18.05.2019
You can use WP menu builder to build menus

07.05.2019

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
2-4

Μια σαλάτα υπερπαραγωγή, με φρέσκα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, φαγόπυρο, μαύρες φακές beluga, σπαράγγια, αβοκάντο και ηλιόσπορο. Όπως είναι λογικό με τέτοια υλικά, η σαλάτα αυτή είναι – εκτός από πεντανόστιμη – και απόλυτα χορταστική.

Πράσινη Σαλάτα με Φαγόπυρο, Φακές Beluga, Ψητά Σπαράγγια και Dressing από Αβοκάντο www.thefoodiecorner.gr Photo description: an old wooden surface with salad ingredients on it.  To the top, a packet of green salad leaves, to the right some asparagus in an enamel jug, below that a chopping board with a knife, a halved lime and some parsley. To the bottom of the photo some blueberries in a bowl, a lime and a spring of spearmint. To the left a jar of buckwheat and a jar of beluga lentils. Above those a bowl of yogurt (not used in the recipe). In the centre of the photo is a whole avocado.

Τη φράση «σαλάτα υπερπαραγωγή» τη χρησιμοποιώ συχνά και θα τη χρησιμοποιήσω και σήμερα. Λατρεύω τέτοια γεύματα. Δεν έχω καλύτερο από το να κάθομαι μπροστά στην τηλεόραση μετά από μια κουραστική μέρα με μια γαβάθα σαλάτα αγκαλιά.

Πράσινη Σαλάτα με Φαγόπυρο, Φακές Beluga, Ψητά Σπαράγγια και Dressing από Αβοκάντο www.thefoodiecorner.gr Photo description: a close up of some asparagus placed upright in an enamel jug.

Ειδικά τώρα που αρχίζουν οι μέρες να ζεσταίνουν, οι δροσερές σαλάτες είναι ακόμα πιο δελεαστικές.

Πράσινη Σαλάτα με Φαγόπυρο, Φακές Beluga, Ψητά Σπαράγγια και Dressing από Αβοκάντο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of a table with ingredients. From left to right, mixed greens in a colander, a jug with asparagus, a jar of buckwheat, a jar or beluga lentils, a head of garlic, a lime, a bunch of parsley, bowl of blueberries and a bowl of sunflower seeds.

Το μυστικό για να κάνουμε μια σαλάτα που θα μας κρατήσει χορτάτους είναι να προσθέσουμε και κάποιο δημητριακό ή όσπριο. Εδώ πρόσθεσα και τα δυο. Φαγόπυρο και μαύρες φακές beluga. Το φαγόπυρο δεν είναι ακριβώς δημητριακό, είναι σπόρος, αλλά συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο στο μαγείρεμα και είναι πραγματικά νόστιμο. Οι φακές beluga είναι τέλειες για σαλάτα καθώς κρατάνε πολύ καλά το σχήμα τους. Το όνομά τους το πήραν φυσικά από την όψη τους, που θυμίζει το χαβιάρι.

Πράσινη Σαλάτα με Φαγόπυρο, Φακές Beluga, Ψητά Σπαράγγια και Dressing από Αβοκάντο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A very close view of some beluga lentils which are very small and black.

Στη σαλάτα αυτή αποφάσισα να προσθέσω και σπαράγγια, τα οποία τα έψησα στον φούρνο για λίγο να μαλακώσουν και να αποκτήσουν υπέροχη γεύση. Τελικά δεν έχω μαγειρέψει αρκετά σπαράγγια στη ζωή μου. Φέτος σκοπεύω να επανορθώσω, τα έχω ψιλοερωτευτεί.

Πράσινη Σαλάτα με Φαγόπυρο, Φακές Beluga, Ψητά Σπαράγγια και Dressing από Αβοκάντο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A very close view of some roasted asparagus tips on an old baking tray.

Εφόσον όμως μιλάμε για πράσινη σαλάτα, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα φρέσκα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σωστά; Δροσερά και ελαφριά, αποτελούν ιδανική βάση για οτιδήποτε δημιουργήσουμε. Και επειδή στη συνταγή αυτή έχουμε λίγη διαδικασία παραπάνω, κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη διαλέγοντας μια έτοιμη πράσινη σαλάτα Φρεσκούλης. Έτσι όχι μόνο γλιτώνουμε το χρονοβόρο πλύσιμο αλλά μπορούμε να απολαύσουμε και πολλά είδη λαχανικών χωρίς να πρέπει να αγοράσουμε και να διατηρήσουμε ολόκληρα μαρούλια. Για μένα είναι πολύ σημαντικό αυτό, μιας και μισώ να πετάω φαγητό που δεν πρόλαβα να καταναλώσω. Η «Πανδαισία» των σαλατικών Φρεσκούλης ταιριάζει υπέροχα, αλλά υπάρχει μεγάλη ποικιλία για να διαλέξετε αν θέλετε κάτι άλλο.

Πράσινη Σαλάτα με Φαγόπυρο, Φακές Beluga, Ψητά Σπαράγγια και Dressing από Αβοκάντο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A top view of some ingredients on a wooden surface. To the top a bowl of cooked buckwheat, to the right a tiny bowl of sunflower seeds, to the bottom right a baking tray with roasted asparagus, to the bottom left a cup of creamy dressing, a knife and a lime, to the top left a bowl of cooked beluga lentils. In the centre a bag of mixed salad leaves.

Να πω και κάτι για το dressing; Τι να πω δηλαδή, δεν νομίζω να χρειάζεται. Αβοκάντο χτυπημένο με μυρωδικά, σκόρδο και λάιμ; Απλά υπέροχο. Το σκόρδο δε, αν το ψήσουμε με τα σπαράγγια γίνεται πιο ήπιο και ευκολοχώνευτο. Αλλιώς και έτσι δίνει υπέροχη σπιρτάδα στη γεύση. Χωρίς το νερό, το μείγμα γίνεται φανταστικό ντιπ για να βουτήξουμε μπαστουνάκια λαχανικών (καρότο, αγγούρι κλπ). Με το νερό όμως αποτελεί το τέλειο άρτυμα για τη σαλάτα μας.

Πράσινη Σαλάτα με Φαγόπυρο, Φακές Beluga, Ψητά Σπαράγγια και Dressing από Αβοκάντο www.thefoodiecorner.gr Photo description: a close view of a tea cup containing creamy salad dressing. Around it (half visible) are a baking tray with roasted asparagus, some limes, a bowl of cooked beluga lentils and a bowl of sunflower seeds.

Πράσινη Σαλάτα με Φαγόπυρο, Φακές Beluga, Ψητά Σπαράγγια και Dressing από Αβοκάντο www.thefoodiecorner.gr Photo description: a very close view of a salad consisting of mixed salad leaves, asparagus, beluga lentils, buckwheat and blueberries. Some soft white cheese and some salad dressing are half visible to the side of the image.

Τα υλικά μας έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδα υπερπαραγωγής, αλλά αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε το γεύμα ακόμα πιο σούπερ με λίγα μύρτιλλα (blueberries) που προσφέρουν μικρές αναπάντεχες εκρήξεις γλύκας καθώς μασουλάμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγο ανθότυρο στο πλάι. Οι δοκιμαστές μου βέβαια που την έφαγαν τη σαλάτα το Πάσχα χωρίς τα δυο αυτά υλικά, έδωσαν το πράσινο φως χωρίς δισταγμό. Που σημαίνει ότι μπορούμε να τα παραλείψουμε άνετα.

Πράσινη Σαλάτα με Φαγόπυρο, Φακές Beluga, Ψητά Σπαράγγια και Dressing από Αβοκάντο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view (top half) of a salad on a platter. On top of some mixed salad leaves lie asparagus, beluga lentils, buckwheat and blueberries. Some soft white cheese, some salad dressing on a spoon and some lime wedges are also visible. Some scattered parsley leaves lie at the side of the platter on a wooden surface.

Καλή όρεξη λοιπόν!

Πράσινη Σαλάτα με Φαγόπυρο, Φακές Beluga, Ψητά Σπαράγγια και Dressing από Αβοκάντο www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of a salad on a platter, consisting of green salad leaves, asparagus, beluga lentils, buckwheat and blueberries, tossed together. Some soft white cheese and some salad dressing on a spoon are also visible, as well as some lime wedges.

Υλικά

Για τα σπαράγγια
250 γρ σπαράγγια πράσινα, φρέσκα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1/4 κ.γ. αλάτι

Για το dressing:
1 σκελίδα σκόρδο (ωμό ή ψημένο με τα σπαράγγια, δείτε βήμα 1)
1 μέτριο αβοκάντο (140 γρ καθαρισμένο)
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος (όχι πολύ μικρά κομμάτια)
1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος (όχι πολύ μικρά κομμάτια)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμός λάιμ φρεσκοστιμμένος
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/8 κ.γ. ταμπάσκο
4-6 κ.σ. νερό

Για τη σαλάτα
1 συσκευασία (160 γρ) σαλάτα Πανδαισία Φρεσκούλης
100 γρ (1/2 κούπα) μαύρες φακές beluga (δείτε το Δείξε μου)
100 γρ (1/2 κούπα) φαγόπυρο (δείτε το Δείξε μου)
70 γρ (1/2 κούπα) ηλιόσπορος καθαρισμένος
60 γρ μύρτιλα (blueberries), προαιρετικά
λίγο ανθότυρο, προαιρετικά

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Τις βρίσκουμε στα μεγάλα σουπερμάρκετ ή σε καταστήματα με βιολογικά. Τις βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Εμένα ήθελαν περίπου 30 λεπτά και τις έβρασα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και ένα δαφνόφυλλο.

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στον αέρα (200C αντιστάσεις). Αραδιάζουμε τα σπαράγγια σε μια λαμαρίνα, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλα και απλώνουμε ώστε να είναι σε μια στρώση. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά ανάλογα το πάχος τους, μέχρι να μαλακώσουν. Αν θέλουμε δίπλα στα σπαράγγια βάζουμε και τη σκελίδα σκόρδου να ψηθεί. Αφήνουμε τα σπαράγγια στην άκρη.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μούλτι ή επεξεργαστή τροφίμων τοποθετούμε το σκόρδο (ψημένο ή ωμό), το αβοκάντο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο, τον χυμό λάιμ, το αλατοπίπερο και το ταμπάσκο. Χτυπάμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε 4 κ.σ. νερό και ξαναχτυπάμε να αραιώσει το dressing. Αν θέλουμε προσθέτουμε άλλες δυο κουταλιές νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αφήνουμε τη σος στην άκρη.

Βήμα 3

Βάζουμε την σαλάτα Πανδαισία Φρεσκούλης, τις φακές, το φαγόπυρο, τον ηλιόσπορο και τα μύρτιλλα αν τα χρησιμοποιήσουμε, σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύνουμε με το περισσότερο dressing, ανακατεύουμε, και αν θέλουμε προσθέτουμε και το υπόλοιπο. Στολίζουμε με τα σπαράγγια και το ανθότυρο (αν το χρησιμοποιήσουμε) και σερβίρουμε αμέσως.

Σημειώσεις
- Η καλύτερή μου είναι να βλέπω αναρτήσεις σας στο Instagram με συνταγές που φτιάχνετε από το The Foodie Corner! Θυμηθείτε να βάλετε το hashtag #thefoodiecorner και να με κάνετε tag (@thefoodiecorner) για τις δω και να τις μοιραστώ στα stories μου!

- Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με τις σαλάτες Φρεσκούλης. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

- Όποιος έχει μάτι γερακίσιο ίσως να πρόσεξε πως σε μια φωτογραφία υπάρχει λίγο γιαούρτι. Αρχικά το είχα προσθέσει στο dressing, όμως με περαιτέρω δοκιμές (μετά την φωτογράφιση) διαπίστωσα πως η γεύση είναι ακόμα καλύτερη χωρίς αυτό. Και έτσι η σαλάτα μας είναι και απόλυτα plant-based (vegan) εφόσον φυσικά δεν τη συνοδεύσουμε με το ανθότυρο.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο