29.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

15.10.2019

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4
3.5lt

Υπέροχα μανιτάρια πλευρώτους, αργοψημένα σε σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου στο slow cooker. Σερβίρουμε με ένα εύκολο κεχρί μαγειρεμένο με χόρτα παντζαριού, και γλυκοπατάτα ψημένη με τον πιο απλό τρόπο που υπάρχει. Ε ναι, εννοώ πάλι το slow cooker.

Μανιτάρια Πλευρώτους Μπάρμπεκιου στο Slow Cooker, Κεχρί με Χόρτα Παντζαριού και «Ψητή» Γλυκοπατάτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of some pulled mushrooms on a small ceramic plate.

Ακούγονται περίεργα όλα αυτά; Σας φαίνονται παράξενα τα υλικά; Δεν είναι. Μπορεί κάποια να μην τα έχετε δοκιμάσει, δεν θα δυσκολευτείτε όμως να τα βρείτε, και αξίζουν μια ευκαιρία να μπουν στην κουζίνα σας.

Καταρχήν είναι απίστευτα υγιεινά όλα αυτά. Να σας πω όμως κάτι; Δεν θέλω να σταθώ πολύ σε αυτό. Ναι η γλυκοπατάτα είναι σούπερ θρεπτική, όπως και τα παντζαρόφυλλα, τα μανιτάρια φυσικά, και το κεχρί, το οποίο τελικά είναι φίσκα σε συστατικά που μας κάνουν πολύ καλό. Όμως οκ, σημασία έχει και η γεύση αυτών που τρώμε! Και εδώ δεν απογοητευόμαστε καθόλου.

Μανιτάρια Πλευρώτους Μπάρμπεκιου στο Slow Cooker, Κεχρί με Χόρτα Παντζαριού και «Ψητή» Γλυκοπατάτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of a sweet potato loaded with beet greens millet and topped with pulled mushrooms.

Τα μανιτάρια θυμίζουν σε γεύση το pulled pork (έχω βασίσει την συνταγή στο πολύ επιτυχημένο τραβηχτό χοιρινό μου) αλλά σε υφή διαφέρουν λίγο, μην σας λέω ψέματα. Είναι όμως πεντανόστιμα, με πλούσια σάλτσα, και ταιριάζουν με πολλά άλλα συνοδευτικά εκτός από αυτά που προτείνω εδώ. Θα πήγαιναν φανταστικά με αυτόν τον πουρέ με τρούφα ας πούμε (ή τον δικό σας αγαπημένο πουρέ), με ρύζι (θα το δοκίμαζα με καστανό ρύζι ή μιξ λευκού και άγριου), με πολέντα ή και με κίνοα. Θα ταίριαζαν επίσης και σε σάντουιτς με ψωμάκια τύπου μπέργκερ (όπως το τραβηχτό χοιρινό) αλλά και σε τάκος (το ζουμί δυσκολεύει λίγο τα πράγματα – όμως αυτό δεν μας πτοεί καθόλου).

Μανιτάρια Πλευρώτους Μπάρμπεκιου στο Slow Cooker, Κεχρί με Χόρτα Παντζαριού και «Ψητή» Γλυκοπατάτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of some pulled mushrooms on a small ceramic plate. The plate is on a distressed wooden surface.

Το κεχρί με τα χόρτα παντζαριού είναι από μόνο του πολύ νόστιμο φαγητό και νομίζω θα μου άρεσε πάρα πολύ με ένα ωραίο βιολογικό αυγό από πάνω, τηγανιτό ή ποσέ. Για τη γλυκοπατάτα δεν χρειάζεται να πω και πολλά, είναι φανταστική ψητή και τρώγεται με πολλούς τρόπους, φαντασία να υπάρχει (δείτε εδώ παλαιότερη ανάρτηση σχετικά με ψητές πατάτες και γλυκοπατάτες, αλλά και μια ακόμα ιδέα εδώ).

Μανιτάρια Πλευρώτους Μπάρμπεκιου στο Slow Cooker, Κεχρί με Χόρτα Παντζαριού και «Ψητή» Γλυκοπατάτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of a bowl containing millet cooked with beet greens. Inside the bowl is a small spoon with a wooden handle.

Κάτι σημαντικό για το πιάτο αυτό. Και τα μανιτάρια και οι γλυκοπατάτες γίνονται στο slow cooker. Δυστυχώς όχι συγχρόνως. Όμως οι γλυκοπατάτες μπορούν άνετα να γίνουν από την προηγούμενη μέρα (ή νύχτα). Και γιατί να μην ψήσουμε μια μεγάλη ποσότητα να τις έχουμε όλη την εβδομάδα για εύκολα και γρήγορα γεύματα; Μπορούμε μάλιστα να συνδυάσουμε γλυκές και κανονικές πατάτες μαζί.

Άρα λοιπόν μπορείτε να φτιάξετε και τα τρία στοιχεία της συνταγής αυτής για να τα απολαύσετε σαν σύνολο, μπορείτε όμως και να δοκιμάσετε το καθένα ξεχωριστά με άλλα συνοδευτικά. Ή να φτιάξετε μόνο τα δυο από τα τρία (πχ μανιτάρια με γλυκοπατάτα). Το αφήνω πάνω σας. Μόνο μην φοβηθείτε ότι είναι «περίεργα» ή απρόσιτα. Το κεχρί υπάρχει ακόμα και σε ορισμένα σουπερμάρκετ (αν το βρίσκω εγώ εδώ που μένω στην «εξοχή» θα το βρείτε κι εσείς!). Αλλιώς υπάρχει σίγουρα στα μαγαζιά με βιολογικά.

Πάμε να βάλουμε ποικιλία και χρώμα στο τραπέζι μας! Και να μειώσουμε το κρέας λίγο, για πολλούς και διάφορους λόγους τους οποίους θα συζητήσουμε κάποια στιγμή…

Μανιτάρια Πλευρώτους Μπάρμπεκιου στο Slow Cooker, Κεχρί με Χόρτα Παντζαριού και «Ψητή» Γλυκοπατάτα www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of a sweet potato loaded with beet greens millet and topped with pulled mushrooms. In the background is a small bowl of millet and a plate of pulled mushrooms.

Μην ξεχνάτε, αν φτιάξετε κάποια συνταγή μου θέλω πολύ να δω φωτο! Ανεβάστε τη στο Instagram και κάντε με tag (@thefoodiecorner και #thefoodiecorner) να τη βρω και να τη μοιραστώ στα stories.

Υλικά

γλυκοπατάτες, πλυμένες καλά (4 για τη συνταγή αυτή αλλά αν θέλετε φτιάξτε περισσότερες για άλλες χρήσεις)
λίγο ελαιόλαδο

Για τα μανιτάρια πλευρώτους μπάρμπεκιου:
500 γρ μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε μέτρια κομμάτια (κόβουμε τα πολύ σκληρά κοτσάνια αν υπάρχουν)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κέτσαπ
2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
2 κ.σ. μαρμελάδα βερύκοκο
1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 μέτρια σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα (ή πολύ ψιλοκομμένη)
1 κ.γ. έτοιμη μουστάρδα Αγγλικού τύπου (καυτερή)
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή (πλέον υπάρχει σε πολλά σουπερμάρκετ, αλλιώς σε μπαχαράδικο)
1 κ.γ. φασκόμηλο τριμμένο
1/4 κ.γ. πιπέρι μαύρο

Για το κεχρί με χόρτα παντζαριού:
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτρια σκελίδα σκόρδο, περασμένη από την πρέσα (ή πολύ ψιλοκομμένη)
250 γρ χόρτα παντζαριού (με τα κοτσάνια), χοντροκομμένα
1/4 κ.γ. αλάτι (ή κατά βούληση ανάλογα τον ζωμό σας)
1/8 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
100 γρ (1/2 κούπα) κεχρί
240 ml (1 κούπα) ζωμός λαχανικών

Βήμα 1

Για τις γλυκοπατάτες
Τις αλείφουμε όπως είναι ολόκληρες με λίγο ελαιόλαδο και τις βάζουμε στο δοχείο του slow cooker (χωρίς οτιδήποτε άλλο). Μαγειρεύουμε στο low ή το high μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το μέγεθος των πατατών και το πόσο γεμάτο είναι το δοχείο. (Για ένα γεματούτσικο θα χρειαστούν 8-9 ώρες στο low)

Βήμα 2

Για τα μανιτάρια μπάρμπεκιου
Βάζουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι στο δοχείο. Σε ένα βαζάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, την κέτσαπ, το βαλσάμικο, τη μαρμελάδα, τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το αλάτι, το κύμινο, την καπνιστή πάπρικα, το φασκόμηλο και το πιπέρι. Κλείνουμε το καπάκι, ανακινούμε ζωηρά να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνουμε το μείγμα στα μανιτάρια. Ανακατεύουμε να καλυφθούν όλα και μαγειρεύουμε στο low για 5-6 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν. Με δυο πιρούνια τραβάμε τα μανιτάρια να χωριστούν σε μικρότερα κομμάτια και τα αφήνουμε στη σάλτσα τους. (Προσοχή, αν έχετε αντικολλητικό δοχείο μεταφέρετε τα μανιτάρια σε μπολ πριν κάνετε αυτό το βήμα γιατί θα το γρατζουνίσετε.)

Βήμα 3

Για το κεχρί με παντζαρόχορτα
Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα (να μην καεί). Προσθέτουμε τα χόρτα και το αλατοπίπερο, και σοτάρουμε για περίπου 2 λεπτά να μαραθούν. Ρίχνουμε το κεχρί και ανακατεύουμε για περίπου ένα λεπτό ή μέχρι να αρχίσει να σκάει. Με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τον ζωμό και όταν πάρει βράση γυρνάμε σε χαμηλή φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 10-13 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κεχρί και να πιει τα υγρά. Αν απορροφηθούν τα υγρά πριν μαλακώσει το κεχρί προσθέτουμε νεράκι λίγο λίγο (μερικές κουταλιές τη φορά).

Βήμα 4

Για να σερβίρουμε ανοίγουμε τις γλυκοπατάτες και απλώνουμε από πάνω κεχρί με παντζαρόχορτα και μανιτάρια με σάλτσα.

Σημείωση: Στη φωτο θα δείτε μαϊντανό και καρύδια σαν γαρνιτούρα. Ο μαϊντανός είναι καθαρά για styling και δεν είναι απαραίτητος στη συνταγή, χωρίς φυσικά να ενοχλεί στην γεύση αν τον θέλετε. Τα καρύδια νόμιζα πως θα ταίριαζαν γευστικά αλλά τελικά δεν με ενθουσίασαν. Γι'αυτό και δεν τα έβαλα στα υλικά.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο