20.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

25.04.2016

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4
3.5lt

Απίστευτα νόστιμο πιάτο με γεύσεις Ινδίας, νηστίσιμο, χορταστικό και πολύ υγιεινό. Πατατούλες, ρεβίθια, χόρτα παντζαριών και εξωτικά μπαχαρικά. Θα νομίζετε πως πήγατε στο καλύτερο ινδικό, ενώ όλη τη δουλειά την έχει κάνει το slow cooker.

Αυτό το πιάτο το αγάπησα πολύ. Έκανα ένα παρόμοιο για το βούτυρο Χωριό της Μινέρβα, το οποίο είναι με συμβατική μέθοδο μαγειρέματος και έχει πατάτες, ρεβίθια και σπανάκι. (Για να το δείτε κάντε κλικ εδώ.) Και επειδή ήταν πραγματικά νοστιμότατο, ήθελα να πειραματιστώ με μια παραλλαγή στο slow cooker. Την ημέρα που ήταν να το δοκιμάσω, συνειδητοποίησα πως είχα ξεχάσει να πάρω σπανάκι, κοιτώντας όμως στο ψυγείο βρήκα κάτι ολόκληρα παντζάρια να με κοιτάνε με παράπονο. Εδώ ταιριάζει αυτό που λένε πως «όλα για καλό». Ευτυχώς που είχα ξεχάσει τελικά το σπανάκι, γιατί τα παντζαρόφυλλα ταιριάξανε κουτί.

Τα μπαχαρικά είναι ίσως λίγο ασυνήθιστα και ενδέχεται να μην τα έχετε όλα στο ντουλάπι σας όπως εγώ (είμαι και λίγο psycho με τα μπαχαρικά) αλλά δεν είναι καθόλου δυσεύρετα αν έχετε ένα καλό μπαχαράδικο κοντά σας (έχουν ξεφυτρώσει πολλά τώρα πια, βρείτε κάποιο να ψωνίζετε από εκεί, αξίζει). Ακόμα και ηλεκτρονικά υπάρχουν.

Είναι νηστίσιμο πιάτο, αλλά δεν θα σας λείψει τίποτα. Και νομίζω θα το ξαναφτιάξετε πολλές φορές μέσα στον χρόνο, άσχετα από νηστείες. Σερβίρεται με μπασμάτι ή ρύζι jasmine και ινδικά ψωμάκια naan για «μάζεμα» της σάλτσας! Είναι μέτρια πικάντικο, δεν θα σας πάρει το κεφάλι, αλλά θα το νιώσετε λίγο. Ινδικό είναι, δε γίνεται αλλιώς!

Δείτε παρακαλώ οδηγίες… όλα μπλουμ και πάμε για καφέ. Slow cooker αγάπη μου. Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

Υλικά

500 γρ πατατούλες baby με τη φλούδα (λεπτόφλουδες) πλυμένες καλά

360 γρ (περίπου 2 κούπες) ρεβίθια βρασμένα

260 γρ χόρτα παντζαριών (από 2 μέτρια προς μεγάλα παντζάρια)

1 κ.σ. κρεμμύδι αφυδατωμένο (σε νιφάδες)

1 κ.σ. ζάχαρη καστανή

2 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

1 κ.γ. γκάραμ μασάλα (ινδικό μπαχαρικό)

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. κουρκουμάς (κιτρινόριζα)

1/2 κ.γ. τσίλι σε σκόνη

1/4 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.γ. πολτός σκόρδου

240 ml (1 κούπα) ζεστό νερό

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Ινδικό μπαχαρικό πολύ αρωματικό και νόστιμο. Δοκιμάστε το στις φακές και θα με θυμηθείτε. Θα το βρείτε στα μπαχαράδικα.

Βήμα 1

Κόβουμε τις μεγαλύτερες πατατούλες στη μέση και τις βάζουμε όλες στο δοχείο του slow cooker. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και από πάνω απλώνουμε τα χόρτα χοντροκομμένα.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το αφυδατωμένο κρεμμύδι, τη ζάχαρη, το κύμινο, το τζίντζερ, το γκάραμ μασάλα, την πάπρικα, το αλάτι, την κανέλα, τον κουρκουμά, το τσίλι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε τον πολτό σκόρδου με το ελαιόλαδο, περιχύνουμε το φαγητό και μετά προσθέτουμε το ζεστό νερό.

Βήμα 3

Μαγειρεύουμε στο low για 8 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα κοτσάνια των παντζαριών, και να μελώσει η σάλτσα.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    Eugenia
    05/05/2016

    Εξαιρετικός συνδυασμός υλικών Ελένη, τρέχω να το δοκιμάσω!