28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

17.08.2016

9 αξιολ., M.O. : 4,00
15
2

Ένα πιάτο ζυμαρικών με τέσσερα απλά υλικά. Σπαγγέτι, ντοματίνια, ελαιόλαδο και βασιλικός. Απλή αλλά πολύ γευστική, η μακαρονάδα αυτή βρίσκεται σταθερά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μου.

Τις προάλλες συνειδητοποίησα πως κάποια φαγητά που τρώμε σταθερά εδώ στο σπίτι, δεν τα έχω μοιραστεί μαζί σας. Όπως πχ αυτό το σπαγγέτι, το οποίο μάλιστα είναι από τα αγαπημένα του Μίστερ. Και αφού κι εγώ το αγαπώ ιδιαίτερα, το απολαμβάνουμε συχνά. Πολύ συχνά. Και γιατί όχι; Είναι νοστιμότατο, πανεύκολο, γρήγορο, πάμφθηνο και σχεδόν πάντα έχω όλα τα υλικά στο σπίτι. Τουλάχιστον το καλοκαίρι, που τα ντοματίνια κατέχουν σταθερή θέση στη λίστα μου. Έτσι, και μέρες να έχω να βγω για ψώνια έχω κάτι να μαγειρέψω και μάλιστα στο τσακ μπαμ.

Εσείς τώρα μπορεί να αναρωτιέστε μήπως παραείναι απλό αυτό το πιάτο. Είναι σίγουρα απλό, είναι όμως και αναπάντεχα γευστικό. Έχει βέβαια ένα μυστικό. Η ποιότητα των υλικών. Εδώ δεν θα βάλουμε λάδι ό,τι να’ναι και ντοματίνια άγουρα και άγευστα. Θα βάλουμε καλής ποιότητας ελαιόλαδο (έχουμε την τύχη να ζούμε σε χώρα με άφθονο) διότι η γεύση είναι ευδιάκριτη στο τελικό αποτέλεσμα, και ντοματίνια ζουμερά και κατακόκκινα. Δεν μας πειράζει ποιο είδος, ας είναι cherry, ας είναι βελανίδια, ας είναι λίγο πιο μεγάλα ή λίγο πιο μικρά. Αλλά να είναι ντοματίνια που θα βάζαμε στη σαλάτα μας, οκ;

Αν παρ’όλα αυτά θέλετε να προσθέσετε κατιτίς παραπάνω στη μακαρονάδα, σας έχω κάποιες προτάσεις στις σημειώσεις. Κάντε μου όμως μια χάρη και δοκιμάστε την πρώτα έτσι. Εγώ να φανταστείτε δεν βάζω καν τυρί, μόνο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και έτοιμη.

Η εκτέλεση της συνταγής δεν είναι δύσκολη, την πρώτη φορά που θα το φτιάξουμε όμως θέλει λίγο προσοχή στους χρόνους. Μετά θα βρούμε ακριβώς το πως μας αρέσει και θα βγαίνει με κλειστά μάτια.

Υλικά

250γρ σπαγγέτι

1 κ.σ. αλάτι για το βράσιμο

2 + 2 κ.σ. ελαιόλαδο

500γρ ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1 κ.γ. βασιλικός, ξερός

αλατοπίπερο για το σερβίρισμα

Βήμα 1

Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με νερό και όταν βράσει προσθέτουμε το αλάτι. Ρίχνουμε το σπαγγέτι και ανακατεύουμε.

Βήμα 2

Μόλις μπουν τα ζυμαρικά βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι με δυο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί (σε περίπου 1 ½ λεπτό) προσθέτουμε τα ντοματίνια. Ανακατεύουμε να καλυφθούν από το λάδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια (εγώ το βάζω στο 3 από 9), ρίχνουμε τον βασιλικό, ανακατεύουμε άλλη μια και αφήνουμε να σιγοψηθούν για 8 λεπτά.

Βήμα 3

Όταν περάσουν τα 8 λεπτά τα ντοματίνια θα πρέπει να έχουν μαλακώσει και να έχουν βγάλει το ζουμάκι τους. Τα ζυμαρικά θα έχουν βράσει για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και κρατάμε μια κούπα από το νερό. Βάζουμε το σπαγγέτι στο τηγάνι με τα ντοματίνια και ανακατεύουμε καλά για περίπου 30 δευτερόλεπτα, να καλυφθεί από το λάδι και το ζουμί. Προσθέτουμε μισή κούπα από το νερό βρασίματος και τις δυο τελευταίες κουταλιές λάδι, και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε το σπαγγέτι στο τηγάνι μαζί με τα ντοματίνια για περίπου δυο λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά (εμένα πήρε 4 λεπτά άρα τα ζυμαρικά έβρασαν σύνολο 14-15 λεπτά). Τα ζυμαρικά θα πρέπει να έχουν πάρει ένα ελαφρώς κοκκινωπό χρώμα. Εκεί είναι όλη η γεύση.

Βήμα 4

Σερβίρουμε αμέσως με έξτρα αλάτι αν χρειαστεί (το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια είχε αρκετό αλάτι οπότε δοκιμάζουμε πρώτα) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν θέλουμε βάζουμε και τριμμένο τυρί.

Σημειώσεις:

- Το σπαγγέτι που έβαλα ήταν #6 και έχει προτεινόμενο χρόνο βρασίματος 9 με 12 λεπτά (σύμφωνα με τη συσκευασία). Εμας μας αρέσει να είναι καλά βρασμένα τα μακαρόνια, χωρίς βέβαια να είναι λασπωμένα. Αν σας αρέσουν πολύ al dente προσαρμόστε τους χρόνους της συνταγής σύμφωνα με την ώρα που θέλετε να βράσουν. Αν χρειάζεται, μπορείτε να αρχίσετε τα ντοματίνια πριν βάλετε τα ζυμαρικά στο νερό (πχ αν έχετε σπαγγετίνι που θέλει 6-8 λεπτά) έτσι ώστε να συμπληρώσουν 8 λεπτά ψήσιμο στο τηγάνι.
- Μια άλλη λύση είναι να προσθέτετε σιγά σιγά έξτρα νερό στο τέλος, αντί να βάλετε τη μισή κούπα μονοκοπανιά. Έτσι ελέγχετε καλύτερα το πόσο θα μαλακώσουν τα ζυμαρικά.
- Στη συνταγή αυτή ταιριάζουν πολύ και οι πένες. Προσαρμόστε τους χρόνους ανάλογα.
- Μερικές προτάσεις για το κατιτίς ακόμα που ίσως θέλετε να έχει το πιάτο
• Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο με άρωμα σκόρδου ή βάλτε μια σκελίδα την ώρα που ζεσταίνετε το λάδι. Μπορεί να είναι ψιλοκομμένη ή ολόκληρη για να τη βγάλετε πριν προσθέσετε τα ζυμαρικά (για πιο ελαφρύ άρωμα).
• Προσθέστε λίγο ψιλοκομμένο προσούτο στα ντοματίνια πριν ρίξετε μέσα τα ζυμαρικά.
• Προσθέστε κομματάκια φρέσκιας μοτσαρέλας στα τελευταία δυο λεπτά μαγειρέματος.
• Προσθέστε λίγο μπούκοβο ή νιφάδες τσίλι στο τέλος του μαγειρέματος.

9 αξιολ., M.O. : 4,00

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

3 Σχόλια

  • Απάντηση
    Christina
    24/10/2016

    simple and delicious

  • Απάντηση
    alexandra
    04/07/2018

    Τελεια συνταγη!!Απλα υλικα και τοσο μα τοσο αρωματικη απο καλοκαιρι!!!Θα μου αρεσε και με λίγες σταγόνες τρουφόλαδου!!!

    • Απάντηση
      04/07/2018

      Πω πω τι τέλεια ιδέα το τρουφόλαδο! Το λατρεύω οπότε θα μου άρεσε σίγουρα έτσι… Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Αλεξάνδρα, καλό καλοκαίρι!