26.04.2024
You can use WP menu builder to build menus

21.02.2021

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
5'

Πεντανόστιμο άλειμμα από λευκά φασόλια, φτιαγμένο κατά τη φιλοσοφία του χούμους, με ταχίνι, σκόρδο, λεμόνι και το υπέροχο μπαχαρικό ρας ελ χανούτ.

Αυτή είναι μια εύκολη, νόστιμη και θρεπτική συνταγή για ένα τύπου χούμους, φτιαγμένο με λευκά φασόλια, ταχίνι, σκόρδο, λεμόνι και ρας ελ χανούτ. Είναι παρόμοιο με το κανονικό χούμους απλά έχω αντικαταστήσει τα ρεβύθια με τα φασόλια και το κύμινο με το ρας ελ χανούτ. Γιατί; Διότι ένα βράδυ που ήθελα οπωσδήποτε να φτιάξω χούμους μου έλειπαν τα δυο αυτά βασικά υλικά του. Είχα μαγειρεμένα φασόλια στην κατάψυξη και ένα βαζάκι ρας ελ χανούτ που δεν το είχα ανοίξει ποτέ. Το αποτέλεσμα με ενθουσίασε τόσο που ξαναφτιαξα το ίδιο την επόμενη ημέρα και κράτησα και λίγο στην άκρη για φωτογράφιση.

“Χούμους” Λευκών Φασολιών με Ρας Ελ Χανούτ www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ceramic green dish with humms on a distressed wooden background. The hummus is dusted with ras el hanout, drizzled with olive oil and garnished with a couple of lemon wedges. To the top of the image directly on the wood are some more broken rusks and a tiny bowl of ras el hanout spice.

Βλέπετε το χούμους έχει γίνει πρωταγωνιστής στη διατροφή μου τον τελευταίο καιρό. Μου αρέσει η γεύση του, μου αρέσει το πόσο χορταστικό είναι, και μου αρέσει το πόσο εύκολα προσαρμόζεται σε διάφορα πιάτα. Το έχετε δοκιμάσει με μπριάμ; Με το χειμερινό μου μπριάμ είναι φανταστικό αλλά και με καλοκαιρινό ταιριάζει υπέροχα. Εκτός από συνοδευτικό σε κυρίως πιάτα όμως, είναι και το απόλυτο σνακ. Σε φρυγανιές με ντοματίνια, σε σάντουιτς με κάποιο πράσινο σαλατικό, σε παξιμάδια με κάπαρη ή κολοκυθάκια τουρσί. Ναι το χούμους πλέον θέλω να το έχω πάντα διαθέσιμο στο ψυγείο μου (ή και στην κατάψυξη αν έχω κάνει πολύ και δεν προλαβαίνω να το φάω).

“Χούμους” Λευκών Φασολιών με Ρας Ελ Χανούτ www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of a ceramic green dish (slightly off centre) with humms on a distressed wooden background. The hummus is dusted with ras el hanout, drizzled with olive oil and garnished with a couple of lemon wedges.

Θα παρατηρήσατε πως όλες οι προτάσεις μου είναι ελεύθερες από ζωικά προϊόντα. Μπορεί να παρατηρήσατε και γενικότερα τον τελευταίο καιρό οτι οι συνταγές που ανεβάζω δεν έχουν κρέας, και τα γαλακτοκομικά είναι και αυτά περιορισμένα. Αυτό είναι γιατί το blog μου ακολουθεί την δική μου διατροφή. Το The Foodie Corner δεν είναι site, είναι ο προσωπικός μου χώρος που μοιράζομαι δικές μου γεύσεις και ιστορίες. Έτσι λοιπόν αντικατοπτρίζει εμένα. Κι εγώ τα τελευταία χρόνια προβληματίζομαι με πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με την τροφή μας. Από το πως παράγεται μέχρι το τι γίνεται όταν εμείς το πετάμε αντί να το τρώμε, και τι σημαίνει όλο αυτό για τον πλανήτη μας.

Γράφοντας κάποια άρθρα για μια άλλη ιστοσελίδα έκανα έρευνα και διάβασα πράγματα σχετικά με την σπατάλη τροφίμων (food waste), την παγκόσμια πείνα, την κλιματική αλλαγή, την εντατική κτηνοτροφία. Το ξέρετε οτι όλα αυτά συνδέονται; Ακόμα και οι πανδημίες, από τις οποίες πολύ πιθανό να έχουμε περισσότερες στο μέλλον, σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την κατάσταση στην οποία έχουμε φέρει τον πλανήτη.

Το επόμενο διάστημα θα μιλήσω περισσότερο για όλα αυτά που σκέφτομαι, απλά επειδή είναι πολλά και φοβάμαι μη σας κουράσω θα το πάω σε μικρές δόσεις! Και μην ανησυχείτε, δεν θα ακολουθήσουν κυρήγματα! Όποιος έχει περιέργεια να μάθει κάτι που ίσως δεν ήξερε μπορεί να τα διαβάσει, όποιος θέλει απλά τη συνταγή τα προσπερνάει σκρολάροντας και φτάνει στο ζουμί!

Πάμε λοιπόν στο άλειμμά μας, το “χούμους” λευκών φασολιών με ρας ελ χανούτ. Που κανονικά δεν πρέπει να το λέμε χούμους μιας και η λέξη στα αραβικά σημαίνει ρεβύθια, εξού και τα εισαγωγικά!

“Χούμους” Λευκών Φασολιών με Ρας Ελ Χανούτ www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ceramic green dish with humms on a distressed wooden background. The hummus is dusted with ras el hanout, drizzled with olive oil and garnished with a couple of lemon wedges. Resting on the side of the dish is a knife that has been dipped into the hummus.

Υλικά

2 κούπες βρασμένα λευκά φασόλια, μαλακά (εγώ τα μαγειρεύω στο slow cooker)

3 κ.σ. ταχίνι

3 κ.σ. χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος

2 σκελίδες σκόρδο

1 κ.γ. ρας ελ χανούτ (βλ. “Δείξε μου”)

1 κ.γ. αλάτι θαλασσινό

Δείξε μου εναλλακτικές προτάσεις και ιδέες

Μείγμα μπαχαρικών με καταγωγή από την Βόρεια Αφρική. Συνήθως περιέχει καρδάμωμο, κύμινο, γαρίφαλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο, μασίς, μπαχάρι, πιπερόριζα, πιπεριές τσίλι, σπόρους κόλιανδρου, πιπέρι, γλυκιά και καυτερή πάπρικα, τριγωνέλλα και ξηρή κιτρινόριζα (κουρκουμά). Το βρίσκουμε έτοιμο σε μπαχαράδικα.

Βήμα 1

Βάζουμε τα υλικά σε ένα δυνατό μούλτι ή έναν επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Δεν μας πειράζει να μην είναι εντελώς λείο (το δικό μου δεν ήταν), αυτό θα εξαρτηθεί από το μούλτι σας. Κατά τη διάρκεια του χτυπήματος προσθέτουμε λίγο λίγο όσο από το νερό χρειάζεται, και με μια μαρίζ ενσωματώνουμε τυχόν υλικά που έχουν κολλήσει στα πλαϊνά του δοχείου του επεξεργαστή.

Βήμα 2

Μεταφέρουμε το χούμους σε ένα τάπερ και το φυλάμε στο ψυγείο. Εναλλακτικά το χωρίζουμε σε μερίδες για να καταψύξουμε μερικές για άλλη φορά. (Έχουμε υπόψη μας πως όταν το καταψύχουμε δυναμώνει η γεύση του σκόρδου!)

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο