26.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

14.09.2018

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
2-4

Κλασική αμερικάνικη σαλάτα Κόμπ (Cobb Salad), με βάση το μαρούλι, εμπλουτισμένη με νόστιμο κοτόπουλο, τραγανό μπέικον, βουτυράτο αβοκάντο, γλυκά ντοματίνια και θρεπτικό αυγό. Το κρεμώδες dressing συνδυάζει την ελαφρώς ξινούτσικη αίσθηση γιαουρτιού και κεφίρ, με την πλούσια γεύση μαγιονέζας και γκοργκοντζόλας.

Σαλάτα Κόμπ (Cobb Salad) με Κοτόπουλο, Μπέικον και Ντρέσινγκ Γκοργκοντζόλας www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close up of the cobb salad which is decorated with some chopped chives and cracked black pepper.

Τι να πει κανείς για την κλασική αμερικάνικη Κόμπ; Εκτός ίσως του ότι είναι επική! Μια πραγματική υπερπαραγωγή σαλάτας, που συνδυάζει χορταστικά και νόστιμα υλικά και ουσιαστικά αποτελεί γεύμα από μόνη της.

Η βάση της είναι το μαρούλι, είτε απλό είτε συνδυασμός από διάφορα είδη. Ιδανική επιλογή λοιπόν είναι μια από τις έτοιμες σαλάτες Φρεσκούλης. Επειδή η Κόμπ έχει και λίγο μαγείρεμα, προσωπικά προτιμώ να εξοικονομήσω όσο χρόνο μπορώ και να χρησιμοποιήσω έτοιμα λαχανικά, κομμένα και πλυμένα. Από γεύσεις, προτίμησα την Εξοχική, που έχει μαρούλι ρομάνο, λόλα πράσινη, άισμπεργκ και λόλα κόκκινη. Θα ταίριαζαν όμως και η Αρχοντική, η Γουστόζα και η Δροσερή. Ή όποια άλλη από τις τόσες σαλάτες λαχανικών Φρεσκούλης – η ποικιλία είναι εντυπωσιακή!

Σαλάτα Κόμπ (Cobb Salad) με Κοτόπουλο, Μπέικον και Ντρέσινγκ Γκοργκοντζόλας www.thefoodiecorner.gr Photo description: Some of the ingredients of the salad, laid out on a wooden surface. To the top a chopping board with pieces of cooked chicken and bacon on it. To the top right a small bowl with a boiled egg in it, half peeled. Some chives lie just above. To the right a punnet of cherry tomatoes and in the centre of the photo a bag of chopped lettuce. To the left a halved avocado.

Φυσικά τα μικρά κατακόκκινα τοματίνια Φρεσκούλης δεν λείπουν από την Cobb Salad μου και συμπληρώνουν τα λαχανικά με τον πιο γλυκό τρόπο. Αν φυσικά καταφέρουμε να κρατηθούμε και να μην τα φάμε όλα πριν ακόμα ετοιμάσουμε την υπόλοιπη σαλάτα… Είναι εθιστικά!

Σαλάτα Κόμπ (Cobb Salad) με Κοτόπουλο, Μπέικον και Ντρέσινγκ Γκοργκοντζόλας www.thefoodiecorner.gr Photo description: A chopping board with cooked chicken, bacon and a sliced egg on it. To the top a smaller chopping board with a chunk of gorgonzola on it. Beside that a small bowl with dressing.

Η σαλάτα γίνεται διπλά χορταστική και μετατρέπεται σε κανονικό γεύμα με την προσθήκη πρωτεΐνης. Το κοτόπουλο και το μπέικον ψήνονται εύκολα και γρήγορα, και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Cobb Salad, όπως και το αυγό, οπότε μην τα παραλείψετε. Το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο. Το αβοκάντο… εντάξει τι να πω για το αβοκάντο; Είτε το λατρεύεις είτε το μισείς. Εγώ το λατρεύω.

Σαλάτα Κόμπ (Cobb Salad) με Κοτόπουλο, Μπέικον και Ντρέσινγκ Γκοργκοντζόλας www.thefoodiecorner.gr Photo description: Another close up of the salad on the platter with the sliced chicken breast, avocado and egg lying on top. Cherry tomatoes are dotted here and there, and there are chopped chives sprinkled over the top.

Και κλείνουμε με το dressing. Τη λέξη «ιδιαίτερο» τη χρησιμοποιώ συχνά στις συνταγές μου. Κι αυτό διότι, όπως ξέρετε πια, μου αρέσει να βάζω μικρά twists στα φαγητά μου. Η σάλτσα αυτή λοιπόν είναι ιδιαίτερα ιδιαίτερη! Συνήθως στις cobb salads βάζουν blue cheese dressing, ή ranch dressing. Όλες αυτές είναι κρεμώδεις και πλούσιες. Βρήκα εκδοχές με μαγιονέζα (πολλή μαγιονέζα παιδιά), με ξινόγαλο (λατρεύω ξινόγαλο σε σαλάτες), ξινή κρέμα (άντε να βρεις στην Ελλάδα sour cream… δύσκολο), ακόμα και γάλα. Και φυσικά με μπλε τυρί, το οποίο είναι βασικό στην κλασική εκδοχή της Κόμπ. Σκέφτηκα λοιπόν να δοκιμάσω κάτι λίιιιιγο διαφορετικό, αλλά παρόμοιο. Μαγιονέζα (πιο λίγη), γιαούρτι στραγγιστό, κεφίρ (υγιεινό και trendy) και γκοργκοντζόλα (πιο γλυκιά και ήπια από το μπλε τυρί κατά τη γνώμη μου). Έδεσε τέλεια! Η ποσότητα εδώ είναι υπέρ-αρκετή, οπότε προτείνω να την προσθέσετε σταδιακά μέχρι να βρείτε την ιδανική για την δική σας γεύση.

Σαλάτα Κόμπ (Cobb Salad) με Κοτόπουλο, Μπέικον και Ντρέσινγκ Γκοργκοντζόλας www.thefoodiecorner.gr Photo description: The salad with some dressing drizzled over the top in lines. To the left of the platter is a bag of lettuce and a punnet of cherry tomatoes.

Αυτή λοιπόν είναι η υπερπαραγωγή που λέγεται Σαλάτα Κόμπ. Ελπίζω να τη δοκιμάσετε! Εσας ποια είναι η αγαπημένη σας σαλάτα; Συνδυάζετε συχνά λαχανικά με πρωτεΐνες σε σαλάτες;

Σαλάτα Κόμπ (Cobb Salad) με Κοτόπουλο, Μπέικον και Ντρέσινγκ Γκοργκοντζόλας www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer view of the cobb salad with the dressing drizzled over it. The salad is half visible. To the top left the bowl of dressing.

Υλικά

Για το dressing γκοργκονζόλας
50γρ τυρί γκοργκονζόλα, σε θερμοκρασία δωματίου
120ml (1/2 κούπα) κεφίρ (ή ξινόγαλο)
60ml (1/4 κούπα) γιαούρτι στραγγιστό
60ml (1/4 κούπα) μαγιονέζα
30ml (2 κ.σ.) ελαιόλαδο
1/8 κ.γ. αλάτι
1 πρέζα (1/16 κ.γ.) πιπέρι μαύρο

Για τη σαλάτα
100γρ μπέικον καπνιστό
2 φιλέτα κοτόπουλο στήθος, μικρά (από κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής – δείτε το "δείξε μου")
1/4 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1/8 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. πιπέρι μαύρο
2 συσκευασίες (150γρ x 2) Σαλάτα Φρεσκούλης Εξοχική
1 συσκευασία (250γρ) τοματίνια Φρεσκούλης
2 αβοκάντο μικρά, ώριμα, χοντροκομμένα
70γρ τυρί γκοργκονζόλα κομμένη σε κομματάκια (προαιρετικά)
3 αυγά βιολογικά, βραστά, κομμένα σε φέτες (δείτε το "δείξε μου")
1 κ.γ. σχοινόπρασο (chives) ψιλοκομμένο

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Προσπαθώ πλέον να χρησιμοποιώ μόνο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό. Το επιλέγω στο κρεοπωλείο ή το σουπερμάρκετ, και ζητάω να μου το φιλετάρουν εκεί. Επίσης καταναλώνω πια μόνο βιολογικά αυγά.

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα την γκοργκοντζόλα, το κεφίρ, το γιαούρτι, τη μαγιονέζα, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Χτυπάμε λιώνοντας το τυρί όσο μπορούμε μέχρι να γίνει λεία η σάλτσα. Αφήνουμε στο ψυγείο να δέσουν οι γεύσεις.

Βήμα 2

Βάζουμε το μπέικον σε ένα κρύο αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, και το τοποθετούμε στο μάτι σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε να ξεροψηθεί γυρίζοντάς το δυο τρείς φορές (σύνολο περίπου 9-10 λεπτά). Βγάζουμε το μπέικον αφήνοντας το λαδάκι του στο τηγάνι.

Βήμα 3

Όσο ψήνεται το μπέικον κάνουμε μια οριζόντια τομή στο πλάι κάθε φιλέτου, στο πιο παχύ σημείο. Κόβουμε κατά μήκος σχεδόν όλο το φιλέτο αλλά σταματάμε πριν κοπεί στα δυο. Ανοίγουμε το κρέας για να σχηματιστεί ένα μεγαλύτερο αλλά λεπτότερο κομμάτι (το σχήμα θα είναι κάτι μεταξύ καρδιάς και πεταλούδας). Πασπαλίζουμε με την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι και τις δυο πλευρές.

Βήμα 4

Όταν απομακρύνουμε το μπέικον από το τηγάνι προσθέτουμε το κοτόπουλο (στο λαδάκι του μπέικον). Ψήνουμε για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί στο εσωτερικό του (σύνολο περίπου 6-8 λεπτά, ανάλογα το πάχος του κρέατος). Ελέγχουμε κόβοντας το πιο παχύ σημείο – αν είναι λευκό είναι έτοιμο. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.

Βήμα 5

Απλώνουμε τις σαλάτες σε μια μεγάλη πιατέλα ή ένα μπολ. Προσθέτουμε τα ντοματίνια, το αβοκάντο, την γκοργκονζόλα και τα αυγά. Κόβουμε το μπέικον και το κοτόπουλο σε φέτες και τα προσθέτουμε κι αυτά. Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο.

Βήμα 6

Περιχύνουμε τη σαλάτα με το dressing, σταδιακά, ανακατεύοντας. Έτσι θα πετύχουμε ακριβώς την ποσότητα που θέλουμε σύμφωνα με το δικό μας γούστο.

Σημειώσεις

Για ακόμα πιο γρήγορη εκδοχή της σαλάτας, χρησιμοποιούμε ψητό κοτόπουλο που περίσσεψε από άλλο γεύμα.

Η καλύτερή μου είναι να βλέπω αναρτήσεις σας στο Instagram με συνταγές που φτιάχνετε από το The Foodie Corner! Θυμηθείτε να βάλετε το hashtag #thefoodiecorner για τις βλέπω!

Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με τις σαλάτες Φρεσκούλης. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο