24.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

29.04.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
2-4

Μια υπέροχη πράσινη σαλάτα με ανάμεικτα φύλλα, δροσερό αγγουράκι, βουτυρένιο αβοκάντο, ζουμερά μύρτιλα και τραγανή, ελαφρώς πικάντικη γκρανόλα με φαγόπυρο. Το πλούσιο dressing με κρέμα και μπαλσάμικο έρχεται να συμπληρώσει τις γεύσεις και τα αρώματα της σαλάτας.

Είχα καιρό να φτιάξω μια μεγάλη, νόστιμη σαλάτα με ιδιαίτερα υλικά. Γενικά τις αγαπώ αυτές τις σαλάτες όπως θα θυμάστε, και χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να δημιουργήσω κι αυτή. Γενικά για μενα το τραπέζι του Πάσχα είχε πάντα πρωταγωνιστή τις σαλάτες οπότε νομίζω είναι ιδανική πρόταση για σήμερα, αφού θα προλάβετε έτσι να την προσθέσετε στο μενού σας για την Κυριακή!

Ανάμεικτη Πράσινη Σαλάτα με Μύρτιλλα και Αλμυρή Γκρανόλα Φαγόπυρου www.thefoodiecorner.gr Photo description: A bottle of olive oil lying on a marble surface. Around it are copper measuring cups with buckwheat, oats and seeds, and some small bowls with spices.

Η σαλάτα μας λοιπόν έχει τρία στοιχεία. Το σαλατικό, σχετικά απλό με ανάμεικτες πρασινάδες (όποιες σας αρέσουν, εγώ έβαλα ένα μιξ με τρυφερά φύλλα σπανακιού, παντζαριού, ρόκας κ.ά.), μαρουλάκια baby (πανέμορφα αλλά όχι απαραίτητα), αγγουράκια, αβοκάντο και μύρτιλλα (blueberries). Τα μύρτιλλα ως συστατικό σαλάτας τα ερωτεύτηκα όταν έφτιαξα αυτή την υπέροχη συνταγή πριν δυο χρόνια. Τα έχετε δοκιμάσει;

Ανάμεικτη Πράσινη Σαλάτα με Μύρτιλλα και Αλμυρή Γκρανόλα Φαγόπυρου www.thefoodiecorner.gr Photo description: A chopping board with small cucumbers on it and a knife. To the top left is a paper bag with salad leaves spilling out. To the top right is a measuring cup with blueberries, a few of them spilled around it. To the bottom right are two baby lettuces and to the bottom left is a halved avocado.

Αυτό όμως που κάνει τη σημερινή μου σαλάτα αρκετά διαφορετική είναι η γκρανόλα που τη συνοδεύει. Την γκρανόλα την έχουμε συνηθίσει σε γλυκιές εκδοχές ως πρωινό ή σνακ πάνω σε γιαούρτι, με φρούτα κλπ. Γιατί όμως να μην γίνει και σε αλμυρή βερσιόν; Ε λοιπόν είναι πάρα πολύ νόστιμη και ταιριάζει γάντι στη σαλάτα αυτή (και σε όλες τις σαλάτες νομίζω). Δίνει τραγανή υφή και πολύ αρωματική γεύση. Σκέτη είναι ελαφρώς πικάντικη αλλά μέσα στη σαλάτα μένει μόνο μια “ζεστή” και νόστιμη επίγευση. Προτίμησα να μουλιάσω πρώτα το φαγόπυρο για να μην σκληρύνει πάρα πολύ στον φούρνο, και ενω όταν πρωτοβγήκε ήταν όντως τραγανό αλλά όχι πάρα πολύ σκληρό, όσο έμενε γινόταν όλο και πιο κρατσανιστό. Θέλει λοιπόν λίγη προσοχή αν κάποιος έχει πολύ ευαίσθητα δόντια! Μπορείτε να βάλετε μόνο βρώμη στη γκρανόλα αν το φοβάστε αλλά το φαγόπυρο προσθέτει αρκετά θρεπτικά στοιχεία στη συνταγή.

Ανάμεικτη Πράσινη Σαλάτα με Μύρτιλλα και Αλμυρή Γκρανόλα Φαγόπυρου www.thefoodiecorner.gr Photo description: Some small containers (measuring cups and bowls) with salad dressing ingredients. All on a pretty marble surface.

Και ερχόμαστε στο dressing. Είναι μια πραγματικά γευστικότατη σάλτσα (δεν ξέρω ποτέ πως να την ονομάσω, σάλτσα; Σος; Άρτυμα;) με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, παλαιωμένο ξύδι μπαλσάμικο, κρέμα σόγιας (ή όποια άλλη φυτική κρέμα θέλετε, και η αμυγδάλου θα ήταν ωραία) και σιρόπι αγαύης. Ένα άρτυμα πλούσιο, ιδανικό για τις πιο σπέσιαλ σαλάτες σας!

Ανάμεικτη Πράσινη Σαλάτα με Μύρτιλλα και Αλμυρή Γκρανόλα Φαγόπυρου www.thefoodiecorner.gr Photo description: Baked granola on a piece of baking paper.

Το ελαιόλαδο που επέλεξα ήταν το βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Ol-eve το οποίο χρησιμοποίησα και στο dressing και στη γκρανόλα. Το έχω αγαπήσει για τη γεύση του αλλά και για τον βιώσιμο τρόπο που παράγεται. Το σιρόπι αγαύης που έβαλα στο άρτυμα έχει εκχύλισμα ιβίσκου και είναι επίσης της Ol-eve (προσοχή, είναι λίγο εθιστικό!) όπως είναι και η ζάχαρη σφενδάμου που χρησιμοποίησα στη γκρανόλα. Στο site της Ol-eve θα βρείτε πολλά τέτοια υπέροχα εναλλακτικά γλυκαντικά.

Ανάμεικτη Πράσινη Σαλάτα με Μύρτιλλα και Αλμυρή Γκρανόλα Φαγόπυρου www.thefoodiecorner.gr Photo description: A large glass bowl full of salad leaves. To the top left is a chopping board with sliced cucumber and quartered baby lettuces. To the top right is a halved avocado and to the right of the bowl is a bottle of olive oil. To the bottom left of the image is a small ceramic bowl of dressing.

Πάμε να δούμε τη σαλάτα; Και μην ξεχαστείτε, αν τη φτιάξετε κάντε με tag στη φωτο να την μοιραστώ στα stories μου! (@thefoodiecorner & #thefoodiecorner) Καλή Ανάσταση σε όλους!

Ανάμεικτη Πράσινη Σαλάτα με Μύρτιλλα και Αλμυρή Γκρανόλα Φαγόπυρου www.thefoodiecorner.gr Photo description: A large glass bowl full of salad leaves with slices of cucumber and avocado arranged on top. Some blueberries and granola are also scattered on the salad. A set of serving spoons are in the bowl. To the top right of the bowl is another small one with dressing inside. To the left of the bowl is a bottle of olive oil.

Υλικά

Για προετοιμασία
1/2 κούπα φαγόπυρο ωμό (όχι το καβουρδισμένο)

Για τη γκρανόλα
2 κ.σ. λιναρόσπορος κοπανισμένος
4 κ.σ. νερό
1/2 κούπα βρώμη τύπου quick cooking (δείτε το κείμενο εδώ για τους τύπους βρώμης)
3 κ.σ. κολοκυθόσπορος
2 κ.σ. ηλιόσπορος
1 κ.σ. βιολογική ζάχαρη σφενδάμου Ol-eve (ή ζάχαρη καστανή)
1/2 κ.γ. ανθός αλατιού
1/4 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
1/4 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
1/4 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. κόλιανδρος σε σκόνη
3 κ.σ. βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Ol-eve

Για το dressing
4 κ.σ. (1/4 κούπα) βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Ol-eve
2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο, ιδανικά παλαιωμένο
2 κ.σ. κρέμα σόγιας ή άλλη 100% φυτική κρέμα “γάλακτος”
1 κ.γ. βιολογικό σιρόπι αγαύης με εκχύλισμα ιβίσκου Ol-eve
1/2 κ.γ. ανθός αλατιού σε νιφάδες
1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για την σαλάτα (προσαρμόζουμε τις ποσότητες στα γούστα μας)
100 γρ ανάμεικτα τρυφερά φύλλα σαλάτας (όποια μας αρέσουν)
2 μαρούλια baby (προαιρετικά)
1-2 αγγουράκια σε λεπτές φετούλες
1 ώριμο αβοκάντο, σε φέτες ή κομμάτια
60 γρ μύρτιλλα (blueberries)

Βήμα 1

Προετοιμασία
Μουλιάζουμε το φαγόπυρο σε νερό για τουλάχιστον 6 ώρες.

Βήμα 2

Για την γκρανόλα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150C στις αντιστάσεις (130C στον αέρα). Στραγγίζουμε καλά το φαγόπυρο και το απλώνουμε σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσει λίγο. Ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό σε ένα μπολάκι και αφήνουμε να πήξει λίγο σαν ζελέ (περίπου 10-15’).

Βήμα 3

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη βρώμη, τον κολοκυθόσπορο, τον ηλιόσπορο, τη ζάχαρη σφενδάμου, το αλάτι, το σκόρδο, το τσίλι, το κύμινο και τον κόλιανδρο. Προσθέτουμε το φαγόπυρο και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα του λιναρόσπορου και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και πατάμε όσο μπορούμε να κολλήσει σε μια στρώση (καλύτερα με εργαλείο σιλικόνης). Ψήνουμε για μια ώρα περίπου ή μέχρι να γίνει τραγανή η γκρανόλα. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 4

Για το dressing
Σε ένα καθαρό βαζάκι μαρμελάδας ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο, την κρέμα, το σιρόπι αγαύης και το αλατοπίπερο. Κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε ζωηρά.

Βήμα 5

Για τη σαλάτα
Βάζουμε τα φύλλα σαλάτας, το μαρούλι (κομμένο είτε σε τέταρτα είτε κανονικά), τα αγγουράκια, το αβοκάντο και τα μύρτιλλα σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Προσθέτουμε όση θέλουμε από τη γκρανόλα και περιχύνουμε με το μισό dressing. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε όσο από το dressing ακόμα θέλουμε, και σερβίρουμε.

Σημειώσεις
- Την γκρανόλα που περισσεύει την απολαμβάνουμε πάνω σε άλλη σαλάτα, πατατοσαλάτα, σούπα, ντιπ, σε μια απλή μακαρονάδα, ή σε οτιδήποτε αλμυρό θέλουμε να αποκτήσει λίγο τραγανή υφή και ενδιαφέρουσα γεύση.
- Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια της συνεργασίας μου με την Ol-eve. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο