09.12.2019
You can use WP menu builder to build menus

22.05.2019

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Ένας από τους δυνατότερους συνδυασμούς έβερ, σοκολάτα και πορτοκάλι, σε μια πηχτή κρέμα με αυγά, που φτιάχνουμε με έναν τρόπο λίγο «ζαβολιάρικο».

Εύκολη Κρέμα Σοκολάτα Πορτοκάλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: Some orange leaves on their stems, with some blossoms still attached, lying on a dark background. A pair of scissors half visible to the left of the image.

Λατρεύω όλων των ειδών τα curds. Συνήθως τα κάνουμε με λεμόνι ή άλλα φρούτα, και για να πω την αλήθεια αρχικά έλεγα να κάνω σκέτο πορτοκάλι εδώ. Προσπαθούσα να βρω συνταγές για να χρησιμοποιήσω τα πορτοκάλια από το δέντρο μας, που δεν ήθελα με τίποτα να πάνε χαμένα. Είναι τόσο γλυκά!

Εύκολη Κρέμα Σοκολάτα Πορτοκάλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: Top view of some ingredients spread out on a dark surface. Some pieces of orange in the top right corner, some pieces of chocolate and a knife on some grease-proof paper in the bottom right corner. At the bottom left are some cinnamon sticks , above those some eggs and a zested orange. In the top left corner a box grater and in the centre of the image is a small bowl with zest.

Τελικά δεν ξέρω πως μου ήρθε αλλά από τη στιγμή που μου μπήκε στο μυαλό η ιδέα του συνδυασμού, ήξερα πως αυτή θα ήταν η κρέμα μου.

Εύκολη Κρέμα Σοκολάτα Πορτοκάλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: Top view of some ingredients on a dark surface. Some pieces of orange to the right, some pieces of chocolate on grease-proof paper in the centre, eggs to the left and some orange leaves with blossoms at the top of the image.

Μετά άρχισα να σκέφτομαι που να την χρησιμοποιήσω, και προσπαθούσα να βρω συνταγή που να την αξιοποιεί. Πέρασαν οι μέρες, πέρασε σχεδόν εντελώς η εποχή των πορτοκαλιών, και εγώ ακόμα να ανεβάσω τη συνταγή. Πότε θα σταματήσω να κάνω αυτό το λάθος άραγε;!!

Εύκολη Κρέμα Σοκολάτα Πορτοκάλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: An overhead view of a jar of chocolate orange curd without its lid. To the top of the jar are some orange leaves and blossoms, to the bottom some pieces of chocolate and some pieces of orange.

Ελπίζω να προλάβετε να βρείτε πορτοκάλια, γλυκά και ζουμερά για να φτιάξετε την κρέμα. Αλλιώς φυλάξτε τη συνταγή για τον χειμώνα, αλλά μην την ξεχάσετε, αξίζει!

Εύκολη Κρέμα Σοκολάτα Πορτοκάλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of the top part of a jar with chocolate orange curd, the lid covered with paper and tied with string.

Την κρέμα την τρώμε με ψωμί, με μπισκότα τύπου πτι-μπερ (εγώ αυτό έκανα, και κατάφερα να την φάω όλη μόνη μου), σαν γέμιση ή επικάλυψη σε κέικ (αυτό ήθελα να κάνω αλλά δεν πρόλαβα να φτιάξω κέικ), ή ό,τι άλλο φανταστούμε!

Εύκολη Κρέμα Σοκολάτα Πορτοκάλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of the top of a jar full of thick chocolate orange curd.

Στην εισαγωγή λέω ο τρόπος είναι ζαβολιάρικος για τον εξής λόγο. Η κρέμα κανονικά δεν πρέπει να «κόψει». (Όπως δεν μου κόβει η κρέμα λεμονιού όταν την φτιάχνω) Αλλά όσες δοκιμές και να έκανα, ή που δεν θα μου έπηζε, ή που θα έκοβε. Σίγουρα υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση, αλλά όπως ξέρετε δεν είμαι τεχνολόγος τροφίμων, ούτε σεφ, ούτε έχω σπουδάσει κάτι σχετικό. Μαγειρεύω στην κουζίνα μου και μοιράζομαι συνταγές. Οπότε δεν θα κάτσω να σκάσω που δεν μπορώ να φτιάξω απόλυτα «σωστά» την κρέμα. Την φτιάχνω έτσι και την περνάω από τούλι! Αφού από υφή το αποτέλεσμα είναι μια χαρά και από γεύση σκίζει; Να μην την μοιραστώ μαζί σας;!

Εύκολη Κρέμα Σοκολάτα Πορτοκάλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of some orange leaves with a blossom in the middle.

Η κρέμα μας λοιπόν. Η ζαβολιάρικη. Σοκολάτα πορτοκάλι for the win!

Α και μην ξεχάσετε, αν τη φτιάξετε και την ανεβάσετε στο Instagram, βάλτε hashtag #thefoodiecorner και tag @thefoodiecorner για να τη δω και να τη μοιραστώ στα stories μου!

Εύκολη Κρέμα Σοκολάτα Πορτοκάλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: An open jar of chocolate orange curd in the top left corner, next to some orange leaves. To the right are some pieces of chocolate and orange, lying on grease-proof paper. Among the pieces is a spoon full of curd.

Υλικά

4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

120 γρ ζάχαρη

120 ml χυμός πορτοκαλιού φρεσκοστιμμένος

2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού (κατά προτίμηση βιολογικού)

40 γρ βούτυρο φρέσκο αγελάδος (όχι Κερκύρας) σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. αλάτι

75 γρ σοκολάτα κουβερτούρα χοντροκομμένη

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα των 2.5 λίτρων βάζουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το βούτυρο, το αλάτι και την κανέλα. Χτυπάμε με σύρμα να ομογενοποιηθεί όσο γίνεται το μείγμα. Δεν θα γίνει εντελώς λείο διότι το βούτυρο θα είναι σε κομματάκια και θα φαίνεται κομμένο το υγρό. Δεν μας πειράζει.

Βήμα 2

Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά (εμένα ήταν στο 4.5 από 9) ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν γίνει εντελώς λείο αντικαθιστούμε το σύρμα με ξύλινη κουτάλα.

Βήμα 3

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν ζεσταθεί αρκετά η κρέμα και λίγο πριν πάρει βράση (μετά από 11-13 λεπτά σύνολο) θα αρχίσει να πήζει. Θέλουμε να πήξει τόσο ώστε να αφήνει μια αρκετά παχιά στρώση στο πίσω μέρος της κουτάλας όταν την βγάζουμε από το μείγμα. Ελέγχουμε τραβώντας μια γραμμή με το δάχτυλο μέσα από την στρώση αυτή. Αν παραμείνει εντελώς καθαρή η γραμμή τότε η κρέμα έχει πήξει αρκετά. Το πιο πιθανό είναι να έχουν αρχίσει να δημιουργούνται πολύ πολύ μικρά άσπρα κομματάκια. Αυτό είναι το αυγό που έκοψε. Και πάλι δεν μας πειράζει, γευστικά δεν θα το καταλάβουμε.

Βήμα 4

Αμέσως μόλις δούμε αυτά τα άσπρα ή πιο πριν αν έχει ήδη πήξει η κρέμα, τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτουμε τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε να λιώσει.

Βήμα 5

Στρώνουμε ένα λεπτό σουρωτήρι με λίγο τούλι ή τουλπάνι και ρίχνουμε μέσα την κρέμα. Την ανακατεύουμε με την κουτάλα με επιμονή και υπομονή, ώστε να περάσει από το τούλι αφήνοντας σε αυτό το ξύσμα και τα κομματάκια. Μεταφέρουμε την κρέμα σε βάζο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, κλείνουμε με το καπάκι και φυλάμε στο ψυγείο. Όσο κρυώνει θα πήξει περισσότερο.

Σημείωση

Αν για κάποιο λόγο δεν πήξει πολύ η κρέμα και παραμείνει παχύρευστη αλλά υδαρής, απλά την χρησιμοποιούμε σαν σάλτσα σε άλλο γλυκό ή παγωτό.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο