23.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

04.07.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4-6

Μια εύκολη αλμυρή γκαλέτ με αλεύρι σπέλτ και γέμιση από ζουμερές ντομάτες και γλυκά βερίκοκα. Συνοδεύεται από μια εκρηκτικά νόστιμη βινεγκρέτ από φρέσκο βασιλικό.

Γκαλέτ με Βερίκοκο και Ντομάτα, και Βινεγκρέτ Φρέσκου Βασιλικού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A full galette with apricot and tomato slices arranged nicely inside. The galette is sitting on a piece of brown grease-proof paper which is in turn on a wooden tray.

Όσοι με ξέρετε θα αναρωτιέστε πως είναι δυνατό να άναψα φούρνο εν μέσω καύσωνα. Η αλήθεια είναι πως την γκαλέτ αυτή την έφτιαξα πριν κάποιες εβδομάδες, τότε που οι θερμοκρασίες ήταν υπέροχα χαμηλές για την εποχή και απολαμβάναμε δροσούλα. Τώρα που καίει ο τόπος ο φούρνος κάθεται άπραγος και περιμένει. Μόλις το επιτρέψει ο καιρός όμως η γκαλέτ αυτή θα ξαναγίνει, αυτό είναι σίγουρο!

Ο συνδυασμός βερίκοκο-ντομάτα είναι από τις νέες μου αγάπες, ήδη έκανα και μια σάλσα με τις γεύσεις αυτές που με ενθουσίασε. Αναδεικνύονται μάλιστα ακόμα περισσότερο όταν συνοδεύονται από βινεγκρέτ φρέσκου βασιλικού. Η βινεγκρέτ αυτή είναι πραγματικά εκρηκτικά νόστιμη.

Εκτός όμως από νόστιμη, είναι και πολύ καλή ιδέα για να χρησιμοποιήσουμε τον βασιλικό που μας περισσεύει. Τα μυρωδικά είναι από τα τρόφιμα που δυστυχώς πάνε χαμένα μερικές φορές στην κουζίνα μου, όσο και να προσπαθώ να αξιοποιώ ολόκληρα τα ματσάκια. Γι’αυτό λατρεύω τις συνταγές που θέλουν μεγάλες ποσότητες από αυτά.

Γκαλέτ με Βερίκοκο και Ντομάτα, και Βινεγκρέτ Φρέσκου Βασιλικού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A galette with apricot and tomato slices arranged nicely inside. The galette is on a wooden tray and one slice has been cut and pulled out slightly. At the bottom left of the photo is a small bowl of basil vinaigrette.

Η βινεγκρέτ βασιλικού ταιριάζει τέλεια με την γκαλέτ, με σαλάτες ζυμαρικών, με σαλάτα πανζανέλα, με πατατοσαλάτα και άλλα πολλά. Και είναι και πιο ελαφριά και σπιρτόζικη στη γεύση απ’ ό,τι είναι το πέστο.

Η ζύμη είναι με αλεύρι σπέλτ (ντίνκελ) γιατί ακόμα περνάω τη φάση μου μ’ αυτό (τα pancakes με σπέλτ τα είδατε;). Από λιπαρή ουσία χρησιμοποίησα μια φυτική μαργαρίνη με βάση την καρύδα (όχι τις κλασικές του σουπερμάρκετ, αυτές συνήθως δεν είναι 100% φυτικές) η οποία είναι πολύ ωραία σε γεύση και δουλεύει καλά στη ζύμη. Την βρίσκουμε σε καλά καταστήματα με βιολογικά. Αν προτιμάτε μπορείτε να βάλετε μια κλασική μαργαρίνη, μια χαρά θα βγει και έτσι. Αλλιώς στείλτε μου μήνυμα να σας δώσω πληροφορίες. Η ζύμη λοιπόν αυτή θα ήταν ιδανική βάση για οποιαδήποτε αλμυρή γκαλέτ, φαντασία να υπάρχει˙ ελπίζω όμως να δοκιμάσετε τη δικιά μου.

Και φυσικά περιμένω εντυπώσεις και φωτογραφίες! Κάντε με tag στο Insta (@thefoodiecorner) για να τις μοιραστώ στα stories μου.

Γκαλέτ με Βερίκοκο και Ντομάτα, και Βινεγκρέτ Φρέσκου Βασιλικού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A wooden tray with a galette on it, most of it cut into slices that have been slightly pulled out. Beside one of them is a small spoon with basil vinaigrette, some of which has been drizzled on the slices. In the bottom left corner is a small bowl of vinaigrette, half visible.

Υλικά

Για τη ζύμη
300 γρ αλεύρι σπέλτ (ντίνκελ)
1/2 κ.γ. αλάτι
150 γρ φυτική μαργαρίνη, κρύα από το ψυγείο (βλ. σημείωση)
3 1/2 κ.σ. γάλα βρώμης ή άλλο φυτικό γάλα

Για τη γέμιση
2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
3 βερίκοκα μέτρια κομμένα σε φετούλες
1-2 κ.γ. ελαιόλαδο
1 μεγάλη πρέζα αλάτι (ή κατά βούληση)
1 μεγάλη πρέζα πιπέρι φρεσκοτριμμένο (ή κατά βούληση)

Για τη βινεγκρέτ φρέσκου βασιλικού
20 γρ φρέσκος βασιλικός (μαζί με τα λεπτά κοτσάνια)
5 γρ τουρσί αγγουράκι ανθός σε άλμη (2 - 3 μικρά αγγουράκια)
1 μεγάλη ή 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο
60 ml (4 κ.σ.) ελαιόλαδο
30 ml (2 κ.σ.) μηλόξιδο
1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
1 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν ή καυτερή πάπρικα

Βήμα 1

Για να φτιάξουμε τη ζύμη βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με σύρμα. Ρίχνουμε την μαργαρίνη κομμένη σε κύβους και με ένα μαχαίρι την κόβουμε ώστε να αρχίσει να ενσωματώνεται στο αλεύρι. Όταν τα κομμάτια είναι λίγο πιο μικρά συνεχίζουμε με τις άκρες των δαχτύλων μας, τρίβοντας τη μαργαρίνη με το αλεύρι για να δημιουργηθούν χοντρά “ψίχουλα”. Θέλουμε να μην υπάρχουν μεγάλα κομμάτια μαργαρίνης.

Βήμα 2

Ρίχνουμε στο μείγμα 3 κουταλιές σούπας γάλα βρώμης και ανακατεύουμε πιέζοντας το μείγμα να γίνει ζύμη. Λογικά θα είναι κάπως θρυμματιστή, οπότε προσθέτουμε μισή κουταλιά ακόμα. Δεν ζυμώνουμε υπερβολικά. Πλάθουμε μια μπάλα με τη ζύμη και την πατάμε να γίνει χοντρός δίσκος. Τυλίγουμε με κερομάντηλο και βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C στις αντιστάσεις. Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόχαρτο και ανοίγουμε πάνω του τη ζύμη με πλάστη μέχρι να δημιουργηθεί μια λεπτή στρώση με κάπως στρογγυλό σχήμα (περίπου 30 εκ. διάμετρο). Το καλό είναι πως με τις γκαλέτ δεν χρειάζεται να είναι τέλειο το σχήμα αφού δεν θα μπει σε ταρτιέρα κλπ. Οι άκρες ίσως είναι λίγο θρυμματιστές, και αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, απλά πιέζουμε με τα χέρια λίγο να ενωθούν όποια ραγίσματα.

Βήμα 4

Απλώνουμε πάνω στη ζύμη τις φέτες ντομάτας και βερίκοκου αφήνοντας ένα κενό περιθώριο γύρω γύρω πλάτους 2 δαχτύλων περίπου (3-4 εκ). Σηκώνουμε τις άκρες της ζύμης και τις διπλώνουμε προς τα μέσα, να έρθουν πάνω στη γέμιση. Τσιμπάμε εδώ κι εκεί την αναδιπλωμένη ζύμη φτιάχνοντας “πιέτες” για να έρθει να καθήσει καλά. Περιχύνουμε τη γέμιση με 1-2 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο.

Βήμα 5

Φέρνουμε μια λαμαρίνα φούρνου δίπλα στην άκρη του πάγκου μας και πολύ προσεκτικά μεταφέρουμε την γκαλέτ με τη λαδόκολλα τραβώντας/τσουλώντας τη από τον πάγκο πάνω στη λαμαρίνα.

Βήμα 6

Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.

Βήμα 7

Όσο ψήνουμε την γκαλέτ φτιάχνουμε τη βινεγκρέτ, χτυπώντας σε ένα μούλτι τον βασιλικό, το αγγουράκι τουρσί, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, τη μουστάρδα, το αλατοπίπερο και το πιπέρι καγιέν.

Βήμα 8

Σερβίρουμε την γκαλέτ χλιαρή περιχύνοντάς τη με λίγη βινεγκρέτ.

Σημείωση:
Εγώ χρησιμοποιώ 100% φυτική μαργαρίνη με βάση την καρύδα, από κατάστημα με βιολογικά (δεν είναι βιολογικό προϊόν το ίδιο). Αν θέλετε πληροφορίες στείλτε μου email ή μήνυμα σε Facebook/Instagram.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο