18.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

10.07.2018

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
8

Μια εύκολη γκαλέτ με ζύμη ανθότυρου και γέμιση από ροδάκινα, βανίλιες και βερίκοκα. Αρωματίζουμε με λίγο τζίντζερ, κανέλα και μαύρο πιπέρι και συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια για το απόλυτο καλοκαιρινό επιδόρπιο.

Εύκολη Γκαλέτ με Ζύμη Ανθότυρου, Καλοκαιρινά Φρούτα και Μπαχαρικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close up of the sliced fruit in the cooked galette.

Για κάποιον που δεν έχει και την τέλεια σχέση με τις ζύμες και τις πίτες, η γκαλέτ (galette) είναι μια φοβερή λύση. Δεν θέλει ιδιαίτερη δεξιοτεχνία στην προετοιμασία της, είναι νόστιμη και αποτελεί την τέλεια βάση για να πειραματιστούμε με άπειρους συνδυασμούς γέμισης.

Εύκολη Γκαλέτ με Ζύμη Ανθότυρου, Καλοκαιρινά Φρούτα και Μπαχαρικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: The same set up as the main photo, with the galette just out of the oven, before the ice cream was added.

Τις προάλλες είχα ξεμείνει με ένα ψυγείο γεμάτο ροδάκινα, βανίλιες, βερίκοκα, κορόμηλα και τυριά. Τα είχα πάρει για να χρησιμοποιηθούν σε ένα σεμινάριο styling και φωτογράφισης φαγητού που έκανα – προορίζονταν για μοντέλα κατά την διάρκεια της εξάσκησης! Τελικά για θέμα στήσαμε ένα πλατώ τυριών και τα περισσότερα φρούτα έμειναν παραπονεμένα. Φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να τα αφήσω να πάνε χαμένα, οπότε έφαγα όσα μπορούσα και τα υπόλοιπα σκέφτηκα να τα κάνω είτε πίτα, είτε κράμπλ (αν και έχω τέτοιο!), είτε τελοσπάντων κάτι παρόμοιο που να συνδυάζει κάποιου είδους ζύμη με αυτά τα ζουμερά και υπέροχα καλοκαιρινά φρούτα.

Εύκολη Γκαλέτ με Ζύμη Ανθότυρου, Καλοκαιρινά Φρούτα και Μπαχαρικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: Similar set up to main photo, but the one slice has been transferred to the top plate in the bottom left corner. A scoop of ice cream sits next to the slice. The ice cream on the galette has started to melt into the fruit.

Εκεί λοιπόν που αναρωτιόμουν τι θα κάνω, ξαφνικά στο instagram feed μου, άρχισαν να ξεπετάγονται γκαλέτ. Με κεράσια, με βανίλιες, με ντομάτες, με ένα κάρο παραλλαγές. Είχα πολύ καιρό να κάνω γκαλέτ και μου φάνηκε η τέλεια λύση. Εύκολη και νόστιμη. Το μόνο αρνητικό της είναι ότι γίνεται στον φούρνο και έχω αρχίσει να δυσανασχετώ με την χρήση του τώρα που ζεσταίνει ο καιρός. Αξίζει όμως μια μικρή θυσία για αυτό το γλυκό!

Εύκολη Γκαλέτ με Ζύμη Ανθότυρου, Καλοκαιρινά Φρούτα και Μπαχαρικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: The galette with the melting ice cream on top. Surrounding it are halved apricots and plums and a whole peach. Everything is on an old wooden surface.

Και λέω γλυκό, αλλά πρέπει να σας πω ότι έχει έναν πολύ ιδιαίτερο συνδυασμό γεύσεων αυτή η γκαλέτ. Φυσικά είναι κυρίως γλυκιά, αλλά σε κάθε μπουκιά μπορεί να τύχει μια ελαφριά νότα πικράδας (μάλλον από το ξύσμα πορτοκαλιού) ή μια νότα ξινούτσικη από το βερίκοκο (ίσως ήταν η συγκεκριμένη παρτίδα, αλλά μου φάνηκε να ξινίζει λίγο με το ψήσιμο, με ωραίο αποτέλεσμα!) ή μια νότα ζεστή και αρωματική από τα μπαχαρικά. Γενικά είναι πληθωρικό γλυκό! Και έχει ελάχιστη ζάχαρη ε; Γι’αυτό κατά το σερβίρισμα μπορούμε να ρυθμίσουμε την γλυκύτητα με λίγο μέλι με το οποίο θα περιχύσουμε το κομμάτι μας.

Εύκολη Γκαλέτ με Ζύμη Ανθότυρου, Καλοκαιρινά Φρούτα και Μπαχαρικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: To the right the cutting board with the galette, now almonst gone. The ice cream is melting onto the baking paper underneath. To the left of the photo three plates with pieces of galette and spoons on them. Two have scoops of vanilla ice cream.

Στη δική σας γκαλέτ μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε τα φρούτα που θέλετε, αρκεί να μην είναι φρούτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό.

Εύκολη Γκαλέτ με Ζύμη Ανθότυρου, Καλοκαιρινά Φρούτα και Μπαχαρικά www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer view of the almost finished galette, the melting ice cream and one of the plates to its left. The plate has a piece of galette and some ice cream on it. Towards the top of the photo a peach, a plum with condensation on it, and an apricot half barely visible. The fruit is sitting on a linen napkin.

Εσείς τι κάνετε όταν έχετε περίσσευμα φρούτων; Πείτε καμιά καλή ιδέα!

Υλικά

Για τη ζύμη
190γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
110γρ βούτυρο αγελάδος φρέσκο, κρύο, κομμένο σε κύβους
60γρ ανθότυρο
2 κ.σ. νερό κρύο, περίπου

Για τη γέμιση
400γρ φρούτα καλοκαιρινά (ροδάκινα, βανίλιες και βερίκοκα), κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κ.σ. κορν φλάουρ
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
1/8 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1/8 κ.γ. κανέλα
1/8 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Για το ψήσιμο
1 κρόκος αυγού χτυπημένος ελαφρά (προαιρετικά)
1 κ.γ. ζάχαρη καστανή

Για το σερβίρισμα
μέλι, κατά βούληση
παγωτό βανίλια

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το βούτυρο και το τρίβουμε μαζί με το μείγμα αλευριού, χρησιμοποιώντας τις άκρες των δαχτύλων για να μην μεταφέρουμε θερμότητα. (Αν έχουμε το ειδικό εργαλείο για αυτή τη δουλειά χρησιμοποιούμε αυτό) Συνεχίζουμε μέχρι να μοιάζει το μείγμα με ψίχουλα.

Βήμα 3

Τρίβουμε το ανθότυρο με τα δάχτυλα πάνω από το μπολ και ανακατεύουμε απαλά. Ρίχνουμε μια κουταλιά σούπας κρύο νερό και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να αρχίσει να δένει/μαζεύει το μείγμα. Θα το νιώσουμε στην σπάτουλα όταν αρχίσει να κολλάει. Πιθανό να χρειαστεί και την δεύτερη κουταλιά νερό. Όταν δούμε ότι κολλάει το μείγμα αρκετά ώστε να είναι εύπλαστο, το πλάθουμε σε μπάλα και το πατικώνουμε να γίνει ένας χοντρός δίσκος. Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα (και μέχρι 48 ώρες).

Βήμα 4

Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε την γκαλέτ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C στον αέρα (180C αντιστάσεις) και βάζουμε μέσα μια λαμαρίνα.

Βήμα 5

Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση τοποθετούμε όλα τα φρούτα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το κορν φλάουρ, την μια κουταλιά σούπας καστανή ζάχαρη, το τζίντζερ, την κανέλα και το πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά αλλά απαλά, να μην χαλάσουμε το σχήμα των φρούτων. Θέλουμε να μην φαίνεται καθόλου κορν φλάουρ.

Βήμα 6

Ανοίγουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια με έναν πλάστη. Δεν μας πειράζει το σχήμα ιδιαίτερα, αφού η γκαλέτ συγχωρεί πολλά! Την μεταφέρουμε σε μια λαδόκολλα. Απλώνουμε τις φέτες φρούτων κεραμιδωτά, σε σχήμα που μας αρέσει, αφήνοντας γύρω γύρω ένα κενό (περίπου 5-6 cm). Σηκώνουμε τις άκρες και τις διπλώνουμε πάνω στα φρούτα.

Βήμα 7

Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης στις άκρες της γκαλέτ με το αυγό και πασπαλίζουμε με τη μια κουταλιά γλυκού ζάχαρη. (Το αυγό το βάζουμε για περισσότερο χρώμα, δεν είναι απαραίτητο. Εγώ δεν έβαλα.)

Βήμα 8

Μεταφέρουμε τη λαδόκολλα με την γκαλέτ προσεκτικά στην ζεστή λαμαρίνα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη και να βγάζει μικρές φυσαλίδες το μείγμα.

Βήμα 9

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πάνω σε σχάρα και σερβίρουμε με παγωτό και λίγο μέλι για όποιον θέλει.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο