19.03.2024
You can use WP menu builder to build menus

13.03.2020

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα
4

Μια εύκολη και εντυπωσιακή σαλάτα για το τραπέζι μας. Φρέσκια, τραγανή, λίγο πιπεράτη με γλυκούς συγχρόνως τόνους. Φύλλα σαλάτας όπως μαρούλι, εσκαρόλ, ραντίτσιο και ρόκα συνδυάζονται με δροσερό αγγούρι, πικάντικα ραπανάκια, ελαφρώς ξιδάτο κρεμμύδι αλλά και λίγο γλυκό καρότο. Η βινεγκρέτ με πετιμέζι έρχεται να δέσει τις γεύσεις και να προσφέρει ισορροπία. Συνοδεύουμε με σπιτικά κρουτόν με θυμάρι.

Η σαλάτα που συνοδεύει τα γεύματά μας συχνά παίζει δευτερεύοντα ρόλο στο μενού. Μπορεί να κόβουμε στα γρήγορα μια αγγουροντομάτα ή μια σαλάτα μαρούλι, να ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τέλος. Μια χαρά είναι και αυτές οι επιλογές, όταν δεν υπάρχει χρόνος καλύτερα να φάμε μια απλή σαλάτα παρά να την παραλείψουμε. Υπάρχουν όμως τόσες επιλογές και τόσοι συνδυασμοί που μπορούμε να δοκιμάσουμε. Μερικές φορές είναι θέμα έμπνευσης, ή απλά θέμα μνήμης… να θυμηθούμε δηλαδή την ώρα που ψωνίζουμε να βάλουμε στο καλάθι και κάτι διαφορετικό.

Πράσινη Σαλάτα με Αγγούρι, Ραπανάκι, Σπιτικά Κρουτόν και Βινεγκρέτ Πετιμεζιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A packet of salad leaves next to a chopping board with cucumber, radishes, snap peas and a knife on it. To the top of the photo is a bowl with some slices of bread. To the bottom are two carrots.

Η σημερινή συνταγή είναι σχετικά απλή, με εύκολα υλικά, αλλά αποτελεί μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική της συνηθισμένης πράσινης σαλάτας. Οι γεύσεις δένουν ωραία μεταξύ τους και υπάρχει καλή ισορροπία ανάμεσα σε γλυκιές και πιπεράτες νότες. Ξεκινάμε με μια Δροσερή Σαλάτα Λαχανικών Φρεσκούλης με μαρούλι ρομάνο, κινέζικο λάχανο, άισμπεργκ, εσκαρόλ, ραντίτσιο και άγρια ρόκα. Μια νόστιμη ποικιλία λαχανικών που γίνεται πολύ ωραία βάση για τις δημιουργίες μας, ή τρώγεται άνετα και μόνη της με ένα καλό dressing. Της προσθέτουμε αγγούρι, ραπανάκια, καρότο, και αν θέλουμε, κρεμμύδι και λίγα γλυκομπίζελα.

Πράσινη Σαλάτα με Αγγούρι, Ραπανάκι, Σπιτικά Κρουτόν και Βινεγκρέτ Πετιμεζιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A bowl of salad leaves next to a chopping board with a peeler and slices of cucumber and carrot on it. To the top of the photo is a small plate with croutons.

Για να ισορροπήσουμε τα πιπεράτα στοιχεία φτιάχνουμε μια βινεγκρέτ με πετιμέζι που θα φέρει έξτρα γλυκύτητα στη σαλάτα. Στη βινεγκρέτ αυτή θα μαρινάρουμε για λίγο και το κρεμμύδι, για να γίνει πιο ήπια η γεύση του. Παράλληλα ψήνουμε πανεύκολα κρουτονάκια από το ψωμί που μας περίσσεψε από χθες. Έτσι και νοστιμιά δίνουμε στη σαλάτα μας και δεν αφήνουμε φαγητό να πάει χαμένο!

Πράσινη Σαλάτα με Αγγούρι, Ραπανάκι, Σπιτικά Κρουτόν και Βινεγκρέτ Πετιμεζιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: A packet of salad leaves next to three plates of salad. The vegetables have been arranged in a pretty way with slivers of cucumber, carrot and radishes. To the top right a small plate with croutons and a jar of vinaigrette.

Η σαλάτα αυτή είναι υπέροχη επιλογή για να συνοδέψει ένα κυρίως γεύμα στο τραπέζι μας, μιας και είναι απλή στην προετοιμασία, γευστική, δροσερή και τραγανή. Και μια σημείωση, φυσικά τα λαχανικά μπορείτε να τα κόψετε κανονικά, εδώ έχω κάνει κάποια σε λωρίδες για χάρη του food styling. Είναι το ίδιο νόστιμα (και πολύ πιο γρήγορα!) σε φέτες.

Πράσινη Σαλάτα με Αγγούρι, Ραπανάκι, Σπιτικά Κρουτόν και Βινεγκρέτ Πετιμεζιού www.thefoodiecorner.gr Photo description: Three plates of salad with the vegetables arranged in a pretty way with slivers of cucumber, carrot and radishes. To the top right a small plate with croutons and a jar of vinaigrette.

Αν δοκιμάσετε τη συνταγή θα χαρώ πολύ να τη δω. Μην ξεχάσετε λοιπόν να με κάνετε tag στο Instagram (@thefoodiecorner & #thefoodiecorner) για να τη βρω εύκολα!

Υλικά

Για τα κρουτόν
160 γρ ψωμί, κομμένο σε μικρά κυβάκια
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ανθός αλατιού
1/2 κ.γ. θυμάρι ξερό

Για τη βινεγκρέτ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί
2 κ.σ. πετιμέζι
1/2 κ.γ. ανθός αλατιού
1/4 κ.γ. λευκό πιπέρι

Για τη σαλάτα
1/2 κόκκινο κρεμμύδι μέτριο, κομμένο σε πολύ λεπτές ροδέλες ή μισοφέγγαρα
1 Σαλάτα Λαχανικών «Δροσερή» Φρεσκούλης
1/2 αγγούρι μέτριο, κομμένο σε λεπτές φέτες ή σε λωρίδες (με peeler)
1 καρότο μέτριο, κομμένο σε τζουλιέν ή σε λωρίδες (με peeler)
4-6 ραπανάκια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες (με peeler)
10 περίπου γλυκομπίζελα (μπιζέλια με τον λοβό, από αυτά που τρώγονται ολόκληρα - προαιρετικά)
1 κούπα από τα κρουτόν που ετοιμάσαμε

Βήμα 1

Ξεκινάμε φτιάχνοντας τα κρουτόν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100C στον αέρα και στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα. Βάζουμε τα κυβάκια ψωμιού σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το θυμάρι. Ανακατεύουμε απλά με τα δάχτυλα και αραδιάζουμε στη λαμαρίνα. Ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να ξεραθούν εντελώς. Αφήνουμε να κρυώσουν (δεν θα τα χρειαστούμε όλα, αυτά που περισσεύουν τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο).

Βήμα 2

Για να ετοιμάσουμε τη βινεγκρέτ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το πετιμέζι, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπολάκι. Χτυπάμε με ένα πιρούνι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε για μισή ώρα περίπου.

Βήμα 3

Βάζουμε την Σαλάτα Λαχανικών Δροσερή Φρεσκούλης σε μια σαλατιέρα και προσθέτουμε το αγγούρι, το καρότο, τα ραπανάκια και τα γλυκομπίζελα. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ (μαζί με το κρεμμύδι), ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα κρουτόν. Σερβίρουμε αμέσως.

Σημειώσεις:

Το κρεμμύδι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς να το μαρινάρουμε αν μας αρέσει η πιο έντονη γεύση, ή μπορούμε να το παραλείψουμε εντελώς.

Η ποσότητα της βινεγκρέτ είναι ακριβώς όση χρειάζεται για τα λαχανικά. Μπορείτε να φτιάξετε λίγη παραπάνω αν σας αρέσει πιο ζουμερή η σαλάτα.

Η ανάρτηση είναι χορηγούμενη και περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας μου με τις σαλάτες Φρεσκούλης. Όλες οι απόψεις είναι προσωπικές και ειλικρινείς, και διατυπώνονται ύστερα από δοκιμές του προϊόντος από εμένα την ίδια για την δημιουργία της συνταγής μου.

Δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα

Πώς σας φάνηκε; Αφήστε μου σχόλιο!

Κανένα Σχόλιο