μέλι, στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: An overhead view of a pretty ceramic bowl with granola, yogurt, kiwi fruit, strawberries and blueberries on top. The bowl is on a linen tablecloth and some granola is scattered around it.

Στην γκρανόλα καλό είναι να προσθέσουμε (είτε πριν είτε μετά το ψήσιμο) και ξηρούς καρπούς ή σπόρους, για έξτρα νοστιμιά αλλά και για την θρεπτική τους αξία. Μπορούμε να βάλουμε επίσης κράνμπερις ή – το νέο μου κόλλημα – φυσαλίδα αποξηραμένη (golden berries), αυτά όμως καλύτερα μετά το ψήσιμο. Δείτε άλλες προτάσεις στη λίστα υλικών.

Γκρανόλα με Φυστικοβούτυρο, Σησαμέλαιο και Μέλι, στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close up view of a small bowl with strawberries and blueberries. A mason jar with granola in the background and a couple of spoons to the right of the photo.

Φτιάχνουμε λοιπόν μια δόση γκρανόλα, την φυλάμε σε ένα βάζο και έχουμε όλη την εβδομάδα ένα γρήγορο και θρεπτικό πρωινό.

Γκρανόλα με Φυστικοβούτυρο, Σησαμέλαιο και Μέλι, στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: An overhead view of a bowl of granola with yogurt, kiwi fruit, strawberries and blueberries, on white linen. In the top left corner an open mason jar with granola, in the top right a small bowl with strawberries and blueberries. In the bottom right corner a bunched up linen napkin and some spoons. To the left of the granola bowl is a small ceramic bowl with honey and a honey wand lying in it.

Αν τη δοκιμάσετε μην ξεχάσετε να την ανεβάσετε στο Instagram με tag @thefoodiecorner & #thefoodiecorner για να τη βρω και να την μοιραστώ στα stories μου! Χαίρομαι τόσο πολύ να βλέπω τις δημιουργίες σας!

Υλικά

Για την γκρανόλα

250 γρ βρώμη τύπου rolled (δείτε το Δείξε μου)

60 ml (4 κ.σ.) σησαμέλαιο

60 ml (4 κ.σ.) φυστικοβούτυρο φυσικό (100% πολτός φιστικιών)

60 ml (4 κ.σ.) μέλι (ή εναλλακτική κατάλληλη για vegans)

1/2 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. κανέλα

60 ml (4 κ.σ.) σπόροι (λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, κολοκυθόσπορος, σουσάμι ή συνδυασμός τους)

Ιδέες για έξτρα υλικά (για μετά το ψήσιμο)

σταφίδες

κράνμπερις ή γκόλντεν μπέρις (φυσαλίς) αποξηραμένα

φρούτα αποξηραμένα, χοντροκομμένα

τσιπς καρύδας (στα καλά μπαχαράδικα)

ξηροί καρποί

Για το σερβίρισμα

Ξινόγαλο ή κεφίρ (ή φυτικό γάλα για vegans)

Φρέσκα φρούτα

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Η βρώμη τύπου rolled (rolled oats) είναι ολόκληρος ο καρπός πατημένος ώστε να πάρει τη μορφή μεγάλης νιφάδας. Συνήθως την βρίσκουμε στα μαγαζιά με βιολογικά ή στα μεγάλα σουπερμάρκετ πάλι στα βιολογικά. Η βρώμη που βρίσκουμε συνήθως στα σουπερμάρκετ (στα δημητριακά) είναι η quick cooking, όπου οι νιφάδες είναι πατημένες και ψιλοκομμένες. Η συνταγή γίνεται και με αυτή απλά θα μοιάζει περισσότερο με χοντρό τρίμμα. Περισσότερες πληροφορίες για τους τύπους βρώμης θα βρείτε στο κείμενο αυτής της ανάρτησης.

Βήμα 1

Προσθέτουμε την βρώμη, το σησαμέλαιο, το φυστικοβούτυρο, το μέλι, το αλάτι, την κανέλα και τους σπόρους στο δοχείο του slow cooker. Ανακατεύουμε καλά, προσέχοντας ιδιαίτερα αν έχουμε αντικολλητικό δοχείο για να μην γρατζουνίσουμε την επιφάνεια.

Βήμα 2

Μαγειρεύουμε στο high για 1 1/2 ώρα. Ανακατεύομε καλά. Βάζουμε ανάμεσα στο καπάκι και το χείλος του δοχείου την λαβή μιας ξύλινης κουτάλας ώστε να υπάρχει ένα μικρό κενό, και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 1/2 ώρα ακόμα στο high, ανακατεύοντας περίπου ανα μισή ώρα. Η γκρανόλα είναι έτοιμη όταν η βρώμη έχει πάρει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα. (Σημείωση: Προσοχή στους χρόνους αν χρησιμοποιήσετε βρώμη τύπου quick cooking)

Βήμα 3

Σβήνουμε τη συσκευή και προσθέτουμε επιπλέον υλικά αν θέλουμε (δείτε προτάσεις στη λίστα υλικών). Ανακατεύουμε, αφήνουμε την γκρανόλα να κρυώσει εντελώς (χωρίς το καπάκι) και τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο βάζο.

Βήμα 4

Σερβίρουμε με ξινόγαλο ή κεφίρ και φρούτα.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο