22.06.2024
You can use WP menu builder to build menus

07.05.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
8-10

Ένα γλυκό χωρίς ψήσιμο με πλούσια σοκολατένια γεύση από κακάο. Η βάση έχει κυρίως φουντούκια και η “κρέμα” είναι από κάσιους. Το φυστικοβούτυρο ενισχύει τη γεύση της τάρτας ενώ η γλύκα της προέρχεται από χουρμάδες και λίγη ζάχαρη σφενδάμου.

Τάρτα Χωρίς Ψήσιμο, με Βάση από Φουντούκι και “Κρέμα” με Κακάο και Φυστικοβούτυρο www.thefoodiecorner.gr Photo description: Ingredients arranged on a wooden surface. In the top left corner are two measuring cups with oat milk and coconut oil, and a tiny ceramic jug with coffee. On the top right side is a measuring cup with dates, another with peanut butter and a ceramic cup with cashews. Below these is a packet of cacao powder. To the bottom right is a ceramic bowl of hazelnuts, a small bowl of maple sugar and a tiny bowl of flax seeds.

Ακόμα και τώρα, που έχω μια σχετική εμπειρία στο μαγείρεμα, με εκπλήσσει μερικές φορές το τι μπορεί να φτιάξει κανείς με υλικά απόλυτα φυσικά και θρεπτικά.

Εδώ ας πούμε, έχουμε ένα γλυκό γευστικότατο, σοκολατένιο και κρεμώδες, το οποίο όμως δεν έχει καθόλου ζωικά συστατικά (δεν έχει για παράδειγμα τυρί κρέμα) ούτε έχει ψηθεί με κάποιον τρόπο. Τα υλικά είναι αγνά και τα περισσότερα από αυτά έχουν υψηλή διατροφική αξία. Είναι ένα γλυκό που ενώ ευχαριστεί τον ουρανίσκο προσφέρει παράλληλα και θρέψη.

Τάρτα Χωρίς Ψήσιμο, με Βάση από Φουντούκι και “Κρέμα” με Κακάο και Φυστικοβούτυρο www.thefoodiecorner.gr Photo description: Ingredients arranged on a wooden surface. At the top left are two measuring cups with oat milk and dates. In the top right corner is a measuring cup with coconut oil, another with peanut butter and a ceramic cup with cashews. In the centre of the image is a bowl of cacao powder, and beside it are a small bowl of maple sugar and a tiny brass bowl of salt flakes. In the bottom left corner is a ceramic bowl of hazelnuts, a tiny bowl of flax seeds and a tiny jug of coffee.

Την πλούσια σοκολατένια γεύση της η τάρτα αυτή την παίρνει από το κακάο. Όχι ένα οποιοδήποτε κακάο, αλλά το βιολογικό cacao της Ol-eve. Γιατί το γράφω με αγγλικούς χαρακτήρες; Για να δείξω πως το κακάο αυτό δεν είναι σαν τα κοινά προϊόντα κακάο του εμπορίου. Έχουν το ίδιο όνομα αλλά διαφέρουν. Στα Αγγλικά συναντάμε δυο όρους, cocoa και cacao με τον πρώτο να είναι ο πιο γνωστός και παλιός. Η διαφορά τους λοιπόν είναι στο ψήσιμο/καβούρδισμα και την θερμοκρασία επεξεργασίας των κόκκων κακάο από τους οποίους προέρχεται η σκόνη. Υπάρχουν βέβαια και πληροφορίες που λένε πως υπάρχουν άλλες διαφορές, αλλά αυτή η επεξήγηση είναι η πιο διαδεδομένη. Το κλασικό κακάο είναι ένα τακ πιο γλυκό (λόγω του καβουρδίσματος) και πιο σκούρο σε χρώμα. Το άλλο (ας το πούμε ωμό) είναι λίγο πιο θρεπτικό αφού δεν έχει υποστεί την ίδια επεξεργασία. Για τα θρεπτικά συστατικά του κακάο σας προτείνω να κάνετε μια έρευνα καθώς είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα και για να είμαι ειλικρινής εμένα με εξέπληξαν ευχάριστα.

Τάρτα Χωρίς Ψήσιμο, με Βάση από Φουντούκι και “Κρέμα” με Κακάο και Φυστικοβούτυρο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A chocolate covered tart on a large ceramic plate in the top left corner of the image. On the right is a chopping board with hazelnuts on it and a knife. In the bottom left corner is a packet of cacao powder.

Τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής είναι υλικά που αν δεν τα έχουμε συστηματικά στο ντουλάπι μας, καλό είναι να αρχίσουμε να τα προσθέτουμε στη λίστα αγορών καθώς είναι πολύ καλές επιλογές για τη διατροφή μας. Και δεν είναι ευπαθή άρα τα κρατάμε για καιρό χωρίς να ανησυχούμε αν θα χαλάσουν. Είναι υλικά-κλειδιά για να κάνουμε την απαραίτητη στροφή προς γεύματα πλουσιότερα σε φυτικά συστατικά! Και σε ποιον δεν αρέσουν τα φουντούκια, οι χουρμάδες, τα κάσιους και το φυστικοβούτυρο; Όσο για το γάλα βρώμης, το έχετε δοκιμάσει στον καφέ; Είναι υπέροχα κρεμώδες και εύγευστο, το συνιστώ.

Τάρτα Χωρίς Ψήσιμο, με Βάση από Φουντούκι και “Κρέμα” με Κακάο και Φυστικοβούτυρο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A chocolate covered tart on a large ceramic plate in the centre of the image. The tart is decorated on the left side with chopped hazelnuts. On the right side a slice has been cut and slightly pulled out.

Το γλυκάκι αυτό λοιπόν είναι απολαυστικό χωρίς όμως να είναι υπερβολικά γλυκό στη γεύση. Έτσι μπορούμε να το φάμε όλες τις ώρες, και μάλιστα είναι καλή επιλογή για σνακ αφού μας δίνει ενέργεια. Ταιριάζει υπέροχα με ένα ζεστό ρόφημα αλλά και με έναν παγωμένο καφέ, αφού και αυτό το σερβίρουμε κρύο από το ψυγείο.

Τάρτα Χωρίς Ψήσιμο, με Βάση από Φουντούκι και “Κρέμα” με Κακάο και Φυστικοβούτυρο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A chocolate covered tart on a large ceramic plate. To the bottom is a small plate with a slice of the tart on it along with a small fork. To the left of the small plate are some more forks and a cake slice lying upside-down.

Μην σας τρομάξει η λίστα υλικών, τα περισσότερα επαναλαμβάνονται σε κάθε μέρος της συνταγής – βάση, κρέμα και επικάλυψη. Όλα κι όλα είναι 11 υλικά, όχι υπερβολικά πολλά για ένα τέτοιο γλυκό. Αυτό που θέλει λίγη προσοχή είναι οι χρόνοι προετοιμασίας, καθώς τα κάσιους χρειάζονται μούλιασμα και το γλυκό σε κάθε στάδιο θέλει κάποιες ώρες στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.

Τάρτα Χωρίς Ψήσιμο, με Βάση από Φουντούκι και “Κρέμα” με Κακάο και Φυστικοβούτυρο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of a cut chocolate tart showing the inside with its three layers, base, filling and topping.

Περιμένω να δοκιμάσετε την τάρτα και να δω τις φωτογραφίες σας! Κάντε με tag @thefoodiecorner & #thefoodiecorner να τις μοιραστώ στα stories μου.

Τάρτα Χωρίς Ψήσιμο, με Βάση από Φουντούκι και “Κρέμα” με Κακάο και Φυστικοβούτυρο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A chocolate tart on a large ceramic plate, with chopped hazelnuts decorating the left side. To the right of the tart is a packet of cacao powder.

Υλικά

Για τη βάση
130 γρ φουντούκια ωμά
20 γρ λιναρόσπορος κοπανιστός
80 γρ (περίπου 10) χουρμάδες χωρίς πυρήνα
20 γρ (3 κ.σ.) βιολογική σκόνη κακάο Ol-eve
9 γρ (1 κ.σ.) βιολογική ζάχαρη σφενδάμου Ol-eve
1/4 κ.γ. ανθός αλατιού
1/4 κ.γ. καφές εσπρέσο στιγμής ανακατεμένος με 45 ml (3 κ.σ.) νερό βραστό

Για την “κρέμα”
250 γρ κάσιους ωμά, μουλιασμένα αποβραδίς ή για τουλάχιστον 4 ώρες σε βραστό νερό
60 γρ (περίπου 8) χουρμάδες, χωρίς πυρήνα
120 ml (1/2 κούπα) γάλα βρώμης ή άλλο φυτικό γάλα
75 γρ (5 κ.σ.) έλαιο καρύδας
35 γρ (4 κ.σ.) βιολογική ζάχαρη σφενδάμου Ol-eve
20 γρ (3 κ.σ.) βιολογική σκόνη κακάο Ol-eve
80 γρ (4 κ.σ.) φυστικοβούτυρο φυσικό (από 100% φιστίκι)
1/4 κ.γ. ανθός αλατιού

Για την επικάλυψη
60 ml (1/4 κούπα) γάλα βρώμης ή άλλο φυτικό γάλα
18 γρ (2 κ.σ.) βιολογική ζάχαρη σφενδάμου Ol-eve
7 γρ (1 κ.σ.) βιολογική σκόνη κακάο Ol-eve
80 γρ (4 κ.σ.) φυστικοβούτυρο φυσικό (από 100% φιστίκι)

Βήμα 1

Για τη βάση:
Βάζουμε τα φουντούκια, τον λιναρόσπορο, τους χουρμάδες, το κακάο, τη ζάχαρη σφενδάμου, το αλάτι και τον καφέ (το νερό με τον στιγμιαίο εσπρέσο δηλαδή) σε έναν δυνατό επεξεργαστή τροφίμων (εγώ χρησιμοποιώ μεγάλο μούλτι). Χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα σαν κόκκοι (όχι πολύ ψιλοί) υγρής άμμου. Όταν το πιάνουμε πρέπει να κολλάει, να πλάθεται δηλαδή.

Βήμα 2

Στρώνουμε μια ταρτιέρα 22 εκ με λαδόκολλα (την κόβουμε στρογγυλή να μπει μόνο στον πάτο, να μην ανεβαίνει στα πλαϊνά και χαλάσει τις άκρες της τάρτας). Αν η ταρτιέρα έχει αποσπώμενο πάτο ακόμα καλύτερα.

Βήμα 3

Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το πατάμε καλά με τα χέρια να δημιουργηθεί η βάση. Σκεπάζουμε την ταρτιέρα με ένα κερομάντηλο ή ένα πιάτο και το βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες.

Βήμα 4

Για την κρέμα:
Βάζουμε τα στραγγισμένα κάσιους και τους χουρμάδες σε ένα μεγάλο και δυνατό επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ (εγώ χρησιμοποίησα κι εδώ το μεγάλο μούλτι). Προσθέτουμε το μισό γάλα βρώμης (1/4 κούπα) και χτυπάμε να γίνει πηχτή κρέμα ή έστω σχεδόν κρέμα.

Βήμα 5

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το έλαιο καρύδας μαζί με τη ζάχαρη σφενδάμου και προσθέτουμε και το κακάο ανακατεύοντας να γίνει λείο το μείγμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο και το αλάτι, και ανακατεύουμε να διαλυθεί.

Βήμα 6

Ρίχνουμε το μείγμα κακάο στον επεξεργαστή μαζί με το μείγμα των κάσιους και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα βρώμης. Χτυπάμε μέχρι να γίνει όσο γίνεται λεία η κρέμα. Ενδέχεται να μην είναι απόλυτα λεία, αυτό θα εξαρτηθεί από την δύναμη του μούλτι μας (δείτε σημείωση).

Βήμα 7

Απλώνουμε την “κρέμα” πάνω στη βάση μέσα στην ταρτιέρα και την στρώνουμε ομοιόμορφα. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 6 ώρες ή όλο το βράδυ.

Βήμα 8

Για την επικάλυψη:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα βρώμης, τη ζάχαρη σφενδάμου και το κακάο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο ανακατεύοντας καλά.

Βήμα 9

Όταν η τάρτα έχει κρυώσει καλά και έχει σταθεροποιηθεί, απλώνουμε την επικάλυψη με μια μαρίζ (ιδανικά σιλικόνης για πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα) και την αφήνουμε για λίγο πάλι στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Βήμα 10

Αν περισσέψει τάρτα την φυλάμε στο ψυγείο.

Σημειώσεις
- Αν δεν έχουμε πολύ δυνατό επεξεργαστή τροφίμων πρέπει να προσέξουμε το μούλτι μας να μην υπερθερμανθεί. Χτυπάμε για μικρά διαστήματα σβήνοντάς το στο ενδιάμεσο.
- Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την Ol-eve. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

 • Απάντηση
  Κάτια
  07/05/2021

  Φαίνεται υπέροχο και θα το δοκιμάσω! Αυτό που δυστυχώς με αποθαρρύνει από τέτοιες συνταγές είναι οι χουρμάδες..Ωμους τους αγαπώ πολύ, αλλά πολτοποιημένοι σε γλυκά παρασκευάσματα με δυσκολεύουν για κάποιον λόγο και πραγματικά έχω απορία με τι θα μπορούσα να τους αντικαταστήσω, θα μπορούσες να μου προτείνεις μια εναλλακτική;

  • Απάντηση
   25/05/2021

   Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και συγνώμη για την καθυστέρηση, είχα ένα θέμα με τα σχόλια. Δυστυχώς δεν έχω δοκιμάσει κάποια εναλλακτική αλλά πιθανά να μπορείς να βάλεις σταφίδα αντί για τους χουρμάδες, ή και αποξηραμένο βερίκοκο ή σύκο (αν και αυτό θα αφήσει σποράκια στην κρέμα οπότε ίσως καλύτερα μόνο για τη βάση). Δεν μπορώ να σου πω σίγουρα όμως οτι θα είναι επιτυχημένο το αποτέλεσμα. Αν το δοκιμάσεις θα χαρώ να ακούσω εντυπώσεις!