05.10.2024
You can use WP menu builder to build menus

28.01.2020

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
9-12

Υπέροχα και πανεύκολα μίνι κέικ σοκολάτας με παντζάρι, που συνοδεύονται από μια γρήγορη, μεταξένια γκανάς. Όλη η απόλαυση ενός βαθιά σοκολατένιου κέικ χωρίς ζωικά προϊόντα.

Εύκολα Μίνι Κέικ Σοκολάτας με Παντζάρι και μια Μεταξένια Γκανάς (Χωρίς Ζωικά) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A plate of mini bundt cakes with a ganache topping. Surrounding the plate are lots of pretty autumn leaves.

Ψάχνω κάτι να πω για τα κεκάκια αυτά αλλά δεν μου έρχεται τίποτα της προκοπής. Να πω για την ομορφιά τους; Είναι όμορφα, και τα υπέροχα αυτά φύλλα που ευτυχώς πρόλαβα να κόψω πριν εξαφανιστούν (τον Οκτώβριο!) τα αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο. Είναι και νόστιμα, με βαθιά σοκολατένια γεύση αλλά και μια ιδέα από την γήινη νοστιμιά του παντζαριού. Είναι και πανεύκολα, χωρίς μίξερ και πολλά πολλά. Είναι και φυτικά, οπότε είναι κατάλληλα για νηστεία, για βίγκαν διατροφή και για όλους όσοι απλά θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.

Εύκολα Μίνι Κέικ Σοκολάτας με Παντζάρι και μια Μεταξένια Γκανάς (Χωρίς Ζωικά) www.thefoodiecorner.gr Photo description: Two small plates each with a mini budnt cake on top. Surrounding the plates are lots of pretty autumn leaves.

Βασικά δεν έχετε λόγο να μην τα δοκιμάσετε. Και το παντζάρι να μην σας αρέσει δεν θα το καταλάβετε ιδιαίτερα (αφού δεν το κατάλαβε ο Μίστερ δεν νομίζω να το καταλάβει κανείς). Μην παρεξηγηθώ όμως, το παντζάρι δεν το έβαλα για να το «κρύψω» και να καταφέρω να το φάει κάποιος που δεν το θέλει. Το έβαλα διότι μου αρέσει πολύ και ήθελα αυτή τη γήινη νότα που προσφέρει.

Εύκολα Μίνι Κέικ Σοκολάτας με Παντζάρι και μια Μεταξένια Γκανάς (Χωρίς Ζωικά) www.thefoodiecorner.gr Photo description: A ¾ view of a plate with 4 mini bundt cakes on it. The cakes have been topped with ganache and the spoon used is lying on the plate next to them.

Σχετικά με την προετοιμασία του παντζαριού έχουμε διάφορες επιλογές. Μπορούμε να το ψήσουμε στο slow cooker (δείτε σημειώσεις κάτω από τη συνταγή), μπορούμε να το ψήσουμε στον φούρνο (το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο χωρίς λάδια κλπ), ή μπορούμε και να χρησιμοποιήσουμε το προ-βρασμένο παντζάρι στην αεροστεγή συσκευασία που πωλείται στο σουπερμάρκετ. Εγώ δοκίμασα τα κέικ με παντζάρι ψημένο στο slow cooker αλλά και με προ-βρασμένο.

Εύκολα Μίνι Κέικ Σοκολάτας με Παντζάρι και μια Μεταξένια Γκανάς (Χωρίς Ζωικά) www.thefoodiecorner.gr Photo description: An overhead view of two mini bundt cakes each on a small ceramic cake. To the side of one of the plates is a spoon with some ganache on it. Scattered all around are some pretty autumn leaves.

Και αφού τα είπαμε για τα κέικς, θα ήθελα να σας πω και κάτι αρκετά σημαντικό σχετικά με το The Foodie Corner. Σε πολύ λίγο καιρό σταματάω την εμπορική δραστηριότητά μου. Δηλαδή θα σταματήσω να διαθέτω προϊόντα προς πώληση (ξέρετε, αυτά στην κατηγορία Goodies). Ήταν μια ωραία περιπέτεια που μου έμαθε πολλά, αλλά ο κύκλος έκλεισε τώρα και ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσω αλλιώς τον χρόνο που αφιέρωνα σε αυτό. Μη με ρωτήσετε τι θα κάνω, δεν ξέρω ακόμα! Αλλά εδώ θα είμαστε και μόλις το μάθω θα το μάθετε κι εσείς! Οι συνταγές φυσικά συνεχίζουν κανονικά. Προς το παρόν αν θέλετε κάτι από τα goodies προτείνω να μου το πείτε σύντομα!

Να ξέρετε επίσης πως θα ακολουθήσουν κάποια στιγμή και μερικές αναρτήσεις λίγο πιο «σοβαρές» με κείμενα που θα αναφέρονται σε θέματα σημαντικά για εμένα. Σε αυτή τη φάση προσπαθώ να βάλω τις σκέψεις μου σε τάξη αλλά σύντομα θα επανέλθω με περισσότερα.

Μέχρι τότε, σας αφήνω με αυτά τα σοκολατένια κεκάκια με παντζάρι και την υπέροχη γκανας που τα συνοδεύει!

Εύκολα Μίνι Κέικ Σοκολάτας με Παντζάρι και μια Μεταξένια Γκανάς (Χωρίς Ζωικά) www.thefoodiecorner.gr Photo description: Overhead view of mini bundt cakes with a ganache topping on a dark plate. Around the plate are some pretty autumn leaves, some chopped chocolate and some cocoa powder. In the two corners of the photo are some more bundt cakes.

Υλικά

230 γρ (1 ½ κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

60 γρ (1/2 κούπα) κακάο (όχι ρόφημα σοκολάτας)

240 γρ (1 κούπα) ζάχαρη

1 κ.γ. baking powder

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

1/4 κ.γ. αλάτι

130 γρ (1/2 κούπα) παντζάρι μαγειρεμένο και περασμένο από το μούλτι

180 ml (3/4 κούπα) νερό

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι λευκό

Για την γκανάς

100 γρ (1/2 κούπα) μαύρη σοκολάτα ή κουβερτούρα (χωρις ζωικά), ψιλοκομμένη

3-5 κ.σ. γάλα σόγιας ή όσο πάρει

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160C στον αέρα (180C αντιστάσεις) και ετοιμάζουμε μια φόρμα με 12 θήκες για μινι bundts ή μάφινς. (Προτείνω να είναι σιλικόνης για εύκολο ξεφορμάρισμα)

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, το baking powder, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύουμε με σύρμα να φύγουν οι σβόλοι.

Βήμα 3

Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε το παντζάρι, το νερό, το ελαιόλαδο και το ξύδι με ένα σύρμα. Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά διπλώνοντας με μια μαρίζ, μέχρι να μη βλέπουμε αλεύρι.

Βήμα 4

Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα βάζοντας ποσότητα περίπου ¼ κούπας σε κάθε θήκη. Θα έχουμε λογικά 9-12 κέικς ανάλογα το μέγεθος της φόρμας. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά (εμένα ήθελαν 28’). Για να δοκιμάσουμε αν είναι έτοιμα μπήγουμε μια οδοντογλυφίδα στο πιο παχύ σημείο του μεγαλύτερου κέικ και αν βγει στεγνό ή με λίγα στεγνά ψίχουλα είναι οκ.

Βήμα 5

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τα ξεφορμάρουμε (αν η φόρμα είναι σιλικόνης).

Βήμα 6

Για την γκανάς, βάζουμε τη σοκολάτα και το γάλα (ξεκινάμε με 3 κ.σ.) σε ένα πυρίμαχο μπολ ή κούπα. Τα ζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ανα διαστήματα των 15-20 δευτερολέπτων, ανακατεύοντας καλά στο ενδιάμεσο μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι λείο και μεταξένιο. Προσθέτουμε κι άλλο γάλα αν χρειαστεί για να γίνει το μείγμα σχετικά ρευστό. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και περιχύνουμε με αυτό τα κέικς.

Σημείωση
Για να ψήσουμε παντζάρια (τους βολβούς) στο slow cooker απλά τα πλένουμε καλά και τα τοποθετούμε στο δοχείο χωρίς να προσθέσουμε τίποτα άλλο (ούτε νερό). Ψήνουμε μέχρι να τρυπιούνται εύκολα με κοφτερό μαχαίρι. Ο χρόνος θα εξαρτηθεί από το πόσα είναι στο δοχείο αλλά υπολογίζουμε στο περίπου 6-9 ώρες στο low.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

2 Σχόλια

  • Απάντηση
    ΑΡΓΥΡΩ
    03/02/2020

    Είναι τέλειο!θα το δοκιμάσω! Μπράβο για την υπέροχη συνταγή σε ευχαριστώ από καρδιάς είσαι καταπληκτική!

    • Απάντηση
      03/02/2020

      Αργυρώ μου εγώ σε ευχαριστώ! Με πέτυχες σε στιγμή άγχους και στενοχώριας και μου έφτιαξες τη διάθεση! Καλή σου εβδομάδα και καλή επιτυχία με τα κέικς! Αναμένω εντυπώσεις και φωτο <3