05.07.2020
You can use WP menu builder to build menus

04.02.2020

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4

Ένα εύκολο και νόστιμο «μπριάμ» του χειμώνα με υπέροχες ρίζες όπως γλυκοπατάτα, παντζάρι, ρέβα, σελινόριζα, καρότο, κρεμμύδι και ραπανάκια, συνδυασμένες με κουνουπίδι, λεμόνι και ζεστά μπαχαρικά όπως κύμινο και πάπρικα.

Χειμωνιάτικο «Μπριάμ» με Γλυκοπατάτα, Παντζάρια και Κουνουπίδι www.thefoodiecorner.gr Photo description: Winter vegetables arranged in a row on a worn wooden surface. Radishes, carrots, sweet potato, celery root, cauliflower, beetroot, turnips and onions.

Το μπριάμ είναι πολύ αγαπημένο μου φαγητό, έχω και συνταγές εδώ στο μπλογκ, η μια μάλιστα είναι για slow cooker. Είναι όμως καλοκαιρινό φαγητό και ενώ θα μπορούσαμε να το φτιάξουμε και τον χειμώνα, γιατί να μην το ανταλλάξουμε με κάτι πιο εποχικό;

Χειμωνιάτικο «Μπριάμ» με Γλυκοπατάτα, Παντζάρια και Κουνουπίδι www.thefoodiecorner.gr Photo description: Raw, chopped root vegetables and cauliflower spread out on a baking dish ready to be roasted.

Χειμωνιάτικο «Μπριάμ» με Γλυκοπατάτα, Παντζάρια και Κουνουπίδι www.thefoodiecorner.gr Photo description: Roasted root vegetables and cauliflower spread out on a baking dish ready to be served.

Τον χειμώνα έχουμε πολλές επιλογές σε λαχανικά που γίνονται ιδιαίτερα νόστιμα όταν ψήνονται στον φούρνο. Όλες οι ρίζες είναι υπέροχες ψητές, και το κουνουπίδι επίσης είναι ασύγκριτα πιο γευστικό ψητό αντί για βραστό. Να φτιάξουμε λοιπόν ένα ωραίο μπριάμ με ρίζες και κουνουπίδι; Προσθέτοντας λίγο λεμόνι κάνουμε τις γεύσεις πιο σπιρτόζικες και τα μπαχαρικά δίνουν μια ζεστή νότα και πολλή νοστιμιά στο φαγητό. Είναι ο τέλειος τρόπος να εμπλουτίσουμε την διατροφή μας με περισσότερα λαχανικά.

Χειμωνιάτικο «Μπριάμ» με Γλυκοπατάτα, Παντζάρια και Κουνουπίδι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ceramic dish full of roasted root vegetables. To the top left of the dish are some empty plates and forks, half visible. To the left of the dish is a linen napkin and some serving spoons.

Έχετε ακούσει την έκφραση «τρώμε το ουράνιο τόξο»; Πολύ απλά, σημαίνει τρώμε φαγητά με χρώμα – λαχανικά, φρούτα κλπ. Αν δυσκολεύεστε γενικά να βρείτε ιδέες, έμπνευση και συνταγές που να συμπεριλαμβάνουν μπόλικα λαχανικά και σαλατικά, έχω να προτείνω ένα πολύ καλό site, το www.lovemysalad.com Εκεί θα βρείτε πληθώρα συνταγών από όλο τον κόσμο, με μεγάλη ποικιλία υλικών. Με πολλή χαρά λοιπόν συνεισφέρω κι εγώ στην ιστοσελίδα αυτή με το χειμωνιάτικο μπριάμ μου! Κι έτσι συμβάλλω έστω και λίγο στο να βρίσκουν λύσεις όσοι χρειάζονται λίγη έμπνευση για τα γεύματά τους. Αν αναρωτιέστε τι θα φάτε αύριο ρίξτε μια ματιά στις επιλογές της σελίδας.

Χειμωνιάτικο «Μπριάμ» με Γλυκοπατάτα, Παντζάρια και Κουνουπίδι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A side view of a ceramic dish full of roasted root vegetables against a dark background. Behind the dish are some smaller plates of food and a ceramic bottle.

Για σήμερα όμως σας έχω καλυμμένους, σωστά; Χειμερινό μπριάμ λοιπόν με γλυκοπατάτες, παντζάρια, ρέβες, καρότα, σελινόριζα, κρεμμύδι, ραπανάκια και κουνουπίδι, ψητά στον φούρνο με ελαιόλαδο, λεμόνι, κύμινο και πάπρικα. Καλό δεν ακούγεται;! Και πανεύκολο. Συνοδεύστε το με χούμους ή φάβα για ένα πιο ολοκληρωμένο γεύμα, αλλιώς ένα ωραίο ψωμί ή παξιμάδια και λίγη φέτα ταιριάζουν υπέροχα.

Χειμωνιάτικο «Μπριάμ» με Γλυκοπατάτα, Παντζάρια και Κουνουπίδι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A closer view of the roasted root vegetables (winter briam) on a ceramic dish. To the top right, half visible, is a small plate with hummus and roasted veg.

Χειμωνιάτικο «Μπριάμ» με Γλυκοπατάτα, Παντζάρια και Κουνουπίδι www.thefoodiecorner.gr Photo description: A close view of a small ceramic plate with a portion of hummus and roasted vegetables. To the left of the food, lying on the plate, is a fork with some hummus on it.

Υλικά

400 γρ γλυκοπατάτα (περίπου 1 μέτρια)
250 γρ ρέβες (περίπου 2 μικρές/μέτριες)
150 γρ καρότα (περίπου 2 μικρές/μέτριες)
270 γρ παντζάρια (περίπου 2 μικρά/μέτρια)
250 γρ σελινόριζα (περίπου 1 μικρή ρίζα)
150 γρ κρεμμύδια (περίπου 2 μέτρια)
400 γρ κουνουπίδι (περίπου ½ μικρό)
120 γρ ραπανάκια (περίπου 10 μικρά)
120 ml (1/2 κούπα) ελαιόλαδο
120 ml (1/2 κούπα) νερό
3 κ.σ. χυμός λεμονιού φρεσκοστιμμένος
1 κ.σ. θυμάρι ξερό
1 κ.σ. κύμινο σε σκόνη
2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
1 ½ κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. λεμονοπίπερο
χούμους ή φάβα για το σερβίρισμα
φυλλαράκια σέλερι ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα, για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
*βάρος λαχανικών κατόπιν προετοιμασίας

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στον αέρα (200C αντιστάσεις).

Βήμα 2

Πλένουμε και τρίβουμε απαλά τις γλυκοπατάτες, τις ρέβες, τα καρότα και τα παντζάρια. Αυτά τα λαχανικά δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα! Καθαρίζουμε τη σελινόριζα και τα κρεμμύδια και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια. Πλένουμε το κουνουπίδι και το κόβουμε σε μεγαλούτσικα μπουκετάκια (να είναι λίγο μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα λαχανικά). Μην πετάξετε το κοτσάνι, κόψτε το κι αυτό, τρώγεται κανονικά. Πλένουμε και τα ραπανάκια και βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ.

Βήμα 3

Σε ένα καθαρό βαζάκι με καπάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, το νερό, τον χυμό λεμονιού, το θυμάρι, το κύμινο, την πάπρικα, το αλάτι και το λεμονοπίπερο. Ανακινούμε ζωηρά, περιχύνουμε τα λαχανικά με το μείγμα (σε δόσεις αν χρειάζεται) και ανακατεύουμε με τα χέρια να καλυφθούν όλα.

Βήμα 4

Στρώνουμε τα λαχανικά σε μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου, προσθέτουμε όσο μείγμα ελαιόλαδου έμεινε στο μπολ, και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα. Όταν τρυπιέται εύκολα το παντζάρι, το φαγητό είναι έτοιμο.

Βήμα 5

Σερβίρουμε με χούμους ή φάβα και ψιλοκομμένα φύλλα σέλερι ή μαϊντανού αν θέλουμε.

Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη στα πλαίσια συνεργασίας μου με την ιστοσελίδα Love My Salad. Όλες οι απόψεις είναι δικές μου και είναι ειλικρινείς.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

4 Σχόλια

  • Απάντηση
    Eleni
    08/02/2020

    Γεια σου Ελένη!!! Το έχω στο φούρνο και ψήνεται!! Στους 180 στον αέρα και έχουν περάσει σχεδόν 50 λεπτά και δεν έχει πάρει είδηση το παντζάρι.. τα έχω κόψει και μικρά κομμάτια κιόλας.

    • Απάντηση
      08/02/2020

      Καλησπέρα! Περίεργο αυτό. Τα υπόλοιπα λαχανικά πως είναι; Αν δεν έχουν παραψηθεί τότε άστα όσο περισσότερο μπορείς, οι φούρνοι διαφέρουν μεταξύ τους και ίσως ο δικος σου θέλει πιο πολύ χρόνο. Αν έχουν παραψηθεί τότε βγάλτα μην καούν και στην χειρότερη δεν τρώτε το παντζάρι. Όμως έχε υπόψη πως δεν εννοώ να λιώνει το παντζάρι, εννοώ να το διαπερνά ένα κοφτερό μαχαίρι σχετικά ευκολα. Θα κρατάει λίγο. Δες το και αποφάσισε αναλόγως. Ο σκοπός είναι να μην καεί το φαγητό σου!! Αναμένω νέα!

  • Απάντηση
    Eleni
    08/02/2020

    Το έβγαλα ακριβώς στη 1,5 ώρα και είναι τέλειο!! Και φαντάσου το παντζάρι κρατάει ακόμα.. το κουνουπίδι είχε αρχίσει να μαυρίζει αλλά επειδή το ανακάτεψα 2-3 φορές πήρε ζουμάκι και δεν κάηκε..
    Η γεύση του είναι πάααρα πολύ ωραία!! Θα καθιερωθεί στο εβδομαδιαίο μενού μας αν αρέσει και στα άλλα 2 μέλη της οικογένειας! Ελπίζω να τους αρέσει! Αλλιώς θα φάω ένα ταψί μόνη μου!!

    • Απάντηση
      08/02/2020

      Χαχαχα! Κι εγώ δεν θα είχα πρόβλημα να φάω ένα ταψί μόνη μου! Εφόσον λοιπόν δεν κάηκαν τα άλλα λαχανικά τότε σίγουρα φταίει η διαφορά ισχύος του φούρνου. Μου ακούγεται αρκετά μεγάλη βέβαια τέτοια διαφορά, οπότε καλό θα ήταν να το έχεις υπόψη σου και για άλλες συνταγές μιας και πιθανό και αυτές να θέλουν παραπάνω χρόνο. Καλή σας όρεξη και ευχαριστώ πολύ πολύ για τα καλά σου λόγια!!