28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

16.03.2018

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4

Ένα ολοκληρωμένο γεύμα σε ένα λαχταριστό «μπολ» με υπέροχη ποικιλία γεύσεων. Πλιγούρι, μαύρες φακές beluga, ψητό κουνουπίδι, γλυκοπατάτα, καρότο και μια πεντανόστιμη σάλτσα από ταχίνι με μέλι, συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο σε αυτήν την πλούσια, νηστίσιμη σαλάτα.

Σαρακοστιανό «Μπολ» με Πλιγούρι, Ψητό Κουνουπίδι, Γλυκοπατάτα και Σάλτσα από Ταχίνι με Μέλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer view of one of the bowls. To the top of the photo is a jar of Macedonian Tahini and a small bowl of dressing. To the right of the bowl are some forks.

Αυτά τα υγιεινά «μπολ» τα αγαπώ πολύ. Έχω ξαναμιλήσει γι’αυτά σαν concept και τώρα με αφορμή τη Σαρακοστή είναι η ιδανική στιγμή να μοιραστώ μαζί σας άλλο ένα, αφού συνήθως είναι νηστίσιμα ή vegan. Να θυμίσω πως όταν λέμε «μπολ», δεν εννοούμε το ίδιο το μπολ σαν σκεύος, αλλά το γευστικό και ολοκληρωμένο γεύμα που περικλείεται σε αυτό.

Σαρακοστιανό «Μπολ» με Πλιγούρι, Ψητό Κουνουπίδι, Γλυκοπατάτα και Σάλτσα από Ταχίνι με Μέλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of one of the bowls against a dark background. A second bowl is barely visible behind the first, as well as a small bowl of dressing.

Σε αυτή την εκδοχή επέλεξα ως βάση το πλιγούρι, το οποίο έχει ιδιαίτερη θέση στο σαλατο-ρεπερτόριό μου. Το πλιγούρι δεν το βράζω όπως συνηθίζουν πολλοί, προτιμώ να το μουλιάζω αποβραδίς, κάτι που του δίνει πιο ωραία υφή – τουλάχιστον κατά τη δική μου γνώμη.

Σαρακοστιανό «Μπολ» με Πλιγούρι, Ψητό Κουνουπίδι, Γλυκοπατάτα και Σάλτσα από Ταχίνι με Μέλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: An ingredient shot with everything laid out on a wooden surface. Clockwise from the top right, a raw cauliflower, a jar of Macedonian Tahini (view from the top), two orange halves, a saucer with spices and herbs, a bowl of uncooked beluga lentils, two lemon halves, a bowl of raw bulgur wheat, a sweet potato, a bunch of carrots with their tops, and a stack of bowls with a knife laying across the top.

Μαζί με το πλιγούρι ήθελα και κάτι σε όσπριο, για να προσθέσω περισσότερη πρωτεΐνη στο πιάτο. Εδώ και καιρό έχει βρεθεί στο ντουλάπι μου ένα πακέτο φακές beluga, ξέρετε, αυτές οι μικρές μαύρες φακές που έχουν γίνει πολύ της μόδας. Ευκαιρία λοιπόν να τις δοκιμάσω. Τελικά υπάρχει λόγος που έγιναν της μόδας! Βράζουν ωραία χωρίς να λιώνουν και έχουν ιδιαίτερα νόστιμη γεύση. Έδεσαν πολύ καλά με το πλιγούρι.

Σαρακοστιανό «Μπολ» με Πλιγούρι, Ψητό Κουνουπίδι, Γλυκοπατάτα και Σάλτσα από Ταχίνι με Μέλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: Some of the prepared ingredients before they are combined in the bowls. At the top right is a bowl of cooked beluga lentils, to the right a small bowl of dressing and some orange and lemon halves, in the bottom left corner a saucer with spices and herbs, to the left a bowl with soaked bulgur wheat. Barely visible at the top left is a stack of bowls with some forks in the top one.

Τα λαχανικά που διάλεξα για το «μπολ» είναι της εποχής και ταιριάζουν πολύ και μεταξύ τους. Τα κουνουπίδια σε λίγο θα μας αποχαιρετίσουν μέχρι τον επόμενο χειμώνα, οπότε αξιοποιούμε τα τελευταία και τα απολαμβάνουμε σε αυτόν τον έντονο γευστικά συνδυασμό με την γλυκοπατάτα και το καρότο. Όλα ψήνονται στον φούρνο έτσι ώστε να βγάλουν τη φυσική τους γλύκα. Ναι, και το κουνουπίδι βγάζει γλύκα! Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ψητό δεν ξέρετε τι χάνετε. Ίσως και να μην το ξαναβράσετε ποτέ.

Σαρακοστιανό «Μπολ» με Πλιγούρι, Ψητό Κουνουπίδι, Γλυκοπατάτα και Σάλτσα από Ταχίνι με Μέλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A baking sheet with three rows of cubed roasted vegetables, cauliflower, carrots and sweet potatoes. In the top left corner a small bowl of dressing.

Εκτός από τα ψητά λαχανικά βέβαια θέλουμε και την δροσιά λίγης ωμής πράσινης σαλάτας. Εδώ μπορούμε να πειραματιστούμε με ό,τι μας αρέσει καλύτερα. Εγώ επέλεξα μια αγαπημένη ανάμεικτη σαλάτα με νεαρά φύλλα από σπανάκι, ρόκα, μαρούλι και παντζάρι. Άλλες ιδέες είναι η βαλεριάνα, τα νεαρά σέσκουλα ή όποιο πράσινο σαλατικό προτιμάμε.

Σαρακοστιανό «Μπολ» με Πλιγούρι, Ψητό Κουνουπίδι, Γλυκοπατάτα και Σάλτσα από Ταχίνι με Μέλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close side view of a jar of Macedonian Tahini. Around it are the recipe ingredients.

Όλα ωραία τα υλικά του Σαρακοστιανού «μπολ» μας, αλλά αυτό που το μεταμορφώνει είναι η σάλτσα. Το βασικό συστατικό της δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το ταχίνι, αφού προσφέρει θρεπτικά συστατικά, υπέροχη γεμάτη γεύση και ωραία κρεμώδη υφή. Και επειδή οι γλυκιές νότες ταιριάζουν πάντα στα dressings με ταχίνι, χρησιμοποιούμε το Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι, που πραγματικά θέλεις να το τρως με το κουτάλι! Προσθέτουμε λίγα μπαχαρικά και τη φρεσκάδα χυμών πορτοκαλιού και λεμονιού, και η σάλτσα μας γίνεται ένα πεντανόστιμο άρτυμα που σφύζει από αρώματα και γεύσεις.

Σαρακοστιανό «Μπολ» με Πλιγούρι, Ψητό Κουνουπίδι, Γλυκοπατάτα και Σάλτσα από Ταχίνι με Μέλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: Three filled bowls arranged around the small bowl of dressing. Between them some orange and lemon wedges.

Είτε νηστεύουμε είτε όχι, τέτοια μπολ-γεύματα είναι ένας πολύ καλός και χορταστικός τρόπος να εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με θρεπτικά και ωφέλιμα συστατικά. Ακόμα, αποτελούν μια έξυπνη λύση για ένα καλό μεσημεριανό γεύμα όταν δεν έχουμε δυνατότητα να μαγειρέψουμε. Ετοιμάζουμε μεμονωμένα τα υλικά στην αρχή της εβδομάδας, τα φυλάμε στο ψυγείο και συνθέτουμε ένα «μπολ» όποτε θέλουμε να φάμε γρήγορα – αλλά όχι πρόχειρα. Ιδανικό και για τάπερ στο γραφείο!

Σαρακοστιανό «Μπολ» με Πλιγούρι, Ψητό Κουνουπίδι, Γλυκοπατάτα και Σάλτσα από Ταχίνι με Μέλι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of one of the bowls filled with the ingredients side by side. Green salad leaves, carrots, cauliflower, sweet potato, bulgur wheat and lentils in the centre.

Υλικά

150γρ πλιγούρι
1/2 λεμόνι, ο χυμός
600γρ κουνουπίδι καθαρισμένο
400γρ γλυκοπατάτα καθαρισμένη
300γρ καρότα καθαρισμένα
60ml παρθένο σησαμέλαιο
50γρ μαύρες φακές beluga
1/2 κρεμμύδι, μικρό
1 δαφνόφυλλο
1/4 κ.γ. αλάτι
λίγα φρέσκα φύλλα πράσινης σαλάτας

Για τη σάλτσα με ταχίνι
5 κ.σ. Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι
3 κ.σ. χυμός πορτοκαλιού φρεσκοστιμμένος
2 κ.σ. χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος
2 κ.σ. παρθένο σησαμέλαιο
2 κ.σ. νερό
1/2 κ.γ. μουστάρδα απαλή
1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. μπούκοβο
1/4 κ.γ. λεμονοπίπερο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Το πλιγούρι μπορεί να αντικατασταθεί με κίνοα, καστανό ρύζι, ή οποιοδήποτε δημητριακό μας αρέσει.

Βήμα 1

Μουλιάζουμε αποβραδίς (στο ψυγείο) το πλιγούρι σε άφθονο νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει τον χυμό μισού μέτριου λεμονιού. Το πρωί στραγγίζουμε καλά σε ψιλή σίτα ή σε σουρωτήρι στο οποίο έχουμε περάσει ένα τούλι. Αν χρειαστεί, κάνουμε το τούλι πουγκί πιάνοντας τις γωνίες και στίβουμε λίγο με τα χέρια να μείνει στεγνό το πλιγούρι.

Βήμα 2

Κόβουμε τα λαχανικά σε μέγεθος μπουκιάς (θυμόμαστε πως το φαγητό τρώγεται σε μπολ χωρίς μαχαίρι). Τα αναμειγνύουμε σε μια λεκάνη και περιχύνουμε με το σησαμέλαιο. Ανακατεύουμε με τα χέρια να καλυφθούν όλα από το λάδι. Τα απλώνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου (να μην είναι στριμωγμένα) και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να αρχίσει το κουνουπίδι να αποκτά μαύρα στίγματα.

Βήμα 3

Στο μεταξύ βράζουμε τις φακές σε νερό μαζί με το μισό κρεμμύδι, τη δάφνη και το αλάτι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 18-20 λεπτά. Τις θέλουμε al dente. Στραγγίζουμε.

Βήμα 4

Για τη σάλτσα, προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι μαρμελάδας και ανακινούμε ζωηρά.

Βήμα 5

Για να συνθέσουμε τα «μπολ» ξεκινάμε με λίγα φύλλα σαλάτας και είτε βάζουμε λίγο από το κάθε υλικό δίπλα δίπλα μέσα στο κάθε ατομικό μπολ (για όμορφη παρουσίαση) ή αναμειγνύουμε πλιγούρι, λαχανικά, φακές και σάλτσα σε μεγάλη λεκάνη και σερβίρουμε ανακατεμένα (για ευκολία και πρακτικότητα).

Σημειώσεις
- Απολαμβάνουμε το Σαρακοστιανό μας «μπολ» σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ή ελαφρώς ζεστό, ή και κρύο από το ψυγείο!
- Το «μπολ» μπορεί εύκολα να γίνει vegan, αντικαθιστώντας το Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι με απλό Μακεδονικό Ταχίνι και προσθέτοντας λίγο σιρόπι αγαύης (κατά βούληση).
- Για χάρη της φωτογράφισης τα λαχανικά ψήθηκαν χωρισμένα. Αυτό φυσικά δεν είναι απαραίτητο. Είναι πολύ πιο εύκολο να τα ανακατέψουμε και να ψηθούν μαζί όπως αναφέρω στις οδηγίες.
- Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με το Μακεδονικό Ταχίνι. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές, αληθείς και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο