29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

08.04.2019

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4-6
3.5lt

Ένα υπέροχο, νηστίσιμο φαγητό που θα σας ενθουσιάσει με την τροπική γεύση του και την ευκολία της προετοιμασίας του στο slow cooker. Γλυκοπατάτες, πατάτες, ρεβίθια, γάλα καρύδας, τζίντζερ και φυστικοβούτυρο συνθέτουν ένα νόστιμο μαγειρευτό φαγητό που συνοδεύεται ιδανικά από ρύζι μπασμάτι ή ινδικά ψωμάκια νααν για το «μάζεμα» της σάλτσας.

Γλυκοπατάτες, Πατάτες και Ρεβίθια με Γάλα Καρύδας και Κάρυ, στο Slow Cooker (Vegan) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ceramic plate with a serving of basmati rice and curry on top.

Το ινδικό φαγητό το αγαπώ πολύ αλλά δυστυχώς δεν το τρώω συχνά. Ο Μίστερ ούτε να το βλέπει δεν θέλει μιας και δεν είναι φαν των μπαχαρικών γενικά. Έτσι όταν το φτιάχνω το απολαμβάνω πραγματικά πολύ. Το συγκεκριμένο φαγητό βέβαια δεν ξέρω αν μπορώ να το αποκαλέσω ινδικό ακριβώς, πιο σωστά μάλλον πρέπει να πω ότι είναι εμπνευσμένο από ινδικές γεύσεις. Όπως με εκνευρίζει όταν κάποιοι βαφτίζουν «ελληνικά» κάποια άσχετα πιάτα, έτσι πρέπει κι εγώ να προσέχω με αυτά που γράφω.

Γλυκοπατάτες, Πατάτες και Ρεβίθια με Γάλα Καρύδας και Κάρυ, στο Slow Cooker (Vegan) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close up, ¾ view of a large ceramic bowl with sweet potato chickpea coconut curry inside.

Αυτή τη συνταγή λοιπόν την έχω πρωτοδοκιμάσει πριν πολλά χρόνια, γύρω στα 6-7, και επειδή είχε μεγάλη επιτυχία (την έφτιαξα για τραπέζι μια Μεγάλη Παρασκευή) την σημείωσα σε ένα χαρτάκι και την κράτησα με σκοπό να την ανεβάσω στο τότε μπλογκ μου. Πέρασαν τα χρόνια, μετακόμισα, άλλαξα δουλειά, άλλαξα ακόμα και μπλογκ, και το χαρτάκι ακόμα μαζί μου, στη στοίβα με τις σημειώσεις. Ήθελα να την ανεβάσω βλέπετε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, και όλο το ξέχναγα! Φέτος ήρθε η ώρα της.

Γλυκοπατάτες, Πατάτες και Ρεβίθια με Γάλα Καρύδας και Κάρυ, στο Slow Cooker (Vegan) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of a ceramic bowl with basmati and wild rice, sitting on a wooden surface.

Δεν είναι από τα έντονα πιάτα, ούτε είναι καυτερό, παρά την παρουσία του κάρυ. Είναι ήπια η γεύση του και απλά αφήνει μια ζεστή αίσθηση στον ουρανίσκο από το τζίντζερ. Αυτό φυσικά μπορεί να εξαρτηθεί και από κάρυ που θα βάλετε, δηλαδή δεν είναι όλες οι σκόνες το ίδιο – αν όμως πάρετε ένα συμβατικό από το σουπερμάρκετ θα έχετε αυτό το αποτέλεσμα. Μιλάμε πάντα για το κίτρινο κάρυ (υπάρχουν και κόκκινα αλλά αυτά δεν τα βλέπουμε εδώ τόσο συχνά).

Γλυκοπατάτες, Πατάτες και Ρεβίθια με Γάλα Καρύδας και Κάρυ, στο Slow Cooker (Vegan) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A top view of two ceramic plates with basmati and wild rice, and curry on top. In the top left corner of the photo is a large ceramic serving bowl with curry and a wooden serving spoon inside.

Θα έλεγα πως είναι το τέλειο πιάτο για κάποιον που θέλει να γευτεί αρώματα Ινδίας αλλά διστάζει να δοκιμάσει κανονική ινδική συνταγή μήπως και παραείναι τολμηρή για τους πιο δύσκολους της οικογένειας! Επίσης είναι το τέλειο πιάτο για την Μεγάλη Εβδομάδα που θα έχετε πια βαρεθεί τα περισσότερα νηστίσιμα και θα ψάχνετε κάτι διαφορετικό να βάλετε στο τραπέζι σας.

Γλυκοπατάτες, Πατάτες και Ρεβίθια με Γάλα Καρύδας και Κάρυ, στο Slow Cooker (Vegan) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of a sweet potato chickpea coconut curry in a large ceramic serving bowl. Some chopped chives decorate the top.

Για την ευκολία της συνταγής τι να πούμε; Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε, οι μαγικές λέξεις είναι δυο. Slow cooker. Βάζουμε τα υλικά στη συσκευή και ασχολούμαστε με άλλα πράγματα. Πάμε τις βόλτες μας, κάνουμε τις δουλειές μας, ό,τι θέλουμε. Πριν το σερβίρισμα βράζουμε λίγο ρύζι και αυτό ήταν. Τρώμε σπιτικό φαγητό, υγιεινό και νόστιμο χωρίς καθόλου κόπο.

Γλυκοπατάτες, Πατάτες και Ρεβίθια με Γάλα Καρύδας και Κάρυ, στο Slow Cooker (Vegan) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ¾ view of a ceramic plate with a serving of basmati and wild rice, and curry on top.

Υλικά

600 γρ πατάτες, κομμένες σε μέτρια κομμάτια (περίπου 3 εκ)*

550 γρ γλυκοπατάτα κόκκινη, κομμένη σε μεγάλα κομμάτια (περίπου 4 εκ)*

720 ml (3 κούπες) ρεβίθια βρασμένα (μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή τη συνταγή)

1 κ.σ. κρεμμύδι αφυδατωμένο (σε νιφάδες)

45 ml (3 κ.σ.) φυστικοβούτυρο (φυσικό, από 100% φιστίκια)

30 ml (2 κ.σ.) σησαμέλαιο

2 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο (με το ζουμάκι του)

2 κ.γ. κάρυ κίτρινο (σκόνη)

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. σκόρδο αφυδατωμένο (σε σκόνη)

1/4 κ.γ. πιπέρι μαύρο

1/4 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)

400 ml γάλα καρύδας (σε κονσέρβα, όχι το ρόφημα – το βρίσκουμε στο σουπερμάρκετ στα έθνικ προϊόντα)

360 ml (1 ½ κούπα) νερό βρύσης ανακατεμένο με 3 κ.γ. μείγμα για ζωμό λαχανικών (εναλλακτικά δείτε το Δείξε μου)

*ζυγισμένες μετά το καθάρισμα

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Εδώ μου αρέσει ένας δυνατός ζωμός για έξτρα γεύση. Εγώ φτιάχνω δικό μου με την συνταγή αυτή και βάζω παραπάνω μείγμα (όπως αναφέρεται στη λίστα υλικών). Εναλλακτικά βάζουμε ζωμό λαχανικών καλής ποιότητας του εμπορίου αλλά τον φτιάχνουμε δυνατό.

Βήμα 1

Βάζουμε τις πατάτες στο δοχείο του slow cooker σε μια στρώση. Τοποθετούμε από πάνω τις γλυκοπατάτες, και συνεχίζουμε με τα ρεβίθια. Πασπαλίζουμε με το αφυδατωμένο κρεμμύδι. Δεν ανακατεύουμε ώστε να μείνουν έτσι οι στρώσεις.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ βάζουμε το φυστικοβούτυρο, το σησαμέλαιο, το φρέσκο τζίντζερ, το κάρυ, το αλάτι, την κανέλα, το σκόρδο, το πιπέρι, το μπούκοβο (αν θέλουμε), το γάλα καρύδας και τον ζωμό λαχανικών που φτιάξαμε με το νερό και το μείγμα (για εναλλακτική δείτε το Δείξε μου). Χτυπάμε με πιρούνι ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά, προσέχοντας να διαλυθεί το φυστικοβούτυρο.

Βήμα 3

Περιχύνουμε τα υλικά του δοχείου ομοιόμορφα με το υγρό μείγμα που φτιάξαμε. Δεν ανακατεύουμε.

Βήμα 4

Μαγειρεύουμε στο low για 8-10 ώρες περίπου ή όσο πάρει ώστε να μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Είναι αρκετή η ώρα επειδή είναι πολλά τα υλικά στο δοχείο και όπως έχουμε πει, όσο πιο γεμάτο είναι, τόση ώρα θέλει. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί όμως και από την ποιότητα της πατάτας, μερικές μαλακώνουν πολύ γρηγορότερα. Θέλουμε το φαγητό να μαλακώσει αρκετά και η σάλτσα να δέσει. Οι γλυκοπατάτες μπορεί να λιώσουν λίγο αλλά αυτό δεν μας πειράζει, βοηθάει στο να πήξει η σάλτσα.

Βήμα 5

Σερβίρουμε με ρύζι, ιδανικά μπασμάτι ή jasmine και, αν θέλουμε, ψωμάκια naan (στα μεγάλα σουπερμάρκετ, στα προϊόντα έθνικ).

Σημειώσεις:
-Ναι είναι περισσότερο το υγρό σε αυτή τη συνταγή απ' όσο συνηθίζω να βάζω. Όμως θέλουμε σαλτσούλα μπόλικη!
-Το φαγητό αυτό είναι καλύτερο την δεύτερη μέρα όταν έχουν δέσει γεύσεις και υφή.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο