19.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

17.07.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
2-4

Ένα φυτικό φαγητό με όλα τα αρώματα του κοκκινιστού. Αντί για κρέας χρησιμοποιούμε jackfruit (τζάκφρουτ), ένα εξωτικό φρούτο φημισμένο για την υφή του που είναι παρόμοια με αυτή του κρέατος. Το μαγειρεύουμε στο slow cooker για την απόλυτη ευκολία.

Τι ‘ναι πάλι τούτο; Τι άλλο θα ακούσουμε; Τι βλακείες είναι αυτές; Τις ακούω τις σκέψεις σας από δω που κάθομαι. Αν όμως με εμπιστεύεστε στο θέμα γεύση (αν δηλαδή έχετε δοκιμάσει πιάτα μου και σας έχουν αρέσει) διαβάστε παρακάτω. Αλλιώς θα βρείτε συνταγές για κοκκινιστό μοσχάρι ή κόκκορα στο βιβλίο μου The Greek Slow Cooker.

Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι είναι το τζάκφρουτ, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες εκεί έξω αν γκουγκλάρει κανείς τη λέξη. Με λίγα λόγια είναι ένα εξωτικό φρούτο που μας έρχεται καθαρισμένο και συσκευασμένο σε κονσέρβα με άλμη – στη φρέσκια του μορφή έχει κάποιες δυσκολίες στην προετοιμασία οπότε πάλι καλά. Από γεύση δεν έχει ιδιαίτερη, απορροφά όμως τις γεύσεις της σάλτσας στην οποία μαγειρεύεται. Πως είχαμε πει για το τόφου; Το μεγάλο ατού του jackfruit είναι η υφή του, η οποία όταν το “τραβήξεις”, όταν ανοίξεις δηλαδή τα κομμάτια με δυο πιρούνια να χωριστούν οι ίνες του, θυμίζει πάρα μα πάρα πολύ ένα παρόμοια κομμένο κοτόπουλο ή χοιρινό. Και αφού συνήθως η σάλτσα είναι αυτή που περιέχει τα αρώματα και το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης, το τελικό αποτέλεσμα πραγματικά θυμίζει ένα αντίστοιχο πιάτο με κρέας.

Κοκκινιστό Jackfruit (Τζάκφρουτ) στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ceramic dish with shredded jackfruite in a tomato sauce, two serving spoons lying inside the dish. To the top of the image are two wooden plates each with a serving of bucatini pasta and jackfruit sauce on top.

Άλλα θετικά; Είναι θρεπτικό, και η καλλιέργειά του είναι βιώσιμη και δεν βλάπτει το περιβάλλον (δείτε αυτό το άρθρο). Η αυξημένη του ζήτηση μάλιστα έχει ενδεχομένως την δυνατότητα να στηρίξει τις αγροτικές κοινότητες φτωχών χωρών όπως η Ινδία από όπου και κατάγεται το φρούτο. Το αρνητικό της υπόθεσης (πάντα υπάρχει ένα τέτοιο) είναι το οτι έρχεται από πολύ μακριά και άρα έχει μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Προσωπικά λοιπόν πιστεύω (και αυτό ισχύει για όλα τα εξωτικά προϊόντα) πως ναι μεν μπορούμε μια στο τόσο να το απολαμβάνουμε, δεν είναι όμως για κάθε μέρα. Εμπλουτίζουμε την διατροφή μας με τοπικά προϊόντα που είναι στην εποχή τους για να μειώσουμε το αποτύπωμά μας, αλλά επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απολαύσει κάτι διαφορετικό που και που – κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία!

Το τζάκφρουτ εδώ στην Ελλάδα το βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά/vegan ή ασιατικά προϊόντα. Το συναντάμε όμως και σε εστιατόρια, κυρίως σε vegan εκδοχές του τραβηχτού χοιρινού με σάλτσα μπάρμπεκιου (BBQ pulled pork) σε ψωμάκια μπέργκερ. Αν το πετύχετε το συνιστώ, άσχετα αν τρώτε κρέας ή όχι. Εγώ έχω ήδη μια παρόμοια χορτοφαγική συνταγή εδώ στο blog με μανιτάρια σε σάλτσα μπάρμπεκιου, οπότε σκέφτηκα για την πρώτη μου συνταγή με jackfruit να κάνω κάτι πιο “δικό μας”. Τι καλύτερο λοιπόν από ένα κοκκινιστό;

Η σάλτσα ενός κοκκινιστού έχει ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, μιας και πολλές φορές χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα μπαχαρικά όπως η κανέλα και το μπαχάρι. Φυσικά ο καθένας το μαγειρεύει με τον δικό του τρόπο και δεν ισχύει αυτό πάντα, αλλά βάζοντας λίγα τέτοια μπαχαρικά μπορούμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα πολύ κοντά σε αυτό που αναγνωρίζουμε όλοι ως “κλασικό μαμαδίστικο” κοκκινιστό. Εγώ το ευχαριστήθηκα πολύ όπως και η Mrs. D. η οποία τρώει κανονικά κρέας αλλά είναι θετική στο να δοκιμάζει καινούργια πράγματα!

Για το μαγείρεμα έπαιξε φυσικά το slow cooker. Γιατί ποιος δεν θέλει να πετάει τα υλικά στο δοχείο, να πατάει ένα κουμπί και να τα ξεχνάει μέχρι την ώρα του φαγητού; Άλλωστε έχει και ζέστη, δεν είμαστε για πολλά. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε ένα συνοδευτικό. Προτείνω χοντρό μακαρόνι ή πατάτες τηγανητές! Εμείς επιλέξαμε τα μακαρόνια, η Mrs. D. έβαλε και τριμμένο τυρί ενώ εγώ το έφαγα έτσι και ήταν πραγματικά πεντανόστιμο. Το περίσσευμα το φάγαμε σε στυλ μπουρίτο, τυλιγμένο σε τορτίγια με λίγο αβοκάντο.

Εσείς θα δοκιμάσετε jackfruit;!

Κοκκινιστό Jackfruit (Τζάκφρουτ) στο Slow Cooker www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ceramic dish with a large serving of bucatini pasta mixed with shredded jackfruit in tomato sauce. A fork is lying in the pasta. The dish is on a marble surface.

Υλικά

225 γρ jackfruit (καθαρό βάρος χωρίς την άλμη, από κονσέρβα 400 γρ), το κάθε κομμάτι κομμένο στα 2 ανάλογα πόσο μεγάλα είναι (βλ. σημείωση)

500 γρ ντομάτα στον τρίφτη (του εμπορίου - 1 κουτί)

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. πελτές ντομάτας

1 κ.σ. κρεμμύδι αφυδατωμένο, σε νιφάδες (βλ. σημείωση)

1/2 κ.γ. θυμάρι

1/2 κ.γ. ρίγανη

1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

1/2 κ.γ. κανέλα

1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. μπαχάρι τριμμένο

1/4 κ.γ. ζάχαρη

1/8 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Βήμα 1

Βάζουμε τα στραγγισμένα κομμάτια jackfruit στο δοχείο του slow cooker. Προσθέτουμε την ντομάτα, το ελαιόλαδο, τον πελτέ, το κρεμμύδι, το θυμάρι, τη ρίγανη, την πάπρικα, την κανέλα, το αλάτι, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και το πιπέρι.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε στο low για 4 ώρες περίπου, ανακατεύοντας ακόμα μια φορά στο ενδιάμεσο αν μπορούμε.

Βήμα 3

Ανοίγουμε τα κομμάτια του jackfruit με δυο πιρούνια για να χωριστούν οι ίνες του και να καλυφθούν από τη σάλτσα.

Βήμα 4

Σερβίρουμε με χοντρά μακαρόνια ή όπως αλλιώς προτιμάμε το κοκκινιστό μας.

Σημειώσεις
- Προσέχουμε να είναι σε άλμη και όχι σε μορφή κομπόστας σε σιρόπι. Συνήθως όταν είναι σε κονσέρβα το τζάκφρουτ είναι κομμένο σε τριγωνικά κομμάτια έτοιμα για μαγείρεμα, με τη μια γωνίτσα τους κομμένη, αφού εκεί έχει κανονικά ένα μικρό σκληρό κομμάτι. Αν δεν είναι κομμένες ήδη αυτές οι σκληρές μυτούλες τις κόβουμε εμείς αλλά δεν τις πετάμε, τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε στο φαγητό αφού τρώγονται κανονικά.
- Βάζω αφυδατωμένο κρεμμύδι γιατί θέλει λιγότερο χρόνο να μαγειρευτεί από το ωμό. Αν προτιμάτε βάλτε ψιλοκομμένο ωμό αλλά πρώτα σοτάρετέ το λίγο να μαλακώσει και να γυαλίσει. Περίπου μισό μέτριο κρεμμύδι θα είναι αρκετό. Γενικά συνιστώ να έχετε αφυδατωμένο κρεμμύδι στο ντουλάπι διότι βολεύει πολύ σε συνταγές slow cooker που δεν θέλουν πολλές ώρες μαγείρεμα.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    Rea
    25/11/2021

    Γεια σου, Ελένη, από το Λονδίνο! Παρακολουθώ το site σου και έχω αγοράσει και το βιβλίο σου. Έχω ήδη slow cooker, χωρητικότητας περίπου 5 λίτρων, αλλά πρόκειται να αλλάξω και να πάρω άλλη που έχει μικρότερη χωρητικότητα, 3,5 λίτρων. Πώς θα πρέπει να προσαρμόσω τις συνταγές σου για να μου βγαίνουν, χρειάζονται απλά περισσότερο χρόνο, μήπως επηρεάζεται και η ποσότητα των υγρών; Ιδιαίτερα με απασχολεί για πίτες (Φανουρο/σοκολατο). Πρόσφατα έφτιαξα την σοκολατόπιτα και δεν είχε γίνει μέχρι μέσα, μάλλον προφανώς επειδή η δίκια σου η κατσαρόλα είναι μεγαλύτερη. Ευχαριστώ εκ των προτέρων, και σου εύχομαι χαρούμενες δημιουργίες στην κουζίνα❣️

    • Απάντηση
      26/11/2021

      Γεια σου Ρέα! Θα βρεις πληροφορίες σχετικά με αυτό στην εισαγωγή του βιβλίου. Γενικά όσο πιο γεμάτο το δοχείο τόσο χρόνο θέλει, άρα αν βάλεις τις ποσότητες μιας συνταγής που είναι για 6.5λ (όπως είναι του βιβλίου) θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο στο 3.5λ. Αν βάλεις τις μισές ποσότητες τότε θα κρατήσεις περίπου τον ίδιο χρόνο με τις οδηγίες της συνταγής. Για γλυκά και πίτες προτείνω να μειώσεις τις ποσότητες γιατί αλλιώς κινδυνεύει το φαγητό να αρπάξει στις άκρες και να μην ψηθεί μέσα. Καλή επιτυχία και ευχαριστώ για το support!