24.04.2019
You can use WP menu builder to build menus

10.06.2014

3 αξιολ., M.O. : 4,00

Μια ιδιαίτερη γκρανόλα, με λίγα και καλά συστατικά. Χρησιμοποίησα μόνο μέλι, δεν έχει καθόλου ζάχαρη, και αντικατέστησα το περισσότερο λάδι με ταχίνι. Το αποτέλεσμα είναι μια νόστιμη γκρανόλα που είναι λιγότερο γλυκιά από τις συνηθισμένες. Με την καλή έννοια.

Η γκρανόλα είναι από τα αγαπημένα μου πρωινά, όπως ξέρετε άλλωστε από το ποστ εδώ. Αυτή τη φορά είπα να φτιάξω κάτι λίγο διαφορετικό, και ήθελα να δοκιμάσω οπωσδήποτε μια σοκολατένια εκδοχή. Αφού λοιπόν αποφάσισα να βάλω κακάο, άρχισα να φαντάζομαι τι άλλο θα ταίριαζε. Μια από τις ιδέες που προέκυψαν ήταν ο συνδυασμός κακάο και ταχίνι. Είχα ξαναχρησιμοποιήσει ταχίνι σε γκρανόλα για να αντικαταστήσω μια ποσότητα λαδιού, οπότε ήξερα πως συμπεριφέρεται καλά στο ψήσιμό της. Τέλος, ήθελα να κρατήσω τη λίστα υλικών σε λογικά πλαίσια, διότι αναγνωρίζω πως δεν έχουν όλοι φαγόπυρα, πίτουρα και κεχριά να τους βρίσκονται στη ντουλάπα… (ναι, έχω ξεφύγει). Έτσι λοιπόν κατέληξα στη συνταγή αυτή και έμεινα πολύ ευχαριστημένη.

Αυτό που πρόσεξα κυρίως ήταν πως χρησιμοποιώντας αυτά τα υλικά το αποτέλεσμα ήταν λιγότερο γλυκό απ’ό,τι με άλλες συνταγές μου. Και μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ η αλλαγή. Στην αρχή δεν ήμουν σίγουρη, γιατί όταν έφαγα τη γκρανόλα με το κατά τα άλλα αγαπημένο μου ξινόγαλο, μου φάνηκε πως κάτι έλειπε. Τελικά όμως κατάλαβα πως το ξινό του ξινόγαλου ταιριάζει περισσότερο με τις πολύ γλυκιές εκδοχές, ενώ αυτή θέλει κάτι πιο ουδέτερο όπως σκέτο γάλα (που ήταν όντως πολύ καλύτερο). Εκεί όμως που πραγματικά δίνει ρέστα η γκρανόλα αυτή, είναι σε συνδυασμό με ροδάκινο κομπόστα και γιαούρτι. Και πρωινό το λες, και επιδόρπιο το λες. Ορίστε, υγιεινό επιδόρπιο. Τι άλλο θέλετε;!

Υλικά

2 κούπες νιφάδες βρώμης (είτε ολόκληρες είτε κομμένες - διαβάστε εδώ για τη διαφορά)

2 κ.σ. σουσάμι

2 κ.σ. λιναρόσπορο

2 κ.σ. κακάο σε σκόνη

1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1/4 κ.γ. αλάτι

6 κ.σ. ταχίνι

4 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140C στον αέρα (150C αντιστάσεις). Στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στεγνά υλικά (από βρώμη μέχρι αλάτι), χρησιμοποιώντας σύρμα για να διανεμηθούν καλά όλα.

Βήμα 3

Σε ένα μικρό μπολάκι ανακατεύουμε το ταχίνι, το μέλι και το λάδι, και τα ζεσταίνουμε για λίγα δευτερόλεπτα στα μικροκύματα έτσι ώστε να γίνει το μείγμα πιο ρευστό. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο στεγνό και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.

Βήμα 4

Στρώνουμε το περιεχόμενο του μπολ στη λαμαρίνα, απλώνοντας καλά και ισόπαχα. Ψήνουμε για 30 λεπτά, προσέχοντάς το με τη μυρωδιά διότι με το κακάο δεν μπορούμε να δούμε καλά το χρώμα! Σημ.: Αν αλλάξουμε τις ποσότητες προσέχουμε τον χρόνο ψησίματος.

Βήμα 5

Αφήνουμε τη γκρανόλα να κρυώσει στη λαμαρίνα, τη σπάμε σε κομμάτια και τη φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο.

Βλέπετε τα γκρέιπφρουτ στη φωτογραφία; Μείνετε συντονισμένοι!

3 αξιολ., M.O. : 4,00
Link Love

Granola Love
Granola με Φυστίκι Αιγίνης και Ελαιόλαδο από το Bread & Tea
Σοκολατένια Granola από το Bread & Tea

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    10/06/2014

    Μου άνοιξε η όρεξη (πάλι)!
    Και για πρωινό φοβερή πρόταση και για βραδινό και για σνακ!
    Με κομπόστα ροδάκινο ε; Αναπάντεχος συνδυασμός!
    Εάν δεν έχουμε λιναρόσπορο μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με κάτι ή απλά τον παραλείπουμε;
    Τα φιλιά μου!

    • Απάντηση
      11/06/2014

      Ευχαριστώ Ερμιόνη! Είναι τέλειο σνακ, αν και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση διότι εύκολα (εγώ τουλάχιστον) τρώμε όλο το βάζο σε ένα απόγευμα 😉 Τον λιναρόσπορο τον παραλείπουμε αν δεν έχουμε, αλλιώς μπορούμε να τον αντικαταστήσουμε με περισσότερο σουσάμι, ή καθαρισμένο ωμό ηλιόσπορο. Φιλιά!

  • Απάντηση
    30/06/2014

    Κακάο με ταχίνι και μέλι ? Μα τι καλύτερο? Αυτό και αν είναι σνακ έκπληξη! Ο λιναρόσπορος μου αρέσει, τον βάζω χύμα και στις σαλάτες αλλά και το σουσάμι είναι καλή λύση! Με βλέπω να το δοκιμάζω και με τα 2!

  • Απάντηση
    10/07/2014

    η συνταγή μου φαίνεται τέλεια και το blog εξαιρετικό!!!Καλή συνέχεια!!