18.07.2019
You can use WP menu builder to build menus

06.06.2014

29 αξιολ., M.O. : 4,59
3-4

Ένα φαγητάκι που θυμίζει λίγο χειμώνα, αλλά είναι τόσο καλό που δεν γινόταν να μη το μοιραστώ. Το μοσχαρίσιο κρεατάκι σιγοψημένο στο slow cooker με μαύρη μπύρα, λαχανικά, δαμάσκηνα, μέλι και μπαχαρικά, μας δίνει μια σάλτσα υπέροχα αρωματική και νόστιμη, που προσωπικά θα την έτρωγα και σκέτη με τις πατάτες.

Αυτό το φαγητό το ερωτεύτηκα. Η σάλτσα του είναι πλούσια και αρωματική, με βαθιά και έντονη γεύση. Αυτός ο τύπος φαγητού στα αγγλικά λέγεται stew (στιού), το μαγείρεμα δηλαδή κάποιου κρέατος μέσα σε υγρό και το σερβίρισμά του με τη σάλτσα που προκύπτει. Stew είναι φυσικά και το δικό μας κοκκινιστό, το λεμονάτο, αλλά και το γιαχνί.

Κόντρα στις συνηθισμένες μου πρακτικές, επέλεξα αυτή τη φορά να σοτάρω το κρέας και τα λαχανικά πριν τα βάλω στο δοχείο. Το θωράκισμα των κρεάτων είναι κάτι που το συστήνουν πολλοί όταν πρόκειται για συνταγές slow cooker. Δεν είμαι σίγουρη ακόμα πόση διαφορά κάνει, αλλά συνεχίζω τα πειράματα! Αυτό προτείνω και σε όσους έχουν συσκευή αργού μαγειρέματος. Να πειραματίζονται ώστε να βρουν ποιές είναι οι μέθοδοι και οι γεύσεις που ταιριάζουν καλύτερα στο δικό τους γούστο ή στο δικό τους πρόγραμμα. Το σοτάρισμα πριν το μαγείρεμα προσθέτει κάποια ώρα στην προετοιμασία του φαγητού και αυτό κάποιες φορές δεν μας βολεύει. Προσωπικά όμως όταν η συνταγή έχει αρκετή ποσότητα μπύρας ή κρασιού, θα προτιμήσω να σοτάρω το κρέας και να το σβήσω στο τηγάνι με το ποτό για να εξατμιστεί το περισσότερο αλκοόλ. Έχω την αίσθηση πως είναι καλύτερο έτσι, μιας και το μαγείρεμα στο slow cooker δεν επιτρέπει να εξατμιστούν πολύ τα υγρά του φαγητού. Και πάλι όμως, κάντε εσείς τις δοκιμές σας για να βρείτε το καλύτερο για σας. Ιδανικά ακολουθώντας κάποια συνταγή (υπάρχουν για όλες τις μεθόδους), μέχρι να εξοικειωθείτε με τη φιλοσοφία του slow cooker.

Φτάνει όμως με τη θεωρία. Δοκιμάστε τη συνταγή και συνοδέψτε τη οπωσδήποτε με πατάτες. Εγώ χρησιμοποίησα τις μικρές έτοιμες πατατούλες στο σακουλάκι που γίνονται σε 7 λεπτά στα μικροκύματα. Ο Μίστερ το θεώρησε όμως ιεροσυλία, και αποζητούσε τον αγαπημένο του πουρέ. Επιλέξτε ό,τι αρέσει σε εσάς, και αν θέλετε μπορείτε να συμπληρώσετε με λίγο σκέτο αρακά που ταιριάζει πολύ και προσθέτει κατιτίς πράσινο στο πιάτο. Τέλος, μπορείτε να πολτοποιήσετε λίγο τα λαχανικά στη σάλτσα με ένα ραβδομπλέντερ, κάτι που βοηθάει στο πήξιμο αλλά και στο να «κρυφτούν» κάποια υλικά που ίσως να δημιουργούσαν ενστάσεις σε μερικούς!

Υλικά

600-700 γρ βόειο ή μοσχαρίσιο κρέας (εγώ έβαλα ελιά), κομμένο σε μέτρια κομμάτια

λίγο αλεύρι για το κρέας

2 + 1 κ.σ. λάδι

1 κούπα ζωμός από κοτόπουλο (ή βοδινό)

1 κρεμμύδι, μέτριο προς μικρό, ψιλοκομμένο

1 καρότο τριμμένο (αν θέλετε το αφήνετε σε ροδέλες)

1 πράσο, ψιλοκομμένο (το λευκό και λίγο από το πράσινο μέρος)

5 μανιτάρια μέτρια, κομμένα στα τέσσερα

8 δαμάσκηνα ξερά

1 κούπα μαύρη μπύρα (τύπου stout)

1 1/2 κ.σ. μέλι

1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

1/2 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

1 δαφνόφυλλο

1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Βήμα 1

Απλώνουμε το αλεύρι σε ένα πιάτο και περνάμε τα κομμάτια κρέατος ώστε να αλευρωθούν καλά. Τα τινάζουμε καλά να μη μείνει αλεύρι κολλημένο. Ζεσταίνουμε τις 2 κ.σ. λάδι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, σοτάρουμε το κρέας ώστε να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές και το τοποθετούμε στο δοχείο του slow cooker μαζί με τη μια κούπα ζωμό.

Βήμα 2

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μάτι, και στο ίδιο τηγάνι που είχαμε το κρέας βάζουμε την τελευταία κουταλιά λάδι και το κρεμμύδι. Όταν αρχίσει να αλλάζει χρώμα προσθέτουμε το καρότο και το πράσο. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ανεβάζουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα δαμάσκηνα και τα αφήνουμε μέχρι να μυρίσουν τα μανιτάρια. Προσθέτουμε τη μπύρα, το μέλι, το τζίντζερ, το μπαχάρι και το δαφνόφυλλο και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει για 2-3 λεπτά. Το μεταφέρουμε όπως είναι στο δοχείο με το κρέας, γυρνάμε τη συσκευή στο high και αφήνουμε για 5 ώρες. Αν θέλετε στο low υπολογίζω ότι θα θέλει 8 ώρες, αλλά να το ελέγξετε να είστε σίγουροι (οι χρόνοι πάντα εξαρτώνται και από τη χωρητικότητα του slow cooker).

Βήμα 3

Αν θέλουμε να πολτοποιήσουμε τη σάλτσα να πήξει λίγο, μεταφέρουμε το κρέας σε πιατέλα, βγάζουμε το δοχείο από τη βάση και με ραβδομπλέντερ χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα. Επιστρέφουμε το κρέας στη σάλτσα του και σερβίρουμε με πουρέ.

Οι παραπάνω ποσότητες είναι για slow cooker χωρητικότητας 3.5 λίτρων. Αν έχετε μεγαλύτερο αυξήστε τις ποσότητες ή προσέξτε το χρόνο μαγειρέματος διότι μπορεί να είναι συντομότερος. Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από μια του Βαγγέλη Δρίσκα στην εκπομπή Γεύσεις στη Φύση.

29 αξιολ., M.O. : 4,59

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

6 Σχόλια

  • Απάντηση
    06/06/2014

    Και το φαγάκι το λάτρεψα και την πιο ατμοσφαιρική φωτογράφισή σου επίσης!
    Η σάλτσα δείχνει άψογη, είναι και δύσκολη η ώρα 🙂
    Φιλιά

  • Απάντηση
    sofia
    07/01/2016

    Το έφτιαξα μέσα στις γιορτές για φίλους κι έλιωνε στο στόμα! Τέλειο! Μία ερώτηση μόνο: μπύρα έβαλα Φιξ μαύρη, αυτόν τον τύπο εννοείς;

    • Απάντηση
      07/01/2016

      Εννοούσα την μπύρα τύπου stout, όπως είναι η Guiness πχ. Η μαύρη Φιξ είναι μαύρη μπύρα τύπου lager, που είναι πιο ελαφριά. Σημασία όμως έχει αν ήταν καλό, και αφού λες ότι ήταν τότε είμαστε οκ 😉 Τη συνταγή αυτή μπορεί να την κάνει κανείς με διάφορες μπύρες, δεν υπάρχει περιορισμός. Για παράδειγμα και μια Newcastle Brown Ale θα ταίριαζε. Είναι θέμα γούστου και (ας μη γελιόμαστε) ευκολίας στο τι υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά!