16.09.2019
You can use WP menu builder to build menus

25.06.2019

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4

Μια εύκολη και ελαφριά μακαρονάδα με υπέροχα καλοκαιρινά υλικά. Η διαφορά εδώ είναι που ψήνουμε την μελιτζάνα και τα ντοματίνια με σκόρδο, λιαστή ντομάτα, ρίγανη κ.ά. πριν τα ανακατέψουμε με τα βρασμένα ζυμαρικά. Έτσι δίνουμε μια πιο μεστή και έντονη γεύση στο πιάτο μας.

Καλοκαιρινές μακαρονάδες. Έχουμε καλύτερο; Τα ζυμαρικά είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό. Ελαφρύ και τόσο ευέλικτο που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τα υπέροχα λαχανικά της εποχής.

Ζυμαρικά με Ψητή Μελιτζάνα, Ντοματίνια και Χαλούμι www.thefoodiecorner.gr Photo description: top view of ingredients on a wooden surface. A packet of pasta, a tomato, cherry tomatoes, garlic, aubergines (eggplant) and a small bowl with the olive oil and sundried tomato mixture. At the bottom of the image a chopping board with some hands cutting an aubergine.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτό το πιάτο θυμίζει μπριάμ στην παρασκευή του. Άλλωστε και στο παρελθόν έχω πει πόσο μου αρέσει το μπριάμ με τα μακαρόνια. Τα λαχανικά όταν ψήνονται στον φούρνο παίρνουν άλλη γεύση, πιο μεστή και υπέροχη. Εδώ όχι μόνο τα ψήνουμε, αλλά τα ψήνουμε με ένα άρτυμα γεμάτο νοστιμιά. Ελαιόλαδο, σκόρδο, ξύδι, λιαστή ντομάτα, πελτέ και αλατοπίπερο. Τον πελτέ και τη λιαστή τη βάζουμε διότι δίνουν πολύ umami, κάτι που πάντα ψάχνουμε σε ένα πιάτο.

Ζυμαρικά με Ψητή Μελιτζάνα, Ντοματίνια και Χαλούμι www.thefoodiecorner.gr Photo description: top view of vegetables in a baking dish. To the top of the photo some cherry tomatoes and a box grater (barely visible) and to the bottom a bunched up linen napkin and a packet of pasta.

Θα μπορούσαμε να μείνουμε εκεί, αλλά γιατί να μην προσθέσουμε και λίγο χαλούμι; Το χαλούμι είναι από τα πιο λαχταριστά τυριά και πάει πολύ με τη μελιτζάνα και τα ντοματίνια. Φυσικά μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με οποιοδήποτε τυρί μας αρέσει, είτε ψημένο όπως εδώ είτε όχι. Για παράδειγμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγη θρυμματισμένη φέτα. Ή απλά να το παραλείψουμε εντελώς για ένα γεύμα 100% φυτικής προέλευσης (vegan). Στην περίπτωση αυτή προτείνω να συνοδεύσουμε το πιάτο με αυτή την φυτική «παρμεζάνα».

Ζυμαρικά με Ψητή Μελιτζάνα, Ντοματίνια και Χαλούμι www.thefoodiecorner.gr Photo description: top view of vegetables in baking dish. Above the dish are some hands grating a tomato on an old fashioned box grater.

Από ζυμαρικά επέλεξα την πολύ πολύ αγαπημένη μου Χρυσή Σειρά της MISKO. Ζυμαρικά που γίνονται από μια και μοναδική ποικιλία σιταριού, που καλλιεργείται εδώ στην Ελλάδα. Έχουν υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και αποτελούν την ιδανική λύση για οποιαδήποτε συνταγή, ακόμα και την πιο απαιτητική. Η ανώτερη ποιότητά τους όμως δεν κρύβεται μόνο στη θεωρία, γίνεται εμφανής σε κάθε πιρουνιά που απολαμβάνουμε. Οι Πλεξούδες της Χρυσής Σειράς MISKO ταιριάζουν απόλυτα με τη συνταγή μου, αφού το ζουμάκι που μένει στο ταψί με τα λαχανικά τις αγκαλιάζει ενισχύοντας την ήδη νόστιμη γεύση τους.

Η μέθοδος της συνταγής είναι πάναπλη. Τολμώ να πω ότι είναι και πιο εύκολη από τις κλασικές μακαρονάδες για τις οποίες φτιάχνουμε σάλτσα σε κατσαρόλα ή τηγάνι. Αραδιάζουμε τα λαχανικά σε ταψί, χτυπάμε και προσθέτουμε τα υλικά για το άρτυμα, τρίβουμε από πάνω την ντομάτα και ψήνουμε ενώ βράζουμε χωριστά τα ζυμαρικά. Προς το τέλος του ψησίματος ρίχνουμε μέσα και το χαλούμι, γιατί σιγά μην λερώσουμε και τηγάνι! Αφού γίνουν όλα και έχει μοσχομυρίσει η κουζίνα, ρίχνουμε τις πλεξούδες μας στο ταψί, ανακατεύουμε με τα λαχανικά και αυτό ήταν! Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι να πασπαλίσουμε με λίγο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ζυμαρικά με Ψητή Μελιτζάνα, Ντοματίνια και Χαλούμι www.thefoodiecorner.gr Photo description: top view of vegetables (aubergine and cherry tomatoes) in a baking dish, roasted until soft. Boiled pasta has been added on top, in one corner of the dish, ready to be mixed in.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό αλλά όχι καυτό, τώρα τελευταία έχω συνειδητοποιήσει πως μερικά φαγητά γενικότερα είναι πιο νόστιμα όταν δεν καίνε και έχουν «ξεκουραστεί» λίγο. Αυτό είναι ένα από αυτά.

Πριν κλείσω, να ρωτήσω κάτι για τα λουλούδια στην φωτογραφία; Είναι αυτά που φυτρώνουν παντού (μα παντού) τέτοια εποχή, συνήθως ανάμεσα σε ξερόχορτα. Γίνονται πανύψηλα και πάντα μου τραβάνε την προσοχή με το περίεργο σχήμα τους που θυμίζει ούφο! Το έψαξα αρκετά διότι δεν θέλω να βάλω ποτέ κατά λάθος κάποιο δηλητηριώδες φυτό στο τραπέζι μου στο όνομα του styling. Βρήκα λοιπόν ότι λέγεται daucus carota ή αλλιώς άγριο καρότο. Ανήκει στην οικογένεια του καρότου και λένε πως τρώγεται και η ρίζα αλλά και τα λουλουδάκια! Ξέρει κανείς αν όντως είναι έτσι; Μήπως δεν το έχω αναγνωρίσει σωστά; Είμαι τόσο περίεργη τώρα, θέλω να το δοκιμάσω αλλά διστάζω λίγο. Όποιος έχει πληροφορίες θέλω να τις ακούσω!

Ζυμαρικά με Ψητή Μελιτζάνα, Ντοματίνια και Χαλούμι www.thefoodiecorner.gr Photo description: Three quarter view of plates filled with pasta, one of them with a small bunch of roasted cherry tomatoes on top. In the background a jug with Queen Anne’s Lace flowers.

Στο μεταξύ, εσείς δοκιμάστε τα καλοκαιρινά ζυμαρικά με ψητή μελιτζάνα, ντοματίνια και χαλούμι! Και πριν τα καταβροχθίσετε μην ξεχάσετε να τα βγάλετε μια φωτογραφία, θα χαρώ πολύ να τα δω! Κάντε με tag στο Instagram για να μοιραστώ τη φωτο στα stories μου!

Ζυμαρικά με Ψητή Μελιτζάνα, Ντοματίνια και Χαλούμι www.thefoodiecorner.gr Photo description: Top view of three plates of pasta on a wooden surface. In one corner of the image is a linen napkin and in another are some forks. On one side (barely visible) is a small chopping board with parsley and a knife.

Υλικά

600 γρ μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε μικρά κομμάτια

600 γρ ντοματίνια, μικρά, ολόκληρα

4 σκελίδες σκόρδο, μεγάλες

90 ml (6 κ.σ.) ελαιόλαδο + επιπλέον αν χρειαστεί

1 ½ κ.σ. ξύδι

2 ½ κ.γ. πελτές ντομάτας

15 γρ λιαστή ή αποξηραμένη ντομάτα (αν είναι σε λάδι να είναι καλά στραγγισμένη)

1 ½ κ.γ. ρίγανη

1 κ.γ. αλάτι

¼ κ.γ. πιπέρι μαύρο

150 γρ ντομάτα (περίπου 1 μέτρια)

225 γρ χαλούμι, κομμένο σε κυβάκια

350 γρ Πλεξούδες Χρυσή Σειρά MISKO

φρεσκοτριμμένο πιπέρι, για το σερβίρισμα

ψιλοκομμένος μαϊντανός, για το σερβίρισμα

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στον αέρα (200C αντιστάσεις). Βάζουμε τη μελιτζάνα και τα ντοματίνια σε ένα μεσαίο ταψί (εμένα είναι 30x30).

Βήμα 2

Χτυπάμε σκόρδο, ελαιόλαδο, ξύδι, πελτέ, λιαστή ντομάτα, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι στο μούλτι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί.

Βήμα 3

Τρίβουμε την ντομάτα απευθείας πάνω από το ταψί και ανακατεύουμε τα λαχανικά με τα χέρια να καλυφθούν όλα με το άρτυμα και το ζουμί. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Βήμα 4

Ανοίγουμε τον φούρνο, προσθέτουμε στο ταψί τα κυβάκια από χαλούμι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-20 λεπτά. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του ταψιού σας και την ένταση του φούρνου. Θέλουμε τα λαχανικά και το τυρί να πάρουν λίγο χρώμα, να μαλακώσουν και να μαραθούν λίγο.

Βήμα 5

Στο μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε κρατώντας μισή κούπα από το νερό στην άκρη. Αν αργούν ακόμα τα λαχανικά, επιστρέφουμε τις πλεξούδες στην άδεια κατσαρόλα τους και προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο. Ανακινούμε ζωηρά να καλυφθούν όλα και αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 6

Όταν ψηθούν τα λαχανικά βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ρίχνουμε μέσα τις πλεξούδες και ανακατεύουμε απαλά. Αν έχουν στεγνώσει τα λαχανικά προσθέτουμε (πριν τα ζυμαρικά) μια κουταλιά λάδι και/ή λίγο από το νερό βρασίματος (δυο - τρείς κουταλιές), ίσα ίσα να δημιουργήσουμε λίγο ζουμί.

Βήμα 7

Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για φρεσκάδα.

Σημείωση
Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με την MISKO. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο