28.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

26.03.2020

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
15
1-2

Μια σαλάτα λίγο διαφορετική, με τρυφερά φύλλα, γλυκά ντοματίνια και πιπεράκια, και υπέροχη σάλτσα ταχίνι με λεμόνι και σκόρδο. Η γεύση απογειώνεται πλήρως με το dukkah, ένα μείγμα ξηρών καρπών και μπαχαρικών που δίνει φοβερή νοστιμιά και υφή.

Πράσινη Σαλάτα με Ντοματίνια, Πιπεράκια, Σάλτσα Ταχίνι και Μείγμα Ξηρών Καρπών Ντούκα (Dukkah) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A hand holding some mini sweet peppers in a linen napkin.

Μια ακόμα σαλάτα σήμερα. Αλλά τι σαλάτα! Από την πρώτη κιόλας δοκιμή της συνταγής αυτής ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα. Να ξεκινήσω από τα λαχανικά… λατρεύω τα τρυφερά φύλλα σαλάτας, το ξέρετε αυτό. Εδώ χρησιμοποίησα νεαρά φύλλα ρόκας, σπανακιού και μαρουλιού αλλά ταιριάζουν και baby φύλλα παντζαριού και μουστάρδας (πρόσφατη ανακάλυψη που με εντυπωσίασε!). Τις πρασινάδες μου τις συνδύασα με γλυκά ντοματίνια, τα πολύχρωμα αλλά και τα βελανίδια, και αυτά τα φανταστικά γλυκά πιπεράκια που βλέπετε. Τα πιπεράκια δεν τα είχα δοκιμάσει ποτέ και πραγματικά με ξετρέλαναν. Πάντα είχα αδυναμία στις γλυκιές πιπεριές, θυμάμαι παλιά μια συνάδελφο να γελάει όταν στο γραφείο μαζί με το σάντουιτς μου είχα συχνά και μισή κόκκινη πιπεριά για σνακ. Απλωνόταν το άρωμά της παντού! Αν είχα ανακαλύψει τότε αυτές τις μίνι θα τις έπαιρνα σίγουρα μαζί κάθε μέρα.

Πράσινη Σαλάτα με Ντοματίνια, Πιπεράκια, Σάλτσα Ταχίνι και Μείγμα Ξηρών Καρπών Ντούκα (Dukkah) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A large ceramic dish with green salad leaves and a chopping board with mini sweet peppers and baby plum tomatoes.

Με τη σημερινή συνταγή συνεισφέρω για δεύτερη φορά στο site Love My Salad όπου μπορεί να βρει κανείς πάρα πολλές ιδέες για πρωτότυπες σαλάτες και συνταγές με λαχανικά. Γιατί η χωριάτικη μπορεί να είναι από τις καλύτερες, αλλά δεν είναι η μόνη! Και πριν προχωρήσω να πω κάτι. Μην σας τρομάξει η μεγαλούτσικη λίστα υλικών. Η συνταγή είναι πανεύκολη και η σάλτσα και το μείγμα μπορούν να γίνουν από την προηγούμενη. Μείνετε λοιπόν μαζί μου!

Πράσινη Σαλάτα με Ντοματίνια, Πιπεράκια, Σάλτσα Ταχίνι και Μείγμα Ξηρών Καρπών Ντούκα (Dukkah) www.thefoodiecorner.gr Photo description: mini peppers and cherry tomatoes on a linen napkin. To the side is a knife with a wooden handle.

Να πω όμως δυο λόγια για αυτά τα υπέροχα συνοδευτικά. Πρώτη η σάλτσα ταχινιού. Δεν είναι δική μου έμπνευση φυσικά, η σάλτσα αυτή είναι κλασική στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής αλλά και της Κύπρου, όπου την λένε και τασιή. Θα την δείτε γραμμένη και ως ταχινοσαλάτα. Τα υλικά είναι πάνω κάτω τα ίδια απλά ανάλογα την προσθήκη νερού γίνεται πιο πηχτή ή πιο υδαρής, για να σερβιριστεί αντίστοιχα ως ντιπ ή ως σως. Εγώ βάζω σκόρδο σε σκόνη διότι μου φαίνεται πιο απαλή η γεύση αλλά φυσικά μπορείτε να τη δοκιμάσετε με κανονικό σκόρδο αν σας αρέσει κάτι πιο έντονο. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή τη σάλτσα θα ξαναεμφανιστεί σε συνταγές μου, μου άρεσε πολύ.

Πράσινη Σαλάτα με Ντοματίνια, Πιπεράκια, Σάλτσα Ταχίνι και Μείγμα Ξηρών Καρπών Ντούκα (Dukkah) www.thefoodiecorner.gr Photo description: a chopping board with sliced mini pepper and a knife. Around the chopping board are some baby tomatoes, mini peppers, a plate of dukkah and a jug of sauce.

Και πάμε τώρα στο Ντούκα (Dukkah). Μα τι ονειρεμένο πράγμα είναι αυτό; Το είχα εδώ και χρόνια σε μια λίστα με ιδέες που πρέπει να δοκιμάσω και όλο το ξέχναγα. Ξηροί καρποί, σπόροι και μπαχαρικά χτυπημένα μαζί ώστε να δημιουργήσουν ένα τραγανό και υπέροχο μείγμα. Το πασπαλίζουμε σε σαλάτες όπως έκανα εδώ, ή το τρώμε όπως οι Αιγύπτιοι βουτώντας λίγο ψωμί ή πίτα πρώτα σε λάδι και μετά στο μείγμα. Θα μπορούσε να γίνει και ωραία κρούστα για ψάρι ή κοτόπουλο. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές στο διαδίκτυο αλλά από όσο μπόρεσα να καταλάβω η πιο κλασική εκδοχή συνήθως περιέχει φουντούκια, σουσάμι, κόλιανδρο και κύμινο. 

Πράσινη Σαλάτα με Ντοματίνια, Πιπεράκια, Σάλτσα Ταχίνι και Μείγμα Ξηρών Καρπών Ντούκα (Dukkah) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A large dish with salad sitting on a linen napkin. To the top is a small plate of dukkah and a small jug of tahini sauce.

Η σαλάτα αυτή είναι απίστευτα γευστική, νηστίσιμη και θα έλεγα και χορταστική. Βέβαια πάντα τρώω μόνη μου όλη την ποσότητα που βλέπετε οπότε λογικό είναι να με χορταίνει κάπως! Στις μερίδες θα γράψω 1-2, ανάλογα την πείνα. Αν την φτιάξετε απλά για συνοδευτικό στο τραπέζι, ίσως βγάλει και 4 μικρές μερίδες.

Πράσινη Σαλάτα με Ντοματίνια, Πιπεράκια, Σάλτσα Ταχίνι και Μείγμα Ξηρών Καρπών Ντούκα (Dukkah) www.thefoodiecorner.gr Photo description: side view of a large dish with salad and hand pouring sauce over the top.

Όπως πάντα, να πω ότι παίρνω τρελή χαρά όταν μου στέλνετε φωτογραφίες με τις συνταγές που φτιάχνετε από το blog μου. Αν λοιπόν δοκιμάσετε κάτι μην ξεχάσετε να το βγάλετε μια φωτο και να με κάνετε tag στο Instagram (@thefoodiecorner & #thefoodiecorner) να το βρω!

Πράσινη Σαλάτα με Ντοματίνια, Πιπεράκια, Σάλτσα Ταχίνι και Μείγμα Ξηρών Καρπών Ντούκα (Dukkah) www.thefoodiecorner.gr Photo description: a large ceramic dish full of salad, the sliced peppers arranged on top of the leaves in a pretty pattern. The salad has been sprinkled with dukkah and drizzled with tahini sauce. To the top of the photo a small plate of dukkah with a spoon in it, a small ceramic jug with sauce and a plate with wooden salad spoons on it.
Υλικά

Για την σάλτσα ταχίνι
2 κ.σ. (30 ml) ταχίνι (ανακατεύουμε καλά στο βαζάκι να γίνει ρευστό)
2 κ.σ. (30 ml) νερό
1 κ.σ. (15 ml) χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος
1/4 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη (ή μισή σκελίδα λιωμένη, αν σας αρέσει η πιο έντονη γεύση)
1/4 κ.γ. αλάτι
1/8 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το μείγμα ντούκα (dukkah)
2 κ.σ. (17 γρ) σουσάμι ωμό
2 κ.σ. (20 γρ) φουντούκια ψημένα
2 κ.σ. (20 γρ) αμύγδαλα ωμά
1/2 κ.γ. κύμινο
1/4 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
1/4 κ.γ. αλάτι
1/4 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Βήμα 1

Για να φτιάξουμε τη σάλτσα ταχίνι βάζουμε το ταχίνι, το νερό, το λεμόνι, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μικρό μπολ. Ανακατεύουμε με πιρούνι ή κουτάλι να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και την αφήνουμε στην άκρη (στην αρχή θα φαίνεται σαν να κόβει, συνεχίζουμε μέχρι να γίνει λεία).

Βήμα 2

Για το dukkah ξεκινάμε με το καβούρδισμα του σουσαμιού. Βάζουμε το σουσάμι σε ένα κρύο αντικολλητικό τηγάνι και το τοποθετούμε στο μάτι σε δυνατή φωτιά. Ανακατεύουμε πολύ συχνά και παρακολουθούμε να μην καεί. Μόλις πάρει χρυσαφένιο χρώμα και μυρίσει ωραία, αποσύρουμε και μεταφέρουμε άμεσα το σουσάμι να μην συνεχίσει να ψήνεται στο ζεστό τηγάνι. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το πόσο δυνατό είναι το μάτι αλλά συνολικά θα πάρει από 3 μέχρι 6 λεπτά. Προσοχή μην αρπάξει και πικρίσει.

Βήμα 3

Μεταφέρουμε το σουσάμι σε ένα μικρό μούλτι και προσθέτουμε τα φουντούκια, τα αμύγδαλα, το κύμινο, τον κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάμε λίγες φορές γιατί θέλουμε απλά να κόψουμε τους ξηρούς καρπούς και όχι να τους κάνουμε σκόνη. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα βαζάκι γιατί θα μας περισσέψει.

Βήμα 4

Για να φτιάξουμε τη σαλάτα βάζουμε τα φύλλα σε μια σαλατιέρα ή πιατέλα, προσθέτουμε τα ντοματίνια και τα πιπεράκια, περιχύνουμε με σάλτσα ταχίνι και πασπαλίζουμε με dukkah. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Σημειώσεις: Αν θέλουμε για το dukkah χρησιμοποιούμε ψημένα αμύγδαλα, είναι θέμα γευστικής προτίμησης. Μπορούμε επίσης να βάλουμε άλλους ξηρούς καρπούς ή να προσθέσουμε σπόρους όπως ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο κλπ.

Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη στα πλαίσια συνεργασίας μου με την ιστοσελίδα Love My Salad. Όλες οι απόψεις είναι δικές μου και είναι ειλικρινείς.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο